přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.

Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.

mc.png

Midnight Commander je oblíbený souborový dvoupanelový správce, podobný např. Total Commanderu, jehož hlavní předností je, že jej lze použít i při nezavedeném grafickém rozhraní. V článku vám ukážeme, jak jej používat. 


Základní přehled o tom, co je Midnight Commander, najde čtenář v článku Midnight Commander – všestranný souborový správce. Zde se zaměříme více na to, jak jej používat.

Instalace a spuštění

Aplikaci nainstalujete (na distribucích debianovského typu) příkazem

sudo apt-get install mc

Spustíte jej pak buď ze startovací nabídky, či příkazem

mc

případně

mc -b

pro spuštění v černobílém modu. Pokud program spouštíte z grafického prostředí, použije se při použití tohoto příkazu modifikovaný motiv dark.

Chcete-li spustit Midnight Commander přímo s root právy, zadejte

sudo mc

Poslední možnost využijí uživatelé KDE, kteří nyní nemohou používat aplikace napsané v Qt v root režimu.

Přizpůsobení

Program lze různě upravovat, přizpůsobit si ho vlastním potřebám. Tato nastavení se ukládají ve složce ~/.config/mc. Upravovat lze jak vzhled, tak chování programu. Jelikož je těchto možností ohromné množství, ukážeme vám jen ta nejdůležitější.

Nejprve si přizpůsobte vzhled. Midnight Commander poskytuje několik motivů, výchozí je pojmenovaný Default. Chcete-li si vyzkoušet jiný, stiskněte klávesu F9 pro aktivaci nabídky, v ní vyberte Nastavení | Vzhled. Poté stiskněte Enter pro zobrazení rozbalovací nabídky, vyberte si příslušný motiv a potvrďte. Až budete spokojeni, nezapomeňte nastavení uložit příkazem Nastavení | Uložit nastavení.

Obtěžuje vás, že pro přechod do nadřazeného adresáře musíte vystoupat v panelu úplně nahoru, případně stisknout cd ..? Máme pro vás řešení.

Z nabídky Nastavení přejděte do okna Nastavení panelu. Zde zaškrtněte pole Pohyb jako v lynxu (kurzorovými klávesami dojeďte na pole a stiskněte mezerník). Nastavení uložte a nyní se můžete mezi adresáři pohybovat pomocí kláves šipka vpravo, vlevo. Stojíte-li na nějakém souboru či adresáři, výše se dostanete klávesou šipka vlevo. Stojíte-li na adresáři, dostanete se do něj klávesou šipka vpravo. Velice to usnadňuje život.

Okno nastavení panelu Okno Nastavení panelu

V okně Nastavení panelu si můžete také určit barevné zvýraznění souborů podle typu (v sekci Zvýraznění) a rovněž zvýraznit práva u souborů a adresářů. K druhé volbě je však třeba zobrazit v panelu sloupec s právy. V okně z nabídky Levý | Režim výpisu, resp. Pravý | Režim výpisu zaškrtněte v sekci Typ seznamu pole Vlastní formát. Můžete ponechat nabízený nebo jej upravit. Rovněž můžete zaškrtnout Vlastní mini status a příslušné informace se budou zobrazovat v panelu dole. Po potvrzení vidíte, že zmizel sloupec informující o čase poslední modifikace souboru a zobrazil se sloupec s přístupovými právy. V něm jsou kódově zobrazena práva vlastníka, skupiny a ostatních k danému souboru či adresáři (ten je uvozen písmenem „d“). Na obrázku níže vidíte, jak takové zobrazení vypadá.

Okno typ seznamu Okno Typ seznamu

Zobrazení panelu se zvýrazněním práv a typů souborů Zobrazení panelu se zvýrazněním práv a typů souborů

Pořadí zobrazených položek lze změnit. Opět jde o nastavení, které se nastavuje pro každý panel zvlášť, proto jděte do nabídky Pravý, resp. Levý a najděte položku Pořadí. Doporučené pořadí je podle přípony (Extension), viz obrázek.

Určení pořadí položek v panelu Určení pořadí položek v panelu

Potvrzování

Před prováděním kritických a potenciálně nebezpečných operací můžete být varováni. Příslušné okno otevřete z nabídky Nastavení | Potvrzování. Zde zaškrtněte všechny operace, před nimiž chcete být upozorněni. Doporučujeme použít nastavení podle obrázku, tedy vedle výchozího přidat ještě potvrzení při ukončování programu po stisknutí klávesy F10.

Okno Potvrzování Okno Potvrzování

Použití

Midnight Commander je klasický dvoupanelový správce souborů. Mezi jednotlivými panely přepínáte stisknutím klávesy Tab. Levý a pravý panel zaměníte stisknutím [Ctrl + u]. Mezi vertikální a horizontální orientací panelů přepínáte pomocí [Alt + ,]. Skryté soubory zobrazíte stisknutím [Alt + .].

Vyhledávání

V rozsáhlém seznamu souborů a adresářů lze vyhledávat několika způsoby. Nejjednodušší a nejméně účinný je prostřednictvím klávesové zkratky [Alt + s], která otevře vyhledávací řádek. Pokud do něj napíšete nějaký znak či znaky, dohledá se první záznam se zadanými znaky. Posloupnost znaků, která neexistuje v daném seznamu, vám nebude dovolena napsat. Pro vyhledání dalšího záznamu stačí zopakovat příkaz [Alt + s], případně [Ctrl + s]. Předchozí hledání můžete zopakovat dvojitým stisknutím [Alt + s] či [Ctrl + s]. 

Při vyhledávání pomocí tohoto okna můžete používat regulární výrazy. Pokud napíšete jako první znak *, dohledají se všechny záznamy, které kdekoliv v názvu obsahují zadanou posloupnost písmen.

Alternativně lze vyhledávat stisknutím klávesy [+], která otevírá okno Výběr. Zde můžete napsat název souboru či adresáře, nebo použít regulárních výrazů. Například tak lze vyhledat všechny soubory s danou příponou. Při vyhledávání se můžete ještě rozhodnout, zda filtrování chcete aplikovat jen na soubory, případně zda musí výsledek vyhledávání přesně odpovídat zadání včetně velikosti písmen. Soubory a adresáře, které odpovídají zadání, jsou označeny, nedojde tedy ke skrytí těch, které nevyhovují. Máte-li Midnight Commander otevření v grafickém rozhraní (tedy se zavedeným systémem), není to takový problém, můžete použít myš a rolováním se ujistit o správnosti dohledaných záznamů. Bez podpory myši se ale nelze v seznamu pohybovat jinak než šipkami nahorů a dolů. To však není na závadu, protože máte-li soubory a adresáře označeny, můžete se v seznamu i nadále pohybovat prostřednictvím kurzorových kláves, aniž by došlo např. k odznačení filtrovaných záznamů.

Okno pro výběr souborů a složek Okno pro výběr souborů a složek

Nejste-li spokojeni s výsledkem, můžete soubory a adresáře dodatečně označit nebo odznačit. Slouží k tomu klávesa Insert. Tu můžete použít i pro jakékoliv označování a odznačování, i bez předchozího použití vyhledávání. Je to standardní způsob značení. Vybraný záznam je barevně zvýrazněn.

Podobným způsobem můžete ze seznamu vyfiltrovaných výsledků odmazávat. Slouží k tomu stejné okno Výběr s tím, že tentokrát musíte zmáčknout klávesu -.

A nakonec, chcete-li prohodit označené a neoznačené soubory, stiskněte klávesu *. Označené soubory budou odznačeny a naopak. Tato funkce platí jen pro soubory.

Všechny soubory a adresáře lze označit a odznačit jednoduše – vyvolejte okno Výběr a do filtovacího řádku zadejte znak *. Odškrtněte pole Pouze soubory a potvrďte.

Výběr všech položek v panelu Výběr všech položek v panelu

V příštím článku se podíváme na pokročilejší operace s Midnight Commanderem, ukážeme vám, jak v něm používat příkazový řádek, jak se připojovat na SFTP, nastavovat práva na soubory a složky, používat přehled oblíbených položek a další.

Nahoru

Příspěvky

Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
David 19. 12. 2018, 14:02:32
Odpovědět  Odkaz 
> běží v konzoli, tedy i při nezavedeném operačním systému

Tak takovyhle nesmysl jsem uz dlouho nevidel :-( Doufam, ze to autor clanku VELMI RYCHLE opravi
Petr Valach Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Petr Valach 19. 12. 2018, 15:08:32
Odpovědět  Odkaz 
Dík za připomínku, byla to vážně hovadina. Snad je to takhle lepší.
Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
David 19. 12. 2018, 16:25:13
Odpovědět  Odkaz 
Takze podle vas byla hovadina, ze bezi v konzoli??? :-o

Takze podle vas MC bezi v GRUBu? Nebo snad dokonce v BIOSu???

Z vasi odpovedi mam pocit, ze by bylo vhodne, kdybyste si ujasnil pojmy "operacni system" a "graficke prostredi".
Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Johanka 19. 12. 2018, 16:32:37
Odpovědět  Odkaz 
No já tam stále vidím, "že jej lze použít i při nezavedeném operačním systému", což mi přijde i nadále jako ta výše zmíněná hovadina. Co si vlastně představujete pod pojmem "zavedený operační systém"? Podle mě je to natažené jádro a spuštěný alespoň proces s PID 1 (init, shell...), ale zdá se mi, že vaše pojetí je jiné... :-)
Ivan Kmeťo Re: Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Ivan Kmeťo 19. 12. 2018, 17:34:48
Odpovědět  Odkaz 
Zavedený operačný systém obecne je veľmi široký pojem, keďže sa dá hádať aj o tom, že čo operačný systém vlastne má byť. Optimálne potrebujete niečo čo vám je bootloader schopný načítať do pamäte (áno, neznamená to, že máte operačný systém). Moja pointa je ale v tom, že procesy - resp. multitasking -- o init systéme a príkazovom riadku ani nehovoriac -- sú relatívne pokročilé veci a preto operačný systém schopný vykonať iba jeden proces v danom čase je stále operačným systémom. Lepšia otázka je podľa mňa, že čo MC potrebuje pre svoj beh na nejakom operačnom systéme. Samozrejme sa nehádam o tom, že OS bez GUI/DE nie je "zavedený", hoci aj vám je evidetne jasné čo tým autor chcel povedať, len taká moja poznámka do diskusie.
Re: Re: Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Johanka 19. 12. 2018, 18:22:58
Odpovědět  Odkaz 
No vzhledem k tomu, že většina mnou používaných systémů GUI ani nemá nainstalované, se přiznávám, že prostě s definicí "zavedený OS" = "GUI" mám docela problém. A pokud autor navíc jako "hovadinu" označí skutečnost, že MC běží v konzoli, tak prostě nějak nevím co si o něm myslet... :-)
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Petr Valach 19. 12. 2018, 18:37:16
Odpovědět  Odkaz 
Nepřekrucujte, co jsem napsal. Psal jsem, že to, co jsem zmínil v perexu, byla "hovadina", ne to, co psal David.
Nicméně i v tomto případě souhlasím, že linuxový systém může běžet bez GUI. Připomínka je na místě, použiju tedy, že MC může běžet bez zavedeného grafického rozhraní. To je jistě pravda a nikoho tím nenaštvu.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Johanka 19. 12. 2018, 20:09:26
Odpovědět  Odkaz 
Inu, napsal jste, že v perexu je hovadina, vyhodil z něj informaci, že MC může běžet v konzoli a naopak nechal informaci, že může běžet bez zavedeného OS. Co z toho logicky vyplývalo tedy nechám na ctěném čtenáři... :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Johanka 19. 12. 2018, 20:30:46
Odpovědět  Odkaz 
PS: ale jinak díky za článek, ten lynxový mód jsem neznala.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
fri 22. 12. 2018, 22:20:32
Odpovědět  Odkaz 
Já tedy jinak opravdu jsem pro slova obsahující -vést, ale v situaci vztahu OS (jeho "booting") a grafického prostředí (a jeho kupř. "launching") u prvního jmenovaného vnímám z jazykového hlediska jeho "zavedení" jako podmínku pro navazující spuštění toho "Desktop environment" (DE). Proto bych v tom případě využil slova jako spustit, spuštěný. V uváděném příkladu v článku bych to vyjádřil tak, že mc může běžet bez spuštěného grafického prostředí, než abych si to historické rozlišování zjednodušil až tak, že by mě to časem mohlo poplést.
Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
fela 19. 12. 2018, 15:14:40
Odpovědět  Odkaz 
TUI súborové komandéry majú niečo do seba. Ja roky používam clex (www.clex.sk), ktorý je však potrebmé priohnúť pomocou nastavení a vlastných skriptov.

Ctrl-S by malo väčšiu silu, ak by dokázalo vyhľadávať i postupnosť znakov nielen od začiatku (tak, ako to má clex pri stlačení Ctrl-F).

Možno k tomu ešte dôjde, ale ja osobne používam mc iba ako ftp klienta:
mc ftp://:@:
Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
drnest 8. 01. 2019, 13:25:13
Odpovědět  Odkaz 
> Ctrl-S by malo väčšiu silu, ak by dokázalo vyhľadávať i postupnosť
> znakov nielen od začiatku.
Dá se to udělat tak, že jako první znak se zadá hvězdička.
Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
fela 8. 01. 2019, 18:05:22
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tip, funguje....
Petr Valach Re: Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Petr Valach 8. 01. 2019, 19:37:38
Odpovědět  Odkaz 
Dík, zapomněl jsem na podporu regulárních výrazů. Doplnil jsem.
Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
drnest 8. 01. 2019, 13:22:56
Odpovědět  Odkaz 
> V rozsáhlém seznamu souborů a adresářů lze vyhledávat několika
> způsoby. Nejjednodušší a nejméně účinný je prostřednictvím klávesové
> zkratky [Alt + s], která otevře vyhledávací řádek. Pokud do něj
> napíšete nějaký znak či znaky, dohledá se první záznam se zadanými
> znaky. Posloupnost znaků, která neexistuje v daném seznamu, vám
> nebude dovolena napsat. Nevýhodou je, že se takto dohledá jen první
> záznam, pro další musíte řádek otevřít znovu.

Nemusí se to otevírat znovu, stačí znova zmáčknout Alt+s a najde to další výskyt. Ještě jedna vychytávka je, když se zmáčkne Alt+s na začátku 2x po sobě. Pak to vyhledá minule zadaný výraz. Místo Alt+s jde použít i Ctrl+s.
Petr Valach Re: Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Petr Valach 8. 12. 2019, 01:11:54
Odpovědět  Odkaz 
Sice se strašným zpožděním, ale přesto díky. Doplněno.
Midnight Commander: Přizpůsobení a použití I.
Karel Schmoeger 23. 05. 2020, 10:10:40
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
jak mám prosím nastavit MC v linuxové distribuci PCLinuxOS 2020 - při spuštění to vypadá jako rozházený čaj. Zkoušel jsem jiuž různá kodování a nic. Prosím o radu. Děkuji!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz