přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, openSUSE Leap – úplně nové openSUSE

openSUSE Leap – úplně nové openSUSE

openSUSE_logo.png

Linuxová distribuce openSUSE se poměrně zásadním způsobem mění. Jak vysvětlil Tomáš Chvátal na konferenci LinuxDays, nový model určitým způsobem sblíží openSUSE a SUSE Enterprise Linux – uživatelům první z distribucí zajistí větší stabilitu, uživatelům druhé aktuálnější software.


Dosavadní model: SUSE Linux Enterprise + openSUSE (a Tumbleweed)

Linuxová distribuce openSUSE vznikla před deseti lety jako komunitní projekt podporovaný (tehdy) firmou Novell, která z openSUSE čerpala do komerční distribuce SUSE Linux Enterprise. Zatímco Novell už dnes v tehdejší podobě neexistuje (firma byla rozdělena, část vyvíjející linuxovou distribuci pokračuje pod názvem SUSE), vývojový model přetrval dodnes.

Máme tedy distribuci openSUSE, na které za firemní podpory pracuje komunita a v jejíž stabilních verzích uživatelé najdou poměrně čerstvý software (nejčerstvější byl pak ve vývojové větvi Factory, která ale dnes už de facto neexistuje, viz dále). Na druhé straně pak figuruje SUSE Linux Enterprise, komerční distribuce se stabilním, důkladně odladěným softwarem a s garantovanou podporou.

Model distribucí ovšem prošel v desetileté historii určitými změnami. Koncem roku 2010 byla zavedena verze Tumbleweed s plynulou aktualizací (rolling releases, rolling updates). Uživatelé si tak mohli vybrat, zda zůstanou u klasického modelu periodických verzí nebo budou aktualizovat plynule.

Starý a nový Tumbleweed

Tomáš Chvátal na konferenci LinuxDays hovořil o tom, jaké změny se ve vývojovém modelu uskutečnily v poslední době a co se chystá pro budoucnost. Změny byly vyvolány poklesem zájmu o openSUSE u verze 12.2.

Tomáš Chvátal popisuje openSUSE Leap Tomáš Chvátal popisuje openSUSE Leap

„Bohužel, jedna z věcí, které jsme odhalili, je tak, že při testování máme problémy s tím, že je to až moc rozbité. Tak jsme se rozhodli, že budeme mít kontinuální testování pomocí openQA a aby naše Factory, jak jsme to tehdy nazývali, byla vždy použitelná,“ říká Tomáš Chvátal. To bylo v loňské roce a výsledkem bylo sloučení větví Factory a Tumbleweed. Přesněji řečeno, vývojová větev Factory přestala existovat a stal se z ní nový Tumbleweed.

Další změny v openSUSE

Ale jsou tu i další změny. Průzkum ukázal pokles zájmu o live verzi distribuce (spouštěnou z CD/DVD) a o verzi pro 32bitovou architekturu. Proto se s nimi už do budoucna nepočítá. Bude jen jedno klasické DVD a verze pro síťovou instalaci.

Co se týká 32bitové architektury, tak bude distribuce nově k dispozici pomocí portů. „Neznamená to, že by to nebylo,“ vysvětluje Chvátal, „ale nebude to mít stejnou podporu. Bude to vydáváno, dejme tomu, jako podpora pro PowerPC, PowerPC LE apod. Bude to čistě komunitní záležitost a nebude to kontrolovat release manager, který je ze SUSE.“

K vyšší kvalitě openSUSE by mělo přispět jak například využívání Open Build Service (již od roku 2006, službu používá i mnoho jiných projektů), tak nověji především openQA. „openQA je nástroj, který umožňuje provádět příkazy na systému spuštěném, dejme tomu, v QEMU, ale může to být i živý reálný HW, a porovnávat return values těchto skriptů (pro instalaci, aktualizace apod.; pozn. aut.) nebo porovnávat screenshoty,“ popisuje Chvátal ve stručnosti, jak tato technologie funguje.



openSUSE Leap: stabilnější openSUSE, aktuálnější SLE

Uživatelé mívají na systém mnohdy protichůdné požadavky – na jedné straně požadují co nejnovější software, ale na straně druhé chtějí mít systém co nejstabilnější. Požadavek na čerstvý SW (ne nutně zcela stabilní) řeší Tumbleweed, požadavek na maximální stabilitu zase SUSE Linux Enterprise (SLE). Ale co s ostatními uživateli, kteří se nacházejí v „díře“ mezi oběma systémy?

Maskot openSUSE – chameleon Geeko Maskot openSUSE – chameleon Geeko

Řešením je openSUSE Leap, znamenající sblížení openSUSE a SLE. „Rozhodli jsme se, že to sloučíme. Že vezmeme nějaké věci ze SLE a nacpeme je do openSUSE. A zároveň budeme používat openSUSE na testování nových věcí, které dáváme do SLE. (…) openSUSE bude stabilnější a zároveň budeme moci někoho 'týrat' s testováním nových vlastností.“ Opravy problémů zjištěných v SLE se „vrátí“ i do openSUSE.

Celé to bude fungovat tak, že vývojová větev Tumbleweed poběží pořád kupředu. Z ní se v určitou chvíli „vyvětví“ sdílené softwarové jádro (shared core), které se použije pro novou verzi openSUSE Leap a SLE. Když se bude vydávat service pack, vyjde se z předchozího Leapu, zatímco z větve Tumbleweed se vezmou pouze balíčky, které nejsou ve sdíleném jádru.

Ve výsledku tedy bude SLE rychle přijímat inovace z upstreamu různého softwaru (přitom s důkladným otestováním a odladěním) a naopak v openSUSE se využije stabilní kódová základna SLE. Výhody zvoleného modelu pro openSUSE Leap shrnuje Tomáš Chvátal takto: „Budeme to mít stabilní, budeme to mít docela dobře udržované, a jsme schopni, díky založení na SP ze SLE, udržovat podporu 3 roky nebo déle.“

Jak přispívat

Navzdory těsnějšímu sblížení openSUSE a SLE zůstává openSUSE především komunitní distribucí, proto se neobejde bez aktivity dobrovolníků. „Pro Leap i pro Tumbleweed jsou pravidla pro přispívání přibližně stejná,“ říká k tomu Chvátal. „Člověk může aktualizovat balíčky, pracovat na překladech, pomáhat na fóru…“

Pro snazší překlady distribuce do různých jazyků bude k dispozici nový překladatelský nástroj. „Zjistili jsme, že některé naše nástroje neměly aktualizaci překladů třeba sedm let,“ komentuje Tomáš Chvátal aktuální stav překladů, který byl důvodem ke vzniku nástroje. „Kdo umí češtinu a třeba jen dvě, tři slova anglicky, může pomoci.“

Stánek firmy SUSE a distribuce openSUSE na LinuxDays Stánek firmy SUSE a distribuce openSUSE na LinuxDays

Přiláká nová podoba openSUSE uživatele?

Distribuce openSUSE se v poslední době (podle statistik serveru DistroWatch) drží na čtvrtém místě v popularitě mezi uživateli. To není úplně špatná pozice, ale tvůrci by si určitě představovali lepší umístění. Nová podoba distribuce, uvedená pod názvem openSUSE Leap, má poměrně slušné ambice nové uživatele získat, přestože pravděpodobně neohrozí silnou pozici dvojice Linux Mint a Ubuntu.

Mohli by se například vrátit ti uživatelé, kteří od openSUSE odešli proto, že byla některá verze příliš „rozbitá“ a po instalaci nefungovala, jak měla. Obdobně může změna zvýšit zájem o komerční distribuci SUSE Linux Enterprise, která byla sice tradičně stabilní, ale bývala v ní například poměrně stará linuxová jádra.

Nahoru

Příspěvky

openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Pavel 16. 10. 2015, 11:14:45
Odpovědět  Odkaz 
Koukal jsem na balíčky OpenSUSE Leap a odkaz odkazuje na současnou verzi 13.2, která má krátkou podporu. Prodloužená podpora byla garantovaná u verze 13.1, jak to tedy bude s touto podporou?
Lukáš Jelínek Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Lukáš Jelínek 16. 10. 2015, 11:56:05
Odpovědět  Odkaz 
První Leap (42.1) vyjde až 4. listopadu, takže je možné, že balíčky nejsou ještě úplně připravené a mohou odkazovat na starší verzi. Jak to přesně bude s podporou, je rozepsáno tady (major verze 3 roky, minor verze 1,5 roku): https://en.opensuse.org/Lifetime
openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
jz 16. 10. 2015, 11:48:15
Odpovědět  Odkaz 
Upresneni
Citace:Zatímco Novell už dnes neexistuje (firma byla rozdělena, část vyvíjející linuxovou distribuci pokračuje pod názvem SUSE)

Novell, Inc. je americká softwarová firma patřící od roku 2010 skupině Attachmate
Pod skupinu Attachmate spadá Novell, NetIQ, SUSE.

V r. 2014 společnost Micro Focus koupila skupinu Attachmate Group. Nekde jsem cetl ze Attachment koupil Micro Focus, ale je to prezentovano naopak, protoze tim se sidlo presunulo u USA do UK a tim doslo k danove optimalizaci.

Zdroje:
www.novell.com
https://cs.wikipedia.org/wiki/Novell
http://channelworld.cz/novinky/micro-focus-kupuje-attachmate-za-1-2-miliardy-dolaru-12399
Lukáš Jelínek Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Lukáš Jelínek 16. 10. 2015, 11:51:46
Odpovědět  Odkaz 
Díky za upřesnění, upravím formulaci tak, aby to bylo jasnější.
openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
xhc 16. 10. 2015, 13:55:59
Odpovědět  Odkaz 
"Distribuce openSUSE se v poslední době (podle statistik serveru DistroWatch) drží na čtvrtém místě v popularitě mezi uživateli."

no popularita ako popularita.. vie sa predsa, že distrowatch robí tú štatistiku podľa klikania na konkrétne distribúcie, teda keď ma google odkáže na stránku distrowatch s opensuse, prispel som k "popularite"? :-))
openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Tomáš 16. 10. 2015, 16:25:05
Odpovědět  Odkaz 
Za posledních pár let se openSUSE změnila už tolikrát, že to pomalu přestávám stíhat sledovat. Nevím, jestli tyto neustálé změny místo přilákání nových uživatelů spíše nějaké neodlákají. Za mě – kdyby vývojáři strávili více času testováním a opravováním chyb místo neustálých změn, distribuci by to prospělo více.
Lukáš Jelínek Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Lukáš Jelínek 16. 10. 2015, 17:18:50
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem od openSUSE odešel (občas vyzkouším, ale nepoužívám na práci) kvůli dost strašlivé zabugovanosti verze 11.3. Myslím si ale, že právě tato poslední změna bude znamenat posun k větší stabilitě, protože se bude využívat sdílený základ se SUSE Enterprise Linuxem. Navíc na testování nedávno začali dost intenzivně využívat openQA, to by mohlo také pomoci.
Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Pavel 16. 10. 2015, 22:21:19
Odpovědět  Odkaz 
Největší problémy začaly při nasazení 6-ti měsíčního cyklu na vydávání nových verzí a při přechodu na KDE4. Od té doby používám jenom Xfce. Poslední verze už jsou v pohodě. V práci používám 13.1 od začátku a na žádný problém jsem nenarazil. Osobně si myslím, že současná změna bude mít další pozitivní vliv na kvalitu.
Jiří Němec openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Jirka Němec 16. 10. 2015, 18:36:25
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem na Leapu už od vydání bety a jako jde to dobře. RC1 vyřešila skoro všechno, co měna betě trochu štvalo (od toho bety jsou) a jediné co mě trápí a to jak na Thumbleweedu tak na Leapu, tak že mi občas při loginu do KDE spadne kdeinit a nefunguje mi pak správně tray .... nicméně je to taková blbina, která snad bude v ostré verzi opravena, jinak nemám výhrady.
Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Petr 2. 11. 2015, 23:07:02
Odpovědět  Odkaz 
Tak to jste celkem šťastlivec. U mne je Plasma 5 (včetně některých KDE aplikací) dosti nestabilní. A to ať openSuSE leap, tak i Kubuntu 15.10. Možná to je problém s ovladači pro Intel grafiku, ale je to i problém samotné Plasma 5. Například takové připojení druhého monitoru dokáže z Plasmy udělat tak akorát rozsypané prostředí :(
openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Jardik 17. 10. 2015, 15:21:20
Odpovědět  Odkaz 
Jedna-li se o US spolecnost, jak muzu verit, ze je binarni balicek opravdu zkompilovany ze stejnych zdrojovych rpm balicku a ze v nich neni, na prikaz NSA a jejich tajnych soudu vydavajicich tajne zakony a narizeni, nejakej spehovaci smejd, ci zeslabene sifrovani apod. Muze mi nekdo doporucit nejakou distribuci, kterou netvori zadna spolecnost z USA ani z Velke Britanie?
Michal Hrušecký Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Michal Hrušecký 17. 10. 2015, 17:54:01
Odpovědět  Odkaz 
Asi jedine Gentoo, protoze jinak stejne nemas jistotutu ze to tam nevlozila vlada jineho statu nebo autori distribuce. U Gentoo uz jen potrebujes najit kompilator kteremu veris ze tam pri kompilaci nevklada tajny bytecode na sledovani a precist si vsechny zdrojaky :-D
openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Pi 9. 11. 2015, 16:28:28
Odpovědět  Odkaz 
Znamena hybridni distribuce openSUSE 42.1, ze na ni bez problemu pobezi aplikace certifikovane pro SLES 12??? Ano nebo Ne???
Lukáš Jelínek Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Lukáš Jelínek 9. 11. 2015, 18:58:49
Odpovědět  Odkaz 
Odpověděl jsem zde: http://www.linuxexpres.cz/novinky/je-tady-opensuse-leap-42-1-prvni-hybridni-distribuce
openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Kaacz 16. 03. 2016, 22:04:18
Odpovědět  Odkaz 
> openSUSE Leap: stabilnější openSUSE, aktuálnější SLE <

Děláte si srandu? Včera jsem to nainstaloval (tedy již ne čerstvé distro) a momentálně tam cpu zpátky KDE4. KF5 je strašné. Pády, zamrzání, mizící dekorace okna .. TRAGEDIE.

Spíš to vypadá, že se vrátím k OpenSUSE 11.2, to byla nejlepší verze z pohledu odladění.
Do 11.3 už se začaly cpát části s Plasma5 a ... :(
Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Kaacz 16. 03. 2016, 22:13:02
Odpovědět  Odkaz 
Sorry, přehnal jsem to s verzemi 11.x, nechal jsem se zmást příspěvkem autora článku. :)
Samozřejmě, že poslední stabilní byla 13.1, 13.2 začali rozbíjet...
Lukáš Jelínek Re: Re: openSUSE Leap – úplně nové openSUSE
Lukáš Jelínek 16. 03. 2016, 22:42:09
Odpovědět  Odkaz 
Já používám Plasmu 5 na Kubuntu (aktuálně 15.10) a i za cenu občasného pádu Plasmy jako takové (teď už jich není zdaleka tolik jako na začátku) ji používám rád. Na druhou stranu bych ji zatím nedoporučil běžným uživatelům.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog