přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník

Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník

zaznam_zvuku.png

Článek představí pět různých linuxových programů pro záznam a jednoduchou editaci zvuku: Audacity, ReZound, Marlin, Sweep a soniK.


Již dříve jsme vydali celý seriál Linuxové zvukové studio, který se věnoval zpracování zvuku na počítači, a to včetně záznamu do více stop. Někdy je ale třeba rychle nahrát nějakou poznámku, rychle zpracovat již nahraný audio záznam, a nebo kromě rychlosti je zbytečné používat sice výkonné, ale zbytečně komplikované nástroje. Jak se říká, bylo by to jako jít s kanónem na komára. Ukážeme si tedy dostupné (a zdaleka ne všechny), lehčí aplikace na rychlý záznam a střih zvuku.

Audacity

Asi by bylo zarážející hned na prvním místě nezmínit program Audacity. Jedná se asi o nejznámější a v linuxovém světě i nejrozšířenější editor zvuku. Přestože umožňuje i záznam do více stop, jeho stěžejní role je v nahrávání a úpravách zvuku v jedné stopě, ať už stereo či mono. Hlavní okno programu je jistě všem důvěrně známé. Po spuštění program Audacity neobsahuje žádnou stopu a ani není nutné ji nějak speciálně zakládat. Po kliknutí na obligátní červené tlačítko záznamu se stopa spolu s nahrávkou automaticky vytvoří.

Audacity – nahrávání Audacity – nahrávání

Na již hotové nahrávce lze provádět všechny myslitelné operace. Stříhat, tedy přesouvat, kopírovat a mazat části nahrávky, zesilovat a zeslabovat, a to i plynule, tzv. fadeout a fadein. Dále odstraňovat šum a používat spoustu efektů, ať už pomocí efektů přímo v aplikaci vestavěných, nebo dalších LADSPA pluginů. Samozřejmostí je výběr pomocí myši a zoomování jejím kolečkem za současného stisku klávesy [Ctrl]. Kolečkem myši za současného stisku klávesy [Shift] pak posouváme skladbu doleva a doprava na časové ose (samozřejmě jen pohled). Navíc můžeme stopu kvůli detailnějšímu pohledu zvětšit i vertikálně. Toto zvětšení spolu s přehráváním výběru je zobrazeno na dalším obrázku.

Audacity – přehrávání výběru Audacity – přehrávání výběru

Spustit přehrávání kromě umístění kurzoru do stopy a stisknutí zeleného tlačítka Play je možno kdykoli udělat kliknutím myší do požadovaného místa na časové ose. Audacity ukládá projekt do svého nativního formátu AUP, ale dále jej umožňuje exportovat do spousty všemožných typů zvukových souborů, a to včetně MP3. Pro podporu MP3 je nicméně potřeba doinstalovat balíček libmp3lame-devel. Při exportu lze nastavit všechny parametry MP3. A dokonce lze do MP3 souboru zapsat rovnou i tagy.

Audacity – export do MP3 Audacity – export do MP3

Audacity – MP3 tagy Audacity – MP3 tagy

ReZound

Software, který podle mého šlape Audacity poměrně slušně na paty, je ReZound. Za vývojem (bohužel) stojí pouze jeden člověk – Davy Durham. V současnosti vývoj trochu stojí, což je škoda.

ReZound – hlavní okno ReZound – hlavní okno

Stejně jako u Audacity není potřeba zakládat novou stopu, navíc ReZoud umožňuje pracovat pouze s jednou stopou současně, přestože jich najednou můžete mít otevřeno několik. Vybíráte si je v pravém horním bílém podokně programu. Nahrávání zahájíte kliknutím na červené kulaté nahrávací tlačítko. Po jeho stisknutí můžete nastavit název souboru a počet stop. Zde můžete nahrávat až do osmi kanálů najednou, čili se nemusíte omezovat na obvyklé mono či stereo.

ReZound – parametry stopy ReZound – parametry stopy

ReZound – nahrávání ReZound – nahrávání

Dále vás již čeká okno nahrávání, v něm je příjemným nástrojem živý ukazatel vstupního signálu, kterým si můžete kontrolovat jeho sílu, tak aby záznam nepodléhal tzv. limitaci (ořezání a tím i zkreslení), ale aby zároveň nebyl příliš slabý. Ukazatel se barevně mění od zelené přes žlutou až do červené, přičemž v červeném spektru byste se pohybovat neměli kvůli již zmíněné limitaci. Pozor, samotné nahrávání se nespustí tlačítkem OK, ale pro nahrávání, a po pozastavení k opětovnému spuštění, slouží speciální tlačítko Record/Resume. Pro zastavení (pauzu) záznamu pak tlačítko Stop/Pause. Až po záznamu celé nahrávky klikněte na tlačítko OK. Nyní můžete nahrávku upravovat.

ReZound – úpravy ReZound – úpravy

Ovládání je jiné než v Audacity a kolečko myši vám moc platné nebude, to funguje pouze přímo na posuvnících. Zvětšování záznamu ve svislém i vodorovném směru provádíte příslušnými „kolečky“. Výběr části stopy je také jiný. Levé tlačítko myši nastavuje levý okraj, pravé pak okraj pravý. Ve stopě se pak nepohybujete kurzorem, ale jen oním výběrem. Jak jsem psal, že nahrávat můžete více kanálů najednou, tak pak tyto kanály můžete jednotlivě tzv. zamutovat zaškrtávacími políčky před jednotlivými kanály. Speciálním ovládacím prvkem je pak kolečko pod hlavními ovládacími prvky pro přehrávání, kterým zrychlujeme nebo zpomalujeme přehrávání. ReZound obsahuje i přímo vestavěné filtry a efekty a dále umožňuje použití již zmíněných LADSPA pluginů. ReZound stejně jako Audacity umožňuje export do spousty formátů, a to včetně MP3.

ReZound – export do MP3 ReZound – export do MP3

Marlin

Jednoduchým nahrávacím softwarem převážně pro grafické prostředí GNOME je Marlin.

Marlin – hlavní okno Marlin – hlavní okno

Jako u předchozích programů není třeba zakládat stopu, nýbrž přímo kliknout na dle zvyklostí červené nahrávací tlačítko. Zobrazí se následující dialog.

Marlin – nahrávání Marlin – nahrávání

V okně nelze nic nastavit, jen nahrávat. Dokonce se mi ani nepodařilo ve výchozím stavu zvolit nahrávání do existujícího okna. Po ukončení záznamu vznikne okno nové, původní tedy můžete zavřít (drobná otravná záležitost).

Marlin – úpravy Marlin – úpravy

V okně nahrávky vodorovně zoomujeme kolečkem myši za současného stisku tlačítka [Ctrl], svisle pak podobně s klávesou [Shift]. Samotné kolečko myši posouvá stopu doleva a doprava. Oblasti vybíráme klasicky levým tlačítkem. Z efektů lze použít pouze úpravy úrovně nahrávky (zesilování a zeslabování) a obrácení směru přehrávání (inverzi). Exportovat lze rovněž do formátu MP3.

Marlin – export do MP3 Marlin – export do MP3

Sweep

Dalším z jednoduchých nástrojů je Sweep. Po spuštění vás přivítá průvodce Scrubby, který se zeptá, co chcete dělat. Zda vytvořit nový soubor či otevřít existující.

Sweep – Scrubby Sweep – Scrubby

Po zvolení nového souboru, a tedy nahrávání, se zobrazí následující dialogové okno.

Sweep – volba záznamu Sweep – volba záznamu

V něm zvolte název souboru (výchozí formát je AIFF), vzorkovací frekvenci a počet kanálů a pozor, musíte si dopředu zvolit délku následného záznamu. Zvláštní, že? To provedete v řádku Duration. Po potvrzení tlačítkem Create se zobrazí hlavní okno programu.

Sweep – hlavní okno Sweep – hlavní okno

Před spuštění nahrávání si musíte netradičně označit oblast, kterou budete posléze nahrávat. Samozřejmě není problém pomocí klávesové zkratky [Ctrl+A] označit celou stopu.

Sweep – označení oblasti pro nahrávání Sweep – označení oblasti pro nahrávání

Pak teprve klikněte na tradiční červené tlačítko záznamu, a to netradičně v levém dolním rohu okna programu. Zobrazí se další okno ovládání nahrávání.

Sweep – okno nahrávání Sweep – okno nahrávání

Postup nahrávání se zobrazuje okamžitě v hlavním okně.

Sweep – nahrávání Sweep – nahrávání

Po ukončení záznamu výběr oblasti provádíte levým tlačítkem myši, horizontální zoomování pak kolečkem. Vertikální zvětšení lze provést pouze zvětšením okna ve svislém směru.

Sweep – úpravy Sweep – úpravy

Dostupné efekty jsou pouze zásuvné moduly LADSPA ukryté pod nabídkou Process. Bohužel tento prográmek neumožňuje export do MP3, ale pouze do svobodného formátu OGG. Proč tomu tak je, vysvětluje okno nápovědy.

Sweep – export do MP3 Sweep – export do MP3

soniK

Posledním programem, o kterém bych se chtěl zmínit, je soniK, program pro starší grafické prostředí KDE 3. Škoda, že něco podobného není i ve verzi KDE 4. Po spuštění programu se hned zobrazí dotaz na prováděnou činnost.

soniK – start projektu soniK – start projektu

Po zvolení nahrávání je vznesen dotaz na nastavení stopy.

soniK – volby projektu soniK – volby projektu

Dále budete dotázáni, kam se má nahraný záznam vložit.

soniK – nastavení vložení zvuku soniK – nastavení vložení zvuku

Doporučuji v předvolbách programu nastavit zobrazování časové osy v sekundách místo ve snímcích a stejně tak svislou osu v dB.

soniK – předvolby soniK – předvolby

Program má standardní ovládání a opět umožňuje standardní, ale pouze základní úkony střihu zvuku.

soniK – úpravy soniK – úpravy

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

ReZound a Sweep
fri 3. 03. 2011, 08:29:14
Odpovědět  Odkaz 
V případě ReZoundu se, viděno zvnějšku, vývoj prakticky zastavil. Alespoň se mi to tak zdálo před několika měsíci. Dle vyjádřeníDavyho Durhama se jednoduše zabývá X dalších projektů a na ReZound tak nemá čas. Ta poslední stabilní verze je proto několik let stará.

O Sweepu si myslím podobné. Jeho vývojář se nad mým dotazem jen pousmál a vyjádřil se, že nové verze se vydávají, když vývojář usoudí, že je čas (něco v tom smyslu). Takže Sweep má na další vydání času taky dost. :-)

Jako motivace pro ostatní přispěvatele hraje důležitou roli, jestli se alespoň formálně něco děje - třeba posunutí čísílka verze o setinku. Jestli něco takového u obou programů zaznamenáte, napište o tom.
Andrej Pavelka Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník
Andrej Pavelka 3. 03. 2011, 10:18:55
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý článok :-) Mám nainštalovaný Audacity a rozmýšľal som, ktorý z týchto popísaných programov by som otestoval, ale nakoniec som nič neinštaloval, lebo myslím, že Audacity ich všetky zhrnie. Niekedy si jeho názov zamieňam s Audacious, čo je zas dobrý prehrávač na štýl Winampu. Ak jedno z toho chcem pustiť cez rýchle spustenie, občas sa mi stane, že namiesto jedného spustím druhé :D
Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník
GeBu 3. 03. 2011, 12:17:33
Odpovědět  Odkaz 
Existuje pro linux něco podobného jako jem mp3direct cut? Tedy nahrávání do mp3 a jednoduchý střih bez rekomprese?
Miroslav Hrončok Re:Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník
Miro Hrončok 3. 03. 2011, 13:06:43
Odpovědět  Odkaz 
Vím pouze o proprietární aplikaci: http://www.nch.com.au/recordpad/index.html
Vlastimil Ott Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník
Vlastimil Ott 3. 03. 2011, 15:56:03
Odpovědět  Odkaz 
Nerad to říkám, ale ty programy jsou příšerné (vyjma Audacity). Staré, nevzhledné a špatné ovladatelné. Zadávat délku záznamu předem... to měl autor divoký večírek...

Ok, hledám digitální záznamník: klik blablablablabla klik, hotovo. Jako bonus vymazat kašlání na začátku. Znáte někdo?
Vkuss
fri 3. 03. 2011, 16:33:04
Odpovědět  Odkaz 
To záleží na vkusu. Každý má nějaký. A na tom, co se s tím dá skutečně provádět. ReZound jsem zas tolik nezkoušel. - Před několika měsíci se ale probudila konference ReZoundu a vyplivla e-mail jednoho Itala, kterého ReZound a jeho další možný osud velmi zajímal, a dost se rozplýval nad tím, jak je to dobrý program - buď tedy nic jiného nehledal, nebo nenašel, a ovládání mu sedlo, protože přesně věděl (alespoň tehdy), co chce.

Na abclinuxu dali před časem odkaz na stránky, kde mimo jiných programů pro práci se zvukem nabídli i ty "jednoduché" nahrávače:

http://www.tomshardware.com/reviews/ubuntu-linux-audio-software,2856-10.html

Jak vidíte, zařadili do svého výběru i některé zde neuvedené (protože se tu nevešly do pěti :-). A některým, jako např. MHWaveEdit, taky dali nálepku zastaralosti rozhraní = body dolů (tady se nebodovalo :-). Taky tam pro ně je důležité, že to něco umí, takže menší schopnosti = body dolů. Mají tam ale KWave, což je moje oblíbená záležitost, a i když poslední víc jak rok vývoj jde i tady pomaleji, věřím mu, že čas od času s tímto svým dítkem autor udělá (posledně psal že něco brzy vydá, i když tam nebude mít všechno, co původně chtěl - ale jede dál, a to se počítá). Ještě mě napadá, že existuje nějaký Jokosher, nebo tak nějak.

Tak jestli Vlastíka Otta zaujme QARecord nebo GNOME Sound Recorder, netuším. V tom článku slibovali, že připraví pokračování, kde se budou věnovat skutečným dělům na zpracování zvuku - předpokládám, že s některými z nich už jsem měl co do činění, ale nevím, jestli už to tam vyšlo.

Zrovna mě zase uvádí do rozpaků to, jak vypadá už hodně let Audacity, tedy ani ne tak to, k čemu to je, a jestli se to ještě nějak zlepšuje. Tolik k pocitu modernosti. :-)
KWave 0.8.6
fri 8. 03. 2011, 08:18:15
Odpovědět  Odkaz 
KWave vyšel v opravné verzi 0.8.6. Napsal jsem o tom krátký článeček, ve kterém přináším i vyjádření autora k tomu, jak je hodnotí v onom výše zmiňovaném přehledu nahrávadel.

http://fripohled.blogspot.com/
Miroslav Hrončok Re:Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník
Miro Hrončok 3. 03. 2011, 17:14:40
Odpovědět  Odkaz 
gnome-sound-recorder? http://packages.debian.org/squeeze/gnome-media
Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník
Alfonz 7. 03. 2011, 19:05:38
Odpovědět  Odkaz 
dříve audacity bylo možná dobré, ale v současné době raději
http://www.jokosher.org/
Adam Radiměřský Re:Pět programů, které použijete jako pokročilejší záznamník
Adam Radiměřský 8. 03. 2011, 08:22:54
Odpovědět  Odkaz 
Jokosher je fajn, ale nesplňuje podmínky zadání článku, čili jednoduchý záznamník. Jokosher je přece jen už trochu pokročilejší nástroj typu QTractor, Ardour, atd., tedy záznam primárně do více stop.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz