přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Picasa 2 pro Linux

Picasa 2 pro Linux

Program pro třídění fotografií Picasa od firmy Google byl konečně portován na Linux. Velice nás překvapil. Lukáš Zapletal.


Program pro třídění fotografií dnes již dávno není primitivním "adresářem" fotek, který je umí v lepším případě stáhnout z digitálního aparátu. Od takového programu se dnes požaduje blesková navigace, rychlé načítání fotek bez zbytečných prodlev, značkování, editace, komfortní slideshow a široké možnosti exportu (včetně on-line publikování či tisku fotografií).

Image

Picasa tyto všechny požadavky splňuje a navíc je nyní k dispozici pro Linux. Instalátor o velikosti 26 MB lze stáhnout přímo z oficiálních stránek. Instalátor (od firmy Loki) je grafický a instalaci zvládne i začátečník. Spolu s programem se nainstalují knihovny WINE, pomocí kterých byl port proveden.

Image

Ihned po prvním importu fotek, který můžete provést z libovolného adresáře, vás uchvátí rychlost načítání i celé navigace (včetně zoomu). Je opravdu úchvatná a zatím jsem se nesetkal s tak rychlým prohlížečem obrázků na Linuxu. Program zřejmě využívá nějakou akceleraci DirectX či OpenGL, zejména pohyb při zvětšené fotografii je až příliš plynulý. Generování náhledů vlastně ani nezaznamenáte a pokud mi něco neuniklo, tak program Picasa náhledy na disk neukládá. Nepotřebuje to. Fotky lze přidávat do složek, ty program třídí podle roků sestupně. Přidávat lze také "virtuální složky" neboli značky (tags).

Image

Slideshow nabízí pěkný efekt "prolínačky", celé GUI je vlastně plné efektů (rozostřování, fade in/fade out). Naštěstí je lze ve volbách vypnout, pokud by to někomu vadilo. Zajímavě je také řešeno uspořádání náhledů a jejich posun pomocí scrollbaru. Vyhledávání je řešeno polem v pravém horním rohu.

Image

Editace fotek je na špičkové úrovni. Oříznutí i natočení je velmi intuitivní a rychlé, červené oči lze opravit selektivně i automaticky, úpravu barev, odstínů i konstrastu můžete provádět také ručně i pomocí "I am feeling lucky" tlačítka. Všechny změny se neprodleně projevují na obrázku a lze je kdykoli odvolat (Undo).

Image

Dodatečných efektů je k dispozici hned dvanáct, některé jsou opravdu povedené, jako například selektivní rozostření pozadí. Všechny efekty mají parametry, které pomocí posuvníků modifikujete. Otáčení fotek je také rychlé a dostupné pod klávesou Ctrl+R.

Image

Tisk a export jsou nedílnou součástí dnešních fotoaplikací, vytváření jednoduchých koláží už je jakýsi bonus. Zkoušel jsem tedy jen tisk do PDF souboru, ale předpokládám, že by si program s tiskárnou rozumněl. Otázkou by byla kvalita tiskového výstupu (názory přidejte do diskuze pod článkem). Export do adresáře či HTML galerie funguje na jedničku, Picasa navíc přidává on-line služby: publikování na serveru Picasa.com (účet je zdarma) nebo na serveru Blogger.com.

Image

Narazil jsem na několik nevýhod, které doufám budou brzy odstraněny. Především není možné importovat fotky rekurzivně (i z podadresářů), což je ovšem jen detail. Daleko horší je nefunkční česká klávesnice, která znemožňuje psát znaky s diakritikou (zřejmě chyba WINE). I kdyby to autoři opravili, program nesprávně zobrazuje české fonty, takže doporučuji ponechat nastavení jazyka na angličtinu (i když je čeština dostupná).

Image

V linuxové verzi není dostupné vytváření fotografických DVD, možnost exportu do AVI sekvence však funguje. Program se zamýšlel (zamrzal na delší dobu) při pokusu zobrazit časovou osu (timeline), takže tuto funkci jsem nemohl otestovat. Nechyběla mi, program je dostatečně rychlý a ovládání intuitivní.

Image

Nezmínil jsem spoustu věcí - dávkové zpracování, pokročilé vyhledávání, zobrazování videí nebo vytváření plakátů. Picasa je velmi úspěšný port aplikace z Windows pomocí WINE a je vidět, že tento projekt je úspěšný a slibný. Aplikace ani jednou nespadla. Zřejmě nahradím svůj F-Spot.

Nahoru

Příspěvky

picasa náhledy ukládá!
30. 05. 2006, 10:33:55
Odpovědět  Odkaz 
aha, nevšiml jsem si - asi to bude "někam bokem", protože v hlavním adresáři Picasy nic není. každopádně je to rychlé. díky za upřesnění.
Hmm, ale k cemu to je dobre ?
6. 06. 2006, 11:20:07
Odpovědět  Odkaz 
Mohl by mne nekdo vysvetlit, proc bych mel instalovat takovou obludu, ktera pod sebou ma jeste separatni soukromou instalacei wine, kdyz mam k dispozici namatkou - treba Gtkam ?
Urcite by bylo zajimavejsim pocinem, kdyby aspon takto oklikou naportovali GoogleEarth.
Vlastimil Ott Re: Hmm, ale k cemu to je dobre ?
Vlastimil Ott 6. 06. 2006, 18:08:06
Odpovědět  Odkaz 
Je to módní záležitost, to je pravda. Na druhou stranu ale berme v úvahu, že pokud firma velikosti Google převede na Linux celkem atraktivní aplikaci, která je opravdu jako dělaná pro domácí uživatele, něco to znamená. Zvyšuje se prestiž Linuxu a také jeho použitelnost. Takže je to jednoznačně pozitivní věc, navíc za ni nemusíte platit.
Re: Hmm, ale k cemu to je dobre ?
19. 06. 2006, 23:53:24
Odpovědět  Odkaz 
GoogleEart je i pro Linux, dnes jsem ho zprovoznil, konkrétně v Ubuntu 6.06
http://earth.google.com/download-earth.html
...kezned...
Re: Picasa 2 pro Linux
16. 12. 2006, 00:11:49
Odpovědět  Odkaz 
Připadá mi to hrozně pomalé.To radši zvolím jinou alternativu.Jinak se mi vzhled a funkce líbí.
Re: Picasa 2 pro Linux
16. 12. 2006, 12:39:20
Odpovědět  Odkaz 
Ale jakou? Zrovna zkousim F-spot a je taky pomaly. A pada.
Picasa 2 pro Linux
Coudy 21. 05. 2008, 21:38:19
Odpovědět  Odkaz 
digikam je pre mna zatial najlepsi manazer fotiek

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz