přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?

Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?

kde_plasma.png

Je tady další velká verze jednoho z nejpoužívanějších linuxových prostředí. Co přináší nového? Nastal už ten správný čas na upgrade? Novou verzi jsem několik dní používal v Kubuntu a ve Fedoře jako primární prostředí a podělím se s vámi o své zkušenosti.


Nová generace Plasmy přinesla mnoho změn. Většina z nich se udála „pod kapotou“ v podobě přechodu na poslední verzi frameworku Qt a modularizace kdelibs na jednotlivé části. Asi nejviditelnější změnou pro uživatele tak je nový vzhled Breeze. V porovnání s vizuálními orgiemi v KDE 4 je Breeze plochý, kontrastní a celkově přehlednější. Názor na vzhled je samozřejmě velmi subjektivní, a proto nemusí novinka vyhovovat všem. V takových případech není nic jednoduššího, než nastavit Oxygen a Breeze vůbec neřešit.

Fedora Plasma Next.png Plasma 5 po spuštění

Jeden kód pro všechny

Plasma 5 pokořila ještě jeden podstatný milník. Prostředí je totiž plně konvergované, což znamená, že se plně přizpůsobuje velikosti displeje a typu zařízení. Tohle by mělo fungovat v reálném čase, takže nebude potřeba restartovat, případně se odhlásit, aby se změny projevily. Tuhle funkčnost jsem nicméně prozatím neměl kde otestovat.

Nový launcher

Výchozím spouštěčem v Plasmě je Kickoff. Ten byl oproti své starší verzi přepracován do Qt5 a mírně vzhledově upraven. Dostalo se i na opravu jedné hodně nepříjemné chyby, která tento spouštěč v minulosti trápila. Například když totiž uživatel začal psát název aplikace, tak se po napsání dvou písmen zobrazila a po napsání dalšího už ji Kickoff nenašel.

Opravdu hodně mi v něm ale chybí vyhledávací pole a ne každého napadne, že stačí začít psát a ono postrádané pole se objeví. To je jedna z věcí, která by se měla změnit a musí být zřetelné, že v nabídce lze vyhledávat. Naštěstí to lze velmi jednoduše vyřešit výměnou za nějaký jiný launcher. Vylepšení v podobě přepsání do QtQuick se dostalo aplikaci Krunner, která se dá otevřít zkratkou alt + f2.

nový výchozí spouštěč Kickoff Nový výchozí spouštěč Kickoff

přepracovaný zámek obrazovky Přepracovaný zámek obrazovky

Baloo!

Kromě úprav ve vizuální oblasti si ještě můžete všimnout nahrazení Nepomuku za Baloo. To už některé distribuce provedly i ve čtyřkové řadě, oficiálně však k tomu došlo až nyní. Baloo je oproti Nepomuku rychlejší a poskytuje mnohem více možností úprav nastavení. Pod záložkou File Search ve správci nastavení se nacházejí dvě kategorie možných úprav. V té první – Plasma Search se dá velice jednoduše nastavit, které typy souborů bude Baloo indexovat, a které ne. Pod záložkou File Search zase naleznete možnost vyřadit některé složky z indexování úplně.

Konfigurace indexovaných typů souborů Konfigurace indexovaných typů souborů

Na kdm raději zapomeňte

K dispozici je i náhrada za starý a více méně neudržovaný kdm v podobě sddm. Ten podporuje pátou verzi frameworku Qt, je velmi svižný a snadno nastavitelný pomocí konfiguračních souborů. Kcm modul pro konfiguraci skrze uživatelské rozhraní je teprve ve vývoji.



Světelnou rychlostí

Nakonec se trochu rozepíšu o výkonu nového prostředí. Testoval jsem na 3 strojích – mainstreamový desktop (4 jádro, 8 GB paměti, Radeon HD 7770), netbook (1 jádro, 2 GB paměti, GMA 3150) a virtuální počítač (2 GB paměti). Porovnání jsem prováděl na Ubuntu 14.10 s prostředím Unity a KDE 4. Ve všech případech je Plasma 5 mnohem rychlejší než jak starší verze, tak i prostředí Unity. Oproti jiným „velkým“ desktopům má i obrovskou výhodu v tom, že nevyžaduje 3D akceleraci. Takže se dá bez problémů používat i ve Virtualboxu, kde si například takový Gnome Shell, případně Unity vylámou na llvmpipe zuby.

Nastavení Kwinu Nastavení Kwinu

Vývojáři nové Plasmy zmiňují možné komplikace na určitých sestavách. Hlavně kvůli tomu, že prakticky celá část starající se o vykreslování byla překopána a nebylo ještě dost času na otestování všech možných i nemožných kombinací hardwaru a ovladačů. Pro Kwin 5.1 je navíc plánována podpora nového rozhraní pro dekorace – Kdecoration2. To by mělo podstatně snížit paměťové nároky tohoto správce oken.

Na podporu Waylandu si však budeme muset nějakou dobu počkat. KDE Frameworks 5 jej podporují téměř všechny, některé aplikace také a zbývá tedy počkat na podporu Kwinu a KDE-workspace. Pro Wayland potřebná podpora vykreslování skrze EGL už dostupná je, takže se věci posunují správným směrem a už by to nemělo trvat moc dlouho.

Plasma 5 je krok správným směrem

Nová Plasma není výsledným produktem, na který by měli přecházet uživatelé stabilní 4. řady. Je to teprve začátek postupného vývoje a vyladění prostředí k dokonalosti. Plasma 5 je evolucí a většina věcí na tom stejném místě, kde se nachází v předchozí verzi. Uživatelé pamatující si bolestivou cestu z KDE 3 na KDE 4, kde byla nová verze dlouhou dobu prakticky nepoužitelná, mohou slavit.

Přechod na novou řadu je mnohem méně bolestivý a očekávám, že během jednoho až dvou opravných vydání by mohla Plasma 5 být výchozím prostředím v distribucích s KDE. Nové verze budou vycházet pravidelně každé 3 měsíce, takže bychom se mohli dočkat v Kubuntu 15.04 / Fedoře 22.

Jak Plasmu 5 vyzkoušet?

Možností, jak si prostředí osahat, je mnoho. Většina distribucí už nabízí možnost instalace skrze přídavné repozitáře. Pak je tady ještě možnost stáhnout živý obraz, kterou určitě doporučuji využít.

Nejjednodušší možností je stáhnout live ISO a pomocí příkazu dd (případně nějakých nástrojů na vytváření spustitelných disků) zkopírovat na flashku a nabootovat z ní. Obraz lze samozřejmě spustit i ve Virtualboxu.

Kubuntu – Pro vydání 14.04 je potřeba přidat repozitář ppa:neon/kf5 a nainstalovat balíky project-neon5-session project-neon5-utils project-neon5-konsole

Fedora – Uživatelé této distribuce musejí přidat 2 COPR repozitáře dvratil/kde-frameworksdvratil/plasma-5. Následně už můžete instalovat balík plasma5. Tímto postupem však budou odinstalovány všechny KDE 4 aplikace. Pokud se tomu chcete vyhnout, tak postupujte podle pokynů na této stránce.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Petr Valach 7. 08. 2014, 15:03:53
Odpovědět  Odkaz 
Těším se :-) díky!
Michal Breškovec Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Michal Breškovec 7. 08. 2014, 18:14:10
Odpovědět  Odkaz 
Také tak. Nové KDE vypadá skvěle.
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Tobiáš Potoček 7. 08. 2014, 16:56:03
Odpovědět  Odkaz 
Taková doplňující otázka: Jaký je tedy vztah mezi KDE 4, KDE 5 a Plasma 5? Bude vůbec nějaké KDE 5?
Lukáš Jelínek Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Lukáš Jelínek 7. 08. 2014, 18:29:43
Odpovědět  Odkaz 
On se v tom bohužel postupně nadělal dost guláš. Ale v zásadě platí:

- Plasma (úplným názvem KDE Plasma) = základní součást desktopového prostředí, obsahuje plochu, lišty včetně nabídek a související věci; obdobou je například GNOME Shell
- KDE SC (KDE Software Compilation, někdy jen zkráceně KDE) = celý balík obsahující Plasmu a různé další aplikace postavené na KDE Frameworks, například Dolphin, Konqueror, Kopete, Okular a mnoho a mnoho dalších; obdobou je například GNOME
- KDE = projekt + komunita okolo Plasmy a KDE SC

Před KDE SC 4 se místo KDE SC používal termín KDE, podobně Plasma je až záležitostí verze 4. Počínaje verzí 5 už je to zase trochu jinak - KDE SC poněkud ztrácí "obsah", protože už se nebude vydávat jako jeden balík. Frameworky jsou v jednom balíku, ve druhém je Plasma a aplikace přijdou ve třetím balíku KDE Applications 5. Zatím ale vesměs nejsou hotové, takže si na ně budeme muset ještě počkat (lze zatím používat většinu aplikací z KDE SC 4, samozřejmě jsou k tomu potřeba i příslušné knihovny).
Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
franta 8. 08. 2014, 11:48:00
Odpovědět  Odkaz 
Díky za objasnění. A co znamená plně modulární KDE (což prý má být zanedlouho)?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Lukáš Jelínek 8. 08. 2014, 12:20:20
Odpovědět  Odkaz 
Modularita se vztahuje k vazbě na knihovny. Doteď to bylo tak, že kdo chtěl používat libovolnou aplikaci z KDE, přitáhl si s ní do distribuce ohromný balík knihoven, ze kterého přitom funkčně využíval jen malý zlomek. Jak budou postupně vznikat aplikace pro KDE 5, budou vždycky závislé jen na těch knihovnách, které opravdu potřebují. Bude ale samozřejmě záležet na tom, jak to pak distributoři nabalíčkují (je to podobné, jako že v některých distribucích je třeba LibreOffice jako jeden balíček, kdežto jinde po jednotlivých aplikacích).
Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Jaroslav Reznik 8. 08. 2014, 13:17:22
Odpovědět  Odkaz 
Nazev "KDE SC" se nikdy nemel pouzivat :). Jinak Plasma 5 samozrejme vyzaduje akceleraci - je postavena nad Qt 5/Qt Quick 2 se scene graphem.
Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Tobiáš Potoček 8. 08. 2014, 21:59:56
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za odpověď. Takže bude v podstatě docházet k tomu, že jednotlivé komponenty KDE 4 budou nahrazovány těmi pětkovými? Jako třeba v tomto případě mohu v KDE 4 použít Plasmu 5? Jsem zvědavý, jak se s tímto porvou distribuce :) Jestli počkají až bude celá pětková řada kompletní, nebo pokusně tu Plasmu 5 nasadí.
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Pavel 7. 08. 2014, 17:01:32
Odpovědět  Odkaz 
Jsem od začátku skalní fanoušek Gnome a pak i Gnome shellu, KDE mi až moc připomínal M$ Widle... Ale tohle "přepracování"se mi moc líbí (byť to zase připomíná Widle :-D). Už to mám nainstalované nějakou dobu, tak to časem pořádně otestuji.
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Manicka 8. 08. 2014, 13:42:10
Odpovědět  Odkaz 
Fandim KDE 5, pouzivam nyni verzi 4 na Linux Mint. Nicmene co me nebetycne stve je ten nechutny trend flatovani UI. Kdo s tim nechutnym napadem prisel? Hnusny Microsoft a pak jeste evilnejsi Apple a ted se po nich museji vsichni opicit jak male deti. Ja jen doufam, ze je to brzo prejde a hlavne to prejdu linuxove komunite, aby si nenechala vymyvat mozky propagandou mainstreamu, jejichz ucelem je jen otupovani mas ovci produkovanim jeste tupejsiho, umele omezeneho a zalockovaneho softwaru. Ja osobne pokud tento nechutny plochy paskvil uvidim, tak jej ihned prekofigurovavam na cokoli jineho.
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
mm 8. 08. 2014, 14:03:48
Odpovědět  Odkaz 
Doufám, že bude ponechána možnost přepnout do starého jednoduchého stylu menu aplikací tak, jak to umožňuje KDE 4.
To co tam je defaultně je hrůza, která nemá s ergonomií nic společného.
Lukáš Jelínek Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Lukáš Jelínek 8. 08. 2014, 18:11:31
Odpovědět  Odkaz 
Ano, lze přepnout. Také bytostně nesnáším Kickoff (stejně jako jeho obdoby ve Windows) a pokud někam instaluji distribuci s KDE, okamžitě přepínám na klasický styl nabídky. A jsem rád, že bude i nadále k dispozici.
Petr Valach Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Petr Valach 8. 08. 2014, 23:30:27
Odpovědět  Odkaz 
Njn. Desktopová prostředí, která mají klasickou nabídku - jako Mate atd. - už z principu odmítám právě proto. V žádném případě klasickou nabídku! Zaplaťpánbůh za kickoff.

Aspoň u mě :-)
Re: Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
běžný uživatel 9. 08. 2014, 10:56:32
Odpovědět  Odkaz 
Kickoff je naprosto příšerný, nelogický, odporný, otravný, rozčilující a práci zpomalující zmetek. Prostě nepoužitelný. Bohužel jsem narazil na distribuci, kde to přepnout do normálního režimu jednoduchým způsobem nejde.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Petr Valach 9. 08. 2014, 15:24:52
Odpovědět  Odkaz 
Fakt si to nemyslím. Kickoff lze ovládat klávesnicí, proto je rycchlejší.. je přehlednější, protože má logičtější zobrazování položek menu. Nehrozí vám, že budete mít dlouhou nudli přes celou výšku monitoru.

No jestli mně něco vyhovovalo, tak je to Dash. Velmi zajímavý počin. Ale myslím ten v Ubuntu, ne v Gnome Shell. Ten mi naopak nevyhovuje vůbec.

Přemýšlím, jestli je něco, co by mě vyloženě na současném KDE štvalo.. určitě. Možnost pozměnit název souboru po dvojím klepnutí - to se docela hodí. Dále, co mě docela vytáčí - Pokud někde zkopíruju nějaký soubor a chci ho umístit na plochu musím přes nabídku!! Klasicky Ctrl+V nefunguje. Funguje jen ve správci souborů., resp. v Dolphinu. Mrzuté!

Dost mi taky nevyhovuje šnekovitost rozbalování archivů. Používám - světe, div se - program 7zip ve verzi pro Windows a (sic!) pracuje daleko rychleji. V linuxu samém pak mám Pea Zip. Je daleko lepší než nějaký Ark nebo Xarchiver a podobné, což jsou všechno programy na jedno brdo. Neumějí prakticky nic, jako třeba rozdělování archivů.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Lukáš Jelínek 9. 08. 2014, 16:45:21
Odpovědět  Odkaz 
Ono je to subjektivní, každému může vyhovovat jiný styl práce. Co se týká těch archivů, tak příčinu pomalosti neznám, ale může to být něco podobného jako v MC. Ten totiž ZIP archivy rozbaluje soubor po souboru (i když chci rozbalit všechno) a to je děsivě pomalé. Pokud chci v MC rozbalit celý ZIP archiv, dám normálně unzip a je to hned.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
4K 9. 08. 2014, 20:09:27
Odpovědět  Odkaz 
Valach napsal:

...budete mít dlouhou nudli přes celou výšku monitoru...

Nesmysl. V dnešní době 4K monitorů to opravdu nehrozí. Spíše naopak. Některé aplikace mají dost malá okna a k tomu ještě pevně nastavené malé písmo.

U nás ve firmě považujeme za dnešní standard pro rozumnou práci 4K monitory s úhlopříčkou 31,5 palců. FULL HD monitory jsme dali do bazaru. Při porovnání žasneme, jak jsme na těch FULL HD mohli vůbec dělat.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Petr Valach 9. 08. 2014, 20:20:11
Odpovědět  Odkaz 
Pane, já jsem nepsal o aplikačních oknech, ale o startovací nabídce. Trochu rozdíl, nemyslíte?

Jaké máte vy rozlišení monitoru, je celkem irelevantní. Operační systém se nemá přizpůsobovat jednotlivci, měl by být přístupný všem.
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
L_l 8. 08. 2014, 15:09:46
Odpovědět  Odkaz 
Přišla nová Plasma 5, přičemž já si vzpomněl na Windows 8. Proboha, proč?
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Adam W 28. 08. 2014, 13:57:49
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý článek, jen mě trochu jako Moraváka štve věta "Prostředí je totiž plně konvergovaný".
Lukáš Jelínek Re: Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Lukáš Jelínek 29. 08. 2014, 00:42:05
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme za upozornění, chyba opravena.
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
Vojtěch Hořánek 12. 04. 2015, 17:28:39
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den já mám takový problém (Na kubuntu jak s plasmou 4 tak 5)vždy když se mi zapne (je to jedno jestli live CD nebo plná instalace) má takové divné textury(ani se jí nenačtou) a to samé s fontem. Zrovna dnes se mi podařilo nainstalovat plasmu 4 na Ubuntu MATE a ta funguje.Nevím jestli je to ovladačem grafické karty nebo čím, mám docela starý notebook (HP Pavilion dv6000). Neví někdo jak to udělat aby mi to kubuntu běželo? Jestli někdo ví tak mo díki.
Plasma 5 – Evoluce, nebo revoluce?
nobody 13. 04. 2015, 14:56:46
Odpovědět  Odkaz 
pokud doinstalovanim kubuntu-desktop do UbuntuMATE mas funkcni plasmu tak to tak klidne nech, neni nutne aby jsi KDE zprovoznil pres Kubuntu CD, obdobneho vysledku dosahnes tim balickem kubuntu-desktop... viz: http://wiki.ubuntu.cz/přechod_z_ubuntu_na_kubuntu_xubuntu

to proc ti nejde rovnou z Kubuntu CD muze byt tim jestli jde o 14.04(14.04.01), nebo 14.04.2, kde se menilo navysovala verze jednak jadra z 3.13 na 3.16, druhak xorg a mesa...
teda predpokladam ze porovnavas stejne verze distribuce Kubuntu a UbuntuMATE...
Plasma 5 – jako poušť
Petr X 15. 05. 2019, 18:45:08
Odpovědět  Odkaz 
I po přepnutí na Oxygen vypadá KDE 5 hnusně nudně oproti 4ce. Celé to prostředí je takové ploché bez hloubky, barev, děs běs.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz