přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému

Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému

windows_linux_shield100.png

Operačný systém Linux a jeho distribúcie (napr. Android) narastajú na obľube. A nielen u obyčajných užívateľov. S poslednom čase sa zvyšuje záujem zo strany hackerov. Či už to bol nedávny útok šifrovacieho vírusu Ransomware alebo kritická chyba jadra Linuxu, ktorá umožnila hackerom sa zmocniť miliónov zariadení s Linuxom alebo mobilných zariadení s Androidom.


Windows verzus Linux

Microsoft Windows v počte bezpečnostných chýb a záplat kraľuje. Neuľahčuje mu ani fakt, že je najrozšírenejším operačným systémom na svete. A čo je masívne rozšírené, to priťahuje i nepoctivých ľudí.

V posledných rokoch pozvoľna ustupuje Windows v použivanosti, svoje kráľovské územie na poli bežných užívateľov si čoraz ťažšie udržiava. Linux už od svojho vzniku bol postupne nasadzovaný do serverových a dátových aplikácii či do mobilných technológii ako OS Android.

Takou zaujímavosťou je, že tri štvrtiny dátových centier firmy Amazon Web Services sú stroje založené na Linuxe. U Microsoft Azure sa starajú o cloud technologie viac ako z 50 % operačné systémy Linux.

Linux je v serveroch a cloudach veľmi masívne rozšírený. Cloud úložiská naberajú na popularite a kde sú dáta, tam sa začínajú zbiehať ľudia s nečistými úmyslami.

Bezpečnejší Windows

Po mnohé roky bol operačný systém Windows cielene napadaný hackermi. V súčasnosti je operačný systém Windows lepšie zabezpečený. Trend väčšej bezpečnosti Windowsu má stúpavý charakter. Znamená to, že Windows medzi hackermi stráca na popularite. Aj odborníci sú toho názoru, že bezpečnosť Windows dnes je na inej kvalitatívnejšej úrovni ako pred pár rokmi.

Jeden z odborníkov Steve Pate, hlavný architekt firrmy HyTrust hovorí: „Všetci sme vedeli, že Microsoft Windows bol hlavným terčom útočníkov po mnoho rokov. Hlavnými príčinami boli dominancia na trhu ale i mnoho chýb v softvéri operačného systému. A nesmieme zabudnúť, že počítače využívané bežnými užívateľmi sú menej chránené ako zabezpečené servery.“

Ďalší odborník Christopher Budd, globálny manažér dodáva: „Trend je jasný, menej a menej pripojených počítačov k internetu s operačným systémom Windows nám hovorí, že záujem hackerských skupín sa bude pomaly meniť.“



Ako je na tom bezpečnosť Linuxu?

Operačný systém Linux je open-source projekt. Open-source projekty sa vyznačujú tým, že sa lepšie udržiavajú. Linux tvorí jadro operačného systému a k tomu je nadstavba tvorená mnohými aplikáciami.

Keďže je to open-source, na rôzne zmeny dohliadajú mnoho odborníkov. Prispieť ku kvalite kódu jadra Linuxu môže každý. Mnoho ľudí i organizácii prispieva naprieč mnohými linuxovými distribúciami.

Údržba jadra Linuxu sa považuje za dobrú, avšak podľa Rahul Kashyap, hlavného bezpečnostného architekta Bromium, by si mali vývojári pracujúci na ekosystéme softvéru Linux uvedomiť a myslieť na bezpečnosť systému počas začiatku životného vývojového cyklu.

Tak sa mohlo predísť mnohým bezpečnostným dieram a lepšie tak ochrániť tak dáta. Taktiež Rahul Kashyap dodáva, že ekosystém Linuxu je veľmi zložitý, tvoriac mnoho balíčkov, aplikácii a komponentov a nie vždy sa podarí identifikovať a odstrániť chyby.

Jedným takým bezpečnostným rizikom je Bash (Unix Shell). Práve vysoká zložitosť kódu môže určiť zraniteľnosť systému.

Jedna chyba dokonca v shellu Bash pretrvávala dlhých dvadsať rokov. Navyše sa ju potom podarilo opraviť až na druhý pokus.

Budú sa útoky stupňovať?

Vývojári aj bezpečnostní analytici očakávajú stupňovanie útokov. Aj tento rok môže prísť odhalenie nových bezpečnostných chýb. Je to aj tým, že Linux má stále väčší význam v cloud technológiách a v nich sú citlivé dáta klientov.

Nie je to ani mesiac, čo útočníci napadli web linuxové distribúcie Linux Mint a podstrčili užívateľom upravené inštalačné obrazy obsahujúce zadné vrátka pre ovládnutie počítača.

Je úlohou vývojárov, aby venovali viac času do oblasti bezpečností. V poslednom období sa veľmi rozšírili rôzne nebezpečné malware programy vyvíjané na platformu Android.

Poznámka šéfredaktora: Před třemi lety dokázala detekce malwaru v systému Android 4.2 odhalit pouze 15 % škodlivých programů. Od té doby se samozřejmě kvalita detekce zvýšila, ale nespali ani tvůrci malwaru, takže opatrnost je rozhodně na místě.

Ale, ako sa hovorí, ide hru o mačku a myš. Hackeri sa budú snažiť prelomiť bezpečnosť systémov, zatiaľ čo vývojári budú inovovať a vyvíjať bezpečnostné riešenia. Aj o tom sú technológie a veda, o súperení.

Nahoru

Příspěvky

Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
NULL 14. 03. 2016, 13:58:14
Odpovědět  Odkaz 
Hezký článek. Odborník na bezpečnost nejsem ale mohu říct, že po přečtení nejsem ani chytřejší ani hloupější. Několik citací, ale tak obecných, že se v podstatě nic nedozvídám. V podstatě by se to dalo shrnout do jedné věty:
Protože dochází k rozšíření Linuxu v různých formách, více na něj cílí hackeři a nachází se víc chyb, takže by se měla zvýšit bezpečnost, jako se to podle některých povedlo na Widlích.
Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
aaaaa 14. 03. 2016, 21:36:04
Odpovědět  Odkaz 
Nie som zástancom jazykového purizmu ale niektoré slovné obraty a súvetia drhnú ako fras, k obsahu sa radšej nevyjadrujem.
Re: Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
ico 17. 03. 2016, 09:35:10
Odpovědět  Odkaz 
Mozem len suhlasit. Po par odstavcoch som si myslel, ze citam nejaky reklamny clanok, ktory bol iba otrocky prelozeny robotom z anglictiny.
A co sa tyka obsahu, zdrzim sa komentara.
Re: Re: Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
bbb 11. 09. 2016, 15:14:38
Odpovědět  Odkaz 
áno a silne korenené copy-paste z nejakého českého článku
čechizmy a celé súvetia v češtine sú asi dôvodom, prečo si niektorí český čitatelia ani nevšimli, že je to v slovenčine
ťažko hodnotiť obsah, ktorý ani nekorešponduje s názvom, vytvára to dojem, že autor patrí do skupiny "rýchlo predať" a hlboko podcenil čitateľov tohto webu
bomba nadpis, ktorý priláka a obsah nie je dôležitý, už si klikli, čítanosť rastie a bude aj zúrivá diskusia, čo tiež zdvihne preferencie
no čo už, aj to je cesta ale viete, desať dobrých článkov nik neohodnotí, nepochváli ale jeden zlý pokazí meno neskutočne
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Lukáš Jelínek 11. 09. 2016, 17:02:36
Odpovědět  Odkaz 
Jediné české věty v článku jsou ty, které jsem napsal já a jsou označeny jako "poznámka šéfredaktora". Kvalitu slovenštiny nedokážu posoudit, protože sice slovensky rozumím (jako asi každý, kdo se narodil a nějaké ty roky žil ještě za společného Československa), ale sám gramaticky správné slovenské věty dohromady nedám. Faktem nicméně je, že v různých částech Slovenska se hovoří různě a co je někde zcela běžné, jinde tomu nerozumějí. Například slovenština z okolí Žiliny je hodně posunutá směrem k češtině, na východě Slovenska má naopak blíže k rusínštině atd. Co se týká obsahu článku, jde hodně po povrchu a zmiňuje některé kauzy, naopak neřeší žádné podrobnosti bezpečnosti z různých aspektů. Ono to v takovémto článku ani nejde - zasloužilo by si to spíše seriál, kde by každý díl rozebíral jednotlivé věci. Podebatujeme o tom a možná seriál v budoucnu vznikne.
Petr Valach Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Petr Valach 14. 03. 2016, 23:53:45
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu ty věčné velmi negativní komenntáře, které jsou často na Edu mířeny, a velmi špatné hodnocení jeho článků. Možná někteří čekají něco jiného, víc hardcore. Možná. Ale těm, kteří nejsou ve věci tak zběhlí, takové články dají mnohem víc.

Doufám, že kolega nezapškne a bude pokračovat ve své práci, kterou považuju za dobrou. A jelikož jsem jeho šéfredaktorem na jiném webu, tak vím, co píšu. Jsem to já, kdo dělá korekturu jeho článkům. Uznávám, že některé formulace by mohly být jiné, uměl bych si i představit, že bude v článcích víc nosných informací. Ale Edovy články nejsou pokecem u kafe a rozhodně mají čtenářům co dát.

Pevně věřím, že moje hodnocení jako člověka, co publikuje drahně let - půlku života - nejen na internetu, bude pro Edu významnější a že mu dá přednost a bude pokračovat.

Další Edovy články pro zájemce zde:
http://exospace.cz/makra-v-libreoffice
http://exospace.cz/author/astronomer93
Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Kolemjdouci 15. 03. 2016, 00:08:44
Odpovědět  Odkaz 
Problem je trochu i slovenstina, dost mizerne se to cte, natoz kdyz se pridaji nejake zvlastni obraty. A o obsahu clanku, moc me neobohatil ...
Petr Valach Re: Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Petr Valach 15. 03. 2016, 00:32:14
Odpovědět  Odkaz 
Bez problému. Budu Edovi dělat korekturu i tady. Už jsme se dohodli.
Re: Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
lipo 15. 03. 2016, 16:32:52
Odpovědět  Odkaz 
třeba já si všiml že to je po slovensky až po přečtení tohohle komentáře.. určitě bych to nebral jako zápor, ba naopak člověk si pak nepřipadá jak úplnej negramota, když mu slováci všechno v pohodě rozuměj a on je zralej na tlumočníka :) a obsahově sic určitě ne pro správce systému ale je (tu) i spousta lidí co prostě nevědí a i tohle pro ně má smysl.
např. včera sem se někde na novinkách v komentech dočetl že linux je dobrej tak akorát do pokladny v supermarketu.., s radostí bych jim poslal pár těhle "lehčích" článků ať trochu otevřou oči :)

já osobně sem se zdejšímy články spokojenej a to nemluvím o tom že je to zadarmo :)
Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Osvald Tretter 15. 03. 2016, 09:23:06
Odpovědět  Odkaz 
I takovéto články s "obecným obsahem" je dobré vidět, byť to některým, jak tak koukám, nějak "nevoní". Na weby přistupují uživatelé s různou věkovou hranicí, s různou znalostní úrovní nebo uživatelé, kteří se s různými problematikami začínají teprve seznamovat a v takovém případě je dobře, že se čas od času články tohoto typu objevují. Za poslední uvedené skupiny autorům děkuji.
Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Samot 15. 03. 2016, 11:19:28
Odpovědět  Odkaz 
No z titulku porovnání bych čekal srovnání konkrétních technologií, situací a částí systémů. Obecně povídání o rostoucím zájmu o Linux jsou sice fajn, ale nepřináší nic konkrétního. Čekal jsem analýzu bezpečnostních prvků obou systémů, kde jsou které lepší a horší a proč. A chybí tu důležitá věc - k rozvoji kódu Linuxu může přispět každý, ale v dobrém i špatném. Centralizace a decentralizace nese své výhody i nevýhody. A nutno pamatovat na to, že jakékoli zabezpečení celku (sítě, systému, apod.) je tak zabezpečené, jak nejméně zabezpečená je jeho část. Pak i sebelepší technologie mohou být k ničemu například při povolení slabých hesel v zásadách nebo NAP.
Lukáš Jelínek Re: Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Lukáš Jelínek 15. 03. 2016, 15:05:42
Odpovědět  Odkaz 
Mám v plánu brzy napsat aktualizovanou podobu svého několikadílného článku na téma porovnání Linuxu a Windows. Bezpečnosti se budu věnovat také.
Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
pato 11. 09. 2016, 09:18:51
Odpovědět  Odkaz 
Ahojte, docital som sa o probleme s patriciami tu http://www.windowscentrum.sk/anniversary-update-linux-pozor-particie/ , mate niekto s tym skusenosT?
Re: Porovnanie Linuxu a Windows: bezpečnosť systému
Livan 11. 09. 2016, 11:53:37
Odpovědět  Odkaz 
Problémy sú prípad od prípadu. Ja som s tým napríklad problém nemal. Pre istotu pred updatom zálohuj linuxové partície (nie Patrície) :).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz