přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozhovor: Stephan Arts, vývojář Xfce

Rozhovor: Stephan Arts, vývojář Xfce

xfce.png

Stephan Arts je jeden ze služebně mladších vývojářů Xfce. Je autorem obrázkového prohlížeče Ristretto a správce archivů Squeeze, obě aplikace se postupně dostávají mezi uživatele jako součásti Xfce. Zároveň nyní vede vývoj nového Xfce verze 4.6. Jaká je budoucnost těchto aplikací a hlavně nového Xfce?


Stephane, začnu klasickou otázkou, řekni nám něco o sobě. Odkud jsi a tak.

Pocházím z Nizozemska, narodil jsem se v roce 1985, konkrétně ve městě Gouda. Studoval jsem informatiku v Amsterodamu, školu jsem dokončil v lednu 2008.

A kdy ses vlastně k programování dostal?

Stephan ArtsProgramuji už od svých deseti let. Nejdřív jsem začal programovat v QBasicu, psal jsem v něm aplikace typu "Hello world". Později jsem pokračoval jazykem Visual Basic. Když se na to koukám teď, změna barvy tlačítka z šedé na zelenou byla sice cool (toho času mi bylo 14), ale dlouhou dobu jsem vyvíjení softwaru nepovažoval za něco, čím se budu živit. Šel jsem studovat strojařinu. Když jsem v prváku propadl, jeden učitel mi poradil, ať jdu na IT. Nejdřív jsem se tomu nápadu smál, ale když se blížil další semestr, musel jsem něco podniknout. Nechal jsem Google, aby mi našel nějakou školu zaměřenou na IT. Přihlásil jsem se na první školu, kterou mi ukázal, ani jsem nezkoumal, co je zač. Uznávám, není to nejchytřejší, co jsem mohl udělat, ale prostě jsem to udělal.

Fajn, teď taky něco ohledně Xfce. Jak to probíhá ve vývojářském týmu? Znáš ostatní dobře, nebo to jsou pro tebe jen jména?

Většinu ostatních vývojářů jsem osobně nepotkal. Snažíme se potkávat se na akcích, jako je FOSDEM, ale protože jsme všichni zaneprázdněni osobním životem, ne vždy to vyjde.

Proč vlastně používáš a vyvíjíš Xfce?

Vybral jsem si Xfce, protože věřím, že desktopové prostředí by mi mělo s používáním počítače napomáhat. Mělo by poskytovat základnu pro aplikace, ve kterých pracuji výkonněji. Po chvíli jsem si všiml, že vývoj Xfce jde kupředu dost pomalu. Bylo to v době Xfce ve verzi 4.2. Tak jsem začal používat vývojovou verzi a ta měla úplně nový správce souborů - Thunar! První moje přispění pro Xfce představovalo několik patchů pro xfdesktop a xarchiver. Můj odlišný názor k přístupu správce archivů způsobil vznik dvou větví a pozdější úplně novou aplikaci, nazvanou "Squeeze". Ale nejdůležitější na tom všem je, že mě to baví.

Proč vlastně nová aplikace - Squeeze? Xarchiver se ti prostě nelíbil?

Nevysvětluj si to špatně, Xarchiver je skvělá aplikace. Ale chtěl jsem z něho dostat víc, menší nárok na paměť a vyšší rychlost. Naneštěstí toho nešlo dosáhnout způsobem, jakým byl Xarchiver navržen. Když se podívám zpět na dva roky jeho vývoje, je to dlouhá cesta, kterou ještě musí Squeeze projít, než se z něj stane taková aplikace, jakou jsem měl tenkrát v hlavě.

Ale na webu Xfce.org je Xarchiver stále uváděn jako správce archivů Xfce. Změní se to?

Momentálně neexistuje žádný oficiální správce archivů pro Xfce. Když nahlédneš do poznámek k vydání Xfce 4.4.x, všimneš si, že tam není ani jeden. Squeeze a Xarchiver mají rozdílné plusy, v případě Squeeze se snažím o integraci s Xfce, zato Xarchiver se přibližuje nezávislosti na prostředí. Do budoucna se počítá s přesunem obou aplikací z hlavní větve do goodies. Poté budou mít stejný statut jako Ristretto - přídavná, volitelná aplikace.

Goodies obsahují přídavné aplikace do Xfce, které nepatří přímo do jeho balíku. Patří tam mimo jiné některé applety na panel, pluginy do Thunaru nebo aplikace Xfburn.

Zmínil si Ristretto, to byl tvůj nápad, vytvořit prohlížeč obrázků pro Xfce, nebo jsi jen zrealizoval nápad jiných?

Nebyl jsem jediný, kdo chtěl prohlížeč obrázků. Ten nápad tady už delší dobu visel. Myslím že někdy na konci roku 2006 jsem už měl plné zuby toho, že žádný prohlížeč obrázků nesplňuje moje požadavky, tak jsem si naprogramoval svůj. Nyní, po více než roku, se konečně přibližuje svojí finální podobě. Pomalu ale jistě se stává použitelnou aplikací.

Inspiroval tě nějaký prohlížeč obrázků?

Ristretto není úplně inspirované nějakým prohlížečem obrázků. Jestli něčím, tak Thunarem (správcem souborů). Až bude Ristretto hotové úplně, nebude mít o mnoho víc funkcí než teď. Ale bude rozšířitelné pomocí pluginů, tak jako teď Thunar.

A kdy tak předpokládáš, že to bude?

Nemůžu nic slíbit ohledně času, ale víceméně předpokládám, že někdy kolem srpna.

A budoucnost samotného Xfce? Už jsem zaslechl o Xfce 4.6...

Jako s každou majoritní verzí Xfce je i pro verzi 4.6 naplánováno několik velkých změn. Jedním z nich je menu, které odpovídá nové specifikaci menu podle freedesktop.org. Nová implementace menu bude plně kompatibilní s menu KDE a GNOME. Půjde o zdokonalené manu z verze 4.4, ne o úplně nové. Dále je naplánováno několik technických změn ohledně způsobu, jakým Xfce zajišťuje nastavení.

Verze 4.5 je, stejně jako byla verze 4.3, použita pro nestabilní vydání. Například verze 4.5.99.1 bude představovat první RC Xfce 4.6.

Pravděpodobně půjde zatím o nejlepší Xfce, jaké kdy bylo. Pořídím si na něj vlastní Asus EEE, abych to řádně všechno vyzkoušel.

A z pohledu normálních smrtelníků? Myslím aplikace.

Všechno bude lépe zapadat do sebe, Xfce 4.6 bude z větší stránky takové jako dnes, ale lepší. Ristretto bude stabilní a obsažené v distribucích. Thunar přinese nové pluginy, například plugin pro SVN.

A na závěr: Byls někdy tady u nás v Česku?

Ne, nebyl. Ale moji známí byli v Praze, prý je to nádherné město. Možná se tam někdy podívám.

Věřím, že ano. Děkuji za tvůj čas.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Josef Vanžura Rozhovor: Stephan Arts, vývojář Xfce
gindar 24. 04. 2008, 20:09:22
Odpovědět  Odkaz 
Snad se Xfce 4.6 bude držet toho drobného vylepšování. Verze 4.4 přinesla spoustu novinek, ale pořád se autoři drželi příjemně u země. Xfce naštěstí nebobtná (jako gnome nebo kde), ale jen "šteluje" již vytvořený (kvalitní) základ. Díky za článek :)
Miroslav Hrončok Re:Rozhovor: Stephan Arts, vývojář Xfce
churchyard 25. 04. 2008, 06:04:23
Odpovědět  Odkaz 
Vypadá to tak. Ono moc ani není kde bobtnat (pokud nebereš třeba Ristretto jako bobtnání, ale to je v goodies, takže to je stejně jedno).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog