přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů

Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů

tuxcmd.png

Pro mnoho uživatelů patří mezi nejdůležitější software bezesporu správce souborů. Tím je také dvoupanelový Tux Commander, na který jsme se dnes zaměřili, a v souvislosti s ním přinášíme stručný rozhovor s jeho autorem Tomášem Bžatkem. Věnovat se budeme nejen běžným funkcím, ale také nastavení a možnostem použití tohoto programu jako klienta pro přístup na server.


Instalace a první pohled

Jak již název napovídá, Tux Commander je vytvářen výhradně pro linuxové distribuce. Na oficiálních webových stránkách naleznete v první řadě tři základní balíky pro majoritní distribuce, kterými jsou podle tvůrců aplikace Fedora, Ubuntu a Debian. Sám jsem jej instaloval na svém Ubuntu přes centrum softwaru, a to zcela bez jakýchkoliv přidávání repozitářů. Stabilní verze je dostupná v mnoha variantách, nicméně pouze v optimalizaci pro i386, což používání na 64bitových systémech nijak neomezuje (snad kromě výkonu), a to v archivech .tar.bz2 a .deb balíčcích. K dispozici je ke stažení také vývojová verze 0.6.70-dev, která je již dostupná také pro 64bitové operační systémy. Nicméně právě tu jsem používal, respektive používám sám.

Při prvním spuštění se Tux Commander otevře v částečně minimalizované podobě, a to zcela připraven k použití. Není třeba v podstatě ani měnit ikony nebo nastavení k tomu, aby se správce souborů dal použít. V tomto směru není co vytknout.

Základní prostřední Tux Commanderu Základní prostřední Tux Commanderu

Běžná práce se soubory

Buď používáte myš a není co řešit, nebo klávesnici. Kurzorové klávesy pro projíždějí mezi soubory, [Enter] pro otevření složky nebo souboru, [Backspace] pro návrat o úroveň výše a [Tab] pro přepnutí do jiného panelu. Kopírování pomocí běžné klávesové zkratky hned nefunguje, jelikož v dolní části je terminál. K přejmenování, prohlížení, upravování, kopírování, přesouvání, vytvoření nové složky a odstranění slouží spodní tlačítka nebo klávesy [F2] až [F8] v uvedeném pořadí. Z počátku se to někomu může zdát pomalé, ale po chvilce není problém si zvyknout. Beztak můžete kliknout pravým tlačítkem myši na daný soubor nebo složku. V tom případě se vám otevírá možnost změny oprávnění a možnost vytvoření odkazu.

Práce se soubory (všimnete si dolních tlačítek [F2] až [F8]) Práce se soubory (všimnete si dolních tlačítek [F2] až [F8])

Nastavení aplikace

Nastavení Tux Commanderu je poměrně obsáhlé a jen jeho popis by vystačil na několik článků. Na druhou stranu to uživateli umožňuje si jej skutečně přizpůsobit na míru vlastním potřebám. V nastavení aplikace lze nastavit celou řadu parametrů týkajících se formátů, funkcí, zobrazení a příkazů. Stejně tak si lze vybrat barvy u jednotlivých prvků.

První záložka Nastavení aplikace První záložka Nastavení aplikace

V okně Nastavení příkazů můžete jednotlivým typům souborů přiřadit konkrétní příkazy pro prohlížení a/nebo úpravu. Kromě přednastavení akcí si lze změnit ikony, které jsou dostupné ve vašem systému. V Nastavení panelu disků je také řada možností, sám bych však doporučoval výchozí nastavení zanechat.

Nastavení typů souborů Nastavení typů souborů

Určitě za přínosné považuji Nastavení sloupců panelu, kde si lze jednoduše zaškrtat, jaké parametry se u jednotlivých souborů a složek mají ve sloupcích zobrazovat. Stejně tak tato volba umožňuje přeházet pořadí jednotlivých parametrů.

Nastavení sloupců panelu Nastavení sloupců panelu

PoužitíTux Commanderu jako klientu pro přístup na server

Celá řada uživatelů (a sám nejsem výjimkou) používá správce souborů také k přístupu na server. K tomu slouží v menu Síť a možnost Připojit se. Vybrat si lze z Nového spojení anebo Rychlého připojení, kterému se nebudeme věnovat. Po levé straně se nachází prostor pro nakonfigurovaná spojení, dostatečně velký i pro větší množství účtů. V samotném připojení si lze vybrat z celkem pěti částečně přednastavených typů služeb/připojení, jedná se o běžné FTP, SFTP (využívající SSH), SMB (pro sdílení s Windows), HTTP a HTTPS.

Nastavení nového připojení Nastavení nového připojení

Přídavné pluginy

K Tux Commanderu je dostupná také celá řada přídavných pluginů, které lze stáhnout z webových stránek tohoto programu. Konkrétně se jedná o GVFS plugin sloužící k rozšíření možností připojení, ZIP plugin k lepší práci se .zip archivy a UNRAR plugin k tomu stejnému, jen v případě .rar. K dispozici ke stažení je také libarchive podporující celou řadu formátů, jako je TAR, TAR.GZ, TAR.GZ2, ISO (tedy obrazy pro optická média) a DEB balíčky.

Alternativa k Windows (Total) Commanderu

Tux Commander je bezesporu výborný správce souborů, který stojí minimálně za vyzkoušení. Je stabilní, jednoduchý a nabízí celou řadu funkcí. Navíc je velmi dobře použitelný ihned po instalaci, a pokud vám úplně nevyhovuje, má širokou řadu možností k nastavení. I z toho důvodu jsme položili deset otázek jeho tvůrci...


Rozhovor s autorem Tux Commanderu Tomášem Bžatkem

Co tě vedlo k zahájení vývoje vlastního správce souborů?

V době přechodu z Windows na Linux mi chyběl kvalitní dvoupanelový správce souborů, zdatný konkurent Windows (Total) Commanderu, bohatý na různé vychytávky, usnadňující práci. Chvíli jsem zkoušel používat nejpopulárnější zástupce, ale vždy mi něco vadilo. Vlivem různých okolností a snaze naučit se programovat v Linuxu, jsem začal vyvíjet nový projekt dle vlastních představ. No a vidíte, jak to dopadlo :-)

Tux Commander existuje v mnoha verzích pro různé distribuce, kdo ti pomáhá s tím vším?

O balíčky pro Fedoru a RHEL (EPEL) se starám já, balíčků pro Debian a Ubuntu se ujal Salvatore Bonaccorso, který je svědomitý a reportuje bugy z upstreamu a zpět. Pak mám ještě vystavené ebuildy pro Gentoo, ale nemám sílu se o ně starat. Možná existují balíčky ještě pro další distribuce, ale nikdo další se mnou přímo nekomunikuje.

Jakým způsobem navazuješ kontakty osobami, které ti pomáhají s překladem do dalších jazyků?

Překladatelé se ozývají sami a také před každým releasem je obešlu s prosbou o doplnění nových řetězců. Posledních pár překladů přibylo díky Debian i18n projektu. Není to ale ideální situace a časem bych si přál využívat standardních prostředků, přeportovat aplikaci na intltool a zařadit stringy třeba do Transifex projektu.

Vývojová verze 0.6.70-dev je umístěná jako výchozí v repozitářích Ubuntu, musí být (a dle mé zkušenosti také je) stabilní. Kdy bude „prohlášena“ za finální?

Je to oficiální release, vcelku fungující, ale spousta věcí ještě není ve stavu, jak by měla být. Současný git master je rozbitý, takže je to také jediné fungující vydání. Jednou vydané verze neplánuji nijak prohlašovat za finální, časem by se asi hodila změna v systému branchování a verzování.

Jaké jsou cíle do příštích verzí a kdy je uživatelé mohou čekat, případně jak ti v nich mohou pomoci?

Cílů a plánovaných věcí je spousta, lehká roadmapa je k dispozici na webu projektu v devel sekci. Toho bych se také rád držel.

Pomoc je vítána, zejména programátorská. Určitě jste si všimli, že za poslední rok moc commitů nepřibylo a při současném stavu věcí se to v dohledné době nezmění. Neznamená to ale, že projekt umře, to ne. Vývoj v linuxovém světě jde kupředu mílovými kroky, filozofie moderního desktopu a dostupné technologie se mění, je třeba se adaptovat.

Nicméně, chtěl bych využít příležitosti a oznámit, že hledám co-maintainera celého projektu. Mám jasnou vizi a konkrétní nápady, kam projekt směřovat, aby si našel své místo mezi dostupnými aplikacemi. Jen ten čas na implementaci schází.

Plánuješ zařadit do některé z příštích verzí nějakou základní nápovědu pro začínající uživatele?

Vzhledem k dlouhému seznamu funkcí, které bych rád implementoval, odsouvám nápovědu, dokumentaci a další věci do pozadí. Chtěl bych toto břímě přesunout na nějakého dobrovolníka. Navíc je otázkou, jestli je nápověda vůbec potřebná. Seznam klávesových zkratek je k dispozici na webu projektu a jinak je filozofie stejná jako u jiných dvoupanelových správců. Navíc projekt není určen pro začínající uživatele, těm je k dispozici třeba Nautilus nebo plánovaná integrace (a změna chápání pojmu „file management“) v GNOME Shellu.

Co osobně pokládáš na vývoji správce souborů za nejtěžší a kolik času ti Tux Commander zabírá?

Zřejmě nejtěžší je, najít si na to čas. Samotný vývoj není těžký, pokud znáte kód, souvislosti a víte, čeho chcete dosáhnout. Uhlídat závislosti a udržet systém funkční při změně vnitřností dá trochu zabrat, kombinací je spousta a regrese se občas objeví.

Jaké používáš prostředí/aplikaci pro programování?

Používám Lazarus IDE pro hlavní aplikaci a Eclipse pro moduly, ladím v gdb.

Kdybys měl sám říci největší výhody a největší nevýhody Tux Commanderu, jaké by to byly?

Těch nevýhod jsou spousty a jsou zapsány v roadmapě, všechno jsou to ale věci, které se dají změnit. Další podstatná nevýhoda je použitý jazyk (Object Pascal / Delphi), daný historickými důvody. Dobrovolník, prahnoucí po přepsání do čistého C, ať se mi hlásí!

No a výhody musí čtenář objevit sám :-)

Máš přehled o tom, kolik Tux Commanderů již bylo staženo, respektive jaký počet uživatelů jej řádově používá?

Na Sourceforgi jsou sice nějaké statistiky, ale kvůli začlenění aplikace v distribucích nejsou směrodatné. Osobně ani popularitu nesleduji, nic mi to nepřináší.

Otázka na závěr: Je Tux Commander jedinou aplikací, kterou vyvíjíš nebo je jich více, případně jaké?

Poslední dobou se věnuji více fotografii a projektu generátoru webové fotogalerie. Opět se jedná o projekt šitý na míru vlastním potřebám. V rámci zaměstnání (pozn. redakce: Tomáš pracuje jako Associate Software Engineer v Red Hatu) pak projektu GNOME.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Adam Radiměřský Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Adam Radiměřský 21. 12. 2010, 07:58:13
Odpovědět  Odkaz 
Vůbec jsem netušil, že Tux Commandeer vyvíjí Čech, to je pro mě překvapivá a velmi potěšující informace. Používám sice KDE, a tedy Krusader, ale když jsem koketoval s Gnome, XFce a LXDE, byl pro mě Tux Commander jasným favoritem před Gnome Commanderem a dalšími.
Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
todrob 21. 12. 2010, 08:21:22
Odpovědět  Odkaz 
Tak teď se rdím...když jsem na linuxu začínal (ne že jsem teď profík:) a hledal nějakého dvoupanelového správce, pročítal jsem články,recenze a googlil a googlil a na Tux Commandera nenarazil:(A tak to skončilo Gnome Commanderem. Ale jak píše pisatel výše, velmi mě potěšilo, že Tux je česká prácička, takže ho hnedle koukám vyzkoušet...
Tux Commander: Nastavenie farieb
Tester 21. 12. 2010, 08:41:49
Odpovědět  Odkaz 
Uz dost davno som Tux Commander skusal ale potom som nasiel inu alternativu Double commander (http://doublecmd.sourceforge.net/) ktora mala jednu vlastnost, ktora mi v Tuxe chybala a to je nastavenie farieb pozadia a farieb jednotlivych typov suborov tak ako som na to zvyknuty v Total Commanderi. Mozno si poviete, ze je to blbost ale podla mna to dost zvysuje uzivatelsky komfort lebo biele pozadie je dost narocne na oci a farebne odlisenie suborov mi pomaha sa rychlejsie zorientovat v adresary plnom roznych suborov a to najme suborov, ktore su modifikovane v dany den alebo D-1 co je tiez mozne farebne odlisit. Inak sem tam tiez pouzijem Krusader. Najviac som vsak zvyknuty na Total Commander kedze v praci pouzivam Win XP a tak vsetky alternativy porovnavam s nim.
Re:Tux Commander: Nastavenie farieb
Gargamel 21. 12. 2010, 12:08:35
Odpovědět  Odkaz 
Tak to jsi asi spatne hledal, protoze zmena barev (i pro asociace) je tam snad uz od zacatku :-)
Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
MichalekII 21. 12. 2010, 11:43:57
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že nemá nějco jako "rychlé hledání souborů" v aktivním panelu, to by u mě potom neměl konkurenci.
Vlastimil Ott Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Vlastimil Ott 21. 12. 2010, 12:06:22
Odpovědět  Odkaz 
Co přesně tím myslíš? Vyhledávání v panelu (např. přímo psaním, ale také pomocí Alt+písmeno apod.) funguje bez problémů.
Re:Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
MichalekII 21. 12. 2010, 12:24:23
Odpovědět  Odkaz 
Ano, přesně tohle myslím.
Tak to se omlouvám za svou natvrdlost/slepotu. Ale automaticky po instalci mi to nefunguje. Mám zde před sebou spuštěnou vezi 0.6.70-dev a nemůžu nikde najít jak to nastavit.

Kdyby mě někco nasměroval jak to nastavit, tak bych byl velmi vděčný.
Re:Re:Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Gargamel 21. 12. 2010, 14:42:43
Odpovědět  Odkaz 
A co si takhle precist dokumentaci na homepage projektu? http://tuxcmd.sourceforge.net/description.php sekce "Key shortcuts".
Vlastimil Ott Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Vlastimil Ott 22. 12. 2010, 15:40:45
Odpovědět  Odkaz 
Zatím jsem nezjistil, jak se externím příkazům dají předávat hodnoty - jestli lze cestu k souboru doplnit jako argument konkrétního parametru, např. jako "proměnnou" %file nebo podobně...? Nevíte někdo? Lze takto odkazovat na vybrané soubory?
Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Gargamel 3. 01. 2011, 11:31:56
Odpovědět  Odkaz 
Aktualni soubor/adresar se predava jako parametr automaticky, prilepi se na konec stringu. Tzn. ze lze definovat akce typu "mplayer -nosound" apod.
Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
ivan 22. 12. 2010, 16:07:42
Odpovědět  Odkaz 
Mne strasne vadi na tychto kommaderoch ze nemaju moznost "prilepit" koncovku k suboru, a ak aj maju tak stlpec ext odtial vypadne a neda sa teda sortovat kliknutim mysky podla pripony.
Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Gargamel 3. 01. 2011, 11:33:11
Odpovědět  Odkaz 
Menu Settings -> Panel Columns. Tam skryt "Name" a "Extension" a zobrazit "Name + Extension".
Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
pavel 22. 12. 2010, 23:04:16
Odpovědět  Odkaz 
Neumí "smb", neumí "drag-and-drop", neumí náhledy obrázků (miniatury).
Tux: Velmi mi vyhovuje + co mi chybí
Jirka 23. 12. 2010, 10:01:24
Odpovědět  Odkaz 
Když jsem na Linuxu začínal, "odkojen" Total Commanderem, prakticky první nutná věc byl nějaký dvoupanelový správce souborů. Používám minidistribuci Puppy Linux (a nyní Quirky), musel jsem proto hledat a výběr nebyl zase tak velký. Začal jsem programem Atol (byl v repozitáři: dost omezená funkčnost + nepřílišný přehledný, zřejmě dále nevyvíjený). Dále Worker: rychlý, nenáročný, ale uživatelský nic moc, Xfe: z uvedených umí asi nejvíce (přitom to není obluda), ale úplně mi neseděl svým ovládáním. Zvažoval jsem ještě minimálně Beesoft Commander a emelFM2, ale mezitím jsem narazil na Tux Commander (někdo připravil i PET balíček pro Puppy) a už jsem u něj zůstal. (O Double Commanderu jsem se dověděl až nedávno, ještě ho nezkoušel.)

Nejprve bych chtěl autorovi poděkovat, jde opravdu o kvalitní, přitom poměrně malý a i v dev verzi stabilní program. Neumí pochopitelně zdaleka tolik, co Total Commander, rozhodně bych ho nenazval komplexním, ale přesto mi ze všech výše vyzkoušených vyhovuje nejvíc. Co se mi líbí?:
1. Nejvíce mi "padne do ruky":
a) Nejvíce dodržuje ovládání Total Commanderu, včetně takových (ale pro mě velmi důležitých) detailů, jako např. Shift+F6 přejmenovává na místě, Shift+F4 vezme jméno souboru pod kurzorem, který snadno můžu upravit na podobné ap. Většinu operací proto můžu dělat úplně "naslepo" a rutinně.
b) Celkově přehledné, nepřeplácená rozhraní a maximálně využitá plocha.
2. Z funkcí je pro mě důležitá podpora více panelů (tabs), zabudované SFV (CRC32), podpora RAR ad.

A co mi naopak nejvíc chybí nebo vadí?:
1. Neumí vytvořit nové archívy (ZIP atd.) !!! Velmi iritující.
2. Neumí převzít asociace přípon ze systému, je potřeba nastavovat každou příponu. (Nevím není-li tím, že používám hodně atypickou distribuci Linuxu, ale někde v diskusi si na to stěžoval i uživatelé z hlavních distribucí.)
3. Hledání (Alt+F7): určité specifické problémy.
4. Chybějící dokumentace! Chápu, že na to není čas, ale prosím, prosím.
Přestože je tak podobné Total Commanderu (ovládám velmi dobře), dodnes několik nejasností.
Např. viz bod 1, absence tvorby nových ZIPů sice na stránce Decription zmíněna je, ale tak, že to zrovná jasné není a dá se přehlédnout. Takže ze začátku jsem pořád marně zkoušel jak vytvořit nový archív

Abych jen nekritizoval: jsem ochoten se na vytvoření základní DOKUMENTACE PODÍLET (v češtině ev. i v angličtině - ale to by pak musel po mě někdo gramaticky upravit), samozřejmě autor by pak musel dopsat ty funkce, kde mám určité nejasnosti.

Přeji autorovi hodně úspěchů v dalším vývoji programu.
Miroslav Hrončok Re:Tux: Velmi mi vyhovuje + co mi chybí
Miro Hrončok 23. 12. 2010, 13:49:39
Odpovědět  Odkaz 
Například v Xfce stačí všem souborům přiřadit exo-open a tím se budou otevírat výchozí aplikací, úžasný příkaz.
Re:Re:Tux: Velmi mi vyhovuje + co mi chybí
Kchaja 3. 01. 2011, 17:16:20
Odpovědět  Odkaz 
A pokud vím, tak v Gnome je zase gnome-open, v konzoli hodně užitečnej příkaz...
Re:Re:Re:Tux: Velmi mi vyhovuje + co mi chybí
Gargamel 4. 01. 2011, 10:06:17
Odpovědět  Odkaz 
Anebo uplne idealne xdg-open, ne?
Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
pepa 23. 12. 2010, 11:14:58
Odpovědět  Odkaz 
Možná jsem šťoura, ale čím konkrétně omezuje programátora překladač pascalu ?
Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Gargamel 3. 01. 2011, 11:36:42
Odpovědět  Odkaz 
Technicky nicim, prakticky jej v dnesni dobe uz nikdo nepouziva. S tim souvisi nedostatek vyvojaru a prispevatelu.
Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Tomáš 24. 12. 2010, 12:02:13
Odpovědět  Odkaz 
Jakým způsobem sehnat plugin na RAR soubory? Stáhl jsem si zdrojové kódy ale nejdou přeložit kvůli nějaké chybě ve zdrojáku. Nedá se někde sehnat už hotový modul?
Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Gargamel 3. 01. 2011, 11:37:19
Odpovědět  Odkaz 
Je-li chyba pri kompilaci, bylo by dobre zareportovat bug.
Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Michal 17. 01. 2011, 19:12:40
Odpovědět  Odkaz 
Nastavení/Typ souborů/Typ souboru
Název akce .... OpenOffice.org - Writer
Nastavím ikonu

Nastavení/Typ souborů/Akce
openoffice.org -writer
nebo
gnome-open

Nastavení/Nastavení/Aplikace
V případě že je zde jedna z predvolených voleb např.
gnome-terminal -t "TuxCommand" --geometry=110x40 --working-directory=%cwd -x sh -c '%s ; echo -n Press ENTER to exit... ; read'
tak se otevře soubor ve Writeru ale před ním se otevře a zůstane otevřená konzole pokud dáné nastavení dám pryč vyběhne hláška

nelze otevřít ... openoffice.org -writer /home/user/cetaksouboru/soubor.odt
nebo
nelze otevřít ... gnome-open -writer /home/user/cetaksouboru/soubor.odt

může mi někdo vysvětlit jak tohle funguje a jaké nastavení použít aby se mi otevíral daný soubor s asociovanou aplikaci (asociovanou akcí) bez toho aniž by zůstal viset terminál?
Vlastimil Ott Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Vlastimil Ott 17. 01. 2011, 20:38:48
Odpovědět  Odkaz 
Na kartě Akce (typ souboru) zrušte zatržení u Autodetekce okenní aplikace a následně Spustit v terminálu (vpravo dole).
Re:Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Michal 18. 01. 2011, 09:05:21
Odpovědět  Odkaz 
Tuto kombinaci sem zamozřejmě zkoušel protože mi přišla logická ... ale pořád je tu spojitos s Nastavení/Nastavení/Aplikace .. s tím příkazem protože bez použití ničeho se aplikace nespustí ... s vybráním nekteré přednastavené akce porád zůstává viset konzole ... s Press ENTER to exit...

Nechápu to kompletně dohromady ... chápal bych to tak že mám asociovanej soubor s koncovkou a s akci a tahle akce mě to spustí ... ale z tohohle sem proste jelen
Re:Re:Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Michal 18. 01. 2011, 09:22:26
Odpovědět  Odkaz 
přitom např. gedit asociovyny s textovym soborem se spusti v poradku
pdf, nebo odt ... zustavá viset konzole
Re:Re:Tux Commander: Komplexní dvoupanelový správce souborů
Michal 18. 01. 2011, 09:05:22
Odpovědět  Odkaz 
Tuto kombinaci sem zamozřejmě zkoušel protože mi přišla logická ... ale pořád je tu spojitos s Nastavení/Nastavení/Aplikace .. s tím příkazem protože bez použití ničeho se aplikace nespustí ... s vybráním nekteré přednastavené akce porád zůstává viset konzole ... s Press ENTER to exit...

Nechápu to kompletně dohromady ... chápal bych to tak že mám asociovanej soubor s koncovkou a s akci a tahle akce mě to spustí ... ale z tohohle sem proste jelen

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz