přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu Developer Summit – listopad 2013

Ubuntu Developer Summit – listopad 2013

ubuntu.png

Jako každých šest měsíců vychází nová verze Ubuntu, tak se každého půl roku koná setkání vývojářů této distribuce, kde plánují její další vývoj. Čím se od 17. do 22. listopadu zabývali?


Co s Mirem?

Zobrazovací server nové generace, přímý konkurent Waylandu a náhrada za XServer, měl být již součástí vydání 13.10. Ve verzi 14.04 pak měla být odstraněna možnost Mir deaktivovat. Ovladače od AMD a nVidie však připraveny zdaleka nejsou, nepodporují ani potřebné aplikační rozhraní (EGL) pro OpenGL, které je jak pro Mir, tak pro Wayland klíčové.

Chybám se Mir také nevyhnul, od různých bezpečnostních problémů přes drastické propady výkonu až po nefunkčnost na některých sestavách. Naštěstí vývojáři zachovali chladnou hlavu a nyní je Mir naplánován pro vydání 14.10.

Novinek pro počítače je pomálu

Poslední dobou je čím dál tím více cítit, že se síly soustředí na mobilní verzi Ubuntu. Novinek v klasickém vydání je pomálu a většinou jde o jen o maličkosti. Prostředí Unity zůstane ve „stabilním“ provedení s Compizem jako okenním manažerem a GTK 3 aplikacemi. Hlavním cílem budou opravy chyb a výkonnostní vylepšení.

Pravděpodobně nebude ani možnost Unity 8 vyzkoušet. Dále se chystají vylepšení pro Secure Boot. Jedním z nich je podpora fallback.efi pro možnost obnovit zavádění po záměně disků mezi systémy, popř. ztrátě firmware. Možná se dostane i na podporu zavádění ze sítě přes IPv6, vylepšení vzhledu instalace na strojích s UEFI a restartování do systémového menu.

Něco pro vývojáře?

Před dvěma lety vzešel nápad na stabilizaci API a zlepšení dokumentace. Původní plány hovořily o stabilizaci klíčových částí pro vývoj softwaru pro Ubuntu – konkrétně šlo o GNOME 3, GObject, libunity, libappindicator, GSettings, a Ubuntu One.

Rok se s rokem sešel a stále se API/ABI vesele mění. Na summitu došlo i na tohle téma, žádné rozhodnutí však nepadlo, pouze se diskutovalo o možných řešeních. Jako nejpravděpodobnější se jeví chroot pro podporované knihovny. Hlavní nevýhodou by však byla obrovská náročnost na volné místo na pevném disku. Bylo by potřeba vždy podporovat minimálně 3 až 4 vydání, přičemž každé by si vyžádalo několik stovek megabajtů.

Vše se točí kolem Ubuntu Touch

Zato však na poli chytrých telefonů a tabletů Ubuntu dohání ostatní mobilní systémy mílovými kroky. Stále má nálepku „jen pro vývojáře“, ale podle ohlasů na diskuzních fórech jej lze používat jako primární systém. Mobilní varianta již ve výchozím nastavení využívá Mir, do dubna se plánuje přechod z frameworku Qt5 na verzi Qt 5.2, která by měla vyjít v prosinci tohoto roku. Qt 5.1 bylo přeskočeno kvůli některým nevyřešitelným problémům.

Během UDS bylo dosaženo dalšího milníku v oficiální podpoře zařízení. Aktuálně jsou 4 – Google Nexus 4, 7 (2012), 10 a Galaxy Nexus. Samozřejmě je podporována celá řada dalších přístrojů jako neoficiální porty. Došlo také k uvolnění oficiálního emulátoru, takže teď lze na tento systém vyvíjet aplikace, i když jej nemáte přímo v telefonu.

Dále se plánuje vylepšení SDK pro HTML5, zrychlení spouštění aplikací, snížení spotřeby systému, zdokonalení lokačních funkcí a podpora pro push notifikace. Bude potřeba také podstatně vylepšit systémové aplikace, jako je webový prohlížeč, galerii, přidat další funkce pro volání (např. podržení hovoru, kódy USSD).

Ve shrnutí jsem se nezabýval dlouhodobým cílem oprostit se od závislosti na Pythonu 2, o což se snaží prakticky všechny linuxové distribuce. Naplánováno je toho hodně, myslím si, že bude úspěch, když se stihne do dubna polovina. Na závěr bych chtěl dodat, že jde o druhý tzv. virtuální summit, který je realizovaný pomocí Google Hangouts.

Nahoru

Příspěvky

Ubuntu Developer Summit – listopad 2013
steelrock 9. 12. 2013, 13:55:44
Odpovědět  Odkaz 
Intel zrušil ovladače pro Mir, koukam, že AMD a Nvidia je taky nemá... To chce Canonical začít vyrábět i vlastní grafický karty?!
Re: Ubuntu Developer Summit – listopad 2013
KOLEGA 9. 12. 2013, 15:22:12
Odpovědět  Odkaz 
:D Třeba ...
Re: Ubuntu Developer Summit – listopad 2013
James Heather 9. 12. 2013, 17:31:52
Odpovědět  Odkaz 
Bohatě stačí když si udělají ovladač pro Mir sami. Jinak AMD a nVidia co si pamatuji ovladač pro Mir slíbili. Tak uvidíme..
František Zatloukal Re: Re: Ubuntu Developer Summit – listopad 2013
František Zatloukal 9. 12. 2013, 19:54:45
Odpovědět  Odkaz 
No, AMD ani nVidia se k tomuto nevyjádřili (to jen někdo z Canonicalu řekl, že ovladače budou). Na druhou stranu, nVidia již pracuje na EGL API, které je potřebné jak pro Wayland, tak i pro Mir. Z AMD mám poslední dobou dojem, jakoby chtěla úplně přestat vydávat uzavřený ovladač pro Linux a poskytovala jen ten otevřený (který již je na ~80% výkonu Catalystu kromě RadeonSI+). V tomto posledním bodě se ale jedná jen o můj pocit, čili to může být úplně jinak.
Petr Valach Ubuntu Developer Summit – listopad 2013
Petr Valach 9. 12. 2013, 21:58:51
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem vývojář a se svou hlavou nikdy nebudu. Jsem pouhopouhý uživatel, který ale je trochu nad věcí.
Jsou mi celkem ukradené všechny řeči o výhodách použití GtK. Já jako uživatel (ne vývojář) žádné, opravdu, ale opravdu žádné výhody nevidím. Tedy někdo za výhodu může považovat šnekovitější provoz a absence možností přizpůsobení a rigidnost a odporný vzhled. Ale já nejsem masochista.

Mám Ubuntu, konkrétně Unity celkem v oblibě, i když se k němu vracím málokdy. Ale nedovedu si představit, jak ho někomu doporučuju. Ne, věřte mi, fakt ne. Ale co teda, když KDE po instalaci je pro začátečníka naprosto nepřehledné a Aktivity mu zmatou život?

Tímhle narážím na to rozhodnutí setrvávat dále ve vyšlapaných (vychozených) cestách.

Za článek díky, mě jako uživatele Kubuntu tohle samozřejmě velice zajímá.
Ubuntu Developer Summit – listopad 2013
Honza Hanusek 19. 12. 2013, 08:23:32
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, distribuce č. 13.10 je perfektní a oproti 13.04 mi vše na notasu funguje 100% (problém se zvukovkou). Jelikož nemám 8i jádro a 8Gb Ramek (P4-1,8 a 2Gb ram), doporučuji pro softwérový komfort nainstalovat Ubuntu a pak si přidat grafické prostředí XFCE a tam jsem se vyřádil takovým způsobem, že je na první pohled k nerozeznání od staršího Gnome, na který jsem si fakt zvykl. Klik+akce=100% OK. P.S. Neosvědčilo se mi doinstalování starší verze Gnome, jakoby se systém přetahoval o priority i když jsem si vše doladil. Po každém startu se vše spustilo znova, tedy raději +XFCE.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz