přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu

Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu

xfce.png

Xfce nezaostává za KDE nebo GNOME ani v možnostech, jak ho zkrášlit a jak si přizpůsobit vhled k obrazu svému. A právě o vzhledu bude dnešní díl. Compiz Fusion v Xfce - nebo Xfce vypadající jako Windows? To může být otázkou minut, pokud budete vědět jak na to.


Xfce a Compiz Fusion

Pokud chcete mít v Xfce 3D akcelerované prostředí Compiz Fusion, které je běžnější spíše v prostředí GNOME či KDE, nejjednodušší je sáhnout po distribuci, která přináší takzvanou kostku přímo po instalaci. Takovou distribucí je třeba nový Mandriva One 2008 Spring s Xfce, což je instalovatelné live CD s Mandriva Linuxem, které se hned při spouštění ptá, jestli chcete zapnout 3D efekty. Můžete si stáhnout ISO obraz - pokud chcete live CD i s češtinou, potřebujete verzi extra, jinak vám stačí verze int.

Obrázek:  01.jpg

Mandriva s Compiz Fusion

Jestliže ale chcete doinstalovat Compiz do již fungující distribuce, budete muset zalovit ve vodách vašeho balíčkovacího systému. Samotná instalace by neměla být o nic složitější než instalace několika balíčků (v Xubuntu budete potřebovat balíčky compiz-core, compiz-plugins, compiz-fusion-plugins-main, compiz-fusion-plugins-extra, emerald a compizconfig-settings-manager). Předtím, než Compiz spustíte, byste měli nakonfigurovat efekty. Z menu Nastavení zvolte Advanced Desktop Effects Settings a v kategorii Efekty klikněte na Window Decoration. V kolonce Command (příkaz) nastavte emerald.

Obrázek:  02.jpg

Nastavte příkaz na emerald

Spustit Compiz můžete buď pomocí příkazu compiz --replace, nebo pomocí užitečného přepínače na liště. Na přepínání slouží utilitka Compiz-Switch, kterou můžete stáhnout ze stránek autora. Po instalaci přidejte na panel spouštěč a nastavte ho podle obrázku. Důležitá je vlastně jen položka příkaz. Po kliknutí by vám měl naběhnout Compiz.

Obrázek:  03.jpg

Nastavení spouštěče

Pokud chcete používat efekt kostky, nastavte si v General Options - Desktop size - Horizontal Virtual Size na 4, jinak budete otáčet místo kostky deskou. Pokud kliknete na přepínač znovu, vrátíte se do normálního Xfce. Bohužel jen s jednou virtuální plochou, na které se pravděpodobně zrovna nebudete nacházet. Proto klikněte v přepínači ploch na tu jednu jedinou a přidejte v nastavení virtuálních ploch (nebo ze seznamu oken po kliknutí prostředním tlačítkem myši na plochu) zpátky tolik ploch, kolik potřebujete.

Obrázek:  04.jpg

Horizontal Virtual Size

Když se rozhodnete, že chcete používat Compiz pořád, a měl by tedy startovat při startu Xfce, máte dvě možnosti, jak to zařídit. První možností je přidat příkaz compiz --replace do automaticky spouštěných aplikací, což způsobí, že při startu Xfce nejdříve naběhne normální správce oken a poté se nahradí Compizem. To není úplně ideální řešení. Druhé a lepší řešení je změnit spouštěný správce oken ve výchozím sezení Xfce - editací souboru /etc/xdg/xfce4-session/xfce4-session.rc. Pokud používáte sezení, bude Compiz startovat prostě proto, že byl spuštěný na konci minulého sezení. Pokud však poslední sezení bylo uloženo nesprávně, sáhne se po výchozím sezení. V souboru proto nahraďte xfwm4 za compiz v řádku:

Client0_Command=xfwm4

Obrázek:  05.jpg

A pak už si jen vyhrát s efekty

Vizáž Xfce

Jak jsem psal v prvním díle, vhled Xfce se nastavuje ve dvou úrovních. Nastavení uživatelského rozhraní umožňuje změnu GTK tématu. Mění barvy výplní oken, vzhled tlačítek, táhel, barvu označeného písma. Další nastavení je pak nastavení správce oken, kde volíte, jak bude vypadat okraj okna a jeho horní lišta, jejíž barva je u některých stylů pevně daná, u jiných se čerpá z nastavení uživatelského rozhraní.

Stejné rozdělení se projeví, když budete hledat nějaký pěkný vzhled třeba na stránce xfce-look.org, která obsahuje nepřeberné množství témat. Pokud hledáte nové téma pro správce oken, zajímá vás kategorie Xfce Theme. Pokud chcete nový styl pro celé rozhraní, hledáte GTK 2.x Theme/Style - to bude fungovat stejně tak v GNOME, takže se tato kategorie zrcadlí se stránkou gnome-look.org, abyste nemuseli prohledávat obě.

Uvedu příklad z úvodu článku. Vytvoříme Xfce napodobující vzhled systému Windows Vista. Nejdřív tedy nějaký vzhled uživatelského rozhraní. Vistám se podobá například Murrina Aero, ale v případě GTK tématu máte mnohem více možností, jelikož většinu témat vytvořili uživatelé GNOME, a proto jich je mnohem víc než témat pro správce oken. Stáhněte archiv a rozbalte ho. Aby se téma objevilo v dialogu s nastavením, je potřeba umístit jej do složky s tématy. Jedna složka - .themes - se nachází ve vašem domovském adresáři (pokud ne, stačí ji vytvořit), jenže pokud budete mít téma jen v této složce, budou aplikace spuštěné s rootovskými právy vypadat ošklivě, jelikož téma nebudou načítat. Proto je lepší umístit téma do složky /usr/share/themes.

Obrázek:  06.jpg

Téma uživatelského rozhraní

Jak ale vidíte sami, je ještě potřeba změnit vzhled horní lišty okna. Pokud používáte Compiz, budete se muset poohlédnout po nějakém tématu pro Emerald. V opačném případě si vystačíte třeba se vzhledem Vista Aero, který rozbalíte do stejné složky jako GTK vzhled. V nastavení správce oken ho pak můžete zapnout, předpokládám ale, že si všimnete, že vypadá nepřirozeně kvůli své neprůhlednosti.

Obrázek:  07.jpg

Styl správce oken

Průhlednost můžete zapnout v pokročilém nastavení správce oken, v záložce Kompozitor.

Obrázek:  08.jpg

Průhlednost lišty

Žádný vzhled není kompletní bez sady ikon, a proto můžete použít třeba nuoveXT, nahrajte je podobně buď to složky .icons ve vašem domovském adresáři, nebo /usr/share/icons, aby fungovaly i pro aplikace spuštěné s právy roota. V nastavení uživatelského rozhraní je pak můžete zvolit v záložce Motiv ikon.

Obrázek:  09.jpg

Thunar a la Vista

Obrázek:  10.jpg

Podobným postupem lze dosáhnout prakticky čehokoli

Pozadí panelu

Pokud si chcete upravit Xfce opravdu na míru, možná narazíte na nemožnost nastavit pozadí panelu. Pozadí panelu jde nastavit pomocí souboru .gtkrc-2.0 ve vašem domovském adresáři, do kterého vložíte podobný text:

style "panel"
{
bg_pixmap[NORMAL] = ".pozadi-panelu.png"
fg[NORMAL] = "black"
}
widget_class "*Panel*" style "panel"
widget "*Panel*" style "panel"
class "*Panel*" style "panel"

Obrázek se musí nacházet v domovském adresáři, proto má na začátku názvu tečku, aby byl skrytý. Hodnota fg[NORMAL] určuje barvu textu. Nevýhodou tohoto řešení je, že obrázek lze nastavit jedině globálně pro všechny panely.

Tématu vzhled se budeme věnovat i v příštím, posledním díle. Podíváme se na dock (panel) podobný tomu z Mac OS X, na příjemné začlenění Qt4 aplikací (což je například Psi, Skype nebo aplikace z KDE 4), na možnosti, jak zkrášlit pracovní plochu a na přihlašovací obrazovku. Pokud máte nějaké náměty do posledního dílu, popřípadě na nějaký další díl, můžete mi je sdělit v komentářích nebo v Jabber konferenci xfce@conf.netlab.cz.

Nahoru

Příspěvky

Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
kozec 22. 05. 2008, 00:39:02
Odpovědět  Odkaz 
Smel by som sa spytat, co je zac ten efekt na obrazku s popisom "A pak už si jen vyhrát s efekty" ? Vyzera zaujimavo a nikdy predtym som ho nevidel.
Miroslav Hrončok Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
churchyard 22. 05. 2008, 06:16:38
Odpovědět  Odkaz 
Smel ;) Je to normálna kocka, hore a dole je tmavo zelená, je mierne priehľadná a má nastavené cube reflection (to je ta "lesklá" plocha dole). Ale pokiaľ myslíš tie špirály - to je pozadie plochy, obyčajné png. Mám variantu 1280x1024 a 1680x1050 (na obrázku, je to umelo vyrobené z toho menšieho rozlíšenia, ale nevyzerá to zle). Pokiaľ by si mal záujem, kľudne povedz.
Martin Šín Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Martin Šín 22. 05. 2008, 08:05:42
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu jak někdo může takhle zničit tak pěkné _výchozí_ nastavení prostředí Xfce... ;-) Používám ho bez Xql a přitom si "chrochtám" blahem. Jediné co bych byl ochoten krátkodobě připustit je zapnutí podpory XGL, kterou disponuje přímo Xfce (tedy na kartě Kompozitor), ale bez Berylu a podobných zhovadilostí... :)
Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Amour 22. 05. 2008, 13:30:49
Odpovědět  Odkaz 
Ty jsi ale ťunťa..itýčko..
Miroslav Hrončok Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
churchyard 23. 05. 2008, 06:30:50
Odpovědět  Odkaz 
Martine, mám úplně stejný názor, jenže pár lidí si o tohle řeklo.
Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
nT 22. 05. 2008, 13:41:04
Odpovědět  Odkaz 
, aby jste

V serioznim clanku? Proboha...
Miroslav Hrončok Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
churchyard 23. 05. 2008, 06:32:37
Odpovědět  Odkaz 
Tak když jsem tenhle komentář viděl, dost ve mně hrklo. Uznávám svoji chybu, moc děkuji za oznámení. Nevím co na to říct víc :(
Vlastimil Ott Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Vlastimil Ott 23. 05. 2008, 09:53:05
Odpovědět  Odkaz 
Díky za upozornění, prostě se občas stane, že chyba proklouzne, nevšiml jsem si jí. Záměr to nebyl, články se snažím číst pozorně.
Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Xgamer 22. 05. 2008, 20:49:30
Odpovědět  Odkaz 
Chcem sa spýtat ako je na tom xfce so spotrebou baterie aj ked to nepatrí k dnešnej téme. Je na tom lepšie ako GNOME? kedže mám nižšie nároky na systém tak by malo byt nie? thx
Martin Šín Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Martin Šín 22. 05. 2008, 20:55:34
Odpovědět  Odkaz 
Ono se to takhle porovnávat myslím nedá, vždycky záleží na tom co se systémem děláte ... Jistě platí, že čím menší zátěž počítače, tím menší spotřeba, ale těch pár minut "života ntbku" už nehraje takovou roli, aby to stálo za zmínku. :-)
Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Xgamer 23. 05. 2008, 17:11:30
Odpovědět  Odkaz 
Ok ďakujem za odpoved:) A este jedna vec da sa nejako pod xfce spojazdnit ovládanie hlasitosti cez fn? lebo v gnome to funguje ale v xfce nie
Miroslav Hrončok Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
churchyard 23. 05. 2008, 21:46:51
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že dá, je potřeba vysledovat, co Fn vrací http://neverhood.etomite.sk/~churchy/7-jak-na-rozlozeni-klavesnice-v-xfce
Josef Vanžura Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
gindar 24. 05. 2008, 13:53:12
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, hezký článek. Trochu doufám, že se vývoj Xfce nebude soustřeďovat na eyecandy, od toho jsou tu jiní. Pak bych si musel napsat vlastní WM :), v javascriptu...
Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Smajchl 26. 05. 2008, 15:19:26
Odpovědět  Odkaz 
Díky super článek. Xfce se mi líbilo, když jsem ho zkoušel, ale oproti KDE mi tam pořád něco chybělo, koukám ale že není problém ;-)

Teď se na mě někteří asi naserou ale tvrdím, že Xfce je lepší než Gnome :-) Aspoň až budu chtít něco pro nezávislý aplikace pro Gtk, už vím co použiju.
Miroslav Hrončok Re:Xfce - akcelerovaný desktop, úpravy vzhledu
Miro Hrončok 27. 05. 2008, 08:35:30
Odpovědět  Odkaz 
Xfce JE lepší než GNOME :) (flame! flame!) Myslím, že to je na každém člověku, mně osobně vyhovuje víc, proto ho používám, i když se mě lidi ptaj: "Proč máš Xfce na takovým dělu? Vždyť tam by běželo i GNOME." Pokud chceš něco pro nezávislý aplikace, vyhni se Xubuntu obloukem, je v něm narvaná půlka GNOME.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog