přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Xfce - klávesové zkratky, myš a přístupnost

Xfce - klávesové zkratky, myš a přístupnost

xfce.png

Rádi byste, aby se okna přilepovala k okrajům o něco víc, než to dělají, nevíte kde změnit klávesovou zkratku, chcete změnit výchozí webový prohlížeč nebo spouštěcí obrazovku? Potřebujete emulaci myši pomocí klávesnice nebo funkci jedním prstem? Nic z toho není v Xfce problém - vše najdete ve Správci nastavení, o kterém je dnešní díl.


Xfce nemá žádnou obdobu ovládacího centra z KDE. Různé nastavovací dialogy jsou přístupné přímo z menu Nastavení. Avšak přece jen obsahuje jakýsi rozcestník, který do jednoho okna sdružuje všechny oblasti nastavení Xfce. Správce nastavení se spouští příkazem xfce-setting-show, ale najdete ho i v menu Nastavení, úplně nahoře.

Obrázek:  01.jpg

Správce nastavení

S některými možnostmi jsme se již setkali ve starších dílech tohoto seriálu - třeba s nastavením pracovní plochy nebo panelu. Některé možnosti Xfce však ale zůstávají nepoznané v záložkách s názvem, jako je Pokročilé, proto se dnes pokusím shrnout, co kde hledat a co nehledat.

Klávesové zkratky

Dříve, než začnu něco psát o nastavování klávesových zkratek v Xfce, musím klávesové zkratky rozdělit do tří kategorií. První z nich jsou zkratky spouštějící nějaký příkaz. Pokud tedy potřebuji vytvořit klávesovou zkratku pro dialogové okno Spustit..., pro zamčení plochy nebo pro otevření terminálu, jde u tuto kategorii zkratek. Jejich konfiguraci najdete v nastavení klávesnice pod záložkou Klávesové zkratky.

Obrázek:  02.jpg

Nastavení klávesových zkratek

Další kategorií jsou pak klávesové zkratky ovládající správce oken. Zkratky pro zavření, maximalizaci či zarolování okna. Ty pak najdeme v nastavení správce oken pod záložkou Klávesnice. Oba způsoby nastavování zkratek fungují stejným způsobem, liší se jen předvoleným seznamem činností, kterým jdou přiřadit v nastavení správce oken. Možná vás zarazí, zkratky jsou zašedlé a nejdou měnit. Je to proto, že jde o zkratky výchozí (Default), které opravdu měnit nejdou a pokud chcete použít další, musíte vytvořit nový profil zkratek (levý sloupec). Při tvoření nového profilu se zkopíruje ten aktuálně vybraný, takže stávající zkratky nemusíte přidávat znovu. Možnost použití profilů zkratek se hodí také v případě, že se u počítače s někým na delší doby střídáte, ale používáte stejný uživatelský profil.

Obrázek:  03.jpg

Nastavení klávesových zkratek správce oken

Třetí kategorií jsou zkratky položek menu různých aplikací, ty jsou většinou spravovány samotnou aplikací. Pro aplikace z Xfce, jako je Thunar nebo Mousepad, lze přidávat zkratky podržením kurzoru myši na položce a stisknutí kombinace kláves, kterou chceme použít. O tomto způsobu jsem psal v druhém díle seriálu.

Přístupnost

V nastavení klávesnice a myši najdete několik možností, které mohou některým lidem usnadnit práci s nimi. První znich je je funkce lepicí klávesy (obdoba windowsového jedním prstem), která umožňuje klávesové zkratky naťukat na klávesnici postupně, jednu klávesu po druhé. Další možností je funkce pomalé klávesy, po jejímž zapnutí můžete nastavit dobu, po kterou je třeba držet klávesu stisknutou, aby byla zaznamenána. Poslední funkcí v nastavení klávesnice jsou zdvojené klávesy, které v případě stisknutí jedné klávesy vícekrát za sebou (nikoli však při jejím přidržení) způsobí, že bude zaznamenán jen jeden stisk.

Obrázek:  04.jpg

Přístupnost klávesnice

V nastavení myši lze nastavit její emulování pomocí numerické klávesnice, doporučuji však snížit maximální rychlost, která je neúměrně vysoká. Na škodu však zůstává, že k žádné funkci není připojen ani krátký popisek a uživatel zjistí jejich působení jedině vyzkoušením.

Obrázek:  05.jpg

Emulace myši

Rozložení klávesnice

Pokud chcete pomocí Xfce nastavit více možných rozložení kláves, můžete použít k tomu určenou záložku v nastavení klávesnice, není však přítomná ve všech distribucích. Funkčnost tohoto nastavení pak zajišťuje applet Přepínač rozložení klávesnice.

Obrázek:  06.jpg

Rozložení klávesnice

Správce oken

Bezpochyby nejrozmanitější možnosti má správce oken, kromě již zmiňovaných klávesových zkratek a kromě nastavení samotného vzhledu přináší také mnoho možností, ovlivňujících jeho chování. Záložka Zaměření stanovuje pravidla pro aktivace okna, která jdou pozměnit mnohdy až neovladatelným způsobem. Záložka Pokročilé zase stanovuje pravidla přichytávání oken při přesouvání nebo akci při poklepání na záhlaví okna.

Ukázka, MPEG, 255 kB

Obrázek:  07.jpg

Nastavení správce oken - Pokročilé

Jedna záložka je však pro pokročilé volby příliš malá, a proto najdeme ve Správci nastavení i Pokročilá nastavení správce oken, se kterým jsme se setkali při spouštění kompozitoru. V tom můžeme nastavit obsah seznamu úloh (otevřených oken), zajímavější je však záložka Přístupnost, která poskytuje vychytávky, jako je odolnost okrajů namísto přichytávání.

Obrázek:  08.jpg

Pokročilá nastavení správce oken

Odolnost okrajů funguje tak, že při přesunu okna k jinému necítíte žádné "přitahování", ale naopak "náraz" na vedlejší okno.

Ukázka, MPEG, 430 kB

Spouštěcí obrazovka

Ačkoli je většinou ve výchozím nastavení vypnutá, může mít Xfce spouštěcí obrazovku neboli anglicky splash screen. Uživatelé, kteří jsou na ni zvyklí z jiných prostředí, tuto možnost možná uvítají. Do nastavení spouštěcí obrazovky se dá dostat přímo z menu, nebo ze správce nastavení. Na obrázku zvolený typ umožňuje změnu barvy pozadí i textu, stejně tak použití jiného obrázku.

Obrázek:  09.jpg

Splashscreen

Co dál kde najít?

Nastavení výchozího prohlížeče, mailového klientu a emulátoru terminálu se provádí v Upřednostňovaných aplikacích. Svůj konfigurační dialog mají i virtuální plochy nebo sezení Xfce, které zajišťuje spouštění pracovní plochy takové, jaká byla při odhlašování.

Příště se můžete těšit na rozhovor s jedním z vývojářů Xfce, který prozradí mj. něco o plánovaném Xfce 4.6.

Nahoru

Příspěvky

Josef Vanžura Xfce - klávesové zkratky, myš a přístupnost
gindar 15. 04. 2008, 20:13:32
Odpovědět  Odkaz 
Jako vždy výborný článek o xfce. Už se těším na ten rozhovor Xfce 4.6.
Miroslav Hrončok Re:Xfce - klávesové zkratky, myš a přístupnost
churchyard 17. 04. 2008, 00:25:04
Odpovědět  Odkaz 
Takovejhle komentář! Jen houšť a větší kapky.
Xfce - klávesové zkratky, myš a přístupnost
Radek 20. 05. 2019, 10:00:57
Odpovědět  Odkaz 
Nevíte někdo čím (jako klávesovou zkratkou) se vypíná klávesnice v Linuxu?Synovec mi ji něčím vypnul a nemohu na to přijít čím?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog