přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Xfce – žádné ošklivé kačátko

Xfce – žádné ošklivé kačátko

xfce.png

Xfce je nenáročné desktopové prostředí určené pro různé *NIXové systémy. Bylo vytvořeno především pro zvýšení produktivity, což prakticky znamená, že se s ním pracuje rychle a přitom šetří systémové prostředky. Na konci ledna byla po dvou letech usilovné práce uvolněna nová verze s číslem 4.4.0. Co nám přináší nového a jak se s ní pracuje, na to se podíval Martin Šín.


Několik slov úvodem

Dá se říct, že v dnešní době patří k těm nejpoužívanějším, nejoblíbenějším a nejvyzrálejším prostředím KDE resp. GNOME. Však kdo by je neznal, ruku na srdce. V případě Xfce je situace odlišná, ale díky ohromné spoustě novinek, vylepšení a přitom zachování si své rychlosti a nenáročnosti se dostává na pomyslné výsluní i ono. Příkladem může být Xubuntu, které používá jako své desktopové prostředí právě Xfce.

Xfce se ve svém podtitulu pyšní nápisem „a vše jde rychleji“. Toto prostředí se většinou používá na pomalejších strojích, které KDE a GNOME příliš nezvládají. Díky schopnostem desktopu s Xfce, který neudělá „ostudu“ snad nikomu, se však pomalu dostává i na rychlejší počítače. (Např. u lidí, kteří neradi plýtvají dostupnými systémovými zdroji.)

Obrázek:  1.jpg
Řídicí centrum Xfce

Chcete-li Xfce správně vyslovovat, pak jenom anglicky a takto: „Ecks Eff See Eee“. Ostatním bude stačit dobrá vůle. :-)

Thunar

Pokud jste pracovali v některé z předchozích verzí Xfce, pak si jistě pamatujete program Xffm, což byl souborový správce. Některé z jeho funkcí mi zůstaly dosud utajené a nejasné. Naštěstí tu je Thunar, který můžeme směle přirovnat např. k Nautilu. Krom jiného obsahuje i takové pokročilé funkce, jako je hromadné přejmenování souborů (např. obrázků).

Obrázek:  2.jpg
Správce souborů Thunar

Výměnná zařízení

K tomuto účelu Xfce používá HAL. To není nic neobvyklého. Nicméně připojení zařízení funguje spolehlivě a na ploše se zobrazují tak, jak mají. Automatické připojení obsahu by mohlo být ještě trochu „automatičtější“, ale to se jistě v příští verzi ještě zlepší.

Co však znamená zkratka Xfce? Původně to bylo XForms Common Environment, ale jen do té doby, než bylo prostředí přepsáno a přestalo tak používat nástroje XForms. Jméno ovšem zůstalo, dále se však nepíše jako XFce, ale Xfce. V současné době tato zkratka neznamená nic. Snad jen „X Freakin' Cool Environment“, což by se dalo volně přeložit jako „opravdu mimořádné grafické prostředí“.

MousePad

Jako každé prostředí i Xfce přišlo s textovým editorem. Jak říkají autoři, MousePad obsahuje všechny základní funkce, nic víc, nic míň. Za zmínku stojí alespoň možnost změny kódování a program lze směle srovnat s Gedit nebo Kedit.

Obrázek:  3.jpg
Textový editor MousePad

Terminal

Osobně bych si myslel, že to je jedno z těch nejlepších rozšíření. Emulátor terminálu, co chtít víc. Pokud jste Xfce používali dříve, bylo nutné nainstalovat nějaký emulátor terminálu, např. xterm, nebo gnome-terminal. S tím ovšem (alespoň v případě gnome-terminal) souvisela instalace celé řady závislostí a zároveň se tak snížila rychlost spouštění programu. Nyní je tedy k dispozici terminál se snadno zapamatovatelným jménem Terminal, který se gnome-terminalu podobá jako vejce vejci.

Obrázek:  4.jpg
Emulátor terminálu Terminal

Panely

Xfce obdobně jako GNOME disponuje v základní výbavě dvěma panely. Tato vlastnost mi přijde dost praktická. V případě více ploch máme sice možnost tolik aplikací nespouštět, ale jednoduše řečeno, panel je panel a čím je větší, tím je lepší. Nově přibývá např. průhlednost.

Xfce odnepaměti disponuje spoustou klikátek, hýbátek a jiných udělátek, které je možné umístit právě na panel. Namátkou mohu jmenovat oblíbené senzory všeho možného, přehled počasí, oznamovací oblast, plochy, ovládání hudebního přehrávače, atd. Nově je možné přidávat i applety, které jsou vytvořeny pro prostředí GNOME.

Neduhem těchto položek bývá, že občas jednoduše po restartu zmizí. Tedy řekněme drobná nestabilita. Pokud ale používáte uspání počítače, nebude vám tato chyba vadit.

Obrázek:  5.jpg Hlavní panel Xfce s přidanými položkami

Orage

Orage je nástroj, který slouží pro správu času. Z předchozích verzí můžete znáte kalendář Xfcalendar, který byl nyní nahrazen právě kalendářem Orage. Oproti Xfcalendar umožňuje Orage plánování a připomenutí událostí. Zatímco Xfcalendar používal vlastní formát pro uložení událostí, Orage podporuje ical, a tak je kompatibilní s řadou aplikací tohoto druhu.

Obrázek:  6.jpg
Kalendář Orage

Obrázek:  7.jpg
Plánování událostí Orage

Xfprint

Každé komplexní desktopové prostředí potřebuje ke zvýšení komfortu uživatele také nástroj pro správu tiskáren. Aplikace je zatím jednoduchá a umožňuje pouze výběr tiskového systému. Díky její integraci v prostředí se však dá očekávat její další rozvoj.

Obrázek:  8.jpg
Výběr tiskového systému Xfprint

Automatický start aplikací

Automatické spuštění některých aplikací bylo sice možné i dříve, ale nyní Xfce obsahuje svou vlastní aplikaci, která nám toto nastavení ještě více usnadní. Navíc je možné také automaticky spouštět aplikace, které byly takto nastaveny v KDE či GNOME.

Obrázek:  9.jpg
Automatický start aplikací v Xfce

Upřednostňované aplikace

Jednoduše je nyní možné nastavit upřednostňované aplikace pro prohlížení stránek, odesílání e-mailů nebo emulátor terminálu.

Obrázek:  10.jpg
Výběr upřednostňované aplikace v Xfce

Xarchiver

Jedná se o frontendovou aplikaci, která umí pracovat s formáty 7z, zip, rar, tar, bzip2, gzip, arj, iso, lha, deb a rpm. Program tak zastřešuje běžně dostupné utility a umožňuje vám pohodlnou práci s těmito soubory. Xarchiver můžeme přirovnat např. k dobře známému programu Ark z prostředí KDE.

Obrázek:  11.jpg
Archivační program Xarchiver v akci

Xfmedia

Xfmedia je jednoduchý a snadno použitelný přehrávač médií založený na stroji Xine. Svým grafickým prostředím se zaměřuje více na přehrávání a správu zvukových souborů, ale díky použitému stroji je možné stejně dobře přehrávat i video.

Obrázek:  12.jpg
Multimediální přehrávač Xfmedia

Appfinder

xfce4-appfinder je jednoduchý program, který vám umožní hledat dostupné aplikace. Program zobrazuje pouze ty aplikace, které naleznete v nabídce programů desktopu. Kromě vyhledávání a kategorizace vám poskytne základní informace o aplikaci, a tak dokáže poradit např. jakým to vlastně příkazem se aplikace spouští.

Obrázek:  13.jpg
Vyhledávání aplikací pomocí Appfinder

Xfburn

Každé „pořádné“ prostředí obsahuje i svůj program pro vypalování CD (DVD). Pro KDE to je K3b, v GNOME máme GnomeBaker a v Xfce je od nynějška Xfburn. Aplikace umí zatím vypalovat pouze CD a k tomu jako ostatní programy používá mkisofs, cdrdao, readcd a cdrecord. Jedná se o velmi mladou aplikaci, a tak nemusí být ve vaší distribuci ještě obsažena.

Obrázek:  14.jpg
Vypalovací program Xfburn

Xfdesktop

Tak po tomto programu uživatelé dlouho volali. To, co je běžné jinde, v Xfce dosud chybělo. Xfdesktop není nic jiného než podpora ikon na ploše, která nyní přibyla. Někdo si život bez ikon nedovede představit, ale díky panelu a tomu, co bychom mohli nazvat „Snadné spuštění“ (možnost zobrazit ikony na panelu) se na tento nedostatek dalo zvyknout.

Programů bychom našli ještě mnohem více, ale pokusil jsem se vám takto alespoň přiblížit snad ty nejzajímavější. Kromě programů zaměřených na běžné uživatele se objevila i řada balíčků, např. Libexo, Pyxfce, Xfce4 Perl a další, které jsou zaměřeny na programátory a mají za úkol usnadnění vývoje dalších aplikací pro toto prostředí. Jistě se tedy máme na co těšit i v budoucnu.

Sečteno a podtrženo

Nové Xfce je opravdu povedené. Přináší nám spoustu nových dosud chybějících nástrojů, díky nimž se toto prostředí posouvá výrazně dopředu. Díky své rychlosti, nenáročnosti a jednoduchosti pak předčí mnohá robustnější prostředí.

Osobně bych pak Xfce hodnotil jako velmi líbivé např. díky spoustě dostupných témat, která jednoduše vyberete a ihned aplikujete jediným kliknutím. Veškerá nastavení jsou pak velmi snadná včetně nastavením myši a klávesových zkratek, jednoduchého ovládání spousty přídavných modulů panelu či přepínáním ploch a rychlému přesouvání oken na sousední plochu.

Pokud patříte mezi příznivce nových technologií, pak vězte, že XGL nebo Beryl fungují stejně dobře jako v ostatních prostředích. Neméně důležitou vlastností je pak dostupnost dvou panelů v základní výbavě a ohromného množství položek panelu, na které si jistě rychle zvyknete. Xfce již dávno přestalo být prostředím pro stav nouze, ale za ty dva roky vývoje urazilo ohromnou cestu kupředu a stalo se tak plnohodnotným grafickým prostředím vhodným třeba právě pro váš počítač.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Xfce – žádné ošklivé kačátko
Cigi 26. 09. 2007, 16:31:00
Odpovědět  Odkaz 
Prostředí xfce používám už několik let.Nyní mám verzi xfce 4.4.1
táto verze je rychlejší a v principu umí vše co KDE a Gnome. Zvláštní bylo ,že brzy po nainstalování se mi zhroutilo menu aplikací. Vymazal jsem nastavení a po restartu mi všechno běží až na to , že panely se spíše podobají Dnome a natavení ze spodní lišty jsou na horní. Jinak jsem s xfce spokojen.
Xfce – žádné ošklivé kačátko
čtenář 2. 10. 2007, 16:45:32
Odpovědět  Odkaz 
No nevím, používám xfce delší dobu a tento článek mi moc nedal. Zejména chybí výčet mnoha slabin tohoto prostředí. Lidi ho nechtějí např. proto, že dělá škaredé bílé obdélníčky okolo "názvů ikon na ploše", což nejde vypnout. Ale to je jen špička ledovce.
Xfce - žádné ošklivé kačátko
TJ 9. 10. 2007, 23:25:40
Odpovědět  Odkaz 
jak velkou by jste doporučoval paměť?
Xfce – žádné ošklivé kačátko
ady 21. 10. 2007, 00:52:31
Odpovědět  Odkaz 
to jste sem misto clanku mohli rovnou hodit jen odkaz: http://http://www.xfce.org/about/tour
Martin Šín Xfce – žádné ošklivé kačátko
Martin Šín 22. 10. 2007, 21:31:56
Odpovědět  Odkaz 
Mno, pokud pamatujete předchozí verzi, tak Xfce má podporu plochy tak trochu nově, tzn. dřív žádnou plochu jako takovou s ikonami nemělo. Nicméně dalo (a stále myslím, že se to dá) se to řešit vypůjčením plochy Gnome. Osobně mi pak ony škaredé kulaté obdélníčky nevadí.

Paměť bych doporučoval alespoň 128 MB.

Ten odkaz se sem jistě hodit mohl, protože má daná stránka kvalitní zpracování a spoustu obrázků. Na druhou stranu má drobnou nevýhodu a tou je, že není česky. :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz