přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Xgl - chcete ho?

Xgl - chcete ho?

Xgl neboli X Window System běžící kompletně pod OpenGl je hitem posledních týdnů. Práci na Xgl započal David Reveman v lednu 2006 a již nyní si můžeme užívat "prostorových pohledů" na své desktopy. Petr Motejlek .


Hned na úvod bych chtěl upozornit, že jsem majitelem distribuce Gentoo, a tak jsou všechny postupy v článku dělány na míru pro ni, ale věřím, že pro vás nebude problém aplikovat je na vaši distribuci.

Podmínky úspěšné instalace jsou v podstatě dvě. První je mít modulární X.org, což znamená stáhnout si X.org verze 7.0.0 a vyšší. Druhou je, ještě před instalací, provést aktualizaci vašich balíčků.

Poté si musíme stáhnout prográmek gconf-editor, který je v současné době jediný, který umožňuje nastavit parametry grafických vymožeností, které Xgl nabízí. Je dobré jej nainstalovat i v případě, že nepoužíváte GNOME. Provedeme to příkazememerge gconf-editor.

Obrázek: Xgl 1.jpg

Dalším nástrojem, který budeme potřebovat, je subversion. Ten také stáhneme (emerge subversion). Poté se přemístíme do adresáře /usr/local a pod uživatelem root provedeme následující příkaz: svn co http://svn.xgl-coffee.org/xgl-coffee/trunk xgl-coffee. Ten nám zajistí stažení balíčků potřebných pro běh Xgl. Nyní je ještě třeba editovat soubor /etc/make.conf a přidat do něj řádek PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/xgl-coffee".

Nyní je třeba odmaskovat některé balíčky, bez tohoto bychom nemohli využívat jejich nejnovější verze. Přidejte tedy do /etc/portage/package.keywords následující řádky:

x11-proto/glproto ~x86
media-libs/mesa ~x86
media-libs/glitz ~x86
x11-base/xgl ~x86
x11-wm/compiz ~x86 ***deprecated
x11-wm/compiz-quinnstorm ~x86
x11-wm/compiz-vanilla ~x86
x11-libs/cairo ~x86
sys-apps/man ~x86
x11-misc/util-macros ~x86
>=x11-libs/libwnck-2.14 ~x86
x11-misc/xwinwrap ~x86

Obrázek: Xgl 2.jpg

Nyní ještě přidáme tři řádky do /etc/portage/package.unmask:

media-libs/mesa
media-libs/glitz
x11-libs/libwnck

Nyní provedeme následující příkazy:

emerge -vla cairo
emerge -vla pango gtk+

Do /etc/portage/package.use přidáme následující dva řádky:

x11-wm/compiz-quinnstorm gnome svg
x11-wm/compiz-vanilla gnome svg

Nyní provedeme příkaz emerge -av glproto a potéemerge -av mesa xgl compiz-vanilla (pokud chcete mít k dispozici i nestandardní pluginy, můžete místo vanilla použít quinnstorm).

Uf, konečně máme instalaci hotovu. Nyní si popíšeme, jakým způsobem spouštět Xgl a jak ho nastavit. Následujícími třemi příkazy si spustíme Xgl server a v něm gconf.

Xgl :1 -ac -accel glx:pbuffer -accel xv
LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/opengl/xorg-x11/lib DISPLAY=:1 compiz gconf
DISPLAY=:1 gconf

V gconfu jdeme do apps -> compiz -> general -> allscreens -> options -> active_plugins. do nějž cvičně přídejte následující hodnoty: gconf, decoration, wobbly, fade, switcher, move, resize, place, minimize, cube, rotate, zoom, scale (je důležité zachovat pořadí).

Nyní již máme Xgl nakonfigurované, ukončete jej tedy. Nyní si vytvoříme startovací skript pro naše Xgl. Vytvořte si tedy soubor startxgl a vepište do něj následující řádky:

#!/bin/bash
Xgl :1 -ac -accel glx:pbuffer -accel xv &
sleep 3
DISPLAY=:1 LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/opengl/xorg-x11/lib compiz gconf &
sleep 3
DISPLAY=:1 xmodmap /usr/share/xmodmap/xmodmap.us &
sleep 2
DISPLAY=:1 gnome-window-decorator &
sleep 3
DISPLAY=:1 /usr/libexec/gnome-settings-daemon &
DISPLAY=:1 nautilus -n -sync &
sleep 3
DISPLAY=:1 gnome-panel &
sleep 1
DISPLAY=:1 xrdb ~/.Xresources
sleep 1
DISPLAY=:1 setxkbmap -model pc104 -layout "us,cz" -option "grp:shift_toggle"
sleep 3
DISPLAY=:1 psi &

Obrázek: Xgl 3.jpg

Nyní si tyto příkazy rozebereme. Všechny řádky s příkazem sleep nám zajišťují, že systém vždy určitou chvíli počká, než začne provádět další příkaz. Myslím, že první čtyři řádky není třeba komentovat, zastavme se tedy u pátého řádku. Možná jste si toho již všimli, možná ne, ale když pod Xgl budete něco psát a nechtíc zmáčknete nějakou kombinaci kláves jako například Shift+Backspace, tak se Xgl vypne. To je dáno špatným rozložením klávesnice, to opravíme příkazem xmodmap. Gnome-window-decoratot, gnome-settings-daemon, nautilus a gnome-panel jsou čistě GNOME aplikace a myslím, že vám je jejich funkce jasná. Xrdb je aplikace, která načte naše resources ze souboru .Xresources z našeho domovského adresáře. Setxkbmap nám nastaví česko-anglické rozložení klávesnice a jeho přepínámí pomocí současného stisknutí obou shiftů. Psi je aplikace, kterou spouštíme ihned po startu, není ničím významná, jenom ji zde uvádím, abyste viděli, jak by asi mělo vypadat spouštění aplikací po startu.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

TV tunery
12. 05. 2006, 07:52:49
Odpovědět  Odkaz 
Nenašel jsem dobrý software, který by mi v XGL mohl přehrávat prefektně televizi. XDTV to umí jen v okně a když zatížím víc CPU, tak se celý obraz velmi trhá :(
d1m3s
13. 05. 2006, 08:38:02
Odpovědět  Odkaz 
Jak je to prosim s funkcnosti opengl aplikaci? Rozjedu tam hry uplne stejne jako v cistych Xkach? Diky
Re: d1m3s
13. 05. 2006, 17:31:18
Odpovědět  Odkaz 
Určitě, zatím se však mohou vyskytovat různé problémy - je to v ranném stádiu vývoje.
Re: d1m3s
13. 05. 2006, 18:13:21
Odpovědět  Odkaz 
diky

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz