přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, ZenCart – tak trochu rozporuplný e-shop

ZenCart – tak trochu rozporuplný e-shop

E_shop150.jpg

V dnešní době internetu už není nic divného na tom, že lidé nakupují zboží více než v kamenném obchodě, hezky v klidu a z pohodlí domova prostřednictvím e-shopů.


Jestli vás někdy napadlo, že byste také chtěli mít svůj vlastní internetový obchod, pojďme se společně podívat na to, jestli je takový funkční obchod možné postavit prostřednictvím open source technologií. V oblasti internetových obchodů, které jsou k dispozici zdarma, je poměrně dost velký výběr a dnes se podíváme na jeden z nejznámějších – ZenCart.

První trocha teorie

ZenCart je napsán v PHP, využívá HTML komponenty a databázi MySQL. Tento shop vznikl v roce 2003 jako odnož dalšího volně šiřitelného e-shopu – osCommerce. Vývojáři ZenCart na svém webu popisují aplikaci takto: „Zencart je volně dostupný, uživatelsky přívětivý open source internetový obchod. Tento software je vyvíjen skupinou internetových obchodníků, programátorů, designérů a konzultantů, kteří se domnívají, že by internetové obchodování mohlo a mělo být provozováno jinak. Některá „řešení“ jsou komplikovaným programátorským cvičením místo odpovědí na potřeby uživatelů. ZenCart staví požadavky obchodníků na první místo. Ostatní podobné programy je prakticky nemožné nastavit bez hlubších znalostí programovacích jazyků. ZenCart je na rozdíl od nich možné nastavovat kýmkoliv se základními znalostmi výpočetní techniky. Ostatní programy jsou velmi drahé… ale ZenCart je ZDARMA!

Jak to funguje v praxi

Aplikaci je nejprve nutné stáhnout, a to na domovském webu nebo na některém z českých webů, které se ZenCartem zabývají. Tuto druhou možnost bych doporučil budoucím uživatelům, kteří dávají přednost již upraveným verzím s přidanou českou lokalizací. V opačném případě bude totiž nutné ještě doinstalovat potřebný jazykový balíček. Stažený archiv nebo archivy rozbalte, případně rozbalte a slučte do jedné složky ve vašem PC.

Takto připravené soubory potom nakopírujete na svůj webový prostor, kde chcete obchod instalovat. V internetovém prohlížeči zadáte cestu k uloženému souboru (většinou vaší doménu) a dále již postupujete dle návodu, který se zobrazí v okně prohlížeče. Při instalaci je nutné dbát na dodržení některých vlastností a nastavení parametrů potřebných pro správnou funkci budoucího shopu.

uvod_instalace Průvodce instalací je přehledný a pochopitelný


Přesný postup instalace nebudeme v našem článku popisovat, protože vždy záleží na vámi zvoleném webovém hostingu. Všechny potřebné informace pro úspěšnou instalaci naleznete na stránkách české podpory obchodu. Nicméně průvodce instalací je opravdu jednoduchý, a tak stačí postupovat krok za krokem dle jeho navigace. V případě, že dojde k detekci nějakého problému, jste na toto upozorněni a instalace nepokračuje dále.

Pokud vše šlo, jak mělo, a drželi jste se pokynů, máte instalaci vlastního shopu úspěšně za sebou.


Poznámka autora: Pro psaní tohoto článku jsem připravil speciální testovací obchod pro Linuxexpres, a tak se můžete podívat jak to vypadá v praxi.

instalace_plna Přednastavený ukázkový vzhled obchodu po instalaci lze změnit

Přizpůsobení po česku

Pro správnou funkci obchodu je samozřejmě nutné nastavit parametry tak, aby odpovídaly všem požadavkům a potřebám. Takové nastavení provedete v administrátorské sekci obchodu.

Pokud se vám při instalaci stalo, že nemáte českou lokalizaci nastavenou jako výchozí, bude samozřejmě nutné toto učinit jako první krok. Jazyk a českou měnu nastavíte prostřednictvím nabídky Lokalization/Language. Zvolíte nový jazyk a vyplníte potřebné informace do tabulky na pravé straně administračního rozhraní (Name: Čeština; Code: cz (nebo cs); Image: icon.gif; Directory: czech; Sort Order: 2 a zaškrtnout volbu: set as default). Poté v hlavní nabídce přepnete výchozí jazyk na Češtinu. Stejným způsobem připravíte a zvolíte měnu, tedy českou korunu.

Nyní je nutné nastavit daně, dopravu a platby. Toto nastavení je možné provádět prostřednictvím rozbalení nabídky z hlavní lišty. Pro základní a nejčastěji používané způsoby plateb a dopravy jsou již předinstalované moduly, stačí je tedy pouze připravit k obrazu svému. Přesněji řečeno, bude nutné tyto moduly povolit, nastavit dle platných právních norem a zákonů a poté potvrdit jejich užívání. V základu je povolen jen modul doprava zdarma nebo osobní odběr a obdobné je to s moduly pro platby.

obchod_administrace Možností nastavení ze správcovského rozhraní je dost, přesto možnost instalace modulů schází


Může se stát, že vám ale předinstalované moduly nebudou vyhovovat a vy budete chtít využívat například dopravu prostřednictvím dopravní služby (PPL apod.). V tomto případě je nutné vyhledat správný modul (v našem případe shipping cp+ppl) a provést dodatečnou instalaci požadovaného rozšíření. Bohužel instalaci modulů není možné provést prostřednictvím administrátorského rozhraní, ale bude nutné použít obdobný postup jako při nahrávání celé aplikace na web. Stažený modul rozbalte a nahrajte ho do složky vaší instalace. Povolte přepsání nebo sloučení složek a souborů. Pak už se zase vrátíte do správcovského prostředí aplikace, vyberete v hlavní nabídce Nástroje/Instalace SQL patchů a nainstalujete potřebný patch, který je součástí balíčku s rozšířením.

Tímto způsobem doinstalujete libovolné rozšíření nebo modul. Jen je nutné upozornit, že na rozdíl od celé aplikace nejsou všechny moduly bezplatné. Nicméně velké množství jich naleznete přímo na domovské stránce obchodu v záložce „zásuvné moduly“.

Vzhled je důležitý

Stejně důležitou roli, jako je funkce shopu, je i jeho vzhled. Možností, jak si obchod přizpůsobit své představě, máte hned několik. V záložce nabídky Konfigurace/Vzhled obchodu najdete velké množství úprav, od šíře jednotlivých sloupců či šíře boxů přes povolení nebo zakázání jednotlivých skupin banerů až po možnost nastavení vhledu a umístění přihlášení do obchodu.

nastaveni_boxPovolit, zakázat nebo přesouvat boxy je snadné, jen se zorientovat, který je který...


Další možností, jak upravit vzhled, je změna celé šablony obchodu. Tuto změnu provedete tak, že si jednoduše novou šablonu nahrajete skrze FTP do svého obchodu a poté v administračním rozhraní vyberete záložku Nástroje/Nastavení vzhledua zde vyberete novou šablonu. Tato změna však s sebou nese velké množství další práce. Je nutné dokončit překlady některých názvů odkazů, přepsat text úvodní stránky a další potřebné záležitosti, jelikož český překlad aplikace je samozřejmě použitelný pouze pro základní předinstalovaný vzhled.Tyto změny je však možné provádět pouze přepsáním dat v přímo daných souborech. To znamená, že například pro změnu textu na úvodní stránce bude nutné přepsat soubor define_main_page.php ve složce vámi používané šablony, a to už opravdu není činnost pro každého.

apple_uvodZměna šablony nebude bezproblémová

A co zboží?

Samozřejmě bez zboží by nebyl obchod a tak tuto záležitost nelze opomenout. Jednotlivé kusy zboží a jejich kategorie přidáváte v sekci správce v záložce Katalog /Kategorie/zboží. Takto přidávat zboží je sice snadné, ale v případě více kusů dost nepohodlné a zdlouhavé. Pro přidání více kusů zboží najednou slouží modul easy populate, kterým je možné přidat libovolné množství zboží, a to včetně kategorie. Tento export se provádí prostřednictvím souboru *xml. Jen je nutné si nejprve nějaké své ručně zadané zboží do tohoto souboru vyexpedovat a další potom přidat – jen tak máte jistotu zachování správného pořadí všech atributů.

Správa zboží je tedy dostatečná. Můžete nastavovat cenové skupiny, slevy, a dokonce vydávat slevové kupony k objednávkám. Správa objednávek a zákazníků je také dostačující. Po uzavření objednávky je odeslán e-mail jak obchodníkovi, tak zákazníkovi. Objednávku jednoduše vytisknete a můžete se rozhodnout, zda k ní přiřadíte nějakou slevu nebo slevový kupon. Další pěkná záležitost je možnost přiřazení automatických slev k jednotlivým zákazníkům nebo po dosažení určité výše ceny nákupu.

V tomto ohledu nemohu aplikaci nic vytknout – jednoduše funguje.

Použitelné, ale...

ZenCart je jistě použitelný webový obchod, ale zároveň je nutné podotknout, že jeho výstavba není snadná. Už pro základní použití bez změny vzhledu vyžaduje velké množství zákroků a úprav, a to nejenom v administračním rozhraní, ale také v základních konfiguračních souborech, což rozhodně neodpovídá tomu, co vývojáři o tomto shopu říkají.

Na druhou stranu musím ZenCart pochválit za opravdu velké množství možností nastavení a přídavných modulů, které tuto aplikaci ještě více rozšíří. Vezmu-li v potaz skutečnost, že je aplikace zcela zdarma a navíc má slušnou komunitní podporu, možná bych mohl nad komplikacemi a krkolomným způsobem první výstavby shopu trochu přimhouřit oko.

Nahoru

Příspěvky

ZenCart – tak trochu rozporuplný e-shop
HouBa 13. 05. 2013, 10:27:20
Odpovědět  Odkaz 
Má někdo zkušenosti a uměl by porovnat ZenCart a OpenCart ? Např. z hlediska právě zmiňovaných nastavení apod...

Aktuálně podobné řešení hledám, takže se mi článek trefil do noty. Díky za něj.
ZenCart – tak trochu rozporuplný e-shop
Marek Pszczolka 13. 05. 2013, 11:47:10
Odpovědět  Odkaz 
Používám na svých e-shopech OpenCart (http://www.linuxsoft.cz/linuxmarket/ + http://ekupto.cz/) a nemůžu jinak, než ho doporučit. Komunitní podpora je na výborné úrovni (České fórum > http://forum.opencart.com/viewforum.php?f=89&sid=c8fcae8063e682f868b7f8a985779629). ZenCart jsem kdysi zkoušel, ale co se nastavení a přehlednosti týče, tak výše je právě OpenCart.
ZenCart – tak trochu rozporuplný e-shop
Július Pastierik 14. 05. 2013, 06:30:56
Odpovědět  Odkaz 
Používam OpenCart a môžem iba odporučiť - http://obchod.preludi.eu/
ZenCart – tak trochu rozporuplný e-shop
Petr Ježek 18. 05. 2013, 10:02:58
Odpovědět  Odkaz 
OpenCart je při výstavbě logičtější, přesto bych tento aspekt eshopu nepovažoval za jakkoli podstatný - prostě se to jednou musí pořádně nakonfigurovat. Asi mám z archlinuxu poněkud jiné návyky než klikací většina...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz