přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zorin OS 12.2: Linux s tváří Windows 10

Zorin OS 12.2: Linux s tváří Windows 10

Zorin OS

Linuxová distribuce Zorin OS není nic nového. Ovšem její dvanáctá verze (jejíž aktualizace 12.2 byla vydána před pár dny) může někoho upoutat tím, že vypadá podobně jako operační systém Microsoft Windows 10. 


Základní představení distribuce

Zorin OS je linuxová distribuce vytvořená v roce 2008 a založená na Ubuntu. Její tvůrci cílili přímo na dosavadní uživatele systémů Microsoft Windows a Apple OS X – chtěli jim poskytnout systém, který bude vypadat velmi podobně jako ten jejich dosavadní, ale zároveň bude rychlý, spolehlivý … a samozřejmě svobodný.

Distribuce má několik variant. Základní je Core, k dispozici je ale například i verze Education nebo placená verze Ultimate. Když navštívíte web projektu, nepustí vás to ke stažení (ani verze Core) bez toho, že byste nejdříve přispěli na vývoj. Pokud se ale budete trochu snažit, snadno najdete obrazy ke stažení zcela zdarma.

V distribuci je k dispozici několik grafických témat. Jedno bývá zaměřené na nějakou verzi Windows, pak je tam vždy téma GNOME (nyní verze 3) a ve verzi Ultimate ještě několik dalších. Aktuální verze 12.2 má grafické téma vypadající jako prostředí Windows 10.

Spuštění a instalace

Podobně jako většina linuxových distribucí, také Zorin OS nabízí možnost vyzkoušení bez instalace – funguje tedy i jako živá (live) distribuce. Po spuštění systém naběhne do klasické nabídky známé z Ubuntu, kde si jednak vyberete jazyk a poté buď zahájíte instalaci, nebo budete systém používat přímo, bez instalace.

Instalační nabídka Instalační nabídka

Jako výchozí vzhled je nastaven ten, který důvěrně znají uživatelé systému Windows 10. Podoba samozřejmě není stoprocentní – některé odlišnosti jsou vidět už na první pohled (např. ikona pro „nabídku Start“ nebo výchozí sada aplikací na liště), další odhalíte všude, kam se podíváte. Třeba ve startovací nabídce nebo při procházení souborového systému.

Plocha Zorin OS 12.2 po spuštění bez instalace Plocha Zorin OS 12.2 po spuštění bez instalace

Na ploše dle očekávání najdete ikonu, která slouží k instalaci distribuce.

Práce se systémem

I přes „windowsový“ vzhled (který lze navíc vyměnit za jiný) je Zorin OS stále v zásadě normální linuxová distribuce, připomínající například Linux Mint s prostředím Cinnamon. Hlavní praktický rozdíl je ve spouštění aplikací. Co se týká nastavení systému, najdete tu klasický konfigurační nástroj GNOME 3, pouze rozšířený o modul Zorin Appearance. Tam lze nastavit vzhled systému.

Okno s procházením souborového systému, pod ním okno s nastavením systému Okno s procházením souborového systému, pod ním okno s nastavením systému

Podobně jako třeba aktuální verze distribuce Linux Mint, také Zorin 12.2 vychází z Ubuntu 16.04 LTS.

Nastavení vzhledu prostředí Nastavení vzhledu prostředí

Specialitou distribuce Zorin je něco jako „ballot screen“ z Windows – tedy výběr webového prohlížeče. Předinstalován je prohlížeč Chromium, ale přes Zorin Web Browser Manager můžete snadno nainstalovat jiný, například Firefox nebo Midori. Tím samozřejmě není nijak omezena možnost instalovat z programu Software nebo třeba klasickým nástrojem apt.

Přístup k rychlé instalaci a odebírání webových prohlížečů Přístup k rychlé instalaci a odebírání webových prohlížečů

Shrnutí

Linuxová distribuce Zorin OS může pomoci uživatelům, kteří přecházejí ze systému Windows na Linux, při prvních krocích, protože sice se poněkud změní způsob práce (hlavně uložení souborů a nabídka aplikací), ale vzhled zůstane podobný. Pomoci může i to, že mezi předinstalovanými programy je i (ne)emulátor Wine, přes který lze spouštět mnohé programy pro Windows. Kdo ale toto vše nepotřebuje, asi zůstane raději u běžnějších distribucí.

Otevřená startovací nabídka Otevřená startovací nabídka

Nahoru

Příspěvky

Zorin OS 12.2: Linux s tváří Windows 10
Jirka 12. 09. 2017, 00:10:02
Odpovědět  Odkaz 
K tomu přechodu Win => Lin (už jsem to psal různě a víckrát):

velmi doporučuji

1) dual boot

2) ukládání dat nezávisle na OS, tedy vytvoření vlastní stuktury adresářů někde na zvláštním disku nebo alespoň jeho části. S výhodou lze použít NTFS partition, protože pro Win je to nativní filesystem a Linux díky ntfs3g nemá problém. Obráceně (přístup z Win na nějaký linuxový filesystem) to už tak optimistické není a zpravidla jde pouze o čtení...

Provozuju to tak léta a lepší způsob neznám.
Lukáš Jelínek Re: Zorin OS 12.2: Linux s tváří Windows 10
Lukáš Jelínek 12. 09. 2017, 00:20:38
Odpovědět  Odkaz 
Taky to tak dlouhá léta dělám. I když teď už mám na novém hlavním počítači jen Linux (konkrétně Linux Mint s KDE) a pokud už nutně potřebuji Windows - což je čím dál méně často - použiji starý počítač nebo notebook.
Zorin OS 12.2: Linux s tváří Windows 10
Janek 12. 09. 2017, 07:38:15
Odpovědět  Odkaz 
"Když navštívíte web projektu, nepustí vás to ke stažení (ani verze Core) bez toho, že byste nejdříve přispěli na vývoj."

Toto tvrdenie by som poopravil - Core verzia sa dá stiahnuť priamo zo stránok Zorin OS, ale je potrebné do okna s príspevkom dopísať 0, ak teda nechcem prispieť finančnou sumou. Potom sa už objaví okno s ISO obrazmi. Čiže nie je potrebné po internete hľadať iné cestičky, ako sa dorin OS Core.
Lukáš Jelínek Re: Zorin OS 12.2: Linux s tváří Windows 10
Lukáš Jelínek 12. 09. 2017, 13:05:46
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za doplnění. Nulu jsem nezkoušel. Ale stahovat se dá například také ze SourceForge a z dalších míst.
Zorin OS 12.2: Linux s tváří Windows 10
monolitos 3. 03. 2019, 12:16:11
Odpovědět  Odkaz 
Jen pro info: Včera jsem stáhl Zorin 12.2. Core přímo ze stránek Zorin bez jakékoli žádosti o příspěvek. Zatím spokojenost nejvyšší :-) Přešel jsem k Zorin 12.2. od systémů - Windows Vista, Windows 7 a Linux Xubuntu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog