přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad

Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad

MF ČR vydalo ve spolupráci s BSA tiskovou zprávu, ve které stojí, že hardware bez legálně nabytého softwaru nebude možné zařadit do nákladů. Pracovníci finančních úřadů provádějící kontrolu budou posuzovat, zda poplatník nabyl software legálně. Podle toho rozhodnou o uznatelnosti hardwaru jako daňového nákladu. AKTUALIZACE - oficiální vyjádření ministerstva.


Aktualizace 26. května

Oficiální vyjádření MF ČR

Dobrý den,

děkuji za Váš e-mail. Jsem rád, ze tisková zpráva Ministerstva financí vyvolala diskuzi široké veřejnosti a přispěla k osvětě v dané oblasti. Tisková zpráva nepřináší žádnou závratnou novinku, pouze potvrzuje, že daňová správa podřízená Ministerstvu financí ve svých standardních kontrolách přispívá k boji proti softwarovému pirátství. Jistě nikdo nemůže čekat, že jako první náměstek ministra financí budu daňové úniky přehlížet, či dokonce ignorovat. Rozpočtová situace je příliš vážná. Nyní ke konkrétním bodům, které se po vydání tiskové zprávy objevily.

Domnívám, se že došlo k určitému nedorozumění. Neuváděl jsem, že každý hardware bez software je automaticky daňově neuznatelný. Pokud se podíváme na tiskovou zprávu pozorně, dočteme se např., že „v případě důvodného podezření z užívání nelegálního softwaru k podnikatelským účelům se budou úředníci finančních úřadů v rámci běžných kontrol u plátců daní těmito delikty dále zabývat“. Pochopitelně jsem si vědom, že existuje legální bezplatný software (Linux, BSD apod.), ale o tom vůbec tisková zpráva nehovoří, ten za nelegální software daňová správa rozhodně nepovažuje.

Velmi důležitá je komunikace s daňovou správou, které je potřeba při případné kontrole skutečnost o používání bezplatného legálního software sdělit. Stejně tak lze jednoduše doložit, že při výměně hardware došlo k přeinstalování v minulosti legálně nabytého software. Potom se nikdo nemůže dostat do problémů.

Doufám tedy, že se mi podařilo vysvětlit určité nedorozumění, a budu rád, pokud se diskuse o boji proti softwarovému pirátství povede i nadále korektně.

Se srdečným pozdravem,
Ivan Fuksa, 1. náměstek ministra financí

Ministerstvo znění zprávy upravilo, takže v současné době neobsahuje pasáže, které jsme považovali za diskriminační. Ke spolupráci s BSA se nikdo nevyjádřil. Pozn. red.

Původní článek před vyjádřením ministerstva

Zpráva odpovídá rétorice BSA a lze předpokládat, že byla touto organizací také připravena. Ministerstvo zcela ignoruje fakt, že legální software lze získat také stažením z internetu a že k němu není možné získat daňový doklad. Je to příklad operačního systému nebo kancelářského balíku. Svobodný software jako Linux nebo OpenOffice.org je legální a každá organizace nebo firma ho může používat bez obav – ničeho špatného se nedopouští. Přesto je v očích ministerstva (resp. BSA) považována za uživatele nelegálně nabytého softwaru.

Přečtěte si příklady škol a firem, které používají OpenOffice.org: Používají OpenOffice.org

Z uvedené zprávy také vyplývá, že to mají být úředníci finančních úřadů, kdo bude posuzovat, zda poplatník nabyl software legálně. Jakým způsobem budou ověřovat legálnost nabytí např.  OpenOffice.org, zpráva neuvádí. Tento přístup ministerstva je diskriminující a alarmující. Firmy používající svobodný software budou zatíženy důkazním břemenem – budou muset dokázat, že software nabyly legálně, což je v případě OpenOffice.org a také jiných programů problematické. Ministerstvo tak tyto organizace de facto trestá pod roušků falešných argumentů o softwarovém pirátství.

Svobodný software je legální! Nenechte se zastrašit ani ministerstvem ani nikým jiným.

Úřad tím tlumočí názory organizace, která je nejen v odborných kruzích známá svým neetickým jednáním, v České republice právně ani neexistuje a jsou za ní nevyřízené pohledávky. Je to dokladem klientelismu, jenž přechází do dalších aktivit, které nelze rozhodně označit za etické a často ani legální.

Vyhledejte si informace o této organizaci pomocí Google: Dotaz „kauza BSA“. Shrnutí nabízí portál DSL.cz.

Sledujte web Liberixu, kde shromažďujeme další informace. Nedopustíme, aby byli uživatelé OpenOffice.org a Linuxu kriminalizováni. Podnikneme kroky k tomu, aby ministerstvo tento postoj změnilo a spolupráci se zmíněnou organizací ukončilo.

Vlastimil Ott
Liberix, o.p.s.
spravujeme obsah webů OpenOffice.cz, LinuxEXPRES.cz, Mandriva Linux, Scribus.cz
vydáváme openMagazin

Nahoru

Odkazy

(Jako ve škole)
Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 8
 

Příspěvky

Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Tomichec 26. 05. 2010, 01:36:21
Odpovědět  Odkaz 
Způsob, kterým by se toto nesmyslné rozhodnutí dalo obejít, je založit firmu, která by za symbolickou cenu dodávala daňový doklad ke svobodnému software.
Mělo by to být ale jen dočasné řešení a hlavní snaha by měla být o zrušení této vyhlášky.
Myslíte, že by to mohlo fungovat?
Re:Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Michal Dočekal 26. 05. 2010, 05:54:59
Odpovědět  Odkaz 
Průšvih je, že v libovolné distribuci GNU/Linuxu je kvantum jednotlivých programů, kde každý má svou licenci a je vyvíjen jiným týmem lidí. Takže je otázka, jestli v takovém případě bude daňový doklad na "CentOS" nebo na "Debian" stačit, a nebude potřeba uvést i jednotlivé balíčky (to by se spotřebovalo papíru... a co když si někdo po vystavení dokladu nainstaluje něco nového).

Další věcí je, že daňový doklad bude v takovém případě vystavovat někdo, kdo s danými FOSS projekty nemá vůbec nic společného a kdo de facto daný software ani nešíří.
nezakonne=diskriminacni opatreni MF CR
Jaromir 26. 05. 2010, 21:00:01
Odpovědět  Odkaz 
Toto opatření, jak zde čtu, je jasné porušení ustavních práv a svobod a navíč státem učiněné porušení rovnosti stran a zbraní (výraz ze slovníku Evropského soudu pro lidská práva ve Strasburku) na území ČR z pohledu jedné soukromé firmy. Korupce ve státní správě snad už ani nemůže vydávat horší svědectví o neuvěřitelné korupci a pohradní celou pravní soustavou, kde je nejvyšší právní normou a tím i s nejvyšší právní silou Ústava ČR. Neslýchanost nevyššího kalibru, co si ti poslanci, stávající a jejich strany, a státní srpáva dovoluji. Nezapomentě na toto v nadcházejících volbách. Jedná se o státní diskriminaci! Je to ještě ta chatrná, jak říkají jiní, demokracie, nebo je to nějaká podivná zločinecká mašinerie, co řídí naše životy?
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
ares952 26. 05. 2010, 05:52:52
Odpovědět  Odkaz 
To je tragédie. Další věc, kde záleží na libovůli úředníka :-(
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
lao 26. 05. 2010, 07:17:33
Odpovědět  Odkaz 
Opet dalsi smutna lobby story ve statni sprave :-( ...nezbyva, nez se s tim smirit, vymyslet nejakou obezlicku a cekat az ten nesmysl zase nekdo za rok zrusi.

...a nestacilo by si v obchode koupit treba knihu s vlozenym intalacnim CD nejake distribuce, kdyz balicky trebaze i instalovane z netu jsou soucasti porad stejne distribuce?

Nebo si proste koupit, instalacni media za par korun a tim se vyhnout pripadnym problemum, pokud tedy jde jen o ten danovy doklad.
http://www.linux-cd.cz/content/index.php?target=showlist
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Krbec 26. 05. 2010, 07:33:49
Odpovědět  Odkaz 
Business Software Alliance (dále jen BSA) je sdružením několika velkých nadnárodních společností, které nemá v České republice žádnou právní subjektivitu, tudíž de facto ani neexistuje. Všechny kontaktní adresy na internetové stránce www.bsa.cz odkazují na BSA Europe se sídlem v Londýně.
Tzn. že státní úřad bude suplovat kontrolní činost nějaké soukromé firmy , která ještě v ČR nemá právní subjektivitu. Není to překročení pravoméocí?
Re:Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
ivdo 26. 05. 2010, 18:37:54
Odpovědět  Odkaz 
Překročení pravomocí nevím, ale hranice svéprávnosti asi ano, nebo korupce kvete jako zběsilá.
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
bunak 26. 05. 2010, 07:44:23
Odpovědět  Odkaz 
Já to říkal, když se tu v 89 pralo mělo se i věšet. Pak by si takováhle organizace nedovolila ani ceknout.
Jsem pro ...
Rum 26. 05. 2010, 11:58:38
Odpovědět  Odkaz 
... to udělat dodatečně, lepší pozděj než nikdy. :)
Re:Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
host 26. 05. 2010, 18:40:17
Odpovědět  Odkaz 
Jak se jmenovat ten šéf Micso$oftu co byl na Cibulkových seznamech? Metody zůstaly, jenom kopou za jinej mančaft.
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
j.p. 26. 05. 2010, 08:16:21
Odpovědět  Odkaz 
Zopakujem moju reakciu z openoffice.cz:
Z tlačovej správy: "V případě důvodného podezření z užívání nelegálního softwaru k podnikatelským účelům se budou úředníci finančních úřadů v rámci běžných kontrol u plátců daní těmito delikty dále zabývat."
Vidím to tak, že pri prípadnej kontrole ukážete, že používate slobodný SW a bude pokoj - stačí si raz vytlačiť príslušné licencie. Napokon, ak má niekto korporátne licencie od MS, ani on nekupuje HW so SW a stačí, ak ukáže tieto licencie (lebo aj on spadá do tejto "podozrivej" skupiny). Navyše, pri kúpe nového HW (monitor, tlačiareň, ...) sa SW nekupuje - správa hovorí o HW ako takom, čiže ho nešpecifikuje. Nerobil by som si z tejto správy až takú ťažkú hlavu - BSA, ako obvykle, nafukuje...
Petr Šafařík Re:Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Peťoš 26. 05. 2010, 12:08:18
Odpovědět  Odkaz 
Ještě jednou -- nejde o to, že BSA nafukuje, ale že toto nafukuje POD HLAVIČKOU MINISTERSTVA, z čehož plyne, že MF je pod vlivem BSA!! A TO je průser!
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Doupov Jera.cz 26. 05. 2010, 10:14:02
Odpovědět  Odkaz 
Cela moje firma pouziva, OS Linux Debian/Kubuntu. Zda tahle zprava se dostane do verejneho podvedomi, je pruser. Tezko mim zakaznikum vysvetlim ze regulace a rizeni, bezi na opensource OS a ze plati jen za pocitac. Ale je mozne ze je BSA navstivi.
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
petr 26. 05. 2010, 11:41:44
Odpovědět  Odkaz 
Se tak nmapem divam na www.bsa.cz - Running: FreeBSD 7.X
OS details: FreeBSD 7.0-RELEASE-p1 - 7.1-RELEASE.
Pokud to jede na jejich hardwaru, tak by me moc zajimalo, jestli si ho i s timto dali do nakladu, kdyz maji tak peknou tiskovku...
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Karlitos 26. 05. 2010, 14:10:36
Odpovědět  Odkaz 
Prominte ale moc nechapu kde je problem. Preci danovy doklad neni jedinym dukazem o legalnosti nabyti softwaru. Co kdyz budu mit uctenku od programu ktery mi nekdo prodal a porusil pri tom licencni ustanoveni ? Samozrejme trestneho cinu se dopousti prodejce, ale me to nepomuze.
Svobodny software je siren preci pomoci urcitych licenci (GNU GPL) takze dokazovat zw jsem tento software nabyl legalne spociva v tom se odkazat na prislusnou licenci - v ktere je presne uvedeno za jakych podminek smi byt software pouzivan a siren.
Myslim ze ani vytisteni licence neni potreba - kdo tiskne EULA od Windows i kdyz je ma legalne ?
Petr Šafařík Re:Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Peťoš 26. 05. 2010, 14:22:36
Odpovědět  Odkaz 
Mám pocit, že mnozí (Karlitos či Tomichec např.) tady řeší jiný problém, resp. následky, nikoli příčinu problému! No, dokazování legálnosti OSS je problematické, ale jistě to nějak půjde.
Ale to _není hlavní problém_! Tím je, jak jsem psal o kousek výš a co např. Karlitos očividně nečetl, že státní úřad, dokonce Ministerstvo Financí je přinejmenším pod vlivem soukromé (v ČR navíc neexistující) nátlakové organizace!
Zde se řeší to, jak zmírnit kašel, ale nikoli zápal plic (s prominutím)!!
Typicky české / slovenské(?) "však ono to nebude tak zlé" zde bohužel
neplatí!
Je třeba psát informovat veřejnost (nejlépe skrze masmédia -- iDnes, TV N@va a další...) o tom, že "Ministerstvo financí pod vlivem nátlakové organizace!", nikoli debatovat nad tím, jak to "ošulit" zakládáním firem na "vydávání paragonů na 0Kč na OSS"

Myslete trochu dál!
MF Opravili TZ
Lukáš Černohorský 26. 05. 2010, 15:05:52
Odpovědět  Odkaz 
MF již tiskovou zprávu opravilo.Jako vždy bez jediného slova,leč opravilo :).
Re:Re:Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Karlitos 26. 05. 2010, 15:10:11
Odpovědět  Odkaz 
Ale cet ... jen mi prijde ze stejne tak se muzu rozcilovat nad spoustou jinych veci. Navic se kouknete jak je ten clanek napsany ... nepusobi to na me ze primarne resi ze "Ministerstvo financí pod vlivem nátlakové organizace!" ale ze vyse zminenym narizenim nelze koupeny HW odecist z dani kdyz na nem budete provozovat svobodny software
A me by prave zajimala ten praktick aspekt : nemyslim si ze je takovy problem dokazat legalnost svobodneho softwaru. Ale udelat neco s ministerstvem financi ... no je dobre o tom psata upozornovat na to, ale co s tim nadelate ?
Navic mam pocit ze to narizeni ma prakticky zaklad aby se zamezilo kraceni dani.
Re:Re:Re:Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
ivdo 26. 05. 2010, 18:51:18
Odpovědět  Odkaz 
Možná by se mělo jít ještě dál, nemělo by zrovna ministerstvo financí efektivně nakládat se státními financemi a přestat vyhazovat peníze za OS Windows, který lze nahradit OSS, požadovat ve výběrových řízeních software kompatibilní s OS OSS ... Jenže jak to prosadit, když ta chobotnice sedí od obecních zastupitelstev až do parlamentu?
Vlastimil Ott Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Vlastimil Ott 26. 05. 2010, 21:20:53
Odpovědět  Odkaz 
Doplněno oficiální vyjádření MF ČR, zpráva na jejich webu byla změněna.
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
David 26. 05. 2010, 22:58:24
Odpovědět  Odkaz 
Tady je vidět jak se stát staví k otázce otevřeného softveru. Toto je nenápadná vsugesce woken od MS!!!
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
Marek 28. 05. 2010, 08:42:19
Odpovědět  Odkaz 
Jen bych dodal, že jsem napsal panu náměstkovi (viz níže) a obdržel jsem od Jakuba Haase, odd. Komunikace MF ČR, stejnou odpověď od pana náměstka jako je uvedena na začátku článku. Osobně si myslím, že za podobná tisková prohlášení by měly padat hlavy, ale ono je stejně před volbama a náměstci budou stejně hrát brzy "škatule hejbejte se..."

----
Vážený pane náměstku,

ani v nejmenším se nemám v úmyslu zastávat softwarových pirátů, ale
jako občana mě velmi zaráží, že Ministerstvo financí České republiky vydalo tiskové prohlášení očividně připravená firmou BSA, která nemá v našem státě ani právní subjektivitu.

http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/tiskove_zpravy_55412.html

Domnívám se, že každý člověk, který se alespoň minimálně o danou problematiku zajímá, bude mít ze zprávy podobný pocit jako já. Ministerstvo financí se stalo hlásnou troubou zájmové organizace sídlící mimo ČR a že z toho asi někdo něco má...
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
dworkin 29. 05. 2010, 09:25:17
Odpovědět  Odkaz 
cite:"Neuváděl jsem, že každý hardware bez software je automaticky daňově neuznatelný."
Mam to chapat tak, ze linux neni teda software a pocitace s nim spadaji do skupiny hardwaru bez softwaru ktera ma vyjimku? .)
A nebo chtel rici "Neuváděl jsem, že hardware bez software je automaticky daňově neuznatelný." Coz by byla lez, protoze to presne v nadpisu uvadel? .)
Ono to bude nakonec asi tak jak je to presne napsano :) Opravdu to neuvadel, protoze uvadel to druhe. Aha :)
"Neuváděl jsem, že každý hardware bez software je automaticky daňově neuznatelný." = Uváděl jsem, že hardware bez software je automaticky daňově neuznatelný.
Ministerstvo financí: Hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad
zalobce 10. 03. 2011, 21:31:31
Odpovědět  Odkaz 
panecku, to bude zaloba ;)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz