přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Reportáž z konference LinuxExpo & Open Source Conference 2010

Reportáž z konference LinuxExpo & Open Source Conference 2010

ikonka_le.gif

Před týdnem, 20. dubna se konal jubilejní desátý ročník LinuxExpa, největší akce zabývající se open source v ČR. Co se přihodilo během letošního ročníku a jak si tato akce vede v časech, které výstavám, zaměřeným na IT, nepřejí?


Po mnoha letech, kdy se LinuxExpo konalo v prostorách hotelu Olympik, se přesunulo do Kongresového centra U Hájků v ulici Na Poříčí (blízko stanice metra Florenc). Poloha nového místa konání je rozhodně lepší než ta původní. Ne, že by byl hotel Olympik nějak z ruky, ale přece jen ulice Na Poříčí je blíže centru a jednotlivým nádražím. Prostory, v kterých se akce konala, už nehodnotím jednoznačně pozitivně. K dispozici byly dva poměrně prostorné přednáškové sály, ale utrpěla podle mého názoru výstavní část. Ta se bohužel rok od roku zmenšuje a je to pravděpodobně nevyhnutelný vývoj, který zasáhl všechny výstavy, které se věnují IT, a nejen ty. Stačí vzpomenout, jak dopadl kdysi slavný Invex. Letos byla výstavní část umístěna jakoby do prodloužené pasáže, což nepůsobilo příliš výstavně. De facto nebyla nijak oddělena od zbytku centra. I když jsem zaregistroval stolek s registracemi, příchod nových návštěvníků nebyl nijak kontrolován. Já osobně jsem se na akci dostal bez registrace. Jako pozitivum lze hodnotit možnosti občerstvení pro návštěvníky. Zatímco v Olympiku musel návštěvník utíkat za občerstvením do okolních restaurací, v novém místě konání byla umístěna kavárna hned ve výstavní části a v budově byly rozmístěny další. Lidé, kteří přišli navazovat a utužovat kontakty, si mohli v rámci schůzky prostě jen odskočit na kávu. Navazování kontaktů ostatně považuji za nejdůležitější funkci LinuxExpa, protože ta je pořád jen těžko zastupitelná. Osobní kontakt je osobní kontakt.

Stánek Ubuntu poutal jako každoročně velkou pozornostStánek Ubuntu poutal jako každoročně velkou pozornost

Další velkou změnou LinuxExpa bylo snížení počtu dnů konání konference ze dvou na jeden. Ve svých počátcích se akce konala dokonce tři dny, ale posledních několik ročníků to byly už jen dva dny. Vícedenní akce však znamená pro účastníky problémy např. s ubytováním a tak se organizátoři rozhodli stáhnout LinuxExpo pouze na jeden den. Překvapivě se to na počtu přednášek neprojevilo. Jak to organizátoři dokázali, když počet přednáškových sálů byl stejný jako loni? Akce končila zhruba o dvě a půl hodiny později a přednášky mi přišly v průměru o cosi kratší než minulý rok. Letos byly rozděleny do dvou konferencí – LinuxExpo a OpenSource Conference. Každá měla určen jeden přednáškový sál. Na LinuxExpu se konaly přednášky o Linuxu a na OpenSource Conference obecně o open source software. Rozdělení konference na dvě má podle mého názoru především marketingové důvody, protože LinuxExpo už dávno nebylo jen o Linuxu a bylo potřeba to dát světu vědět. Během konání konference se to však nějak výrazněji nerozlišovalo.

Jak se daní stádo laní? Myslivec už dobře ví, problém řeší FlexiBee.Jak se daní stádo laní? Myslivec už dobře ví, problém řeší FlexiBee.

Osobností letošního ročníku se stal Philip Andrews, který je manažerem společnosti Red Hat pro prodej a marketing ve východní Evropě. Jeho přednáška uváděla konferenci LinuxExpo a byla především o úspěšném obchodním modelu a hospodaření společnosti Red Hat. Tato společnost a její partneři se postarali o velké množství přednášek. Takže, i když byl Red Hat ve výstavní části zastoupen pouze partnerskou společností Enlogit, v přednáškovém sále LinuxExpa o něm bylo slyšet hodně. V přednáškovém sále OpenSource Conference bylo zase hodně slyšet o Microsoftu, který je čím dál důležitějším partnerem LinuxExpo&OSC. Ať tomu někdo věří nebo ne, Microsoft se začíná o dění v open source zajímat a chce oslovovat fanoušky a vývojáře open source. A vzhledem k tomu, kolika akcí se účastní a kolik projektů, souvisejících s propagací v open source komunitě rozjíždí, nemá ani problém do této sebepropagace investovat peníze. Naopak dlouholetý dominantní partner Linux Expa IBM letos úplně vyklidil pozice. Na stránkách je sice stále veden jako hlavní partner, ale na akci samotné byl úplně neviditelný a to jak v přednáškové, tak výstavní části. Osobností Expa mohl být Lars Kurth, manažer komunity kolem mobilního operačního systému Symbian, ale prach z islandské sopky mu nedovolil přiletět Nezabránil mu však v odpřednášení prezentace, která nakonec proběhla vzdáleně přes Internet. Jednu z přednášek měl i šéfredaktor LinuxExpresu a ředitel Liberixu Vlastimil Ott, který představil projekty a vize Liberixu s akcentem na školství.

Největší Vojta s nejmenším počítačemNejvětší Vojta s nejmenším počítačem

Jak už jsem psal v úvodu článku, výstavní část byla opravdu malá. Již nebyla rozdělena na komerční a komunitní část. Komunitní projekty byly zastoupeny Joomlou a openSUSE, které jako každý rok vypisovalo soutěže pro návštěvníky a které mělo na stánku vývojáře ze SUSE ČR. Pozornost poutal i stánek Ubuntu ČR, kde byl celý den návštěvníkům k dispozici předseda místního sdružení Vojta Trefný a podle postřehů jeho kolegů se nenudil:

„Pak tam byla spousta starších co přišli pro radu a jeden dědula co měl bloček plný otázek a Vojtu neúnavně zpovídal skoro hodinu“

Očividně Ubuntu neoslovuje pouze nejmladší generace a na stánku byla i sranda:

„Nejlepší byl ten, který tvrdil, že mu to Ubuntu nefunguje, má 333MHz a nechce každej rok kupovat novej počítač...“

Vedle stánku Ubuntu měl stánek obecně prospěšná společnost Liberix, kde návštěvníky vyhlíželi Vlastimil Ott a Miro Hrončok, které jistě z LinuxEXPRESu znáte. Miro pořizoval videa o dlouhých stopážích, takže se možná můžeme těšit na nějaký videocast. Vlastu Otta každopádně uvidíte v Týdnu Živě, protože na LinuxExpo dojeli Jakub Čízek s Honzou Sedlákem a natočili s ním rozhovor. Vidět byl také stánek Winstromu, který propagoval své účetnictví pro Linux FlexiBee i pomocí vtipných poutačů.

Týden Živě s Vlastou Ottem

Po skončení LinuxExpa se konala v nedaleké restauraci DistroParty. Dříve to byla Mandriva Party, ale v posledních letech se návštěvníci rekrutovali z tolika různých distribucí, že jsme se rozhodli ji pojmenovat neutrálně. Letos se opět sešel docela slušný počet známých osobností ze světa Linuxu. Byl tam Ivan Bíbr, autor populárních příruček o Ubuntu a Mandrivě, Petr Krčmář, šéfredator Root.cz, Vlastimil Ott, šéfredaktor serverů LinuxEXPRES a OpenOffice.cz a ředitel Liberixu, Pavol Rusnák a Michal Hrušecký, vývojáři SUSE, Vojtěch Trefný, předseda občanského sdružení Ubuntu pro ČR, Andre Klapper, člen týmu pro plánování vývoje GNOME a mnoho dalších zajímavých lidí z řad příznivců Linuxu.

Nahoru

Odkazy

(Jako ve škole)
Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Příspěvky

Reportáž z konference LinuxExpo & Open Source Conference 2010
Andrej Pavelka 5. 05. 2010, 17:38:53
Odpovědět  Odkaz 
Veľmi ma zaujímajú tieto podujatia. Musím si našetriť a fajný výlet si spraviť, na jednu takúto akciu sa ísť pozrieť. Nové kontakty, noví kamaráti, spoločné záujmy... no nechoďte tam.
Vlastimil Ott Re:Reportáž z konference LinuxExpo & Open Source Conference 2010
Vlastimil Ott 5. 05. 2010, 17:47:22
Odpovědět  Odkaz 
Tak do Žiliny!

http://ossconf2010.soit.sk
Re:Re:Reportáž z konference LinuxExpo & Open Source Conference 2010
Andrej Pavelka 8. 05. 2010, 11:53:41
Odpovědět  Odkaz 
Hm, aj do Žiliny, to by som ani nemal ďaleko, ale predsa len by som sa chcel ísť pozrieť do Česka. Rád cestujem a čím ďalej od domu, tým s väčšou chuťou :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz