přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Druhá česká Ubuntu Release Party: V Hradci Králové oslavili Ubuntu 11.10

Druhá česká Ubuntu Release Party: V Hradci Králové oslavili Ubuntu 11.10

rpova.png

Stalo se hezkým pravidlem, že i v našich končinách se s každým novým vydáním nejoblíbenější linuxové distribuce Ubuntu koná Ubuntu Release Party. K říjnovému vydání Ubuntu 11.10 s přízviskem Oneiric Ocelot (snový ocelot) byl jako hostitelské město zvolen Hradec Králové. V sobotu 29. října 2011 se do něj sjelo na padesát příznivců Ubuntu z celé České republiky.


Začátek akce byl naplánován na desátou hodinu v prostorách restaurace Rychtářka. V porovnání s prostory základní školy na minulé ostravské Ubuntu Release Party působilo prostředí restaurace velmi neformálně. Což ale ničemu nevadilo a až na pár nepříjemných chybiček, občasné kouření přítomných a v jeden čas hlasitější muziku z přilehlého sálu bylo jistě přínosem.

Restaurace Rychtářka Restaurace Rychtářka

Vstup na akci byl zdarma. Registrační formulář byl nahrazen seznamem, na který se v případě zájmu o oběd mohli účastnici zapsat a zvolit si jedno ze čtyř jídel. Cena byla příjemná, hlavní jídlo s polévkou stálo sedmdesát pět korun. Kromě objednaných jídel byly pro účastníky zdarma připraveny CD Ubuntu, Kubuntu a Ubuntu Serveru a také nádherné samolepky.

CD s Ubuntu, nálepky a pivo CD s Ubuntu, nálepky a pivo

Úvodní slovo a první přednáška začala na čas v 10:00. Slova se chopil Tadeáš Pařík, moderátor Ubuntu fóra. Po přivítání přítomných pokračoval ve své přednášce, jejímž tématem byly novinky Ubuntu 11.10. Jak sám hned v úvodu přiznal, skutečných novinek oproti předchozí verzi 11.04 mnoho nebylo. V přednášce představil novou přihlašovací obrazovku LightDM. Vysvětlil a ukázal rozdíly mezi prostředími Unity 2D a 3D, zmínil se o jejich (ne)nastavitelnosti a poté se věnoval změnám v launcheru a nastavení vrchní lišty. Za pozornost pak stála část o vylepšení Centra softwaru, poštovním klientu Mozilla Thunderbird, který nahradil Evolution, a zálohovacím nástroji Déjà Jup.

Tadeáš Pařík Tadeáš Pařík

Po skončení přednášky, která byla o něco kratší než vyhrazených čtyřicet minut, byl zbývající čas věnován otázkám účastníků. Ti se aktivně zajímali o překlady, novou přihlašovací obrazovku LightDM a úpravy horní lišty.

Diváků bylo méně, než minule Diváků bylo méně, než minule

Po skončení diskuze vystřídal Tadeáše Paříka Martin Kiklhorn, také moderátor Ubuntu fóra, který měl ve své přednášce účastníky seznámit s novinkami v Kubuntu 11.10. Situaci měl dle svých slov ztíženou kvůli nemilé příhodě, při které přišel o připravenou prezentaci. I bez ní ale zvládl svou prezentaci na jedničku. Martin Kiklhorn předvedl nové Kubuntu. Věnoval se drobečkové navigaci, souborovému manažeru Dolphin, zmínil se o instalaci a několika problémech, se kterými se při práci v Kubuntu setkal. Po přednášce následovala opět bohatá diskuze.

Martin Kiklhorn Martin Kiklhorn

Poslední přednáška v dopoledním bloku patřila Mirovi Hrončokovi, šéfredaktorovi LinuxEXPRESu. Tématem jeho přednášky bylo Xubuntu 11.10. Na úvod Miro Hrončok představil obecně prospěšnou společnost Liberix a časopis LinuxEXPRES. Poté upozornil, že rozdíly mezi verzí Xubuntu 11.10 a 10.04 nejsou téměř žádné. Následovalo představení prostředí Xfce, které přítomné zaujalo. Dalším tématem přednášky byly plusy Xfce – hardwarová nenáročnost, vhodnost použití na nevýkonné i výkonné počítače, kde není zájem, aby výpočetní výkon bralo uživatelské prostředí. Na závěr ukázal možnosti, jak přizpůsobit systém uživateli, a dokonce zmínil možnost nastavit si prostředí Xfce jako GNOME 2.

Miro Hrončok Miro Hrončok

Po přednášce Miroslava Hrončoka následovala dlouhá přestávka spojená s čekáním na oběd. Přítomní se tak mohli seznamovat, instalovat, řešit nejrůznější problémy a vyměňovat si uživatelské zkušenosti.

Ivan Bíbr a Vojta Trefný Ivan Bíbr a Vojta Trefný

Po dobrém obědě následovala přednáška Tomáše Břinčila, člena Občanského sdružení Ubuntu pro Českou republiku, ve které hovořil o Ubuntu Serveru. Novinkou v Ubuntu Serveru 11.10 je oproti předchozí verzi především přechod na nový kernel ve verzi 3.0. V přednášce pak byl vyzdvihnut vysoký stupeň podpory Ubuntu Serveru, a to i v českém jazyce. Tomáš ukázal praktickou instalaci serveru a pohovořil o společnostech, které Ubuntu Server používají – například Google, Wikimedia nebo Archeologický ústav v Oxfordu.

Tomáš Břinčil Tomáš Břinčil

Po Tomáši Břinčilovi nastoupil s přednáškou na téma GNOME Shell Jiří Eischmann, manažer ve společnosti Red Hat spolupracující s univerzitami a komunitou a dlouholetý autor LinuxEXPRESu. Ve své přednášce provedl posluchače celým GNOME Shellem. V rámci své přednášky nechal mezi přítomnými kolovat tablet od Intelu s nainstalovaným GNOME 3, takže si ho každý mohl vyzkoušet. Pro všechny přítomné, které GNOME Shell zaujal, bylo špatnou zprávou, že se GNOME Shell provozovaný pod Ubuntu bez problémů zatím neobejde. Ne vše je hned od počátku funkční, jak by mělo být.

Jirka Eischmann Jirka Eischmann

V poslední přednášce představil Vojta Trefný, předseda občanského sdružení Ubuntu pro Českou republiku a taktéž autor LinuxEXPRESu, fungování společnosti Ubuntu. Ve své přednášce se dostal až na úroveň jednotlivých týmů a ve stručnosti přiblížil jejich činnost. Potom představil fungování českého sdružení Ubuntu a zmínil možnost aktivního zapojení do Ubuntu komunity. Práce je stále dost. Na závěr pak společně s Ivanem Bíbrem představil připravovanou knihu o Ubuntu 11.10.

Vojta Trefný Vojta Trefný

Po skončení poslední přednášky se zájemci přesunuli do horní části restaurace, kde pokračovala další neformální diskuze.

Celou akci lze hodnotit kladně a těšit se na další, v pořadí již třetí českou Ubuntu Release Party, která proběhne v dubnu příštího roku u příležitosti vydání Ubuntu 12.04 Precise Pangolin. Místo konání není známo, ale organizátoři se nechali slyšet, že se bude pravděpodobně jednat o Prahu, protože je pro ně obtížné organizovat podobné akce na dálku.

Nahoru

(Jako ve škole)
Průměr: 1.29 | Hodnotilo: 7
 

Příspěvky

Andrej Pavelka Druhá česká Ubuntu Release Party: V Hradci Králové oslavili Ubuntu 11.10
Andrej Pavelka 1. 11. 2011, 12:06:25
Odpovědět  Odkaz 
To prostredie je výborné, musel to byť nádherný deň. Vedel by som si predstaviť, že by som tam bol s vami :-)
Re: Druhá česká Ubuntu Release Party: V Hradci Králové oslavili Ubuntu 11.10
Tadeáš Pařík 1. 11. 2011, 12:22:15
Odpovědět  Odkaz 
Akce to byla suprová, nicméně to prostředí k dokonalosti mělo daleko. Ovšem z toho co jsem/jsme byli schopni zařídit, tak to bylo asi to nejlepší.

Uvidíme v dubnu ;-) Teď jsme dvakrát byli mimo, tak bychom taky jednou mohli zůstat doma...
Druhá česká Ubuntu Release Party: V Hradci Králové oslavili Ubuntu 11.10
Zdeněk 1. 11. 2011, 12:20:35
Odpovědět  Odkaz 
Jů, tam byli i holky :-). Super
Druhá česká Ubuntu Release Party: V Hradci Králové oslavili Ubuntu 11.10
Vladimír Vojta 1. 11. 2011, 18:32:52
Odpovědět  Odkaz 
Velmi mě mrzí, že jsem nakonec nebyl. A to jsem měl akci "doma". :-(
Závidím všem, kteří se zúčastnili.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz