přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Matematika na Androidu: Ručně a stručně

Matematika na Androidu: Ručně a stručně

myscript_calculator.png

Matematika, chcete-li počty, je asi všem dobře známá disciplína. Ne vždy je však dostatečně rychlé a tím pádem efektivní počítat i poměrně jednoduché příklady tzv. z hlavy. Vyťukávání do virtuální klávesnice také není zrovna zábava, co ale zkusit příklad přímo napsat jako na papír prstem? S MyScript Calculator to není žádný problém.


Matematika na dotek

MyScript Calculator je matematická aplikace dostupná zdarma na Google Play Store. Ve své podstatě by se dala srovnat s jednoduchou kalkulačkou, která zvládá základní aritmetické operace v podobě sčítání, odčítání, násobení, dělení a mocnění. Kouzlo celé aplikace je ale v zadávání samotných příkladů, které je možné provést tou nejpřirozenější cestou, a sice stejnou formou jako na papír, jen je nutné pro psaní použít vlastního prstu, případně stylusu. Ku prospěchu věci je také podpora asi nejpoužívanější konstanty π, tím ale bohužel výčet podporovaných konstant končí.

Ostrouhat prstíky Ostrouhat prstíky

Rozpoznávání psaných číslic a jiných podporovaných znaků je při troše snahy z uživatelovy strany poměrně přesné, i přesto se lze samozřejmě setkat se špatným přepisem. Nejen v případě, že je číslo nebo znak špatně rozeznán, se hodí gesto pro smazání, stačí danou oblast jednoduše a intuitivně přeškrtat. Matematické operace probíhají v reálném čase, není tak problém změnit části již vytvořeného příkladu. Velkým omezením je maximální počet znaků, což je samozřejmě nutné s přihlédnutím k velikosti pracovní oblasti.

Snadné a účelné Snadné a účelné

Součástí aplikace je i krátký tutoriál v podobě videa na portálu YouTube, kde jsou praktické ukázky příkladů, na kterých jsou jasně vidět dovednosti této aplikace. Zápis je ale natolik intuitivní, že již po prvním seznámení není možné v aplikaci tápat.

Větší příklad Větší příklad

Nevyužitý potenciál (prozatím)

MyScript Calculator je dobrá aplikace s poměrně kvalitním rozpoznáváním podporovaných znaků, nevyužívá však naplno svůj potenciál. Přestože je dostupná verze i pro tablety, kde je komfort v psaní příkladů ještě řádově vyšší, nezná tato aplikace jiné než základní aritmetické operace a konstantu π. Představa, že by bylo možné takto intuitivně využívat goniometrických a vůbec funkcí obecně, v ideálním případě třeba i integrálního počtu, je více než lákavá. Výpočty na takové úrovní sice už nejsou zdaleka tak triviální, ale aplikace by mohla spolupracovat s jinými, již vyspělými, matematickými portály.

Nahoru

Příspěvky

Pavel Petřík Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Pavel Petřík 21. 09. 2012, 04:06:30
Odpovědět  Odkaz 
Super kalkulačka - díky za typ. Po vyzkoušení můžu říct, že je to opravdu rychlejší než klasika.
Matematika na Androidu: Ručně a stručně
w4rr10r 21. 09. 2012, 15:56:32
Odpovědět  Odkaz 
Tohle tu bylo už před lety od Nokie. Tuším původně pro "internetové tablety". Podobnou, ale podstatně lepší funkcionalitu jsem viděl v Microsoft Math.
Lukáš Jelínek Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Lukáš Jelínek 21. 09. 2012, 16:04:02
Odpovědět  Odkaz 
Microsoft Math (resp. nyní Microsoft Mathematics) je ovšem klasický desktopový program, tedy jiná kategorie než toto.
Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Jan 2. 10. 2012, 12:10:25
Odpovědět  Odkaz 
Ano, na Nokii N810 jsem ji používal často, v kombinaci se stylusem to byla opravdu skvěle použitelná věc. Divím se že teprv nyní se to objevuje znovu.
Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Svatopluk Vít 21. 09. 2012, 17:27:16
Odpovědět  Odkaz 
A teď se na tuhle aplikaci podívejte z jiného úhlu - ve firmě máme tzv. interaktivní tabuli (doteková, 78" úhlopříčka), ke které je dodávána Win verze této aplikace a funguje při používání tabule.

Při prezentacích je to skvělá pomůcka, zvláště když něco počítáte...
Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Pavel Šimerda 22. 09. 2012, 09:59:12
Odpovědět  Odkaz 
Jo. To mě taky dostalo. Školil jsem jednu dobu ve skvěle vybaveném školicím středisku, kde se velká část školení točila kolem Linuxu. Byly tam vychytané i drobnosti jako lektorská židle bez opěradla, zato s možností měnit výšku sezení tak, abych skoro stál a viděl přes počítače
na účastníky a přitom stále ještě dosáhl na klávesnici.

A... měli interaktivní tabuli. Zeptal jsem se, jak se to používá, a jestli mi to bude na školeních fungovat. Nikoliv.

Jako ona ta interaktivní tabule stejně skoro nikde není, takže je to celkem jedno. Ale když už tam byla tak mě lákalo zkusit s ní školení trochu oživit. A word a excel kvůli tomu
školit nebudu :).
Vlastimil Ott Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Vlastimil Ott 22. 09. 2012, 13:28:51
Odpovědět  Odkaz 
> Jako ona ta interaktivní tabule stejně skoro nikde není

Zklamu tvou samozřejmost - na každé škole je jich několik. Je to dobrý eubusiness.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Vojtěch Trefný 22. 09. 2012, 20:05:34
Odpovědět  Odkaz 
Jo, vyrábět interaktivní tabule musí být skvělý byznys. Na střední mě to chytlo jen "těsně" -- ve čtvrťáku jsme dostali dvě a všichni učitelé na to nadávali -- nikdo to nepoužíval a jediný výsledek byl, že zbylo méně místa na normální tabuli. Na VŠ jsou teď prakticky všude a nikdy jsem nikoho neviděl je používat jinak než jako hodně drahý projektor. (A samozřejmě kvůli téhle moderní vymoženosti jsou všude mrňavé tabule, na které se nic nevejde.)
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Lukáš Jelínek 23. 09. 2012, 00:28:35
Odpovědět  Odkaz 
Klasický problém - odněkud přijdou peníze, tak se za ně koupí interaktivní tabule. Ale už se neřeší krok č. 2, a to náležitě naučit učitele je využívat. Možností je přitom spousta a není k tomu potřeba nic víc, než si je uvědomit a zapojit trochu fantazii. Ani to často nevyžaduje žádný zvláštní software, stačí mít obrázek/fotku a přes ni psát/kreslit.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Petr Valach 23. 09. 2012, 02:36:38
Odpovědět  Odkaz 
Já to beru, ale protože nedělávám pokecy stylu řeči u kafe, tak tu tabuli taky musím mít, kterak ukazovat, jak se k čemu dojde. Sice se to dá dělat i tímhle, ale z určitých didaktických důvodů bych preferoval normální tabuli. Posuďte sám - tohle jsou moje témata na následující kvartál:

Máme ho! (o hledání a objevu poslední chybějící částice standardního modelu),
Tam někde jsou extradimenze...,
Historie poznávání a objevování temné hmoty.

Tohle se bez tabule moc povídat nedá... bude muset, my ji nemáme :-)

Mimochodem to tady už zůstane jenom ta moje jednotka za článek??
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Lukáš Jelínek 23. 09. 2012, 23:40:01
Odpovědět  Odkaz 
Na interaktivní tabuli se dá kreslit a psát úplně stejně (pokud to není vysloveně šmejd), jako na té obyčejné. Čili v tom bych vůbec neviděl problém. Spíše naopak - protože lze mít něco připravené předem, to tam zobrazit a psát/kreslit do toho (přes to).
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Petr Valach 24. 09. 2012, 01:02:12
Odpovědět  Odkaz 
OK tak jo, díky. Asi to tak je, možná to je tedy výhodné. Ale třeba v mém případě zbytečná investice. Jsa příznivcem tabletu... koupil jsem si před časem spíš menší, přenositelný. Mám samozřejmě na mysli kreslicí tablet, ne prášky na žaludek ani ten minipočítač...

Ale autorovi článku se omlouvám, tahle debata je mimo téma jeho článku. Já mohu říci jen to, že tento balík jsem dostal od jedné společnosti, která ten tablet vyrobila, naplnil mě po několika dnech úžasu a byl jsem rád, že ho mám, nicméně mnoho uplatnění nenašel a u nového systému jsem ho ani neinstaloval.
Re: Re: Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Pavel Šimerda 23. 09. 2012, 03:27:23
Odpovědět  Odkaz 
„Možností je přitom spousta a není k tomu potřeba nic víc, než si je uvědomit a zapojit trochu fantazii.“

Já bych si ty možnosti rád nechal ukázat :). Momentálně nevím o žádné rozumné možnosti, která by nevyžadovala podporu software. Dotykové plátno je sice hezká věc kvůli názornosti při práci s GUI, ale to mi nepřijde jako něco extra.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Lukáš Jelínek 23. 09. 2012, 23:45:12
Odpovědět  Odkaz 
Část už jsem řekl předtím - v řadě případů stačí mít obrázek a v nějakém programu kreslit do něj či přes něj. Dále je spousta možností na webu. Často to není nic, co by vysloveně vyžadovalo interaktivní tabuli (šlo by si vystačit s projektorem a plátnem, ovládat to myší), ale nabízí se možnost třeba v rámci jednoho zkoušení kombinovat obyčejné psaní na tabuli s nějakou aktivitou na webu.
Re: Re: Re: Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Pavel Šimerda 23. 09. 2012, 03:24:30
Odpovědět  Odkaz 
„Zklamu tvou samozřejmost - na každé škole je jich několik. Je to dobrý eubusiness.“

Z tohoto pohledu věřím. Ale z mého subjektivního pohledu je to tak, že 99% procent míst, kam přijdu interaktivní tabuli *nemá* a v tom zbylém procentu z mého systému *nejde použít*. Z tohoto pohledu je pro mě v 99% nedostupná a v 1% nefunkční, takže se tím až tak moc nezabývám.

Ale musím přiznat, že mě lákalo ji použít, ale její užitečnost značně závisí na softwarové podpoře. A pro moje použití by bylo bezpodmínečně nutné, aby to fungovalo alespoň na čmárání nezávislé na aplikaci, tedy abych si mohl kreslit ideálně na jednotlivá okna, v nejhorším alespoň na obrazovku. Používat to jako pouhý dotykový displej by mi bylo dost k ničemu.
Matematika na Androidu: Ručně a stručně
Uživatel 8. 12. 2012, 16:04:17
Odpovědět  Odkaz 
Moje škola koupila několik takových tabulí, cena za jednu čtvrt milionu. Psaní nepřesné, před vámi stín, do očí svítí projektor :/
Ta tu cenu by snad byl tablet o podobné velikosti (tedy dnes).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Petr Němec

Petr Němec

Petr Němec vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Rožnově pod Radhoštěm a nyní studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.


  • Distribuce: Ubuntu
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog