přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu

Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu

trackthisforme.png

Trackthisforme je nový a nadějný projekt, který se zabývá správou aktivit a je vhodný pro sledování váhy, pracovních hodin, počet vypitých piv nebo čehokoli jiného. K samotné androidí aplikaci existuje i její webová podoba, ze které je taktéž možné aktivity spravovat.


Synchronizace

Ať už se to uživatelům líbí, nebo ne, trendem celého IT světa je „cloud“ a s tím související synchronizace nativních aplikací s tou webovou. Trackthisforme není výjimkou a synchronizace je přímo vynucena, bez ní se dále nejede. Alespoň malou útěchou je jednoduchost samotné registrace, prakticky postačí zadat e-mail a nějaké vlastní heslo. Registrace není nijak chráněna proti robotům, není tak nutné registraci aktivovat pomocí příchozího mailu, lze však očekávat, že se to s popularitou aplikace změní. Cloudová aplikace je dostupná z adresy trackthisfor.me.

Bez registrace ani ránu Bez registrace ani ránu

Světlou stránkou tohoto procesu, jak to u cloudových služeb bývá, jsou aktivity, o které nepřijdete ani při ztrátě telefonu, a synchronizace napříč zařízeními. Dovednosti webové aplikace jsou prakticky shodné s androidí aplikací. Výjimku tvoří možnost ve webovém prostředí exportovat/importovat data jednotlivých aktivit.

Webové rozhraní Webové rozhraní

Zahoďte zápisník

Je mnoho oblastí ať už v práci, nebo domácnosti, kde je alespoň vhodné si vézt jakýsi deník aktivit. Někteří to mohou znát jako zaznamenávání odpracovaných hodin, odběru plynu a elektřiny nebo také váhy. S výjimkou chytrých kategorií, o kterých bude řeč později, nejsou kategorie přednastaveny. Hranice využití tedy nastavuje sám uživatel, vše potřebné k přidání nově sledované aktivity je její název a jednotka.

Zakládání nové kategorie Zakládání nové kategorie

Poté stačí přidávat hodnoty a aplikace vytvoří základní přehledné statistiky, do kterých patří graf, maximální, minimální a průměrná hodnota zadávané veličiny. Protože je aplikace nová, je dobře, že se dají přidávat historická data, můžete proto zahodit svůj starý zápisník a vše si pro větší přehlednost zaznamenat do Trackthisforme. Již zadané hodnoty lze dále bez omezení upravovat.

Přehledné statistiky Přehledné statistiky

Že nejsou přednastaveny žádné kategorie, není tak úplně pravda, lze přidat tzv. chytré kategorie, které sledují aktivitu telefonu a vytváří se automaticky. Patří sem příchozí a odchozí SMS, příchozí, odchozí a celková doba hovorů. Lze však očekávat, že se chytré kategorie budou dále v průběhu vývoje rozšiřovat.

Chytré kategorie Chytré kategorie

Chytrý telefon je tak chytrý jako jeho aplikace

S Trackthisforme je chytrý telefon zase o něco chytřejší. Aplikace sleduje trendy, vzhled je postavený na Holo Theme a podporuje synchronizaci s webovým rozhraním. Nenarazil jsem na žádné vážné limity, je zde však určitě prostor pro zlepšení, např. ve zmiňovaných chytrých kategoriích nebo přidání popisu os u grafů. Aplikace je zdarma dostupná z Google Play Store.

Nahoru

Příspěvky

Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu
Petr 5. 10. 2012, 11:13:41
Odpovědět  Odkaz 
Proč to vyžaduje oprávnění na čtení kontaktů? Tímto automaticky ztrácím zájem, i když se mi to jinak líbí, proč každá aplikace chce přístup všude možně, když to vůbec nepotřebuje. Úplně nesnáším, když např. app chce přístup ke všem účtům v telefonu jen aby mohla poprvé při startu předvyplnit email.
Miroslav Hrončok Re: Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu
Miro Hrončok 5. 10. 2012, 13:06:39
Odpovědět  Odkaz 
Asi kvůli chytrým kategoriím. Taky by se mi líbilo, kdyby oprávnění byla ve formě checklistu, povolíš, jen, co chceš.
Re: Re: Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu
Petr 5. 10. 2012, 14:09:09
Odpovědět  Odkaz 
To by zřejmě dost zvedlo nároky na vývoj, kdyby tvůrce musel aplikaci udělat tak, aby si poradila s absencí různých práv a dokázala i přesto nějak smysluplně fungovat. U některých by to asi znamenalo několik verzí gui atd. Zde by to bylo asi jednoduché, zakázalo by to jen ty chytré kategorie a hotovo. Mohlo by to ale být nepovinné, tvůrce by mohl vybraná práva dát jako volbu a upravit aplikaci tak, aby s tím počítala. To by pro mě poměrně dost aplikací posunulo ze stavu nechci do stavu vítám, viz. můj předchozí příklad, požadavek na odhalení všech účtů jen proto, aby to při prvotní instalaci nabídlo můj email. Tohle právo vynechat, nabídnout prázdný input box a jsem max. spokojený.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu
Lukáš Jelínek 5. 10. 2012, 17:01:36
Odpovědět  Odkaz 
Problém je, že s tímhle modelem zřejmě nepočítá Google Play. Tam je to v režimu ano/ne, tedy buď souhlasit s instalací programu požadujícího určitá oprávnění, nebo tento program neinstalovat. Jediným řešením by bylo nabízet několik verzí téhož programu s různými požadavky na práva - ale těch verzí by zase nemohlo být moc, ideálně jen dvě, maximálně tři. Jinak by se v tom uživatelé utopili a i pro tvůrce by to bylo ubíjející.
Miroslav Hrončok Re: Re: Re: Re: Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu
Miro Hrončok 5. 10. 2012, 17:57:38
Odpovědět  Odkaz 
jasně, je to problém toho modelu.
Pavel Petřík Trackthisforme: Deník aktivit na Androidu
Pavel Petřík 7. 10. 2012, 20:56:59
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavý program, osobně tedy raději využívám Calc pro zpracování nejrůznějších dat. Jen je škoda, že si aplikace říká o oprávnění, která by "pravděpodobně" vůbec nepotřebovala - tím si u mě rozhodně přízeň nezíská.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Petr Němec

Petr Němec

Petr Němec vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Rožnově pod Radhoštěm a nyní studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.


  • Distribuce: Ubuntu
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog