přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Červenec 08 na LinuxEXPRESu

Červenec 08 na LinuxEXPRESu

Pár informací o tom, jak jsme na LinuxEXPRESu prožili horký červenec - desítka nej- článků, v čem nás čtete, jak se mění rozložení operačních systémů.


Co je u nás nového?

Portálu věnujeme množství času. Nejedná se jen o články, ale také o další záležitosti - jak viditelné pro čtenáře, tak viditelné jen pro redakci. V červenci proběhl upgrade portálu na redakční systém Marwel 2.6, což bylo dprovázeno také změnou hlavičky, která je nyní modernější, a patičky, které má nyní dvě úrovně - první se týká obsahu, druhá pak technických informací o portálu.

Následující změna se týkala kategorizace RSS kanálů - dosavadní nabídka byla rozšířena o kanál určený jen pro blog. Můžete tedy sledovat zvlášť články a zvlášť zápisky redakce v blogu.

Kontinuálně vylepšujeme drobnosti: profil uživatele nyní obsahuje položku Jabber, uživatelům, kteří mají svůj příběh Proč používá Linux, bude v nejbližších dnech do profilu přidán odkaz na jejich příběh.

Co vás zaujalo?

1. Jak jsem (ne)koupil ASUS Eee 901 Lubomír Čevela
2. openSUSE 11: Jedenáctá řada chameleona Vojtěch Zeisek
3. Rapidshare download? Žádný problém. Milan Kozák
4. Ukliďte si v počítači - zbavte se balastu Vlastimil Ott
5. Digitální televize v Linuxu a přehrávač Kaffeine Michal Janda
6. Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka Svatopluk Vít
7. ASUS WL-500g Premium - router pro malou kancelář Lubomír Čevela
8. Jak (si) obarvit vlasy v GIMPu Martin Šín
9. Recenze: Ubuntu 8.04 Hardy Heron Jiří Eischmann
10. Anonym.OS: koncentrát anonymity z rodiny OpenBSD Juraj Šípoš

Mininotebook Asus EEE hýbe světem, a tak není div, že i mezi publikovanými články za červenec kraluje poznámka Lubomíra Čevely na toto téma. OpenSUSE patří mezi nejoblíbenější distribuce, v červenci jsme vám přinesli recenzi jeho poslední verze. Do první desítky se dostaly ještě další dvě recenze - Anonym.OS a Ubuntu 8.04.

Co je překvapením, je dvojice článků o účesech v první desítce, to bych fakt na linuxovém serveru nečekal ;)

Autorem měsíce se stává Lubomír Čevela.

V čem nás čtete?

1 Firefox 3.0 33,7%
2 Firefox 2.0 21,2%
3 Opera 9.5
15,6%
4
IE 7 10,2%
5
IE 6
6,8%
6
Opera 9,2 3%

V červenci se oproti červnu obrátil poměr našich čtenářů, kteří používají Firefox3 a Firefox2. Tedy krátce po uvedení jeho nové verze ho používá 60 % čtenářů. Podobná situace je i u Opery, kde se jednalo pouze o menší aktualizaci, ale i tak většina čtenářů přešla z verze 9.2 na aktuální 9.5. U Internet Exploreru je situace stále stejná, poměr IE7 a IE6 se už mění prakticky pouze prodejem nových počítačů s předinstalovanými Windows Vista.

Operační systémy (distribuce)

Opět začínám povzdechem, že Ubuntu od verze 8.04 neposílá svoji identifikaci jako dříve. Snažil jsem se dohledat proč, ale nic přesvědčivého jsem nenašel. Možná je to chyba, možná je to ochrana soukromí uživatele. Tak tedy Ubuntu 8.04 je stále mezi neurčitelným Linuxem a dělá mi ve statistikách zmatky.

1 WinXP 50,9%
2 Linux (nelze určit distribuci) 24,2%
3 WinVista 7,3%
4 SUSE
2,9%
5 Mandriva
2,8%
6 Debian 2,0%
7 Ubuntu mimo 8.04
1,8%
8 Win2000
1,7%
9 Fedora 1,3%
10 Mint

0,8%

11 Win2003
0,6%
12 MacOSX
0,6%
13 PCLinuxOS 0,5%
14 Gentoo
0,4%
15 Win98
0,4%


Distribuce SUSE se v červenci dostala před Mandrivu. Může to být způsobeno uvedením nové verze 11, může to být způsobeno recenzí této verze, která v červenci u nás vyšla. Příští měsíc uvidíme, zda se jedná o dlouhodobější trend, či nikoliv.

Za pozornost stojí nárůst u distribuce Mint. Tato distribuce odvozená od Ubuntu v posledních měsících celosvětově získává popularitu a zdá se, že ani u nás nechce zůstat pozadu.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog