přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Když muž s Mandrivou snídá...

Když muž s Mandrivou snídá...

mdv.png

Několik recenzí na různé verze Mandriva Linuxu jsem již pro LinuxEXPRES napsal. Přesto se pokusím udělat ji zase trochu jinou. Báječně se mi k tomu totiž hodí fakt, že v nedávné době se i na českém trhu objevila nová verze operačního systému komerční firmy, jejíž jméno nesmíme vyslovit.


Vista prostě útočí ze všech rohů a růžků. Naneštěstí pro ni se začíná objevovat docela dost „brblalů“, kterým se nelíbí to či ono (hlavně některé licenční záležitosti a nesvobodné programy). Není to samozřejmě nějaký zběsilý úprk, ale podle mne je ten trend patrnější. Pokud držíte náš časopis v ruce, patrně již nějakou zkušenost s Linuxem máte. A i když jste zrovna ve fázi hledání, zkuste si přečíst tento článek. Nebo jej můžete podstrčit někomu, kdo by se třeba chtěl pokusit ovládnout i něco jiného než Billova okénka.

Obrázek: Výběr skupin balíčků při instalaci

Už od doby svého prvního uvedení se Mandriva profiluje jako distribuce od základů navržená tak, aby bylo její ovládání co nejpříjemnější (rozuměj co nejvíce klikací) a z toho pramení nelibost některých „hardcore“ linuxáků. Je však nutno říci, že čas ukázal, že doba si žádá masivní řešení založená na grafickém kabátku. Ano, Mandriva je určena především na stolní počítač, ale i na serveru si najde své místo. A začátečníci to jistě ocení.

Nedávná historie

Jak a kde se Mandriva vzala? Zdá se, že to bylo v podstatě nedávno, ale první verzi zveřejnil její tvůrce Gaël Duval již před devíti lety. První zlom přišel v roce 2004, kdy byla distribuce přejmenována (kvůli sporům o jméno) z původního Mandrakelinuxu na Mandriva Linux. Další drobné zemětřesení se odehrálo při příchodu verze 2006, kdy se změnil cyklus vydávání. Další změna se objevila letos, kdy bylo vyhlášeno, že se Mandriva vrací k půlročnímu vydávání verzí. Na podzim se objevila nová verze označovaná Mandriva 2007 a nyní verze 2007.1.

Obrázek: Průběh instalace – informace o různých verzích

Verze označovaná Free (ke stažení na domovské stránce Mandrivy), samozřejmě disponuje plně počeštěným rozhraním a instalačním procesem. V základní verzi najdete také mnoho jiných jazyků, čeština je opravdu jen jedním z mnoha.

Stalo se už takovou tradicí (a musíme říci, že hlavně zásluhou pana Ivana Bíbra), že je pro české uživatele k dispozici česká edice Mandriva Linuxu. Není volně ke stažení, ale můžete si ji za rozumnou cenu kolem 600 Kč zakoupit. Vychází z verze PowerPack a přidává některé věci navíc. O tom budeme mluvit ještě později.

Aby byl výčet kompletní, je nutno zmínit i speciální verzi Mandrivy nazývanou Flash. Jde o klasický USB flash disk s předinstalovanou Mandrivou. Ta zabírá 1 GB, vaše data se tak mohou rozrůst až do 3 GB, protože 4 GB je kapacita nabízeného flash disku. Myslím si, že je to od Mandrivy chytrý tah.

Obrázek: Hlavní plocha

Stručně o vydávání Mandriva Linuxu

Jak již bylo řečeno, nový model (který je možná spíše marketingovým tahem) počítá s vydáváním Mandriva Linuxu dvakrát ročně. K dispozici je několik verzí. První je nazývána Discovery. Je to základní verze Mandriva Linuxu obsahující vše potřebné. Má obvykle podobu ISO CD nebo DVD obrazu, který si stáhnete a vypálíte na médium. Druhým stupněm je tzv. PowerPack, který navíc přidává některé komerční programy a ovladače (se speciálním jádrem obsahujícím řadu záplat a ovladačů navíc). Třetí verzí je PowerPack+. Tato verze obsahuje navíc ještě aplikace do firemního prostředí. U Mandrivy však můžete narazit ještě na verzi nazvanou One. Jedná se o dnes velmi populární vydání tzv. live CD distribuce. Je to samostartující médium. Stačí jej vložit do mechaniky a spustit počítač. Nemusíte nic instalovat, vše je detekováno a celý systém běží přímo z tohoto média. Je to ideální způsob, jak se s Mandriva Linuxem seznámit. Pokud se vám zalíbí, je možno provést i instalaci tohoto systému na pevný disk vašeho počítače.

Ještě jedna velmi důležitá záležitost – stala se na jaře loňského (2006) roku. Tvůrce Mandriva Linuxu po neshodách s dalšími členy vývojářského týmu odešel. Nelíbil se mu styl směřování distribuce. Více se o tom dočtete v rozhovoru s ním v tomto čísle LinuxEXPRESu.

Co je jiného na CZ verzi a co je v balení?

Zmíněno už bylo, že česká verze vychází z PowerPack verze. Najdete zde některé komerční aplikace (např. Acrobat Reader, Flash Player, Skype) nebo komerční ovladače grafických karet (NVIDIA a ATI). České uživatele však bude spíše zajímat to, že si na médiu mohou přečíst kompletní ročník 2006 LinuxEXPRESu v PDF nebo doinstalovat novější verzi OpenOffice.org 2.2 (originální verze má „jen“ verzi 2.1) či internetový prohlížeč Opera. Navíc je zde i skoro kompletní zdroj PLF, který obsahuje mnoho balíčků s programy, které neobsahuje standardní distribuce, hlavně z důvodů licenčních. To hlavní, čeho si však cením nejvíce, je velmi kvalitní kniha již zmiňovaného Ivana Bíbra.

Tvůrci Mandrivy se rozhodli, že do ní nezařadí žádné „problémové“ aplikace. V oficiálním výčtu tak například nenajdete žádné emulátory (Atari, GameBoy, ZX Spectrum, NES atd.). Právě proto se snaží nezávislí vývojáři připravovat balíčky i s těmito aplikacemi. Máte tak k dispozici snad všechny aplikace, jen je zapotřebí přidat potřebné zdroje balíčků. Samozřejmě že to jde i instalací ze zdrojových kódů samotných tvůrců programů, ale proč? Balíček většinou existuje. Jen exotičtější aplikace obvykle balíček nemají.

Za cenu jen o trochu nižší, než je 600 korun, si přinesete domů balíček s knihou nazvanou Mandriva Linux 2007.1 CZ – Instalační a uživatelská příručka. Uvnitř knihy jsou vlepena dvě DVD média. Jedná se o dvouvrstevná média, uváděná suma obsazených dat je více než 8 GB na každém z nich. Média jsou dvě hlavně proto, že na každém z nich je k dispozici jedna varianta Mandriva Linuxu pro 32- a 64bitové procesory. Ale zpět ke knize. Jedná se o velmi dobrou a opět docela předělanou příručku čítající více než 400 stran.

Rozhodně doporučuji si v knize přečíst kapitolu o optimalizaci výkonu, je zde celá řada tipů a postupů, které kupodivu fungují a jsou velmi účinné (uvedu třeba povypínání nepoužívaných systémových služeb nebo využití programu prelink). Pan Bíbr skutečně ví, co dělá.

Je určena naprostým začátečníkům, které dobře provede tím, co je to vlastně Mandriva Linux, pokud mají základ z Oken, nebudou tápat. Navíc však tato příručka obsahuje tolik tipů a triků, že i pokročilý zde najde nepředstavitelnou studnici moudrostí. Rozhodně se vyplatí tuto příručku projít. Ve vydání verze 2006 však byly součástí české verze knihy dvě, druhá se zabývala pokročilými postupy. Autor v příručce píše, že se zatím tuto knihu nechystá opět vydávat a že postupy ze staré verze jsou použitelné i pro novou verzi.

S čím nová Mandriva přichází?

Mandriva 2007.1 CZ není jen něco jako service pack pro starší verzi 2007 (jak by se mohlo zdát z názvu). Byla opravena spousta chyb a byly zaktualizovány hlavní součásti (např. GNOME 2.18 a KDE 3.5.6). Určitě si všimnete (pokud znáte starší verze), že se změnila i podoba instalačního programu, čeština se dá zvolit skoro úplně na začátku a i vestavěná nápověda s vámi komunikuje mateřským jazykem.

Podstatnou změnou je přechod od zavaděče LILO na GRUB. Funkčnost je samozřejmě stejná, jen to vypadá graficky o něco lépe. K dalším příjemným změnám patří nový aktualizační nástroj, který si sám zjistí, zda jsou aktualizace k dispozici a pak je umožní nainstalovat. Osobně se mi tato funkce líbí.

Verze 2006 přišla s nástrojem KAT, což byl program zajišťující tzv. indexování obsahu. Tato aplikace má za úkol udržovat aktuální seznam všech souborů na disku a má pomoci zrychlit a zjednodušit vyhledávání informací. Volba KAT však byla velmi nešťastná, mnoho uživatelů si na ni stěžovalo (kvůli nestabilitě), a proto bylo její implicitní zapnutí zakázáno. Ve verzi 2007.1 však najdete novinku Beagle, což přineslo kladnou odezvu. Zásadnější změnou je také nahrazení původní nabídky systémem XDG. Zrychlení přineslo i paralelní spouštění skriptů. Už v nové verzi 2007 jste si mohli všimnout, že systém startuje výrazně rychleji (ta změna je opravdu viditelná na první pohled).

Obrázek:Adobe Reader v prostředí Mandriva Linuxu

Srovnání s Windows Vista

Teď se podíváme na to, proč jsem na začátku zmiňoval Windows Vista. V zásadě jde říci, že Mandriva Linux nabízí skoro to stejné, co nejnovější systém z Redmondu. Hlavním tématem všech recenzí a reklam je u Windows nové prostředí nazývané Aero. V Mandrivě máte k dispozici podobná prostředí dokonce tři – Compiz, Beryl a Metisse. Horkou novinkou je zpráva, že projekty Compiz a Beryl byly sloučeny do jednoho, neboť by asi nemělo smysl tříštit programátorské síly. Jakýmsi „mateřským“ projektem se tak stává Metisse, ve kterém se Mandriva docela dost angažuje. Dovolím si spekulaci – možná se nakonec všechny tři spojí do jednoho projektu.

V zásadě jde o sadu grafických efektů a vychytávek, které zkrášlují vizuální stránku systému. Ale jak říká Ivan Bíbr: „...z panelu vyjíždí klikatice, přičemž okolo vybuchuje modro-zlatý ohňostroj...“, což nemusí být v každodenní práci příliš žádané. Navíc se dá 3D prostředí v Mandrivě docela dost upravovat a nastavovat, Vista je v tomto ohledu poněkud pozadu.

Každopádně oproti Vistě má Mandriva jednu obrovskou výhodu. Pro její provoz nepotřebujete nutně kompletně nový hardware. Jsem zářným příkladem toho, jak může být Mandriva nenáročná. Mandrivu jsem si totiž nainstaloval na dva počítače. Prvním je již dnes letitý IBM Thinkpad A 22 (Celeron III 500 MHz, 256 MB RAM, ATI Rage Mobility). Na něm Mandrivu provozuji bez nejmenších problémů, i když na 3D prostředí to není. Ovšem běžná práce kancelářského typu vůbec není utopií, používám jej tak skoro denně. Brouzdám po internetu, píšu maily, dopisy nebo počítám v tabulkách.

Druhý stroj je na tom podstatně lépe (Pentium IV HT 3,2 GHz, 512 MB RAM, NVIDIA 6600), kde běhá Mandriva úplně nádherně včetně 3D prostředí. Ale když jsem zkoušel test připravenosti počítače na Vistu, byl jsem odkázán do patřičných mezí, hlavně co se týká paměti RAM. Pro pohodlnou práci s počítačem bych se asi upgradu hardwaru nevyhnul. Mandriva získala body.

Stále však musíme mít na paměti, že i na šest let starém počítači s dnes již naprosto podprůměrnými parametry můžeme provozovat úplně nejnovější linuxovou distribuci. A to mu ještě dávám zabrat „nenažranci“ typu OpenOffice.org, KDE a Mozilla Firefox. I tak je práce docela pohodlná.

Stále častěji se uživatelé začínají ozývat, když dojde na licenční politiku Windows Vista. Krabicové verze, které jediné můžete aktivovat vícenásobně (lépe řečeno vícekrát než OEM verze), jsou pro české uživatele až příliš drahé. Český kutil totiž relativně často něco mění ve svém PC a operační systém to nemá rád. Myslí si, že jste jej přemístili a žádá novou aktivaci. Po překročení jistého pevného počtu aktivací pak již nelze OEM verzi provozovat a musíte si koupit novou licenci. Chtěl bych speciálně upozornit na to, že i když Mandriva Linux 2007.1 CZ stojí skoro 600 korun, po zakoupení už nejste nijak omezování v tom, kolik si toho v počítači obměníte a dokonce nejste omezeni v tom, na kolik počítačů Mandrivu nainstalujete. Vše je samozřejmě v souladu s licencí.

Máte ve firmě deset počítačů? Mandriva stojí skoro 600. Máte ve firmě padesát počítačů? Zase zaplatíte 600. A jste velká korporace s řádově tisíci počítačů? Opět zaplatíte 600. Dokáže tohle vaše Vista? I když má progresivní licenční model (čím více toho koupíte, tím nižší je cena za jednu licenci), Mandriva 2007.1 bude vždy levnější.

Chcete-li mít ještě i nějakou další hodnotu (třeba speciální neveřejné verze), můžete si předplatit členství v tzv. Mandriva klubu. Samozřejmě i tyto verze jsou šířeny pod stejnou licencí.

Členství v Mandriva klubu je samozřejmě placené a je nabízeno ve třech úrovních. Liší se hlavně dle toho, co si můžete všechno stáhnout ze speciálních stránek klubu. Zájemcům doporučuji prostřední úroveň – Silver. Jde hlavně o to, že váš poplatek bude sloužit k dalšímu rozvoji distribuce.

Také jsem se setkal s uživateli, kteří si stěžují, že jim některé programy ve Vistě nefungují. A znám i člověka, kterého Vista natolik rozezlila, že mne požádal o instalaci „toho Linuxu, protože to tak bude lepší.“ Jeden znak mají oba systémy společný – spousta Windows programů zde nepoběží. Je to samozřejmě takový vtípek. Vista změnila strukturu a některé programy přestaly fungovat (musíte si počkat na to, až vývojář dané aplikace připraví verzi schopnou běžet ve Vistě), Mandriva potřebuje speciální projekty, jako je např. Wine, a pak se podaří něco spustit. Ale nelze na to spoléhat. Nicméně kvalitních náhrad, které dělají totéž, je docela dost, nemusíte se bát, že by vás Mandriva (a potažmo i jakákoliv jiná linuxová distribuce) nechala na holičkách. Někteří uživatelé se prostě rozhodli a zjistili, že jim Mandriva vyhovuje a že Okna vlastně ani nepotřebují.

U větších firem pak doporučuji podívat se například po komerční podpoře, ta sice něco stojí, ale stále se „nevyrovná“ cenám podpory od konkurence. Mandriva proto samozřejmě nabízí i speciální verzi s podporou pro firmy.

Obrázek: Instalace nového softwaru

Co je jinak než dříve?

Určitě je také nutno říci, že nic nemůže být dokonalé. Je zde několik věcí, které Mandriva ve verzi 2007.1 změnila. Docela dobrou věcí (soudě dle ohlasu v diskuzních fórech) byly dvě aplikace, šířené v rámci verze 2007. První je komerční přehrávač DVD nazvaný LinDVD a druhým je komerční běhové prostředí pro aplikace a hry (především) z Windows nazvané Cedega. Ve verzi 2007.1 prostě nejsou součástí Mandrivy a musíte si je zakoupit zvlášť. Pokud jste si starší verzi Mandrivy nekoupili a chcete si pořídit novou verzi právě z důvodu přítomnosti těchto aplikací, nedělejte to. Naopak upgradem ze starší verze byste o ně neměli přijít.

Navíc se mi na některých počítačích s USB myší a klávesnicí stávalo, že systém měl problém po startu s grafickým rozhraním, které nenaběhlo správně. Pokud jsem na chvíli tato zařízení odpojil, vše už bylo v pořádku.

Jako výchozí je v Mandrivě nainstalováno jádro 2.6.17.13, které mělo problémy při detekci připojených USB zařízení. V případě problémů přejděte na novější 2.6.17.14. Pokud používáte nástroj Mandriva Online, bude vám dokonce nabídnuto.

Snídejte s Mandrivou!

Tento článek rozhodně nemá ambice říkat „Zahoďte ty nemožné Visty a přejděte na Mandrivu.“ Chtěl jsem jen srovnat dva operační systémy, které vyšly ve stejné době a ukázat na nich, jak se staví k uživatelovu hardwaru. Za celou dobu používání Mandriva Linuxu 2007.1 jsem nenašel výraznější problémovou oblast. Pokud jste začátečník a disponujete v podstatě standardním hardwarem, mohu Mandrivu jen doporučit. Chcete-li moderní systém s moderními vlastnostmi, jste na správné adrese. Pokud jsem váš zájem nevzbudil, nashledanou na podzim, třeba to bude lepší.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Když muž s Mandrivou snídá...
Botanicus 20. 08. 2007, 09:20:23
Odpovědět  Odkaz 
Pekne, opravdu pekne, vyborne :) Jen poznamku - co vsichni mate porad s tema Vistama? Nic extra neprinesly, kdybyste radeji mluvili o prichazejicim Leopardovi ;)

BTW problem Visty nejsou zdaleka jen nesvobodne programy a fuj licence, ostatne proc by ji jinak treba Dell ze svych PC stahnul a zacal je opet prodavat s XPckama?
Re:Když muž s Mandrivou snídá...
Kaze 29. 08. 2007, 18:24:19
Odpovědět  Odkaz 
Vista je best (ve vodách mrkvosoftu)
jinak bych řekl asi toto: linux je super ale jeho výhoda je zároveň jeho největší nevýhodou. Mluvím o tom že nemá pevnou základnu (velké množstvní distribucí) chtělo by to jediný tým vývojářů který by to řídil. Takhle dochází k tomu že se uživatel rozhodne konvertovat a zjistí že zrovna ten pogram který chce je ke stažení jen jako zdrojáky (které neumí zkompilovat) nebo jako balík pro RedHed, což ho donutí nainstalovat zpátky wokna jelikož má Mandrivu, a už dosmrti bude nadávat na hroznej shit ménem Linux. Hráči to zamítnou rovnou, jelikož jakákoli hra kterou budou chtít hrát u nás prakticky pro linux není k sehnání, a obědnávat si ze zahraničí není zrovna levné. Ale jinak Linux forever, ať žije stabilita :)
Re:Re:Když muž s Mandrivou snídá...
Joelp 23. 09. 2007, 13:58:53
Odpovědět  Odkaz 
Vista určitě není best of Windows. To je a zatím dlouho bude XP. Visty naproste odmítají práci v síti (95% PC s předinstalovanou Vistou). Dokonce i na Microsoft hotline tvrdí, že o problému se sítí vědí a že přístí rok vyjde spolu s SP3 pro Win XP i SP1 pro Visty, který by to snad měl vyřešit. Slovo snad mě zarazilo. Já si vždycky myslel, že dnes je síť priorita. Přístop stylu možná se na to podíváme je typický pro Microsoft.
Spousta pouze otravujících vyskakovacích hlášek. Nepřehledné GUI. Mě osobně se Vista vzhled nelíbí. Jediná Vista co nevytěžuje CPU a GPU je Home basic.

Prostě je to zatím slátanina. Která jen "lépe" vypadá než XP ale co se týče funkčnosti je na úrovni Win 98 a to 98-čkám ještě křivdím.
Re: Vista
Jirka 23. 09. 2007, 23:10:10
Odpovědět  Odkaz 
kdyz prisly XP, tak jejich prijeti taky bylo nic moc. Byly proste nove a ne kazdemu se chce menit to, na co je zvykly. Win2000 se mi zdaly lepsi, GUI v XP jsem prepnul na stare a choval se k tomu jako ke starym win. Dnes kdyz sednu k win98, tak nechapu jak jsem s tim mohl nekdy pracovat. To je vyvoj. A stejne to bude u Visty. Zvyk.
Re:Re: Vista
Joelp 21. 01. 2008, 21:42:31
Odpovědět  Odkaz 
To bych netvrdil. Pro mne Win XP byl boom. Stabilní, lepší GUI, ... win 98 jsem pak nechtěl vidět.
Vista
Hafajs 11. 03. 2008, 20:06:55
Odpovědět  Odkaz 
Vista je skvela. Je v ni odvedena spousta uzitecne prace, ktera je ale naprena hlavne do systemovych casti. Bohuzel pro Vistu, Mrkvosoft postavil reklamu na zbytecnostech typu Aero a spol. Pruhlednost a 3D orgie sice mohou lahodit oku (v Linuxu fakt super), ale k praci jsem je nikdy nepotreboval. Jedine snad vicenasobny desktop, na miste kde si nemuze clovek dovolit 19´´. Dalsi co Viste neprida je silna konkurence zavedenych, vyladenych a stabilnich... XP a neochota programatoru vydavat kvalitni ovladace pro Vistu. Ale to se zlepsi ;). Prace se siti mi u Visty i podl mereni vychazi mnohem lepe, dokonce i ve srovnani s XP.
Když muž s Mandrivou snídá...
20. 08. 2007, 12:48:34
Odpovědět  Odkaz 
Mně běhá Beryl slušně i na P4 2,4 GHz, 256 MB RAM a grafice Matrox Millenium G550 (32 MB), i když karta nemá podporu Fast writting :( PS: Gentoo Linux s optimalizací -O3.
Když muž s Mandrivou snídá...
yed_ 21. 08. 2007, 11:38:14
Odpovědět  Odkaz 
Dovolím si spekulaci – možná se nakonec všechny tři spojí do jednoho projektu.

Všechny tři se zcela jistě nespojí - beryl je fork compizu, proto se tak snadno spojily. Metisse s compizem imho nema nic spolecneho.
Jirka Vrba Když muž s Mandrivou snídá...
baf 23. 08. 2007, 20:58:43
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,

moji zenu by moc zajimalo, jak je to s tou snidani.

J.
Vlastimil Ott Licence
Vlastimil Ott 23. 08. 2007, 23:30:21
Odpovědět  Odkaz 
Básnická licence.. ;-)
Když muž s Mandrivou snídá...
Vlada 25. 08. 2007, 11:28:48
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, mohl by mi prosím někdo poradit, co dělat když se mi neukazují složky se soubory - textovými a jinými - na CD a DVD? Mandriva (2007.1 Spring) o médiu ví (ikona Zařízení, či /media), ale zobrazí je jako prázdné. Systém se mi líbí, ale tenhle problém musím nějak vyřešit, je dost podstaná závada :(
Vlastimil Ott To není závada :-)
Vlastimil Ott 25. 08. 2007, 12:07:41
Odpovědět  Odkaz 
Rozhodně to lze změnit v nastavení. Pokud se tedy jedná o Konqueror, potom hledej v nabídce Nástroje/Filtr zobrazení.
Re:To není závada :-)
Vlada 25. 08. 2007, 14:37:44
Odpovědět  Odkaz 
Dík moc, momentálně nejsem u svého počítače, ale večer se v tom povrtám. Chci ještě poprosit - KMplayer mi nepřehraje většinu orginálních DVD, dají se někde stáhnout kodeky či knihovna, které to umožní? Díky.
Vlastimil Ott Kodeky a libdvdcss
Vlastimil Ott 25. 08. 2007, 14:57:02
Odpovědět  Odkaz 
Kromě libdvdcss může být velice užitečná doinstalace balíčku s upravenými „okenními“ kodeky win32-codecs-1.8-1plf2007.0.i586.rpm z PLF repozitáře, díky níž si linuxové přehrávače začnou rozumět s velkým množstvím formátů digitálního videa.

http://www.linuxexpres.cz/distro/mandriva-2007-o-krucek-blize-k-dokonalosti
Když muž s Mandrivou snídá...
Vláďa 22. 10. 2007, 22:17:15
Odpovědět  Odkaz 
Používal jsem Mandrake a teď používám Mandrivu. Mám koupenou i s knížkou od Bíbra. Pan Bíbr odpovídá na emailové dotazy. Bez Linuxu je svobodný počítačový život nemožný. Suše si Mandrivu nainstalujte a zjistíte, že nic jiného nepotřebujete.
Hodně zdaru.
Re:Když muž s Mandrivou snídá...
vlado33 29. 10. 2007, 14:37:19
Odpovědět  Odkaz 
Můžeš mi odpovědět na poslední příspěvek.?
Když muž s Mandrivou snídá...
vlado33 29. 10. 2007, 14:08:59
Odpovědět  Odkaz 
Přeji hezký den pánové.Vypálil jsem si v ISO Mandrivu -2007 - spring - one - KDE - CDROM i586.Prosím o stručnou radu jak tento OS vyskoušet na PC s Win.XP aniž bych jej instaloval na disk.A ještě zda program bude pracovat v češtině.

Zdraví důchodce z Turnova
Vlastimil Ott Re:Když muž s Mandrivou snídá...
Vlastimil Ott 29. 10. 2007, 17:45:02
Odpovědět  Odkaz 
Pokud jste to vypálil jako ISO, máte systém připravený. Stačí vložit CD do mechaniky a restartovat počítač. Systém nastartuje z CD. Pokud ne, je třeba zjistit, jestli je v setupu počítače bootování z CD povoleno. Do setupu se dostanete stisknutím klávesy Del, F10 nebo podobné, než začne nabíhat systém - na chvilku se tam ta klávesa zobrazí: "Press Del to enter setup..."

čeština@ Myslíte, že snad ne? :-/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME