přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky

Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky

puppy.jpg

Kdo by neznal Puppy Linux, Linux, v jehož znaku není tučňák, ale pes - chihuahua, česky čivava. ;-) Tato distribuce je přitom určena speciálně pro starší počítače, a tak jsou její aplikace vybírány s ohledem na jejich náročnost na systémové zdroje počítače (zejména výkon procesoru a operační paměť). Poslední verze Puppy Linuxu nese označení Lupu a nově vychází ze systému Ubuntu.


Lupu znamená Lucid Puppy a je to v podstatě klasické Puppy tentokrát založené na systému Ubuntu Lucid Lynx (dříve to byl Debian). Po stažení obrazu CD (má necelých 130 MB) získáte systém, který můžete spouštět přímo z CD, nainstalovat do počítače nebo na flash disk - provádí se jednoduše kliknutím na ikonu install na ploše Puppy Linuxu.

Spouštěcí obrazovka Puppy LinuxuSpouštěcí obrazovka Puppy Linuxu

 Stáhněte si ISO Puppy Linuxu (Lupu) a další soubory.

Puppy Linux nyní používá správce oken JWM (Joe's Window Manager), který vyniká především svou nenáročností, rychlostí a snadností ovládání. Na první pohled se tak ocitáme v klasickém jednopanelovém desktopovém prostředí bez dlouhých odezev a čekání. Vše je přitom připravené, ikonky úhledně seřazené, a tak můžete po spuštění systému rovnou začít pracovat.

Puppy Linux po spuštěníPuppy Linux po spuštění

Po automatickém spuštění zmiňovaného správce oken jste dotázáni na základní nastavení Puppy Linuxu, to spočívá v nastavení jazyka, časové zóny, data a času, rozložení klávesnice a grafického serveru a konečně také nastavení sítě. Veškerým nastavením vás přitom provedou připravení průvodci, a tak je vše otázkou několika kliknutí či stisknutí kláves na klávesnici. I při nastavení locale na češtinu však zůstává desktopové prostředí anglicky a další aplikace se pak liší podle toho, zda u nich je nebo není čeština přibalena.

Prvotní nastavení systému zobrazené po jeho spuštěníPrvotní nastavení systému zobrazené po jeho spuštění

Dostupné aplikace

Na svých 130 MB si toho s sebou Puppy Linux nese opravdu hodně. Systém je předpřipraven tak, aby ho bylo možné hned po spuštění nebo instalaci začít používat. Najdete v něm namátkou mj. textové editory Geany a Abiword, tabulkový editor Gnumeric, kreslicí nástroj mtPaint, vektorový grafický program InkscapeLite, e-mailový klient Claws Mail, IRC klient Ayttm, přehrávač videa gxine, kalendář a plánovač v jednom Osmo a také speciální odlehčený internetový prohlížeč Puppy HTML Viewer.

Všude samé programyVšude samé programy

Odlehčenou variantu vektorového grafického programu Inkscape - InkscapeLite jsem dosud neznal. Překvapil mě velmi příjemně svou rychlostí - prostě kliknu a program je spuštěný. Na druhou stranu, není to kompletní Inkscape.

Tím by rozhodně výčet nekončil, v hlavní nabídce najdete spoustu dalších programů, mj. různé administrační a synchronizační nástroje včetně terminálů urxvt a xconsole, správce fotografií Gtkam a skenovacího nástroje Xsane, PDF prohlížeče ePDFView, různých kalkulaček - Xcalc a Ycalc, VPN klienta Gpptp, FTP serveru PureFTPd nebo klikátka pro nastavení firewallu. Z multimédií ještě jmenujme vypalovací nástroj Pburn, Pcdripper, Pdvdsab (DVD rip/shrink) nebo přehrávač zvukových CD pCD. Konečně poslední skupinou programů jsou hry, z nichž jmenuji alespoň oblíbený Xinvaders3D.

Nenáročný internetový prohlížeč Puppy HTML ViewerNenáročný internetový prohlížeč Puppy HTML Viewer

Kromě všech těchto zmíněných programů a celé řady dalších, které jsem vynechal, si můžete do systému doinstalovat poslední verze populárních programů a ovladačů. Instalace se provádí spuštěním aplikace Quickpet (ikonu najdete na ploše) a výběrem zvolené aplikace, po kterém dojde k jejímu stažení a instalaci. Jsou to např. uzavřené ovladače grafických karet, Java Runtime Environment, poslední verze internetových prohlížečů (Firefox, Chromium, Opera) a e-mailových klientů (Thunderbird). K dispozici je také grafický program GIMP nebo Wine. Poslední verzi OpenOffice.org v nástroji Quickpet sice nenajdete, ale kancelářský balíček k dispozici je.

V popředí aplikace Quickpet pro rychlou instalaci programůV popředí aplikace Quickpet pro rychlou instalaci programů

 I když je systém založen na aktuální verzi Ubuntu, neznamená to nutně, že obsahuje pouze ty nejnovější verze programů. Programy jsou vybírány citlivě a s ohledem na jejich náročnost na počítač. V Puppy Linuxu tak najdete především starší, ale přitom osvědčené verze aplikací, a pokud chcete verze poslední (a váš počítač proti tomu nebude nic namítat), můžete si je nainstalovat později právě prostřednictvím Quickpet.

Hardwarová náročnost

Od jisté doby beru počítače a podobná zařízení jako spotřební zboží se slovy - až dosloužím, chci do sběru. Pokud ovšem chcete oživit svůj starší počítač linuxovou distribucí a aktuálně používané distribuce vám tam běží jen s velkým sebezapřením, je Puppy Linux bezesporu jednou z těch mála distribucí, které vám tam nejen poběží, ale bude je možné také používat. Samozřejmě záleží na konkrétním hardwaru, a tak nečekejte vzkříšení a slavný návrat oněch slavných strojů z minulého století.

Možnosti instalace Puppy Linuxu - na disk nebo na flash disk?Možnosti instalace Puppy Linuxu - na disk nebo na flash disk?

Puppy Linux je svižná distribuce, která se snaží o co nejmenší hardwarovou náročnost na počítač, avšak zároveň to je distribuce, která vznikla dnes, a tak ji není možné srovnávat s 8-10 let starými systémy; Puppy bude v tomhle směru vždy trochu náročnější. Osobně bych tak doporučil operační paměť 512 MB s rozumným procesorem a grafickou kartou. Co je ovšem tím pomyslným minimem, to neřeknu, jedna věc je něco na počítač nainstalovat, druhá věc to vůbec spustit a konečně ta poslední - zároveň nejdůležitější - s tím plynule pracovat. Obecně vzato - chce to vyzkoušet a dost záleží na potřebách a požadavcích každého uživatele (co vyhovuje jednomu, nemusí už druhému).

Po startu počítače si Puppy Linux vzal asi 260 MB operační paměti. Dál už to závisí na používaných aplikacích. Rychlost startu systému bude proměnlivá, zavedení systému z CD mi trvalo asi minutu, což by se v případě instalace na disk mohlo zkrátit i na polovinu.

Dobře živený drobek

Je to milé zvířátko. Puppy Linux tu už nějakou dobu je a své uživatele si vždy najde. O jeho variabilitě a kvalitách svědčí také vývoj dalších variant této distribuce, např. pro netbooky nebo internetové kavárny (jak se dočtete v novinkách). Všechny tyto verze mají však jedno společné, cílem je vytvořit jednoduchý, rychlý, obsáhlý a přenositelný systém, který lze mít stále po ruce a který přitom bude fungovat na většině počítačů, ať už současných nebo naopak trochu zastaralých. Puppy Linux obojí rychle a snadno promění ve funkční linuxový desktop.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Tester 25. 05. 2010, 08:42:12
Odpovědět  Odkaz 
Skusal som Puppy Linux, myslym, ze to boli verzie 3.0 a 4.0 na notebooku Compaq Armada E500 s 64MB pameti a islo s nim pracovat vcelku svizne. Jedine co mi vadilo bolo, ze Puppy Linux je osobita distribucia a dost sa odlisovalo svojou filozofiou aj grafickym prostredim od beznych distribucii. Bola tam tiez obmedzena paleta aplikacii, ktore museli byt robene priamo pre Puppy Linux, kedze mal svoj balickovaci system a myslym, ze v nom nebolo mozne pouzit napriklad .deb programove balicky.
Bola to ale pre tento stroj jedina moznost lebo ziadnu inu distribuciu s nejakym grafickym prostredim sa mi na tom nepodarilo rozbehnut resp. rozbehnut tak, ze by sa s tym dalo pracovat.
bluetooth myš
zubr 12. 06. 2010, 09:34:00
Odpovědět  Odkaz 
nevíte někdo nakej postup jak rozchodit blouetooth ?
Miroslav Hrončok Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Miro Hrončok 25. 05. 2010, 10:40:35
Odpovědět  Odkaz 
Kde se dá sehnat Inskape Lite? Nenašel jsem to v repu, ani se mi nedaří vygooglit nic, kde by se dal stáhnout. Díky
Martin Šín Re:Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Martin Šín 25. 05. 2010, 10:54:46
Odpovědět  Odkaz 
Stránky autora zřejmě nefungují a tak jediné co jsem našel je toto: http://openlab.jp/puppylinux/download/sources/inkscapelite-0.36.2.tar.gz
Miroslav Hrončok Re:Re:Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Miro Hrončok 25. 05. 2010, 12:45:15
Odpovědět  Odkaz 
Díky
Re:Re:Re:Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Roman Mátyus 25. 05. 2010, 17:46:56
Odpovědět  Odkaz 
Podarila sa ti kompilácia?
Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Renek 25. 05. 2010, 14:50:50
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim.

Puppy Linux jsem zkusil pred delsim casem, tehdy ve verzi 4x. Potreboval jsem rychle nejaky OS na stary slaby NTB. Tehdy jsem zkusil Damn Small Linux a Puppy Linux. U Puppy byl problem s kompilaci SW balicku. Dle navodu (link uz nevim) jsem dosadil gcc a vse fungovalo. Instalace do NTB byla pomerne prijemna. Moc pekna distribuce. Libila se mi vic nez DSL.

Pozdeji jsem nasel jinou malou distribuci - Slitaz (http://www.slitaz.org/en/). Taktez doporucuji vyzkouset.


Renek
Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Jose 27. 05. 2010, 14:05:46
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,

Puppy Linux sleduji delší dobu. Co v recenzi postrádám je odlišnost Puppy od jiných distribucí svým save souborem. Původní idea byla šetřit se zápisy na flash disky a tak se veškerá uživatelská data zapisují do samostatného souboru, který si můžete vytvořit po prvotní instalaci. Když si smažete, začínáte s čistým systémem. Je to zároveň i omezení - pokud máte Puppy např. na flashce, máte 2 GB prostoru na vaše dokumenty, 4 GB iso obraz budete muset stahovat na jiné médium (v případě torrentů a jeho verifikace souborů to bylo uživatelské peklo). Zaujala mne taky zmínka o rychlosti systému - pokud máte 256MB ram a víc, tak systém běží kompletně v ní a jeho odezva je velmi rychlá i na starších kompech. Za největší nedostatek považuji menší množství softwaru k instalaci, na druhou stranu komunita kolem Puppy bývávala poměrně vstřícná a při zdvořilé žádosti dodali hotový pet (jestli je to tak i nyní, netuším). A taky by mne zajímalo, co znamená, že nejnovější verze je založená na Ubuntu - čekal jsem, jestli nebudou přístupné repozitáře s deb. balíčky, ale bohužel nikoliv. Tušíte někdo?
Martin Šín Re:Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Martin Šín 28. 05. 2010, 09:27:32
Odpovědět  Odkaz 
Po prvním spuštění v paměti sice celý Puppy poběží, ale pak se to zacpe jinými programy, znáte to.. ;-) Trochu jsem ještě zapátral jak to je s těmi balíčky Puppy a těžko říct, jediná zmínka o tom jak se dělá balíček Puppy (.pet) je na Barryho blogu: http://bkhome.org/blog/?viewDetailed=00703 . Na druhou stranu jsem si do Puppy nainstaloval Firefox a šel procházet balíčky přes web http://packages.ubuntu.com/lucid/. Po kliknutí na balíček .deb se nabídne petget, který zvolený balíček po jeho stažení ihned také nainstaluje. Jediné co musíte vyřešit ručně (doinstalovat) jsou případné závislosti, ty zřejmě řeší pouze originální balíček .pet.
Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Radovan 14. 07. 2011, 21:05:58
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím Vás,
nevíte jak změnit ovládání jedním kliknutím na klasický dvojklik?
Nějak na to nemůžu přijít ...
Díky
Puppy Linux
Wrunx 4. 12. 2011, 12:33:28
Odpovědět  Odkaz 
Před nějakým časem jsem koupil pod tlakem okolností notebook Acer travel mate 5335, předvybavený totálně neschopným systémem Linpus lite. Pochopitelně jakmile byl čas, rozhodl jsem se instalovat tam něco použitelnějšího. Moje cesta byla: Ubuntu- Xubuntu- Mandriva- PClinuxOS, ten konečně na tom KRÁMU fungoval, ale udělal jsem dvě aktualizace a všechno se zaseklo. Vysvobodil mě LuPu 585, pod nímž konečně věci fungují tak jak by člověk čekával. Tímto děkuji tvůrcům a dávám svou zkušenost ostatním čtenářům k dobru :-)
Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Max 1. 01. 2012, 08:21:13
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim,

ja ho osobne pouzivam od roku 2009 v praci (obchodak), pak ho instaluji na stare zelezo duchodcum, kteri propadli internetu (cca 15 stroju). Rychla instalace, cca a 6-10 minut, takze o proti oknam luxus rychlost. Totalni pruser jsou videa na internetu, vsude pregrcano Flashem atd. Nikde nejde sehnat cestina, aspon zakladni menu v cestine by bylo super pro duchodce a starsi rocniky. Jinak jsem spokojen. Prosim, nenajde se nekdo, kdo by poresil cestinu, jsem jen uzivatel.
Puppy Linux 5.0 (Lupu) - Univerzální společník do tašky
Fixlip 9. 01. 2016, 14:33:16
Odpovědět  Odkaz 
Milé děti, píše se rok 2016. Držím v ruce rozbrakovaný mrtvý netbook ASUS EEE PC 900A, bez HDD, urvaný LCD. Vyfoukám pavouky a kanc.sponky z klávesnice...Stáhnu Lucid Puppy LINUX 5... nahrávám na flešku přes WinSetupFromUSB... Jde to rychle, zaplněno 128MB. Milé děti, ne 128GB, ale 128MB(!) Zapínám ntb...ozývají se zvuky?!?...sakra dyť ono to bootlo(!)...ono to jede(!) ono to funguje:-)))) Rychlost ďábelská! Funkce omezené... ale co taky na vrakovém stroji chcete... Do srubu, živeno solárem, na mail, net, filmy SUPER hračka!
PS: stáhl jsem PET balíček a úspěšně funguje i TeamViewer(!) takže lze i na dálkový dozor, kameru či ovládání kdo ví čeho všeho...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux