přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze prostředí Moblin

Recenze prostředí Moblin

moblin.gif

Netbooky, počítače, které neoplývají zrovna velkými monitory, spustily lavinu nejrůznějších specializovaných prostředí, které se s tímto handicapem snaží poprat. Loňský rok ovládal Moblin, který se v podobě zajímavého rozhraní dostal do mnoha distribucí. Co umí a jak se ovládá?


Moblin, který je zkratkou „MOBile LINux“ vznikl jako specializovaná distribuce v laboratořích společnosti Intel. Ta jej začala vyvíjet jako projekt pro podporu své řady procesorů Atom, která je na netboocích stále jednoznačně nejpopulárnější. Z tohoto důvodu nenajdete verzi Moblinu pro další platformy, které se používají v přenosných zařízeních, jako je např. ARM. Minulý rok v dubnu Intel oznámil, že vedení projektu předává neziskové organizaci Linux Foundation, aby byla organizace vývoje nezávislá a mohly se zapojit i další subjekty. Před nedávnem pak byla oznámena spolupráce se společností Nokia a spojení s její mobilní platformou Maemo.

Moblin není pouze distribuce, určená pro netbooky, ale nazývá se tak i speciální prostředí, které má. To je nezávislé na distribuci, čehož využili tvůrci ostatních distribucí, a minulý rok Moblin houfně implementovali. Dnes můžeme toho prostředí najít např. v Ubuntu, Fedoře, Mandrivě nebo openSUSE. Já jsem se ho rozhodl vyzkoušet v Ubuntu, kde je oficiálně podporováno Canonicalem. Zatím není obsaženo ve standardních repozitářích Ubuntu, ale vývojáři všechny potřebné balíčky umístili do speciálního PPA repozitáře. Zkoušel jsem jejich instalaci do Ubuntu, ale setkal jsem se nesplněnými závislosti. Pravděpodobně stále probíhá intenzivní vývoj. Canonical však na podzim vydal Ubuntu Moblin Remix, který si můžete stáhnout a nainstalovat.

Instalace

Instalace Ubuntu Moblin Remixu probíhá naprosto stejně jako u klasického Ubuntu. Celým instalačním procesem provází grafický nástroj Ubiquity, který má jen trochu jiné téma vzhledu (vizte obrázek s rozdělením disku). UMR funguje také jako live CD. Můžete si jej tedy vyzkoušet i beze změn na disku a případně nainstalovat přímo ze spuštěného systému. Kde v Moblinu spustit instalační proces si povíme dále v článku.

Rozdělení disku, stejně jako celý instalátor, je naprosto stejné jako v UbuntuRozdělení disku, stejně jako celý instalátor, je naprosto stejné jako v Ubuntu

Prostředí Moblin

Prostředí Moblin je navrženo tak, aby bylo jednoduché a snadno ovladatelné i na velmi malých monitorech. Prakticky veškeré navigační prvky jsou umístěny v horní vysouvací liště. Ta se vysunuje v případě, že umístíte kurzor myši k hornímu okraji obrazovky, což se mi během používání nejevilo jako příliš praktické, protože se mi dost často stávalo, že při práci s ovládacími prvky v horní části okna aplikace jsem nechtěně vysunoval lištu. Nicméně možná je to jen otázka citu, který člověk získá dlouhodobým používáním tohoto prostředí.

Na horní navigační liště je prostředí rozděleno do osmi části ve formě karet. Každá karta představuje jinou činnost, kterou uživatel se systémem provádí:

Myzone

Je to první věc, kterou po spuštění systému vidíte. Podle autorů by měla nabízet rychlé zobrazení aktivit uživatele. Jak můžete vidět na obrázku, karta je rozdělena do tří sloupců. První zobrazuje aktuální události v kalendáři a úkoly, okamžitě tak vidíte, co máte na programu a co musíte udělat. Pod událostmi pak naleznete oblíbené aplikace.

Druhý sloupec zobrazuje naposledy použité soubory (např. obrázky) a náhledy naposledy navštívených stránek. Rychle se tak můžete vrátit k tomu, co jste dělali předtím.

Sloupec úplně napravo je určen pro zobrazení toho, co se děje v sociálních službách. Měl by zobrazovat aktuální zprávy a události. Momentálně jsou k dispozici pouze služby – Twitter a Last.fm. Myslím, že na zobrazení zpráv z Twitteru je tento způsob ideální, ale nepoužívám jej, takže jsem ho nemohl vyzkoušet. Se službou Last.fm sem se v Moblinu nedomluvil. Nemusí to být ale vyloženě chyba v Moblinu. S funkcemi Last.fm mám problémy i v Banshee. Může to být způsobeno tím, že Last.fm již některé služby nenabízí v ČR zdarma. Každopádně dvě internetové služby jsou zoufale málo a já doufám, že autoři splní sliby a přidají podporu pro další. Dokázal bych si představit Facebook, Plaxo, Gmail atd.

Myzone – přehled aktivitMyzone – přehled aktivit

Status

Jak můžete vidět na obrázku, nejedná se o nic světoborného. Tato karta vám jen umožňuje nastavení statusu v jednotlivých IM sítích. Chatujete pak přímo ve vybrané aplikaci. Z logiky věci vyplývá, že IM klient musí být do Moblinu integrovaný, spolupracovat s ním. V Ubuntu Moblin Remixu je k tomu vybrané Empathy.

Nastavení statusuNastavení statusu

People

Stejně jako Status i tato karta se točí kolem instant messangingu, protože se nejedná o nic jiného než seznam kontaktů. Úplně nahoře je vyhledávací okno, pomocí kterého můžete kontakty v seznamu filtrovat. Pokud na nějaký kontakt kliknete tak, jako je to ukázané na obrázku, zobrazí se napravo. Představoval bych si zobrazení nějakých detailnější informací, ale jedná se jen o jakousi zvětšeninu toho, co už je v seznamu. Kdyby byl alespoň status kontaktu zobrazen v plném znění... Pokud kontakt rozkliknete, objeví se okno IM klienta.

Seznam kontaktů v IM sítíchSeznam kontaktů v IM sítích

Internet

Pod kartou s názvem Internet se neskrývá nic jiného webový prohlížeč. Dokázal bych si představit příhodnější název, např. Web, Internet přece nabízí mnohem více služeb než jen prohlížení stránek, ale budiž. Prohlížeč je založený na vykreslovacím jádře Gecko, které pochází s dílny Mozilly. Jedná se o velmi jednoduchý prohlížeč, na můj vkus až příliš jednoduchý, protože mu chybí i ty nejzákladnější funkce. Pomocí kontextové nabídky třeba neuložíte obrázek. Vývojáři se v několika věcech inspirovali Operou. Při spuštění se vám zobrazí Speed Dial, stránka s náhledy oblíbených stránek, a pokud dostatečně roztáhne lištu s kartami, získáte náhledy stránek. To jsem kromě Opery už žádného jiného prohlížeče neviděl.

Jednoduchý webový prohlížečJednoduchý webový prohlížeč

Media

Na kartě Media se vám zobrazují nedávno přehrané nebo prohlédnuté multimediální soubory. Můžete pomocí něj prohledávat svoji sbírku hudby, filmů nebo obrázků. Moblin obsahuje jeden všeobsahující program, který umí jak pouštět hudbu, tak přehrávat filmy nebo prohlížet fotografie. Je založen buďto na Helixu nebo na Gstreameru. Jeho rozhraní není jak jinak než maximálně jednoduché a na jakékoliv možnosti nastavení nebo přizpůsobení zapomeňte.

Zobrazení naposledy přehraných skladebZobrazení naposledy přehraných skladeb

Pasteboard

Pasteboard je docela zajímavým nápadem. Jedná se o takovou rozšířenou schránku. Autoři Moblinu si asi řekli, že uživatelé netbooků často pracují s informacemi a potřebují si některé informace v podobě vybraného textu jednoduše uchovat na později. Cokoliv v Moblinu zkopírujete do schránky, později naleznete na této kartě. Orientaci mezi uloženými úryvky textů vám usnadňuje vyhledávání.

Ukládání zkopírovaných textůUkládání zkopírovaných textů

Applications

Na této kartě naleznete seznam aplikací, které jsou v systému nainstalované. Nalezení požadované aplikace vám pomůže urychlit vyhledávací okno nahoře nebo pruh s oblíbenými aplikacemi pod ním. Aplikace jsou rozděleny do šesti tématických skupin, přičemž ta poslední (Settings) sehrává úlohu jakéhosi ovládacího centra. Obsahuje totiž nástroje pro nastavení systému. Jedná se o směs standardních nástrojů z Ubuntu (GNOME) a nástrojů specifických pro Moblin. Zde také naleznete spuštění instalačního procesu, pokud máte UMR puštěné pouze jako live systém.

Ubuntu Moblin Remix obsahuje kromě aplikací specifických pro Moblin, také aplikace, které můžete najít ve standardním Ubuntu. Překvapením pro mě bylo nasazení robustního Evolutionu jako e-mailového klienta, i když je v UMR v jakési okleštěné a zjednodušené verzi. Stará se totiž jen o poštu. Ostatní osobní informace řeší Pimlico. Jako kancelářský balík byl vybrán OpenOffice.org.

Nastavení je součástí přehledu aplikacíNastavení je součástí přehledu aplikací

Zones

Karta Zones slouží jako jakýsi okenní správce běžících aplikací. Pokud se chcete vrátit do běžící aplikace z některé jiné karty nebo chcete přepnout mezi běžícími aplikacemi, provádíte to v Moblinu přes kartu Zones. Jak můžete vidět na obrázku, aplikace jsou v ní seřazeny do polí, mezi kterými můžete přepínat myší nebo klávesovou zkratkou [Alt+Tab].

Kromě osmi karet se na horní liště nachází také datum a čas napravo a nalevo můžete najít indikátor baterie, nástroj pro nastavení sítě a Bluetooth a ovládání hlasitosti zvuku. Líbí se mi nástroj pro nastavení sítě, protože je přehledný a kromě pevného připojení a WiFi umí také 3G, WIMAX a připojení přes Bluetooth.

Přepínání mezi třemi aplikacemiPřepínání mezi třemi aplikacemi

Hledáte v Moblinu tlačítko pro vypnutí systému? Hledáte marně. Žádné totiž nemá. Vypínání Moblinu je totiž jako první vypínání Vimu – hardwarové. Musíte stisknout tlačítko power. Na rozdíl od Vimu se ale Moblin ukončí korektně :)

Závěrečné hodnocení

Musím uznat, že jsem konečně pochopil, co všichni na tom Moblinu vidí. Zatímco ostatní prostředí, specializovaná na malé obrazovky, se stále drží zavedených konceptů, Moblin si jde svojí cestou a přináší plno zajímavých nápadů a řešení. Přesto se stále snaží být maximálně přehledný a jednoduchý. Mnoho nastavování od něj nečekejte, většinou nenajdete vůbec žádné. Moblin používá koncept jednoduchosti, známý z GNOME, dotažený do dokonalosti. Takové prostředí si dokážu představit na tabletu, který bych používal v terénu na prohlížení stránek a komunikaci po IM. Už si ale nejsem jistý, zda bych ho chtěl používat na počítači, který bych používal intenzivněji. Za poslední dva roky jsem vyzkoušel hodně speciálních prostředí pro netbooky, ale vždy jsem nakonec skončil u klasiky. Dnešní netbooky totiž mají výborné rozlišení a při úhlopříčce deset palců se dá používat klasické prostředí pohodlně se všemi jeho výhodami. Moblin je však zajímavý počin a nechme se překvapit, co všechno nám přinese spolupráce s Nokií. Třeba to nakonec bude ono prostředí pro masy.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze prostředí Moblin
Marek 15. 03. 2010, 07:28:56
Odpovědět  Odkaz 
Pěkné, jen v úvodu: Netbooky,....,spustily
Re:Recenze prostředí Moblin
fri 15. 03. 2010, 08:09:48
Odpovědět  Odkaz 
Když už jsi to načal. :-) "prostředí - specializovaná".
Miroslav Hrončok Re:Re:Recenze prostředí Moblin
Miro Hrončok 15. 03. 2010, 12:37:26
Odpovědět  Odkaz 
Taky díky.
Miroslav Hrončok Re:Recenze prostředí Moblin
Miro Hrončok 15. 03. 2010, 12:37:16
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme :)
Miroslav Hrončok Re:Recenze prostředí Moblin
Miro Hrončok 15. 03. 2010, 13:36:20
Odpovědět  Odkaz 
Pokud byste někdo měl zájem o práci korektora, pište na redakce@linuxexpres.cz
Recenze prostředí Moblin
Petr 15. 03. 2010, 11:37:49
Odpovědět  Odkaz 
Mám dotaz k formátům. OS Moblin podporuje pouze otevřené formáty, takže po instalaci nespustíte žádnou hudbu v mp3, ani videa, resp. žádné uzavřené formáty. Veškerá podpora se musí doinstalovat a zpravidla z nenápadných malých repozitářů některých nadšenců. Nebo připojení jiných svazků z externích disků, to je stejný problém. Moblin jako OS používám na netbooku (8.9") asi 3 měsíce, poměrná spokojenost (moc pěkná hračka), ale chvíli trvalo, než jsem si prošel úvodními nepříjemnostmi.
A teď ty dotazy:
1) Moblin jako rozhraní pod Ubuntu neznám, proto se chci zeptat, jak to je s formáty zde?
2) Jaký vývoj se u Moblinu předpokládá, když dochází ke spojení s Maemo (vzniká MeeGo)? Nepůjde spíše o odklon od netbooků směrem k mobilním telefonům s operačním systémem?
Děkuji.
Jiří Eischmann Re:Recenze prostředí Moblin
Jiří Eischmann 15. 03. 2010, 19:41:40
Odpovědět  Odkaz 
1) Pokud je mi známo, přehrávač v Moblinu je založený na GStreameru, takže se s určitou mírou tolerance říct, že to, co vám v Ubuntu přehraje Totem, přehrajete i v Moblinu, to je v tomto případě pouze grafické prostředí, podklad je stejný - stejné ovladače, stejné kodeky atd. jako v klasickém Ubuntu.
2) To je dobrá otázka. Také jsem dost zvědavý na to, jak se jim podaří skloubit prostředí pro obrazovky kolem 10 palců a prostředí pro mobily. Jak se s tím vypořádají aplikace, jestli budou aplikace zvlášť pro mobily a zvlášť pro netbooky nebo se budou nějak přizpůsobovat, to je zatím ve hvězdách (nebo už možná v hlavách vývojářů).
Re:Re:Recenze prostředí Moblin
Petr 15. 03. 2010, 21:17:32
Odpovědět  Odkaz 
Totem i po instalaci kodeků neběžel. Jediná použitelná aplikace je VLC player. Ten naopak hraje výborně, včetně DVD z externí mechaniky. Ale to je o Moblinu OS, jak to je s rozhraním Moblin, nevím.
Ještě otázka - má Ubuntu Moblin Remix češtinu? Pokud ano, v jakém rozsahu?
Děkuji.
Re:Re:Recenze prostředí Moblin
Petr 15. 03. 2010, 21:33:02
Odpovědět  Odkaz 
Problém je v nesystémovém přístupu při nasazení Moblinu do netbooků a v následném ukončení vývoje. Protože budoucnost Moblinu je opravdu ve hvězdách. Nevím, kde všude je Maemo, ale například majitelé Nokia N900 musí být ze spojení těchto systémů také rozpačití.
Recenze prostředí Moblin
garcia 15. 03. 2010, 19:32:14
Odpovědět  Odkaz 
na netbookoch zo 7" displejom je toto nepouzitelne pretoze horny panel sa zle prisposobuje na male obrazovky a niektore ikony v panely sa prekryvaju...
Re:Recenze prostředí Moblin
Petr 15. 03. 2010, 21:26:04
Odpovědět  Odkaz 
Obrazovka 8.9" je asi minimum. Je fakt, že na něm ale Moblin vypadá a běhá nádherně. Ostatně, Intel asi Moblin vyvíjel původně právě pro tuto velikost. Takže zde není žádný problém.
Recenze prostředí Moblin
karlitos 16. 03. 2010, 10:33:01
Odpovědět  Odkaz 
Musim rict zeme moblin trochu zklamal. Je zde spousta funkci ktere vubec nevyuziju - napr. socialni sluzby - karty statusm kontakty a pasteboard mi prijdou k nicemu vzhledem k minimu nabizenych funkci. Osobne bych videl prinos v tom sjednotit IM kontakty + adresar a status + chat/videohovory do jednech karet.
Ale zajimala by me ta "optimalizace na processory Atom" - jedna se o specialni jadro ? A jak je to v Ubuntu Moblin remix ? Protoze ty Atomy jsou vykonem vazne bidne a kazde odlehceni je jen vitane. Osobne bych rad vyzkousel kombinaci nejakeho optimalizovaneho jadra + prostredi vlastniho vyberu. Ptam s eproto ze se mi darem dostal pod ruku Acer One a momentalne zkousim jak ho nejlepe vyuzit na surfovani, IM, kontakty a poznamky - proste takove prerostle PDA.

Jinak diky za clanek - K
Recenze prostředí Moblin
Lukáš 3. 04. 2010, 14:01:05
Odpovědět  Odkaz 
Původně jsem měl nainstalovaný originál Moblin, ale protože v mém netbooku (Asus eee 1001HA) je "specifický" hw - wifi RT3090, byl jsem bez ovladačů a bez netu. Ndiswrapper v této instalaci není, a považuji to za velkou chybu. Proto jsem zkusil nainstalovat Ubuntu Moblin. Ndiswrapper ve výchozí instalaci také není, ale balíčky jsem stáhl na jiném počítači a nainstaloval je. Ndiswrapper jsem musel konfigurovat v příkazovém řádku, protože grafické rozhraní mělo několik závislostí, které ručně stahovat je peklo. V rozhraní Moblinu pak jen stačilo zadat WEP heslo.
Druhý problém nastal, když jsem potřeboval netbook připojit přes ethernet, v síti nemám dynamické přidělování. To je problém, protože Moblin je nastaven "jednoduše" tak, že předpokládá, že se pšichni připojují pomocí DHCP a nic víc nelze nastavit. Musel jsem rozhraní eth0 nastavit ručne pomocí příkazu IP.
Přestože mi prostředí připadá úžasné a převratné, postrádám tu více možností k nastavení, hlavně co se hw týká. Líbí se mi kombinace s Ubuntu nejen kvůli dostupným repozitářům, ale také proto, že s Ubuntu již nějaký čas pracuji a znám jej.
No snad se to zlepší, fandím jednoduchosti, ale takové, která funguje.. tohle je zatím nedodělané.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog