přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux

Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux

zps.png

Po vydání nové verze oblíbeného programu Zoner Photo Studio 14 přinášíme přehled linuxových aplikací, které mu mohou směle konkurovat.


Jedno moudré přísloví praví, že není možné dvakrát vstoupit do jedné řeky. Proto se pokusím vstoupit do řeky, která je o rok dál, a přinést vám volné pokračování loňského článku věnovaného alternativám Zoner Photo Studia 12.

Programátoři Zoneru nezaháleli. Díky jejich úsilí byl na podzim loňského roku uvolněn Zoner Photo Studio (ZPS) ve verzi 13. Letos jej pak nahradila verze 14. Vyjmenovat vše nové, co obě verze přinesly svým uživatelům, by vydalo nejméně na dva samostatné články. Vezměme to ve zkratce. ZPS ve verzi 13 nabídl možnost instalace 64bitové verze, výkonnější indexaci, rychlejší vyhledávání snímků, možnost práce na dvou monitorech, podporu průhlednosti, retušovací štětec a podporu 10bitové barevné hloubky výstupu. Čtrnáctka pak přidala další zrychlení běhu, funkci mapování tonality, selektivní odstraňování šumu a především spolupráci s webovým prostorem pro fotografie – Zoneramou. Je proto škoda, že linuxová verze ZPS není k dispozici a ani není ohlášen její vývoj. Ovšem ani svět svobodného a otevřeného software neusnul na vavřínech a také přinesl svým příznivcům spoustu nového.

Zoner Photo Studio 14 Zoner Photo Studio 14

GIMP 2.8 a digiKam 2.1

Začněme z toho horšího konce. Vývoj uživateli toužebně očekávaného GIMPu 2.8 se neustále opožďuje. Jeho vydání, plánované na závěr loňského roku, bylo nejprve přesunuto na letošní podzim a pak až na závěr tohoto roku. Připomínám, že verze 2.8 bude kromě jiných vylepšení umět práci v režimu jednoho okna, čímž se její ovládání mnohem více přiblíží zvyklostem běžných uživatelů.

Vývojová verze GIMP 2.7 Vývojová verze GIMP 2.7

DigiKam, nejvážnější linuxový konkurent Zoneru, dospěl do verze 2.1. Mezi jeho nové vlastnosti patří například možnost skládání panoramat, přičemž si stejně jako ZPS 13 dokáže poradit s fotografiemi pořízenými z ruky. Nechybí ani 64bitová verze, ovšem ta není u tohoto programu žádnou novinkou. Rychlost vývoje digiKamu dosud výrazně předstihuje rychlost vydávání nových verzí linuxových distribucí, proto jsou uživatelé požadující poslední verzi většinou odkázáni na různé návody k instalaci.

RawTherapee 4.0

Po uvolnění RawTherapee pod licencí GPL v loňském roce se jeho vývoj rozběhl nečekanou rychlostí. Dočkali jsme se stejně jako u ZPS vydání dvou velkých verzí, přičemž změny, které přinesly uživatelům, rozhodně nelze nazvat kosmetickými. Například aktuální verze 4.0 zpracovává obrázky pomocí algoritmů pracujících v 32bitové plovoucí desetinné čárce. To nejen zlepšuje kvalitu úprav, ale také na současných 64bitových procesorech zvyšuje svižnost reakcí programu, především v případě, že si nainstalujete jeho 64bitovou verzi.

RawTherapee obsahuje vše potřebné pro prohlížení, třídění a správu digitálních fotografií. Stejně jako ZPS má zavedeno barevné štítkování fotografií a pokročilou práci s metadaty IPTC a EXIF. V porovnání se ZPS například chybí práce s GPS souřadnicemi, podpora tisku nebo export do webové galerie.

RawTherapee 4.0.2.14 – Správce fotografií RawTherapee 4.0.2.14 – Správce fotografií

Mnohem lépe si RawTherapee vede v roli editoru a konverzního nástroje RAW. Zkušení uživatelé ocení velice bohatou nabídku algoritmů demosaicingu AMaZE, DCB, AHD, EAHD nebo HPHD & VNG4 a jistě také nepohrdnou některými novými funkcemi, např. odstraněním impulzního šumu a odstraněním lemu fotografií. Jistě bych neměl opomenout možnost editace JPG, TIF a PNG souborů, která posouvá RawTherapee z role velmi dobře vybaveného konverzního programu RAW do kategorie grafických editorů.

Ačkoli RawTherapee není natolik komplexním nástrojem jako ZPS, přece jen může být chápán jako jeden z jeho vážných konkurentů. Je na rozdíl od ZPS k dispozici zdarma, pracuje nejen pod Windows, ale také pod Linuxem a Mac OS X a jeho současné verzi 4.0 dle mého mínění nic podstatného nechybí.

RawTherapee – Editor RawTherapee – Editor

Darktable 0.9.2

Nové vlastnosti programu RawTherapee jsou nesporně velice zajímavé. Označení „skokan roku“ si ale dle mého mínění ještě více zaslouží program Darktable. Jeho autoři mu dali do vínku výraznou podobnost s programem Adobe Photoshop Lightroom. Nejde jen o řešení ovládání programu, funkční výbavu nebo dokonce o podobné barevné schéma jeho vzhledu. Jde především o shodný způsob práce s fotografiemi. Upravovaný snímek při něm zůstává za všech okolností beze změn. Historie změn je zapisována do XMP souboru, který doprovází každou fotografii. K jejich provedení dojde až při exportu do kopie snímku, přičemž uživatel se může kdykoli (i po exportu) k úpravám vrátit a odstranit libovolný počet kroků z jejich historie.

Darktable pracuje ve dvou režimech. V prvním, nazvaném prosvětlovací pult (lighttable) se stává správcem fotografií. Jeho hlavní odlišnost oproti RawTherapee a ZPS spočívá v jiném způsobu práce s metadaty. Ta nejsou zapisována přímo do snímku, ale pouze do doprovodného souboru XMP. V možnostech přímého exportu fotografií do internetových služeb se Darktable vyrovná ZPS. Se Zoneramou se sice nedomluví, ale zato nabízí přímý export fotografií do oblíbených služeb Picasa a Flickr.

Darktable – Režim prosvětlovací pult Darktable – Režim prosvětlovací pult

V režimu fotokomora (darkroom) se Darktable ujímá role konverzního programu RAW a také editoru fotografií, přičemž si rozumí s většinou běžně používaných obrazových formátů JPG a PNG nevyjímaje. Je těžké srovnávat jím nabízené funkce s těmi, kterými disponuje ZPS nebo RawTherapee. Jsou totiž v mnoha ohledech jiné. Například ekvalizér ovládající pomocí křivek doostření, odstranění šumu a úpravu lokálního kontrastu nemá dle mého mínění konkurenci. Také převod do černobílé škály pomocí přímé úpravy barevného filtru patří mezi nástroje s ovládáním vyladěným nikoli pro grafiky a počítačové mágy, ale pro zkušené fotografy. A tak bychom mohli pokračovat dál. Celková koncepce Darktable je podobně jako u jeho vzoru jednoznačně ušita na míru fotografům, což může být pro některé uživatele výhodnější než univerzálněji pojaté programy ZPS nebo digiKam.

Celkově lze říci, že Darktable dokáže pokrýt většinu workflow práce s fotografiemi, přestože např. klonovací razítko nebo retušovací štětec v něm nenajdete. Darktable je licencován pod oblíbenou GPL a spustíte ho pouze pod Linuxem nebo Mac OS X. Černého Petra nepodporované platformy zde pro změnu obdrželi uživatelé Windows.

Darktable – Režim fotokomora Darktable – Režim fotokomora

Shrnutí

Přestože Zoner Photo Studio ve verzi 14 urazil od loňského roku velký kus cesty, programy ze světa svobodného softwaru dokázaly udržet krok s jeho vývojem. Linuxoví uživatelé si nyní mohou vybrat, zda jim vyhoví komplexní digiKam, osvědčený RawTherapee nebo pro zkušené fotografy velice atraktivní Darktable. Proto je absence nativní linuxové verze ZPS příliš trápit nemusí. A to je dobře.

Nahoru

Příspěvky

František Bártík přísloví
František Bártk 24. 10. 2011, 07:08:22
Odpovědět  Odkaz 
>> Jedno moudré přísloví praví, že není možné dvakrát vstoupit do jedné řeky.

Ve skutečnosti jde o jeden z nejznámějších citátů z díla starořeckého filozofa Hérakleita z Efesu.
Lubomír Čevela Re: přísloví
Lubomír Čevela 24. 10. 2011, 20:02:02
Odpovědět  Odkaz 
Máte pravdu. Mé klasické vzdělání má stále ještě mezery.
Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Lukáš 24. 10. 2011, 09:14:42
Odpovědět  Odkaz 
Podle mého názoru Linux nemá k ZPS alternativu, aspoň ne tak komplexní. Nicméně na FB stránce ZPS se před nedávnem objevila informace, že Zoner zvažuje portovat ZPS na Mac. Portace pro Linux by tak potom mohla být jednodušší.
Re: Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Michal Janda 24. 10. 2011, 12:46:41
Odpovědět  Odkaz 
Alternativou v Linuxu je např. Bibble Pro.
Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
rr5 24. 10. 2011, 09:31:59
Odpovědět  Odkaz 
Moze autor objasnit preco je podla neho gimp na najhorsom konci?
Podla mojho nazoru nic lepsie linux neponuka. Len prosim nehovorte o ikonkach a jednom okne....
Re: Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Marv-CZ 24. 10. 2011, 10:12:14
Odpovědět  Odkaz 
To se nevztahovalo k funkčnosti Gimpu, ale k odkládání vydání verze 2.8. Zkus se řídit příslovím „Dvakrát čti, jednou piš.“ :-)
Re: Re: Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
rr5 25. 10. 2011, 23:24:40
Odpovědět  Odkaz 
No veru citaj citaj :-)
To ze sa to vztazje len na odkladanu novu verziu napisane nie je.
Gimp...Zaciname z horsieho konca - a ako argument je uvedeny odklad novej verzie...
Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Pajer Jan 24. 10. 2011, 11:10:59
Odpovědět  Odkaz 
Mrzí mě, že se v článku neobjevili další skvělé multi-platformní nástroje jako je Photivo a s ZPS cenově srovnatelný vynikající Bibble 5.2!! Hlavně druhý jmenovaný SW považuji na linuxu za absolutní špičku…
Lubomír Čevela Re: Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Lubomír Čevela 24. 10. 2011, 20:28:43
Odpovědět  Odkaz 
Pokusím se reagovat na několik příspěvků souhrnně. Zkuste prosím text chápat, v kontextu s jeho loňskou verzí. Dle mého mínění se k rozsahu funkčnosti ZPS 14 stále nejlépe přibližuje digiKam. Jeho pozice bude zlepšovat tím tempem, jak se jeho nové verze budou dostávat do repozitářů mainstreamových distribucí.

Ovšem platí slova jedné reklamy (alespoň doufám, že šlo o reklamu), která říká, že jedna velikost nepadne každému. Někomu mnohem více "sedne" vylepšený RawTherapee nebo "lightroomově" laděný Darktable. Photivo mi zatím připadá hodně "nový" a Bibble V5.2 není free software, na který se zaměřuji především. Oba ale nesporně stojí za vyzkoušení.
Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Hu 24. 10. 2011, 23:55:34
Odpovědět  Odkaz 
Trochu soudnosti by to chtělo soudruzi Linuxáci, to je to, co většině z vás bytostně schází
Andrej Pavelka Re: Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Andrej Pavelka 25. 10. 2011, 10:22:29
Odpovědět  Odkaz 
Dovolím s odporovať. Ak je nejaký softvare TOP vo svojej oblasti, tak naň pekne poviem bez ohľadu na to, pod akou licenciou je šírený. Tak na príklad prečo používam Lingea lexicon na Wine? Lebo Stardict sa mu podľa mňa (zatiaľ) nevyrovná.
Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
kodym5 27. 10. 2011, 22:08:09
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,zaujimalo by ma kde sa da darktable stiahnut v cestine. Pouzivam fedoru a tam som nasiel len anglictinu.
Dakujem
Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Radim 27. 10. 2011, 22:36:39
Odpovědět  Odkaz 
Lightcrafts Lightzone, vím, že se na to hodně zapomíná, ale je to jeden z nejlepších programů pro Linux na úpravu a správu fotografií. Svého času naprostá špička, později ho sesadil z trůnu Adobe Lightroom.
Re: Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Radim 27. 10. 2011, 22:38:42
Odpovědět  Odkaz 
No nic, Lightcrafts před týdnem zkrachovali, ale jejich software se dá určitě stále najít.
Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Lišák 21. 01. 2012, 16:17:49
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tento článek a náhodě, že jsem na něj zabloudil. Ať jsou to časopisové recenze, nebo jiné články, většinou jen popisují výhody a nevýhody představovaného. Tady jsem našel paletu alternativ. Když pominu jednoduché prohlížeče, znal jsem jen GIMP. Je to příliš stručné, ale přesto díky. Najít tu přehlednou tabulku funkcí (nástrojů), co který program má a nemá, to bych snad už byl v počítačovém nebi. Díky za upozornění na absenci Klonovacího razítka a Retušovacího štětce v Darktable. Bez těchto nástrojů to není na míru ušité pro fotografy. Nějaký ten prášek na snímacím čipu nebo dráty v záběru (však víme co všechno se nám tam plete) se vždycky najdou. Dál se neobejdu bez Úrovní (to je to hejbání s histogramem), Křivek a Transformací (srovnat horizont, kolinearitu, perspektivu atd. v ZPS). Ještě nesmím zapomenout na Soudkovitost, Vinětaci a Gradient (přechodový filtr). Zbytek úprav má i ten nejjednodušší prohlížeč.
Re: Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
alfonz mucha 22. 01. 2012, 20:04:17
Odpovědět  Odkaz 
No článek píše o staré verzi Darktable, současná obsahuje už opravdu dotahuje na Adobe Lightroom. Zmíněné klonovací razítko obsahuje. Jen je důležité si uvědomit, že Darktable není konkurencí pro ZPS, jelikož jeho cíl je viz jméno Photo Workflow Software, což určitě splňuje.
Zoner Photo Studio 14: PRO
Jozef Roško 22. 11. 2012, 12:20:25
Odpovědět  Odkaz 
Zakoupil jsem si Windows 8 a po instalaci nemůžu dostat zpět instalovat ZONER 14.Můžete mi poradit .Děkují rosko.jozef@seznam.cz Přeji hezký den.
Lukáš Jelínek Re: Zoner Photo Studio 14: PRO
Lukáš Jelínek 22. 11. 2012, 13:50:22
Odpovědět  Odkaz 
Obávám se, že linuxový server není to pravé místo pro řešení problémů s Windows 8. Komunita okolo Windows má svůj web zde: http://www.wug.cz/
Andrej Pavelka Zoner Photo Studio 14: Alternativy pro Linux
Andrej Pavelka 11. 07. 2017, 23:22:08
Odpovědět  Odkaz 
Mám s Linuxom 7 ročnú prax. V Decembri minulého roku som kupoval nový počítač, na ktorom je windows 10 a roznohol som sa, že mu dám šancu a aspoň sa pokúsim si ho tam nechať. Zvlášť poslednú dobu ma baví fotografia. Rok som používal Rawtherapee. Stiahol som skúšobnú verziu programu Zoner photo studio X a otestoval som ju. V priebehu pár minút som na ňom pri rovnakej dobe dosiahol patrne lepšie výsledky ako oproti pomerne piplavej práci v Rawtherapee. Tak som naň zakúpil licenciu a neviem si ho vynachváliť. Jednoznačne môžem povedať, že Zoner dosahuje lepšie výsledky za kratsí čas oproti Rawtherapee + GIMP a dovolím si tvrdiť, že s oboma opensource programami mám relatívne bohaté skúsenosti. Nechcem tým povedať, že sú na zahodenie ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz