přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mandriva Linux 2008.0

Mandriva Linux 2008.0

Jak se usídlil Mandriva Linux 2008.0 na notebooku MSI MegaBook ER710X? Nezapomeňte si přečíst také další části tohoto MegaČlánku!


Instalace systému proběhla korektně, tzn. bez žádných hlubších myšlenek stačilo odsouhlasit zobrazované nabídky, resp. zadat své jméno a heslo. Pokud použijete stejně jako já instalační DVD, není potřeba se během instalace připojovat na internet, a tak budete mít do půl hodiny (i s jistou rezervou) funkční systém.

Obrázek:  29.jpg

Po přihlášení do systému

Než abych teď vyjmenovával, co vše bylo funkční, raději řeknu, co nefungovalo. Byla to integrovaná kamera a bluetooth. Funkčnost faxmodemu nemůžu potvrdit ani vyvrátit, prostě nemám telefonní linku. Jak se později ukázalo, problém s bluetooth spočíval v tom, že jsem ho zapomněl při instalaci pomocí speciálního tlačítka zapnout, a tak jsem ho musel později nainstalovat ručně instalací balíčku kdebluetooth.

Ano, i to se stává... :-) Pozn. šéfred.

Obrázek:  30.jpg

Nastavení trojrozměrných efektů

Aktivace XGL proběhla snadno, stačí ho pouze zapnout. Ještě poznamenejme, že k tomu, aby fungovalo, je zapotřebí instalace ovladače fglrx, který lze vcelku pohodlně nastavovat pomocí Catalyst Control Center pro Linux a nainstaluje se automaticky v průběhu instalačního procesu. Obrazovka sama o sobě je širokoúhlá a má doporučené rozlišení 1440 x 900, což bez problémů funguje.

Obrázek:  31.jpg

Catalyst Control Center – základní informace

Obrázek:  32.jpg

Catalyst Control Center – nastavení obrazu

Co mě mile překvapilo, byla i automatická schopnost změny frekvence procesoru podle potřeby a intenzity podsvícení displeje. Tato nastavení se hodí především na cestách, kdy potřebujete, aby notebook dlouho vydržel při chodu na baterii (výrobce udává výdrž dvě hodiny). Tyto volby byly přednastaveny a bylo je možno rovnou používat.

Obrázek:  33.jpg

Nastavení baterie

Je sice zajímavé, že stav nabití baterie neukázal vyšší hodnotu než oněch 99 % i při plně nabité baterii, ale zřejmě se jednalo o nějakou chybu mezi nebem a zemí. Pro jistotu jsem také vyzkoušel na SD kartě i integrovanou čtečku a jak je vidět, funguje dobře.

Obrázek:  34.jpg

Zpráva KDE o vložení paměťové karty do čtečky

Gigabitová síťová karta fungovala bez problémů a integrované wifi zřejmě také.

Obrázek:  35.jpg

Nastavení síťových rozhraní

V čem jsem ovšem narazil, to bylo uspání notebooku do operační paměti. To skončilo na černé obrazovce informující o tom, že systém ukončuje konzole a to bylo vše. Poté bylo nutno systém vypnout natvrdo a opět spustit. Naopak uspání notebooku na disk počítače fungovalo bez problémů, i když na můj vkus trochu těžkopádně.

Uspávání na Linuxu je závislé na nastavení ACPI – proto si ověřte, že jste využili všechny rady, které najdete např. v dokumentaci – madrivalinux.cz/dokumentace. Pozn. šéfred.

Pro kompletnost informací ještě uvádím tabulku s obsazením disku a velikostí odkládacího oddílu (swap).

Obrázek:  36.jpg

Rozdělení disku a obsazení paměti

Z obrázku je vidět, že si systém vzal zhruba osm gigabajtů pro sebe, vytvořil trochu přemrštěný čtyřgigabajtový odkládací oddíl a zbytek nechal pro domovský adresář uživatelů. Pojďme se ale nyní podívat, jak si vedlo Ubuntu.

Obrázek:  10.jpg

 

Nahoru

Příspěvky

Mandriva Linux 2008.0
Lukáš kokeš 1. 02. 2008, 06:20:39
Odpovědět  Odkaz 
Jen byh potřeboval vědět jestli v téhle verzi už je standartně podporováno digitální tv tuner a jede konkrétně o Aver media DTV 777 odpověd mi můžete zaslat mejlem. děkuji
ale jo
jos 4. 02. 2008, 18:48:44
Odpovědět  Odkaz 
mě to de out of the box s Kaffeinem, ale při maximalizaci se to nějak drbe, teď se snažim přijít na to jak to odstranit.
uname -r
2.6.22.12-desktop586-1mdv

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux