přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Fish Fillets

Fish Fillets

Martin Janíček - skvělá logická hra od českého vývojového týmu. Nadupaná grafika a drsná obtížnost - taková je hra Fish Fillets.


Fish fillets - Next Generation

Fish Fillets je logická hříčka, při níž si vaše mozkové buňky jen tak neodpočinou. Jedná se o převod hry od ALTAR interactive, jež byla původně určena pro operační systém Windows.

Hlavní roli v ní hrají dvě rybky (vzhledem lehce připomínající Muldera a Scullyovou ze známého televizního seriálu Akta X) - tajní agenti FDTO (Fakt děsně tajná organizace), jejichž úkolem je vyřešení několika záhad.

Čeká na vás celkem 70 úrovní. Vy musíte své rybí agenty ovládat tak, aby se oba dostali z dané místnosti ven. Každá z ryb má specifické vlastnosti. Modrý zástupce mužského pohlaví sice působí poněkud těžkopádně, jeho výhodou je však síla, kterou disponuje. Ta zajišťuje, že může zvedat všechny druhy předmětů. Jeho nevýhodou je mohutnost. Červená rybka je naproti tomu kratší a užší, s těžkými předměty si však bohužel neporadí.

Je tedy třeba zkombinovat vlastnosti obou hrdinů. Podotýkám, že v jednom okamžiku můžete ovládat pouze jednu rybku. Přepínáte se mezi nimi pomocí mezerníku, k ovládání pohybu slouží šipky.

Ryby na sebe nesmí shazovat předměty a podklouzávat pod nimi. Nemohou si navzájem posunovat objekty po hřbetě. Některé z nich mají takový tvar, že by jej rybka mohla držet a zároveň posouvat, ale ani to není možné. Konec hry nastane i v situaci, kdy jeden z agentů něco přihodí na hromádku, kterou drží druhý.

Co je naopak dovoleno? Rybky mohou bezstarostně posouvat předměty po pevné podložce. Smrtí dokonce neskončí ani přesun elementu po jiném, jejž rybka drží. Můžou také pod předmětem podplouvat a předávat si jej a pokud předmět hned spadne, může jej jedna z druhé shodit.

Naštěstí máte na každou místnost nekonečně mnoho pokusů. Hru lze průběžně ukládat, což mnohdy jistě znamená nemalé zpříjemnění, ale pozor: v mnoha úrovních je třeba myslet dopředu a může se stát, že si hru uložíte v okamžiku, kdy už nemá řešení.

Vaše cesta jednotlivými úrovněmi je zaznamenávána do mapky. Ta se na mnoha místech větví, takže když si s nějakou místností dlouho nevíte rady, můžete hrát jinou a později se vrátit. V prvních levelech vám rybky budou lehce radit, obtížnost se ovšem brzy zvýší a bude záležet pouze na vás, jestli se agenti ve zdraví dostanou dále.

Každá místnost je svým způsobem originální a o překvapení není nouze. Mluvené dialogy rybích agentů jsou většinou vtipné. Kouzlo Fish fillets tkví především v detailech - jednotlivé předměty jsou velmi detailně prokresleny, některé jsou dokonce animované, případně ozvučené. Smysl pro humor autorům hry nechyběl, a tak se u přemýšlení rozhodně nebudete nudit.

Fish fillets ocení také hráči, kteří nedisponují znalostí angličtiny, a to díky datovému balíčku s češtinou. Ten naleznete na oficiálních webových stránkách fillets.sourceforge.net případně stačí vložit CD přiložené k tomuto číslu a hru přímo spustit (není nutné ji instalovat). Připravili jsme hru pro spuštění přímo z CD bez instalace, případně si ji můžete nakopírovat na disk. U hry najdou binární EXE soubor i fanoušci systému Windows.

ilustrace 1

ilustrace 2

Nahoru

Příspěvky

Fish Fillets
kámoš 23. 07. 2007, 18:15:23
Odpovědět  Odkaz 
Jeto bezva logická hra.Máme už doma skoro všechno hotovo.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz