přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání

Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání

ldp.jpg

O tom, že sáhodlouhá dokumentace nemusí být vždy nudná a suchá, ale dá se číst s chutí a zaujetím, mě před mnoha lety přesvědčil dokumentační projekt Linuxu. Setkal jsem se s ním na univerzitě v době svých linuxových začátků. Během několika měsíců jsem se knihou prokousal a znalosti z ní získané mi z větší části stačí dodnes.


Nyní se mi do ruky dostalo nejnovější, 4. aktualizované, vydání dokumentačního projektu. Přestože jsem ho stránku po stránce celý znovu nepřečetl, ale kapitolami se probíral dle zájmu, musím říct, že ač je název knihy stále stejný, obsah reflektuje znatelný vývoj Linuxu. Z informací uvedených na přebalu knihy se lze dozvědět, že se oproti předchozí verzi z roku 2003 liší o více než 80%. Je to dost.

Kniha je rozdělena celkem do 5. částí, příruček, které jsou dále členěny na kapitoly.

První zhruba 190stránková část nazvaná Úvod do Linuxu vás v celkem deseti kapitolách a dvou přílohách seznámí s Linuxem. Pokud s Linuxem delší dobu děláte, kapitolu pouze prolétnete. Pokud je ale pro vás systém Linuxu nový a rádi byste se dostali někam dál než jen k používání grafických klikacích obrazovek, bude pro vás tato kapitola tím pravým vstupem do linuxového světa.

Po zodpovězení základní otázky Co je Linux? budete podrobně seznámeni se soubory a souborovými systémy. Dozvíte o velmi důležitých věcech ze světa procesů. Bude vám představen mocný mechanismus přesměrování vstupu, výstupu a chybového výstupu. Ve zkratce vám budou představeny základní linuxové editory Ed, GNU Emacs a Vi(m). Naučíte se konfigurovat uživatelské rozhraní. Následně se ve velmi krátké kapitole dozvíte o tiskárnách a tisku dokumentu. Nakonec jsou probrány techniky zálohování a sítě. První příloha ukončující první část je pak věnována doporučením, kam se pro linuxové informace ubírat dál. V druhé příloze jsou pak shrnuty běžné funkce shellu.

Druhá přibližně 120stránková část je rozdělena celkem do čtrnácti kapitol, jedné přílohy a nese název Příručka správce operačního systému. Tato část popisuje ty aspekty používání operačního systému, které se vztahují k jeho správě. Je určena všem těm, kdo o správě operačního systému Linux moc nebo vůbec nic nevědí.

Příručka vám nejprve podá přehled o Linuxu. Budou vám představeny jednotlivé části Linuxu a stručně popsány nejdůležitější služby v Unixovém systému. Samostatná kapitola je pak věnována uspořádání adresářové struktury. Dále pak jsou probrány hardwarové nástroje, disky a další média. Následně je popsána správa paměti, sledování systému, spouštění a zastavování systému, proces init, přihlašování a odhlašování, správa uživatelských účtů, zálohování, časové údaje a nápověda. V příloze pak naleznete slovníček věnovaný slovním definicím pojmů, které jsou spojované s Linuxem.

Třetí část nazvaná Bash pro začátečníky čítá téměř 140 stran rozdělených do dvanácti kapitol. Určená je začátečníkům i pokročilým uživatelům, kteří si chtějí v Linuxu usnadnit práci. Jednotlivé kapitoly jsou koncipovány jako učební text. Každou kapitolu zakončuje cvičení, na kterém si ověříte připravenost na další kapitolu.

V úvodní kapitole třetí části se dozvíte informace o samotném Bashi. Druhá kapitola vás uvede do základů psaní skriptů, tvorby a jejich ladění. Dále pak bude probráno prostředí Bashe, velmi užitečné regulární výrazy, řádkový editor Sed a základy programovacího jazyka Awk. Probrány budou podmíněné příkazy, vytváření smyček, práce s proměnnými. Naučíte se vytvářet interaktivní skripty a funkce.

Čtvrtou, zhruba 140stránkovou, část nazvanou Linux na cestách tvoří dvanáct kapitol a jedna příloha. Tato část se týká mobilních počítačových zařízení, tedy laptopů, notebooků, PDA a mobilních telefonů.

Úvodem se tato část zabývá vhodným výběrem notebooku a následně linuxové distribuce k němu a její instalace. Dále jsou pak probírány palmtopy, PDA, HPC, tabletová PC, Pen PC, mobilní telefony a pagery. Opomenuty nezůstaly digitální fotoaparáty, kalkulačky a příslušenství jako PCMCIA karty, USB a další. Závěrem je řečeno něco málo o jádře a probrány jsou nejčastější požadavky, se kterými se můžete setkat na cestách. Například je ukázáno, jak se připojit k internetu nebo si nastavit mail. V příloze pak jsou ve zkratce shrnuty známé operační systémy.

Pátou, rozsahem nejobsáhlejší, část knihy tvoří návody. Na celkem 651 stránkách naleznete dvacet praktických návodů. Jejich záběr je skutečně široký. Od návodu k editoru Emacs, který je psaný pro začátečníky, přes softwarový RAID, Sambu, šifrování, tisk v Linuxu, IPv6, webkameru, až po přiblížení herního Engine GLQuake, IRC, řešení potíží se spamem a ekologickým zamyšlením.

Praktické návody nejsou koncipovány pro čtení od první kapitoly k poslední. Jejich obsah nejčastěji využijete při řešení konkrétních problémů.

I přes vyšší cenu, která však plně odpovídá rozsahu, mohu říct, že se kniha vám, kdo to s Linuxem myslíte vážně, vyplatí. Linux - Dokumentační projekt vám vydrží skutečně na hodně dlouho.

Kolektiv autorů: Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání. Computer Press, 2008. 1336 stran černobílých. ISBN: 978-80-251-1525-1. Cena 1290 Kč/64,40 €

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
Kasimyr 19. 12. 2008, 10:31:44
Odpovědět  Odkaz 
Knihu jsem si stáhl ve formátu pdf. Jen tak zběžně jsem si ji prohlédl. Je tam neskutečně mnoho chyb. Nedoporučuji něco takového vůbec kupovat.
Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
Slavko 19. 12. 2008, 10:44:11
Odpovědět  Odkaz 
Ja som si ju kúpil, ako PDF som mal 3. vydanie.

Som všk prekvapený, že bola vypustená príručka pre správcu siete a pridaná, myslím, príručka pre notebooky.

Inak to je pekné čítanie, s mnohými súvislosťami a princípmi...
Vlastimil Ott Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
Vlastimil Ott 19. 12. 2008, 11:36:41
Odpovědět  Odkaz 
Tady se mluví o čtvrtém, zcela přepracovaném, vydání, které se od třetího vydání diametrálně odlišuje, a to také tím, že NENÍ k dispozici jako PDF, takže jste ho nemohl vidět.

Na zcela nové koncepci a opravě chyb se jako odborný korektor masivní měrou podílel Ivan Bíbr, který stojí za bestsellery typu Mandriva Linux CZ nebo Kniha Ubuntu.

Ta kniha je prostě úplně jiná než LDP3 - mnohem lepší.
Ivan Bíbr Re:Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
bibri 19. 12. 2008, 12:06:59
Odpovědět  Odkaz 
Je to tak jak píše Vlasta, více zde:

http://www.bibri.net/aktivity/korektury/
Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
LuFa 19. 12. 2008, 13:31:30
Odpovědět  Odkaz 
Kasimyr: Co vím, toto 4.aktualizované vydání ve formátu .pdf oficiálně dostupné není. Formulace "neskutečně mnoho chyb" se mi zdá také dosti nepravdivá. Můžeš být víc konkrétní?
Re:Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
Kasimyr 19. 12. 2008, 21:06:33
Odpovědět  Odkaz 
Knihu jsem stáhl tady (oficiálně je ke stažení):

http://knihy.root.cz/kniha/linux-dokumentacni-projekt-4-vydani/

Rozhozené formátování, rozdělovníky uprostřed textu. Pomíchané znakové sady: některé odstavce jenom chybně zobrazují česká písmena, některé odstavce jsou čínsky, případně azbukou. Drobné části textu chybí, čímž se ztrácí smysl, či pozměňuje smysl věty. To je problém především pro člověka, který se v linuxu příliš neorientuje. V textu samozřejmě nejde vyhledávat.

Nejsem sám co je nespokojený. Píše se o tom třeba tady a tady:
http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/linux-dokumentacni-projekt-4.-vydani-ke-stazeni
http://www.root.cz/zpravicky/linux-dokumentacni-projekt-4-vydani-ke-stazeni/

Závěr, pravděpodobně je to udělané naschvál, aby si knihu lidé koupili. To je můj názor. Ale pokud je k tomu takový přístup, že je dokumentace záměrně poničena, tak já to podporovat nebudu.

Já osobně potřebuju vyhledávat v pdf-ku a pokud tomuto je zabráněno, pak zmrzačený dokument nepotřebuju.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
Vlastimil Ott 19. 12. 2008, 22:01:07
Odpovědět  Odkaz 
Rozumíme si v tom, že to, o čem mluvíte, je nějaký neoficiální bastl? Máte to tam napsané:

Toto je neoficiální PDF soubor obsahující veškerý text, ale bez plného (knižního) formátování. Původní .rtf soubory stáhnete z webu Computer pressu. Můžete také stáhnout třetí vydání knihy.

Ty RTF soubory jsem už nenašel.

Nenapadlo vás, že třeba tomu Bíbrovi a dalším lidem museli zaplatit, aby ta kniha vůbec měla smysl? Pokud mi říkal, dělal na tom několik měsíců... Proč myslíte, že by to mělo být zadarmo, když na tom x lidí velmi tvrdě pracovalo dlouhou dobu?
Re:Re:Re:Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
Kasimyr 20. 12. 2008, 13:13:11
Odpovědět  Odkaz 
Tak se omlouvám. Myslel jsem si (už nevím jak jsem k tomu přišel), že to bude jako v případě třetího vydání, kdy byla současně vydaná jak knižní publikace, tak elektronická.
Škoda, že v případě této čtvrté verze neexistuje i bezchybná verze v pdf. Přepisovat se mi to fakt nechce.
Ještě jednou se omlouvám.
Ivan Bíbr Re:Re:Re:Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
bibri 29. 12. 2008, 13:51:41
Odpovědět  Odkaz 
>>Knihu jsem stáhl tady (oficiálně je ke stažení): http://knihy.root.cz/kniha/linux-dokumentacni-projekt-4-vydani/

Oficiálně NENÍ PDF ke stažení. Cituji z výše uvedené stránky: "Toto je neoficiální PDF soubor obsahující veškerý text, ale bez plného (knižního) formátování."

>>Rozhozené formátování, rozdělovníky uprostřed textu. Pomíchané znakové sady: některé odstavce jenom chybně zobrazují česká písmena, některé odstavce jsou čínsky, případně azbukou. Drobné části textu chybí, čímž se ztrácí smysl, či pozměňuje smysl věty. To je problém především pro člověka, který se v linuxu příliš neorientuje. V textu samozřejmě nejde vyhledávat.

Stěžujte si u toho, kdo to PDF vyrobil (www.root.cz). Nejlépe bude když je donutíte k tomu, aby uvedené chyby rovnou opravili.

>>Závěr, pravděpodobně je to udělané naschvál, aby si knihu lidé koupili. To je můj názor. Ale pokud je k tomu takový přístup, že je dokumentace záměrně poničena, tak já to podporovat nebudu.

Toto je absolutní nesmysl (celé), resp. ničím neopodstatněný závěr. Záměrem bylo poskytnout tentokrát LDP v souladu s licencí (GFDL) a ta jasně ukládá dostupnost "průhledné kopie" (upravitelného textu). Předchozí vydání knihy v tomto smyslu licenci zcela jistě nevyhovovala, protože nic takového neposkytovala, poskytovala pouze tiskové PDF. A to je špatně. Došlo proto ke sjednocení licence (na knihu jako na celek) a v souladu s ní i k plnění závazků plynoucích z licence.

Stejně nesmyslné jsou i odkazované debaty, speciálně ta na rootu. Tam je spousta lidí, kteří chtějí cosi vymáhat, ale tu licenci evidentně ani nečetli. Jsou přitom dost mimo mísu.

Více informací najdete v předmluvě, kterou jsme napsali s odborným vedoucím, ale která se do knihy už bohužel nevešla. Limit vazby je právě je 1336 stran a vydavatel se rozhodl vyhodit právě toto - dle mého poněkud nešťastně, jak dokazují i tyhle debaty (bylo tam pár vhodnějších kandidátů, upozornil jsem na ně). Doporučuji k přečtení, spousta věcí vám pak bude jasnější.

http://knihy.cpress.cz/Pocitac/BookDoc.asp?DocID=0&BookID=2676&DownloadSection=2

>Já osobně potřebuju vyhledávat v pdf-ku a pokud tomuto je zabráněno, pak zmrzačený dokument nepotřebuju.

Znovu: stěžujte si tomu, kdo daný dokument zmrzačil. Kniha zmrzačená není. Jestli chcete vyhledávat v textu, použijte uvolněné "zdrojové texty".
Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
rednex 19. 12. 2008, 14:36:35
Odpovědět  Odkaz 
Podle recenze vypadá kniha pěkně, Ivan Bíbr je taky dobrá reference, tak do toho v knihkupectví nahlédnu.
Jinak jsem ale proti knize kvůli nějakému předchozímu dílu, asi II, předpojatý, dostala se mi kdysi v době prvního Linuxového nadšení do ruky, několikrát jsem v ní něco hledal, přečetl pár stran, aniž bych se cokoliv dozvěděl. Přišlo mi, že se tam pořád jen na něco odkazovalo a někomu děkovalo. Ještě že jsem měl "Příručku českého uživatele" V.Vychodila.
Lukáš Faltýnek Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
LuFa 19. 12. 2008, 23:16:08
Odpovědět  Odkaz 
Kasimyr: Aha, tak abych se přiznal, neoficiální .pdf jsem neviděl. V knize ale rozhodně nic z toho co v komentáři uvádíte není. Text, a formátování jsou v pořádku. Věty dávají smysl. Práce českého kolektivu je znát.
Recenze knihy Linux Dokumentační projekt, 4. aktualizované vydání
kvet 22. 06. 2009, 20:27:55
Odpovědět  Odkaz 
Pro Kasimyra:
Pokud si chceš opravdu stáhnout LDP poslední verzi, pak si jej můžeš stáhnout ze stránek http://tldp.org/
tedy pokud umíš anglicky..., a máš se chuť probírat obrovským množstvím dokumentace.
Předpokládám, že zmíněné české čtvrté vydání čerpalo právě z těchto zdrojů, aby jeho redukcí vytvořili poněkud stravitelnější četbu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Faltýnek

Lukáš Faltýnek

Vystudoval informační management na Univerzitě Hradec Králové. Pracuje jako analytik/programátor. Láskou k počítačům vzplanul v roce 1986, kdy dostal svůj první počítač Atari 800 XL. S Unixem se poprvé setkal před dvanácti lety. Chvíli nato pak s Linuxem, který si pro jeho svobodu zamiloval. Je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho koníčky patří literatura, kinematografie a cestování.


  • Distribuce: Ubuntu

| blog


Tagy