přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Revolution OS: Linux na stříbrném plátně

Revolution OS: Linux na stříbrném plátně

revolution_os.jpg

Tato recenze bude trochu netradiční, nepodíváme se na zoubek softwaru nebo hardwaru, nebudeme hodnotit ani knihu, dalším pánem na holení je totiž Revolution OS. Věřte nebo ne, film o Linuxu. Jak se zrodil Linux? Proč je Linus Torvalds jako Han Solo? Nejen na tyto otázky se film snaží odpovědět.


Zvolil jsem nadpis tak trošku přitažený za vlasy, protože film Revolution OS se samozřejmě nikdy v kinech masově nepromítal a už má pěknou řádku let za sebou - vyšel v roce 2001. Ale to vůbec nevadí, jelikož opravdu profesionálně zpracované filmy s tématikou Linuxu nebo open source by se daly spočítat na prstech jedné ruky vysloužilého pyrotechnika.

"Dát cenu Linuse Torvaldse nadaci svobodného software je něco jako dát cenu Hana Sola rebelské flotile." - Richard Stallman

Film vznikl pod taktovkou J. T. S. Moorea (podobnost se známým konspirátorem Michaelem Moorem čistě náhodná), který napsal scénář a ujal se i produkce a režie. Ten ho pojal v klasickém dokumentárním stylu, kde se střídají rozhovory s osobnostmi s dobovými záběry. Rozhovory jsou tou nudnější částí, protože zpovídané osobnosti nejsou žádní velcí řečníci, aby udrželi pozornost diváka dlouhé minuty. Filmu by slušely častější prostřihy, více energie a hlavně jiná hudba, ta má bohužel spíše uspávací charakter. Mezi mnoha významnými osobnostmi vystoupí i dva nejvýznamnější - Richard Stallman a Linus Torvardls. Linus vám například přesně vysvětlí, jak se slovo Linux správně vyslovuje a proč.

Linus při přednášce, zdroj revolution-os.comLinus při přednášce, zdroj revolution-os.com

Ta druhá část je lepší a pro diváka o poznání zajímavější. Záběry nechávají přičichnout k době, kdy byl Linux jakýmsi fenoménem a provázela ho euforie a nadšení z něčeho nového. A především jiného a konkurenčního pro všudypřítomný Microsoft. Tak uvidíte, jak se Linux objevil v televizi díky obrovskému nárůstu hodnoty akcií Red Hatu, nebo jak konference LinuxWorld doslova praskala ve švech. Podíváte se i na demonstraci uživatelů, kterým se nelíbí, že si s novým počítačem musí koupit licenci Windows, i když chtějí používat Linux, a vydávají se vrátit je do Microsoftu. Jak jistě víte, toto je i po více než deseti letech stále aktuální téma. Právě tyto záběry mají velkou hodnotu a jen kvůli nim by Revolution OS stál za to.

Kdo si objednal Windows? Zdroj revolution-os.comKdo si objednal Windows? Zdroj revolution-os.com

Revolution OS má tak trochu infantilní podtitul Hackers, Programmers & Rebels UNITE! (Hackeři, programátoři a rebelové, spojte se!). A v podobném duchu se nese celý film. Určitě by neuškodilo, kdyby byli autoři trochu objektivnější, citlivější jedince mohou takové ty známé řeči o "vznešené ideji" trochu vyděsit a bohužel to ani nepřibližuje Linux širší veřejnosti. Jako jedinou zásadnější výhodu prezentuje otevřený kód. Mnoho uživatelů to ale zkrátka nezajímá, a ti se z filmu nedozví, proč by si vlastně měli Linux pořídit. Moc filosofování a málo praxe. Ale má to i své výhody, i když je filmu už tolik let, nezastarává.

Konference LinuxWorld v dobách své největší slávy, zdroj revolution-os.comKonference LinuxWorld v dobách své největší slávy, zdroj revolution-os.com

Možná jste doufali, že byl film vydán pod svobodnou licencí. Musím vás zklamat, pokud se na film budete chtít podívat, musíte si ho koupit. V Čechách nebo na Slovensku se nedistribuuje, ale sehnat lze třeba na Amazonu. Můžete se podívat na ochutnávku v podobě traileru.

Na konec ta nejdůležitější otázka. Pro koho je tento film určený? Pro ostřílené hackery zřejmě bude příliš nudný, protože se tam vesměs nedozví nic nového. Pro průměrné uživatele počítače to zřejmě také bude nuda, ale z jiného důvodu - nějaký open source je prostě nezajímá a technické termíny jim nic neříkají. Takže bych jako cílovou skupinu viděl uživatele, kteří nějaké povědomí o IT mají, o Linuxu někdy slyšeli nebo se o něj zajímají. Pro ty to může být zajímavé nahlédnutí do minulosti, aneb jak to všechno vlastně začalo. Události a doba to byla určitě zajímavá a podle mě z ní autoři mohli vytěžit víc, především trochu energičtější film. Ale pokud se o Linux a jeho historii zajímáte, s klidem vám ho mohu doporučit a hádat, že litovat nebudete. Ale víte jak, na romantický večer s přítelkyní nebo přítelem jsou tu jistě vhodnější snímky.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
Petr 9. 01. 2010, 01:55:59
Odpovědět  Odkaz 
To s tím předinstalovávaným Windows mě taky pěkně štve. Sehnat notebook nebo netbook bez Windows, aby spliňoval to, co od něj člověk chce, dá pořádně zabrat. Místo aby EU nutila Microsoft dávat do Windows více prohlížečů, měla dupnout na distributory počítačů a donutit je prodávat jak verzi s Windows tak bez nich.
Re:Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
tricqster 9. 01. 2010, 17:54:16
Odpovědět  Odkaz 
s tym uplne suhlasim. myslim, ze je to skor nemozne. ked si vyberiem znacku a konfiguraciu, tak je takmer iste, ze ho bez OS nedostanem. pytal som sa aj na moznost objednat ho bez OS, alebo na odmietnutie EULY a pozerali sa na mna ako keby som spadol z mesiaca. snazili sa ma presvedcit, ze bez OS mi to na nic nebude (asi si mysleli, ze si chcem nainstalovat piratsky win), tak som sa ani nesnazil nieco vysvetlovat a siel som prec.
Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
jirka11 9. 01. 2010, 15:48:18
Odpovědět  Odkaz 
Kde by se dal stahnout? Diky moc
Vojtěch Trefný Re:Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
Vojtěch Trefný 9. 01. 2010, 20:27:13
Odpovědět  Odkaz 
Lidi, čtěte ty články pořádně...

"Možná jste doufali, že byl film vydán pod svobodnou licencí. Musím vás zklamat, pokud se na film budete chtít podívat, musíte si ho koupit. V Čechách nebo na Slovensku se nedistribuuje, ale sehnat lze třeba na Amazonu. "
Re:Re:Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
jirka11 10. 01. 2010, 00:03:40
Odpovědět  Odkaz 
Aha tak to jo :)
Re:Re:Re:Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
aaaa 10. 01. 2010, 14:43:52
Odpovědět  Odkaz 
zkus torrenty, ja jsem mel uspech
Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
petrvlk 16. 01. 2010, 19:17:25
Odpovědět  Odkaz 
:D
Amazon, koupit film o Linuxu???
:D
Stačí dát do Googlu název filmu a zaříkávadla jako : Rapidshare, Megaupload, Netload, Stáhni to, Quickupload...
a za deset minut je to doma
Revolution OS: Linux na stříbrném plátně
Pavel 25. 05. 2013, 23:56:47
Odpovědět  Odkaz 
Sice trošku starší téma, ale pořád aktuální. Právě jsem viděl film Piráti ze Silicon Valley a víte co, bylo mi z toho opravdu tak nějak divně, prostě zle, pocit prázdnoty, smutku a na blití zároveň. Zajímám se o počítače a techniku již od doby kdy začínal dos a kdy za socializmu byli první počítače, atari, commodore Amiga, atd. O pozadí jsem nějak nevěděl. Je to to samé, jako když člověk žere "maso", nevidíte prostě těch "milión sto pět" týraných a vyvržďovaných bytostí... No a pak si uvědomíte, že je něco hodně špatně. Ještě že je tady Linux, chystám se na film Revolution OS, tak uvidím, snad mě nezklame...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz