přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bittorrentový streaming

Bittorrentový streaming

BitTorrent Live

Bittorrent představil streamingovou technologii, která s využitím principu P2P sdílení umožňuje snížit datový tok z původního serveru a zvýšit kvalitu a spolehlivost přenosu.


Zatímco podporovatelé projektu VLC vyhlásili odměnu na implementaci podpory bittorrentové komunikace, samotný BitTorrent to vzal z opačného konce a představil multimediální streaming založený na bittorentových principech známých z klasického peer-to-peer sdílení. Běžně je při streamingu problém s tím, že jde o komunikaci typu „one-to-many“ (tedy jeden zdroj, mnoho cílů), ale přitom se využívá unicastová komunikace. Stejná data se tedy přenášejí mnohokrát současně a proto se snadno zahltí přenosová linka.

Tuto nevýhodu odstraňuje právě bittorrentový streaming (BitTorrent Live). Využívá toho, že se určitý datový blok přenese k několika účastníkům sítě a ti ho pak šíří dál. Čím více lidí chce přijímat určitý streaming, tím lépe – data lze získávat z více zdrojů. Výsledkem je odlehčení původního zdroje, větší spolehlivost dodávky do cílových míst a také snížení latence (není nutné přednačítat velké množství dat do bufferu). Tvůrci zatím vytvořili desktopovou aplikaci (pro Linux, Windows a Mac OS X; linuxová verze je připravena v podobě balíčků pro Ubuntu) a chystají se na mobilní.

Nahoru

Příspěvky

Bittorrentový streaming
beer 13. 03. 2013, 16:34:23
Odpovědět  Odkaz 
Super. Zrovna nedávno jsem si říkal, že by něco takového bylo skvělé například pro streamování televize. Přenášet by se tak mohlo vysílání z dvb-t, dvb-c a dvb-s. Akorát by to streamované vysílání asi muselo mít stejné parametry obrazu, kodeky atd, aby se mohl do streamování zapojit každý. Ta případná konverze by musela probíhat zřejmě v reálném čase, dal by se možná použít formát WebM.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz