přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?

ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?

Microsoft

Článek na serveru Investigace.cz se zabývá problematikou závislosti veřejné správy na proprietárním softwaru jediné firmy.


České centrum pro investigativní žurnalistiku (ČCIŽ) vydalo na svém serveru Investigace.cz článek věnující se problematice závislosti (nejen české) veřejné správy na proprietárním softwaru společnosti Microsoft. V Německu se už problémy, které ze závislosti vyplývají, začínají poměrně intenzivně zabývat politici.

Paradoxem je, že v Mnichově, kde se ze závislosti téměř úplně osvobodili, se nyní řeší návrat k softwaru firmy Microsoft, přestože podle vedoucího IT k tomu není žádný přesvědčivý technický důvod.

Například podle německého europoslance Johna Philippa Albrechta se už z Evropy stala „digitální kolonie“, kde orgány veřejné správy nejsou schopny zaručit soukromí dat. Naopak Polsko toto prakticky vůbec neřeší. Polská ministryně pro digitalizaci Anna Streżyńska dokonce říká, že Microsoft je správná spotřebitelská volba, protože jeho produkty jsou prostě dobré: „Náš problém není monopol, ale jen to, že platíme moc.“ Česko je podle autorek článku někde uprostřed.

V článku se dočtete například i to, jak se k situaci staví Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo jaký názor má Ondřej Profant z České pirátské strany, bezpečnostní specialista Michal Wozniak či italský generál Camillo Sileo.

Nahoru

Příspěvky

ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?
Jirka 20. 04. 2017, 16:51:33
Odpovědět  Odkaz 
Ono by v první řadě stačilo, aby byla zákonem upravena kompatibilita dat, lépe řečeno aby státní moloch měl POVINNOST komunikovat v některém z otevřených formátů.

Konkrétní vybavení aplikacemi bych řešil až na druhém místě, i když je fakt, že zblbělost MS má doslova monstrózní rozměry.

Nejde jen o to, že si dotyční odpovědní zcela nepochybně "přivydělávají" prosazováním produktů MS. Horší je, že dle taťky Goebbelse "tisíckrát opakované lež se stala pravdou", neboli že spousta, ba většina jedinců v běžném životě vůbec nic jiného nezná a přijde jim to úplně normální...
Re: ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?
Johanka 21. 04. 2017, 16:21:47
Odpovědět  Odkaz 
Co se týče povinného používání otevřených formátů, tak drobný problém je v tom, že se mezi ně, pokud vím, řadí i microsoftí OpenXML resp. ECMA-376...
Lukáš Jelínek Re: Re: ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?
Lukáš Jelínek 21. 04. 2017, 20:57:13
Odpovědět  Odkaz 
Samotný Microsoft ale začal tento formát podporovat až v MSO 2013 (ve striktní verzi). Při standardizaci totiž došlo ke kompromisu, že byla specifikace oproti původnímu návrhu (z dílny Microsoftu) poněkud upravena, aby měl formát větší šanci projít jako standard.

Navíc OOXML není zcela otevřený formát, protože počítá se vkládáním proprietárních objektů, k čemuž také v praxi běžně dochází. Další problém je v rozsahu specifikace, už pouhá 1. část (Fundamentals & Markup Language Reference) má 5560 stránek!
Re: Re: Re: ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?
Johanka 21. 04. 2017, 22:40:29
Odpovědět  Odkaz 
Hmm, čili v tom zákoně by se ještě muselo přesně specifikovat, od kdy má daný kancelářský balík kompletní podporu standardu a jaký je rozsah specifikace? Tak to bych opravdu chtěla vidět... :-)

Tedy - bavíme se stále o případné nové zákonné normě? Já nelobuju za microsoftí kancelářský balík. Já jen predikuju, jak by to dopadlo.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?
Lukáš Jelínek 22. 04. 2017, 00:15:09
Odpovědět  Odkaz 
V praxi to státy řeší tak, že určí konkrétní otevřený formát, který bude veřejná správa povinně používat. Tedy v případě kancelářských dokumentů je to ODF. Má to tak například Velká Británie.

Musí se k tomu přistupovat racionálně a ne přísně formalisticky. U nás například platí povinnost zveřejňovat některé informace ve "strojově čitelném formátu". Logické by bylo, zvolit vhodný a co nejjednodušší existující standard, případně na takovém standardu formát založit (takhle u nás vznikl například formát ISDOC pro elektronickou fakturaci - ale jeho nasazení v praxi je bohužel hodně malé). Jenže na ministerstvu financí usoudili, že je takovým formátem PDF s textovou vrstvou a takto realizovali seznam blokovaných webů podle zákona o hazardních hrách. To asi ani nepotřebuje komentář...
ČCIŽ: Je česká státní správa „rukojmím Microsoftu“?
mkub 20. 04. 2017, 22:19:13
Odpovědět  Odkaz 
co ta polska ministerka fetuje, alebo je podplatena Microsoftom? vacsiu hlupost ani nemohla splodit!!!
ČCIŽ: Je ... „rukojmím Microsoftu“? Zbytečné výdaje x chybějící prostředky
Jirka2 21. 04. 2017, 11:38:21
Odpovědět  Odkaz 
1) Naprostý souhlas s Jirkou (1): nejprve zákonná úprava a naprosto nekompromisně všude (stát, kraje, obce...) vyžadovat komunikaci v otevřeném formátu (a také povinnost poskytovat otevřená data všude, kde mají povinnost určitá data zpřístupnit).

2) Teprve pak řešit vybavení aplikacemi...

3) Velká část úředníků (řekl bych minimálně 3/4, pravděpodobně i mnohem více) navíc např. MS Office vůbec nepotřebuje. Kdyby se řešilo vhodnou aplikací (viz reálný příklad níže), nejen by se ušetřilo za licence, ale pomohlo by úředníkům i dalším osobám.

4) V důsledku všeho uvedeného článku se pak nesmyslně utrácí nejen za software, ale i za hardware a jinde naopak mnoho úředníků musí pracovat na příšerném hardware (opět viz reálné příklady níže).

Reálné příklady:
A) Moje příbuzná pracuje na nejmenovaném úřadě v Praze.
a) Většinu pracovní doby používá jednu aplikaci ve Windows, ale především dvě DOS aplikace. Poměrně často si musí něco vyhledat v jedné aplikaci, v jednom DOSovském okně a pak to ručně přepsat do políčka v druhé DOS aplikaci.
b) Na hardware nejsou peníze, takže např. CRT monitor měla ještě dlouho poté, když už se všude používali LCD monitory. PC je upgradovaná "stará šunka", ráno po zapnutí PC, kdy se mimo jiné aktualizuje antivir, se na něm minimálně 10 až 15 minut opravdu nedá vůbec pracovat.
c) Aplikace často padají, když jsou v úřadu "špičky" je celý systém přetížen a má výpadky třeba i desítky minut, PC pak musí většina úředníků restartovat třeba 10x za den a v práci jsou mnohdy dlouho po skončení pracovní doby.
d) Na Windows 7 úřad přešel v nejzazším možném termínu, část PC dokonce používala Windows XP ještě několik měsíců po ukončení jejich technické podpory, než se sehnaly aspoň nějaké peníze na jejich upgrade, aby tam Windows 7 vůbec šlo spustit.
e) V MS Word píší úředníci poměrně hodně dopisů, které se pak posílají lidem. Ale to znamená, že do víceméně stejného textu (asi tak 3 druhy dopisů) opět ručně opisují několik údajů z výše uvedených DOS aplikací! Kdyby na to byla vhodná aplikace, tak nejen žádný MS Office nepotřebují, ale ještě by úřednici ušetřili spoustu času za nesmyslné ruční opisování, všechny dopisy by byly centrálně evidovány a uloženy na serveru a nikoli roztroušeny ve stovkách DOC souborů na desítkách PC (příp. nikde) atd....
f) Mimochodem všichni úředníci mají kompletně zablokován přístup na Internet (kromě úředního mailu a pár webů ministerstva a úřadů). Asi před rokem jim povolili ještě jizdnirady.cz, to bylo radosti! (Předtím mi příbuzná často volala a dopravní spojení jsem ji hledal já.) Takže rozhodně není pravda, že by úředníci půlku pracovní doby trávili na Internetu/sociálních sítích.
Podobná situace je ještě na několika dalších úřadech, jen ji neznám tak dopodrobna


B) Detašovaný úřad patřící pod ministerstvo, mimo Prahu. Známá mě poprosila, abych se přišel podívat na její PC, protože ji během práce stále píše podivné hlášky v angličtině a aplikace se zasekne.
Aplikace napsaná v MS Access, vyplňoval se poměrně rozsáhlý formulář (nějaká žádost), který byl již z velké části předvyplněn. PC mělo opět strašně málo paměti a bylo pomalé jako "šnek". Zhruba každou hodinu pak vyběhla chybová hláška
"Temporary database file has grown too large" nebo tak nějak a aplikace totálně zatuhla, bylo nutno ji násilně ukončit. Pochopitelně nová data z posledního formuláře byla pryč a jen samotné opětovné spouštění aplikace trvalo pěkně dlouho.

Zde byla aplikace špatně naprogramována nebo to bylo jen tím nedostatkem paměti (na disku bylo místa dost) nevím, ale vyzkoušeli jsme, že když se vždy nejvýše po vyplnění tří formulářů aplikace preventivně ukončí a znovu spustí, tak se chybová hláška již neobjeví. Po pár měsících mi pak známá radostně sdělovala, že se konečně našly nějaká peníze na upgrade jejího PC, které je nyní mnohem rychlejší a již nemusí ani aplikaci neustále zavírat.
Re: ČCIŽ: Je ... „rukojmím Microsoftu“? Zbytečné výdaje x chybějící prostředky
mezek 22. 04. 2017, 00:06:19
Odpovědět  Odkaz 
Většina úředníků jen vyrábí práci pro jiné úředníky, ten Microsoft je jen třešnička na dortu. Spousta případů není o tom v čem to napsat, ale jestli to vůbec napsat. Interaktivní formulář na webu je sice lepší než proprietální software, ale pořád platí že nejlepší úřad je ten na který nemusím.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz