přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Důchodová správa vsadila na Linux

Důchodová správa vsadila na Linux

Deutsche Rentenversicherung

Správa důchodového zabezpečení v německém Bádensku-Württembersku využívá Linux a považuje ho za extrémně spolehlivý, s vysokou flexibilitou a bez kompromisů ve výkonu, dostupnosti nebo bezpečnosti.


Regionální správa důchodového zabezpečení v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko (Deutsche Rentenversicherung Baden-Württemberg) využívá na svých serverech Linux a vyjadřuje velkou spokojenost s tímto systémem. Vedoucí oddělení informačních technologií Falk-Oliver Bischoff přímo řekl, že linuxová platforma „je extrémně spolehlivá a z hlediska dostupnosti nesrovnatelná s jinými řešeními.“

Podle studie firmy Novell, která Bischoffa cituje, znamenala volba Linuxu „mnohem větší flexibilitu než dříve, bez kompromisů ve výkonu, dostupnosti nebo bezpečnosti.“ Tomuto nasazení Linuxu se věnuje i případová studie firmy IBM. Organizace si linuxové servery dynamicky přizpůsobuje aktuálním potřebám, bez výpadků v provozu. Pro vysokou dostupnost se využívá dvouuzlový cluster se servery umístěnými v datových centrech v Karlsruhe a Stuttgartu.

Nahoru

Příspěvky

Důchodová správa vsadila na Linux
riot 2. 01. 2014, 18:03:29
Odpovědět  Odkaz 
Neni vetsiho kontrastu k takovemu clanku, nez kdyz si clovek precte, ze MPSV vratilo system vyplaty soc. davek firme OK Systems. Vedel jsem, ze CR je 100 let za opicema co se slusnosti a inteligence tyce, co dokazuje kazda zprava ze zahranici, kde prechazeji na otevrene systemy, ale tohle uz je moc. Korupce v primem prenosu. Uz jen zbyva aby meli tyhle firmy jako OKS uzce sprazene s MS vlastni TV program...

Jak je mozne, ze dve zeme vzdalene od sebe jen par stovek km, maji tak obrovske rozdily v mentalite ?
Lukáš Jelínek Re: Důchodová správa vsadila na Linux
Lukáš Jelínek 2. 01. 2014, 22:25:32
Odpovědět  Odkaz 
Vrácení výplaty sociálních dávek firmě OK Systems je důsledkem protizákonného postupu MPSV při novém zadání zakázky, kterou pak ÚOHS zrušil. Nová zakázka nesměla pokračovat, nezbývalo proto, než se vrátit k původnímu dodavateli, jinak by se systém výplaty zhroutil (protože by nebylo připraveno nic nového a na papírech by to dnes nikdo nezvládl).

Teď bude samozřejmě potřeba začít znovu od začátku. Ale vzhledem k tomu, jak vypadá koaliční smlouva nové vlády, nečekám posun ani o milimetr oproti současnému stavu. A pokud ano, tak jedině k větší centralizaci.
IBM mainframe
Petr Pravda 2. 01. 2014, 23:07:30
Odpovědět  Odkaz 
Odhaduji (nedalo se úplně rozpoznat), že 3600 zaměstnanců má na stole nadále Windows, Outlook a MS Office.
Myslím si, že by to chtělo více informací, aby si lidi nemysleli, že úředníky v Německu vítá při startu počítače logo nějaké Linuxové distribuce. Z odkazů vyplývá, že Linux běží na IBM System z9 (mainframe), je třeba myslet i na to, jaký objem informací bude zpracováván a že i ten Linux implementuje státní instituci někdo v tendru za velké peníze.
V odkazu mne zaujalo, že systém nahradil papírovou kartotéku a IBM pomáhala i s digitalizací těchto informací.
Zkusím se zeptat PR v práci, jestli mohu napsat o nasazení Linuxu u nás.
OK System
Moje Jméno 3. 01. 2014, 17:11:31
Odpovědět  Odkaz 
Původní systém pro zpracování našich sociálních dávek od OK System běžel také na serverové straně na Red Hatu. Klientská záležitost byl javovský klient na MS Win (tenkrát XP). Pokud by nebyla potřeba vazba na speciální hardware (čtečka čárových kódů), tak by asi nebyl zase takový problém rozjet to i na klientské straně na linuxu.
Co měl "Drábkův zázrak" na serverech to nevím, ale klienty potřebovaly IE + Silverlight.
Ondrej Dzivý Balucha Re: OK System
Ondro 3. 01. 2014, 17:27:09
Odpovědět  Odkaz 
Aky skener ciarovych kodov pouzivate, ze nefunguje na linuxe?
Pracujem vo firme, ktora vyraba okrem ineho aj registracne pokladnice(postavene na linuxe) a ziaden skener, ktory som videl nemal problem fungovat na linuxe. Najbeznejsierozhrania skenerov su RS-232, PS/2 a najnovsie USB (PS/2 a USB sa tvaria ako klavesnice). Vsetko je to blba praca s retazcami.
Lukáš Jelínek Re: OK System
Lukáš Jelínek 3. 01. 2014, 17:58:51
Odpovědět  Odkaz 
Pro ten "Drábkův zázrak" byla (protiprávně) využita rámcová smlouva na dodávky produktů Microsoft, takže velmi pravděpodobně byly ve značné míře využity technologie této firmy. Tím spíš, že klíčovým argumentem (proč to údajně bylo zadáno správně) v řízení u ÚOHS bylo propojení služeb s licencemi na produkty Microsoft.
Lukáš Jelínek Re: Re: OK System
Lukáš Jelínek 3. 01. 2014, 18:20:59
Odpovědět  Odkaz 
Díval jsem se do toho rozhodnutí, mělo to SW od Microsoftu i na serverech - SQL Server, Exchange, IIS, SharePoint, BizTalk Server...
Důchodová správa vsadila na Linux
Jirka2 4. 01. 2014, 17:25:46
Odpovědět  Odkaz 
stejně jako Dobešův systém registru vozidel na MD,

ze spolehlivého,rychlého a nenáročného nixového řešení se přešlo na nespolehlivé, pomalé, drahé a náročné MS řešení

Místo terminálu (tj. cokoliv kde šel rozjet telnet) , pomalé linky (stačila linka 9k6 i méně) a serveru,
je nově potřeba výkonný PC, licence Windouz, antivir atd., dále rychlá DSL linka a centrální MS server,který nestíhá,

Práce na MS řešení je časově mnohem náročnější, např. tisk dokladu k vozidlu, místo 2-3 kliků na klávesnici, je třeba na MS potřeba více jak 10 operací s klávesnicí a myší...

MS řešení je však více omalovánkové.
Re: Důchodová správa vsadila na Linux
honza 4. 01. 2014, 18:33:32
Odpovědět  Odkaz 
mate pravdu v tom, ze terminalova reseni jsou nakonec efektivnejsi. A jeden nas zakaznik se zuby nehty branil tomu, abychom mu nainstalovali nasi novou vokynkovskou verzi. Zcela spravne argumentoval tim, ze nove graficke prostredi s mysi a klavesnici bude jen zdrzovat.

Ale - to funguje jen u zakazniku, kteri to stare reseni maji a znaji jeho vyhody. K novemu zakaznikovi s tim dnes nemuzete prijit. A proto jsem nakonec museli to termionalove reseni vzdat, protoze si nemuzeme dovolit spravovovat obe verze. Milemu zakaznikovi jsme posadili nuz na krk a dnes se pekne placa v tom windowsovkem prostredi a ma penu u huby. Nechces - musis :-).

Uplne pravdu nemate v tom, ze je nevyhoda, ze sou potreba windows a to vsechno okolo. To meli ti nasi 'terminalovi' zakazniky presto, nekde se do internetu a do mailu divat musej.

Ty windowsovske omalovanyk jsou cestou do pekel, ale 'pokrok' bohuzel nezastavis.
Lukáš Jelínek Re: Re: Důchodová správa vsadila na Linux
Lukáš Jelínek 4. 01. 2014, 20:23:57
Odpovědět  Odkaz 
Někde se jako vhodné řešení jeví to, které využívá Česká pošta. Tedy že většina jede terminálově (často na velmi starém železe) a jen někde se využívá grafické prostředí (nutné pro CzechPoint). V tomto případě je to založeno na SUSE Linuxu Enterprise.
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Re: Důchodová správa vsadila na Linux
Ondro 5. 01. 2014, 14:33:33
Odpovědět  Odkaz 
Kolko zakaznikov a hlavne ludi, co o tom rozhoduju, poznaju existujuce riesenie a jeho vyhody?
Hlavne v mensich firmach, kde zodpovedny clovek ten system naozaj pozna a aj ho pouziva.
Vo velkych firmach ta splet manazerov a ludi v nepotrebnych poziciach ten system nepozna a nepoza ani poteby svojich podriadenych a firmy. Ty sa riadia hlavne predstavami sefa, lobistov a pouzivatel ich nezaujima.Realne prinosy a vyhody noveho systemu nepoznaju/nevedia ich a ani ich to prilis nezaujimaju. Vela firiem na Slovensku vobec nepozna naklady na IT(aj ine naklady firmy), TCO im nic nehovori. Firmy zacinaju nieco riesit az vtedy ak firma malo zaraba. Dokial maju dostatocny prisun penazi, optimalizacia ich nezaujima. Potom samozrejme zacnu optimalizovat ale casto od zleho konca.

Take skusenosti mame u nasho kazdeho vecsieho zakaznika.

Pre statnu spravu to plati skoro 100%. Tam ludia, co by mali byt kompetentny, su nekompetentny od vrchu az dole. Jedine ty najnizsi,co nieco realne aj robia, nieco vedia ale o ich nazor nikto nema zaujem.
v statnej sprave je este jeden problem a tym je dlzka volebneho obdobia. To este viacej demotivuje ludi od snahy riesit veci poriadne.
Důchodová správa vsadila na Linux
Antonín Houska 6. 01. 2014, 22:53:43
Odpovědět  Odkaz 
Obávám se, že toto je spíše ukázka fenoménu "vendor lock-in" než "open-source", třebaže tam figuruje Linux.

zLinux, je pokud se nepletu, "big endian". Pokud by se zákazník chtěl v budoucnosti zbavit firmy IBM a přesunout aplikace na "normální" Linux (Intel), bude muset všechna binární data (např. databáze) postupně migrovat. Nebo se dá VM z IBM mainframe nějak efektivně (a zdarma) emulovat?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz