přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU

Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU

EU

Věra Jourová představila návrh Evropské komise pro Radu, který obsahuje tři možnosti rozšíření pravomocí bezpečnostních složek ohledně získávání dat v EU.


Evropská komise představí ministrům členských států Evropské unie (tedy Radě) návrh tří možností, jak rozšířit pravomoci bezpečnostních složek ohledně získávání dat napříč státy EU. „Jsem si jista, že nyní, ve stínu nedávných teroristických útoků a rostoucích hrozeb v Evropě, bude mezi ministry větší pochopení, a to i mezi těmi ze států, kde k teroristickému útoku nedošlo,‟ řekla komisařka Věra Jourová.

Nejmírnější způsob předpokládá, že by bezpečnostní složky jednoho státu žádaly přímo firmy v jiném státě, aniž by si nejdřív žádaly onen stát. Druhá možnost by firmám ukládala povinnost těmto požadavkům vyhovět. Třetí způsob, tedy přímý přístup k datům, by se využíval v situacích, kdy není známo umístění serveru nebo hrozí ztráta dat. Nemělo by ale docházet k preventivnímu sběru dat: „Jednoduše nemůžete masivně sbírat nějaká digitální data pro nějaké budoucí použití.‟

„Doporučuji toto přijmout jako výjimečný zákrok proti výjimečným hrozbám, pro vysoce závažné zločiny, jako je terorismus, a podporuji umožnit používání osobních údajů,‟ sdělila svůj postoj Jourová. Firmy požadují přesnou specifikaci, jak mají v podobných situacích postupovat: „Žádáme legislativce EU, aby se snažili stanovit pravidla, která zaručí srozumitelnost a předvídatelnost, aby poskytovatelé služeb nebyli vystavováni situacím konfliktů se zákony,‟ říká Thomas Boue z BSA.

Nahoru

Příspěvky

Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU
Vlastenec 11. 06. 2017, 00:41:46
Odpovědět  Odkaz 
... Thomas Boue z BSA?
Ještě že tato "organizace" v ČR nemá žádnou pravomoc. Škoda jen že na jejich popud může tento fašistiský diktát hrozit i u nás.
Lukáš Jelínek Re: Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU
Lukáš Jelínek 11. 06. 2017, 01:55:57
Odpovědět  Odkaz 
BSA rád nemám, ale tady má Thomas Boue pravdu. Firmy jsou sevřené ze dvou stran - z jedné je tlak na vydávání dat bezpečnostním složkám, z druhé tlak na ochranu soukromí. Když firma data vydá, může se to ukázat jako neoprávněné a odnese to za zásah do soukromí. Když je nevydá, může mít problémy za "podporu terorismu". Problémy tohoto typu řeší stejně tak Microsoft (který je spolu s Oraclem hlavním členem BSA), jako spousty jiných firem, i malých a středních. Například ve Wedosu by mohli vyprávět...
Re: Re: Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU
NULL 13. 06. 2017, 21:48:40
Odpovědět  Odkaz 
Celé to má jeden problém. Tak jako u dotčených společností, tak společnosti a vlád. A ten problém není v tom samotném aktu ale v tom, že se vládám a některým těm firmám nedá věřit a je to lety prověřeno.
Tak např.: jak chcete věřit někomu, kdo se účastnil rozbití X okolních států za několik posledních let, neustále přilévá financováním přes kde koho olej do ohně, vyzve všechny "chudší" ať přijdou (ve finále i 4 MLD lidí), X let neumí nezavřít hranice ale pokusí se odzbrojit lidi během roku, občas se někdo prokecne že je to potřeba k doplnění prac. síly v evropě (německo, dohl. lze v dením tisku), dál chce přerozdělovat lidi jak maso, přestože si je sám pozval a ignoruje problémy po evropě které to přináší a přineslo (např. no go zones - a jsou od francie až po finsko) a celou dobu tam všichni sedí a tváří se jako bu o ničem takovém nikdy neslyšeli. Jak jim chcete něco věřit? Mají přímo lví podíl na zhoršení bezp. situace z mnoha důvodů a teď by chtěli zase větší pravomoce. A Jourová? Ta je v komisi hezky dlouho a neustále se tváří a mluví jako by nic z toho nebylo, o ničem nevěděla, včechno bylo v pohodě. Vím kdo ona je, čím si prošla ale velice mě zklamala. Jak potom ale někomu z nich věřit? Nijak a proto se všichni brání i když by takvé vydání bylo efektivní,

Napadá mě jeden citát: Šílenství je opakovat porád ten samý pokus a očekávat jiný výsledek.
Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU
svobodny obcan 11. 06. 2017, 09:01:52
Odpovědět  Odkaz 
nejlepsi reseseni by bylo, ulozit clenskym statum povinost OZbrojit obyvatelstvo, aby nemuselo cekat na policii, ktera se u toho nakonec taky necha pozabijet, tak, jak nam to predvedli v charlie hebdo a ted i v kingdom of condom (anglie)
Petr Valach Re: Jourová: Policie by měla mít možnost rychle získávat data napříč EU
Petr Valach 12. 06. 2017, 15:07:40
Odpovědět  Odkaz 
Nejlepším řešením by bylo jednou provždy opustit tento potápějící se a zcela zbytečný Titanic...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz