přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pomocí disku lze odposlouchávat okolí

Pomocí disku lze odposlouchávat okolí

HDD

Na bezpečnostní konferenci v Buenos Aires ukázal Alfredo Ortega, že lze pomocí pevného disku odposlouchávat zvuky z okolního prostředí.


K odposlouchávání okolí počítače není nutně potřeba mikrofon. Lze k němu použít například sluchátka připojená k výstupu zvukové karty (jejíž činnost lze „obrátit“), ale to není všechno. Na bezpečnostní konferenci v argentinském Buenos Aires ukázal výzkumník Alfredo Ortega, že k takovému odposlechu lze použít také pevný disk.

Plotny disku se totiž zvukem rozkmitávají a analýzou zpoždění při diskových operacích (které lze dnes měřit s přesností na nanosekundy) se pak lze dobrat samotného zvuku. „Není to ještě tak přesné, aby šlo rekonstruovat řeč,“ řekl Ortega. „Existuje však výzkum, který se zabývá rekonstrukcí hlasových dat z velmi nekvalitních signálů pomocí rozpoznávání vzorků.“

Velmi silné zvuky, zvláště na rezonanční frekvenci, mohou disk dokonce znefunkčnit nebo i zničit. V Ortegově demonstraci působil na disk zvuk o kmitočtu 130 Hz, ten byl působením signálu nefunkční a linuxové jádro ho po 2 minutách odpojilo. Z praxe je znám případ ze září 2016, kdy v rumunském datovém centru ING Bank došlo k úniku hasicího plynu a hlasitý zvuk působící na disky vyřadil bankovní systémy z provozu na deset hodin.

Demonstrace odposlechu zvuku pomocí disku (zdroj: videozáznam Alfreda Ortegy) Demonstrace odposlechu zvuku pomocí disku (zdroj: videozáznam Alfreda Ortegy)

Nahoru

Příspěvky

Pomocí disku lze odposlouchávat okolí
filbar 14. 10. 2017, 10:49:30
Odpovědět  Odkaz 
A to platí i pro SSD disky?
Re: Pomocí disku lze odposlouchávat okolí
Lary 14. 10. 2017, 15:19:50
Odpovědět  Odkaz 
Ne
Re: Pomocí disku lze odposlouchávat okolí
nobody 14. 10. 2017, 23:04:54
Odpovědět  Odkaz 
pokud budes mit SSD s plotnama o kterejch je v clanku rec tak ano ;)
coz bez ironie muze byt SSHD, coz je sice jen SSD cache, ale kdo nevi ze SSD nema plotnu, mozna nevi jiste ani co je SSHD, tak pro jistotu ;)
dvdromka?
KiLLA 17. 10. 2017, 20:13:04
Odpovědět  Odkaz 
řek bych, že pomocí odposlechu doostřování laseru dvdromky by to taky nebyl problém..

ani bych se nedivil, kdyby na mainboardech byl nějakej integráč k odposlouchávání speakeru nebo vlastním mikrofonkem pro případ, kdyby platforma nenabízela přímo procesor upravenej k odposlechu..

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz