přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU

Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU

Evropská unie

Po britském premiéru Cameronovi označil decentralizované (end-to-end) šifrování za problém také Gilles de Kerchove, protiteroristický koordinátor Evropské unie.


Podobně jako britský premiér David Cameron, jenž by chtěl ve své zemi zakázat šifrování, k němuž nemůže vládat získat dešifrovací klíč, se nyní vyjádřil také Gilles de Kerchove, protiteroristický koordinátor Evropské unie. V utajeném dokumentu, který však unikl na veřejnost, píše, že „od Snowdenových odhalení začaly internetové a telekomunikační společnosti často používat decentralizované šifrování, které čím dál více činí zákonné odposlechy prováděné příslušnými národními orgány technicky obtížné nebo i zcela nemožné.“ Evropská komise by měla připravit přísnější pravidla.

De Kerchove dále navrhuje sledování sociálních sítí. Podle něj by měla Evropská komise připravit legislativní a technické cesty k prohledávání sítí na ilegální a extremistický obsah; státní orgány by potom posílaly provozovatelům požadavky na jeho odstranění.

Nahoru

Příspěvky

Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
Dan 23. 01. 2015, 08:51:50
Odpovědět  Odkaz 
Ale to prece nemuze projit, ne?
Re: Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
fd 23. 01. 2015, 10:20:04
Odpovědět  Odkaz 
Ale muze, pokud by nekdo byl proti, tak se "udeje" nejaky velky utok, a po nem projde cokoli. Legranda na tom, je, kdyz se pak presne titiz rociluji, ze byli smirovani.
Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
Pavel Šimerda 23. 01. 2015, 12:00:50
Odpovědět  Odkaz 
Takhle snad mluví všichni vyšetřovatelé. Měli bychom je chápat, oni chudáci dělají svoji práci a šifrování jim v tom prostě překáží. Těžko říct, jestli je nějaký způsob jim vštípit něco jako lásku ke svobodě a trochu toho anarchistického myšlení.
Lukáš Jelínek Re: Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
Lukáš Jelínek 23. 01. 2015, 13:13:14
Odpovědět  Odkaz 
Alarmující ovšem je, když je členem sněmovního podvýboru, který má na starosti ochranu soukromí, někdo takový jako Bronislav Schwarz. Ten nejenže říká v televizi věci, ze kterých běhá mráz po zádech, ale dokonce byl trestně stíhán (byť nakonec zproštěn obžaloby s tím, že "skutek nebyl trestným činem") za neoprávněnou domovní prohlídku, ke které dal rozkaz, když byl policajt. Přijde mi to, jako kdyby obhajoba měla být součástí obžaloby.
Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
Pavel Šimerda 23. 01. 2015, 12:02:40
Odpovědět  Odkaz 
„Podle něj by měla Evropská komise připravit legislativní a technické cesty k prohledávání sítí na ilegální a extremistický obsah; státní orgány by potom posílali provozovatelům požadavky na jeho odstranění.“

To už je ovšem klasická cenzura (ať už si o ní myslí kdo chce cokoli) a ta vyšetřovatelům nijak nepomáhá, naopak před nimi skrývá důležité informace, které na sebe lidi jinak sami dobrovolně vyblejou.
Lukáš Jelínek Re: Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
Lukáš Jelínek 23. 01. 2015, 13:09:09
Odpovědět  Odkaz 
Tohle taky nebylo zamýšlené jako pomoc vyšetřovatelům, ale jako prevence proti šíření některých informací. Tedy ano, cenzura. Legislativně lze už teď něco podobného použít například v případě informací, které jsou trestné podle § 403 - 405 TrZ. Technicky to může fungovat tak, že to nějaký robot předvybere, pak se na to podívají kontroloři a případně potvrdí, že je ten obsah "závadný" a odešlou požadavek na odstranění. Pak to lze samozřejmě rozšířit i na další druhy obsahu, který bude postaven mimo zákon.
Re: Re: Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
Pavel Šimerda 23. 01. 2015, 14:53:49
Odpovědět  Odkaz 
Já myslel, že běžná praxe je šetřit lidskou práci a tak robot rovnou hlásí. A ano, jsem si vědom toho, že i u nás je cenzura v mnoha specifických případech uzákoněna.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Proti šifrování se vyslovil také protiteroristický koordinátor EU
Lukáš Jelínek 23. 01. 2015, 15:19:52
Odpovědět  Odkaz 
Robot může rovnou hlásit (jako to bylo u "digitální gilotiny"; tady je to ale mnohem složitější případ). Ale pokud ohlásí, nic se nestane a najde to pak znovu, musí to už vyhodnotit člověk. A když těch neodstraněných bude hodně, protože bude spousta "planých poplachů", lidskou práci to neušetří, spíše naopak.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz