přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Québec upřednostní svobodný software

Québec upřednostní svobodný software

V kanadské provincii Québec budou uplatňována nová pravidla pro pořizování informačních technologií. Jejich součástí bude preference svobodného softwaru v případech, kdy tento software splní definovaná kritéria.


Kanadská provincie Québec se potýká s bujením nákladů na informační technologie svých úřadů. Náklady na tyto technologie budou ve fiskálním roce 2009-10 činit 2,6 mld. kanadských dolarů, což dělá 4 % rozpočtu provincie. Jedním z posledních problematických projektů je celostátní systém elektronizace zdravotních dat, který stál 563 mil. CAD a měl být plně funkční v letošním roce, avšak nyní už se počítá s úplným dokončením implementace až v roce 2015.

V důsledku toho budou uplatňována nová pravidla. Kromě obecných pravidel pro všechny IT projekty nad 5 mil. CAD (investice musí být ospravedlněna, musí mít strategický a obchodní plán; při překročení odhadovaných nákladů o 10 % se spustí proces revize) se týkají i volby softwaru. Souvisí to i s tím, že firma Savoir-Faire Linux Inc. vyhrála soudní spor s québeckou důchodovou správou, která se v roce 2008 protiprávně rozhodla pořídit bez výběrového řízení licence na operační systém Windows Vista. Svobodný software bude upřednostněn, pokud na následující tři otázky bude znít odpověď „ano“: Vyhovuje našim potřebám? Je to kvalitní produkt? Je cena výhodná?

Nahoru

Příspěvky

Lukáš Jelínek Québec upřednostní svobodný software
Lukáš Jelínek 10. 12. 2010, 20:11:15
Odpovědět  Odkaz 
Ještě dodávám, že tohle je krásný příklad toho, že problémy nejsou jen u nás, ale i jinde. Například se nabízí paralela IZIPu s tím jejich systémem.
Re:Québec upřednostní svobodný software
bibri 13. 12. 2010, 09:04:22
Odpovědět  Odkaz 
To je pravda, bohužel u nás je dost těžké takové případy postihnout (resp. vůbec najít).
Jiří Eischmann Québec upřednostní svobodný software
Jiří Eischmann 10. 12. 2010, 23:26:06
Odpovědět  Odkaz 
Ta elektronizace zdravotních dat je tam velké téma. Když jsem před rokem studoval v Kanadě, tak nás to učili jako ukázkový případ nezvládnutého IT projektu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz