přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Studie: EU by měla financovat vývoj klíčových open-source nástrojů

Studie: EU by měla financovat vývoj klíčových open-source nástrojů

Evropská unie

Dvě studie, které si nechal zpracovat Evropský parlament, doporučují financování vývoje klíčových open-source nástrojů prostředky Evropské unie, zejména z oblasti šifrování.


Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci Evropského parlamentu (LIBE) si nechal vypracovat dvě studie týkající se softwaru s otevřenými zdrojovými kódy. Studie doporučují, aby se vývoj klíčových open-source nástrojů financoval částečně také z prostředků Evropské unie. Podporovat by se měla týkat jak samotného vývoje, tak i odstraňování chyb. Podle studií není tento typ softwaru univerzálním řešením, je ale „důležitou ingrediencí ve strategii EU pro větší bezpečnost a technologickou nezávislost.“

Studie dále tvrdí, že by se mělo podpořit přizpůsobení end-to-end šifrovacích nástrojů pro jejich snazší používání. Využívání open-source softwaru je v oblasti bezpečnosti velkou pomocí proti masovému sledování – a i když může tento software obsahovat chyby, je k nim méně náchylný než ten proprietární. „EU by měla investovat do odolných open-source implementací různých šifrovacích specifikací, které lze ověřovat a validovat na jejich bezvadnost,“ říká jedna ze studií.

Proti end-to-end šifrování se před časem vyslovil například britský premiér David Cameron, ale také protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove.

Nahoru

Příspěvky

Studie: EU by měla financovat vývoj klíčových open-source nástrojů
Pavel Šimerda 26. 04. 2015, 20:16:43
Odpovědět  Odkaz 
Tak snad to ty projekty přežijí.
Lukáš Jelínek Re: Studie: EU by měla financovat vývoj klíčových open-source nástrojů
Lukáš Jelínek 26. 04. 2015, 23:05:35
Odpovědět  Odkaz 
Aby pak nakonec většina peněz nepadla na "povinnou publicitu" (mosazné tabulky, inzeráty v tisku, tvorbu speciálních webů...) a na administrativu spojenou s tímto financováním...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz