přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Evolution - opravdu dobrý přítel

Evolution - opravdu dobrý přítel

Když se ve Windows řekne elektronický diář (PIM), spousta lidí si vzpomene na Microsoft Outlook. Když ale toto vyslovíte v Linuxu a zvláště v GNOME, nejspíš uslyšíte odpověď „Evolution“. Přesvědčte se, že jsou tyto hlasy opodstatněné.


Obrázek:  obr1.jpg

PIM je zkratka pro Personal Information Manager. Jedná se o speciální druh aplikace, jejíž funkcí je být osobním elektronickým diářem. Jako nástroj pro správu informací nabízí možnost zaznamenání, správy a snadného nalezení různých typů osobních informací, jako jsou například poznámky, adresář, kalendář, upomínky, poštovní klient, projektový manažer atd.

Groupwarový klient Evolution již delší dobu nabízí čtyři základní funkčnosti: Mailového klienta, Kontakty, Kalendář a Úkoly. Nově od verze 2.14 můžete také využít Poznámky. Z běžných funkčností mi chybí už jen denní souhrn, jak ho nabízí např. Outlook, kde by na jedné stránce byly zobrazeny dnešní maily, záznamy z kalendáře a úkoly na několik dní dopředu.

Obrázek: Modul kalendáře

To však neznamená, že by se jednalo o slepenec pěti různých aplikací. Právě naopak. Evolution je komplexní aplikace vytvářená jako jeden celek, proto jsou jednotlivé moduly dobře provázány a program nabízí jednotné a jednoduché rozhraní. Jelikož se jedná o lety prověřený produkt, je také stabilní a robustní a nebál bych se ho nasadit do firemní infrastruktury v rámci přechodu na Linux.

Pro firemní klientelu mám ještě jednu dobrou zprávu navrch. Evolution je již od počátku vyvíjen jako profesionální produkt. U jeho zrodu stála společnost Ximian, která si dala za úkol vytvořit groupwarového klienta s podporou připojení k Exchange serveru na linuxovém poli. To se jí podařilo a slibně vypadajícího produktu si všiml síťařský gigant, který si osahával linuxový trh – Novell. Evolution se mu zamlouval natolik, že společnost Ximian odkoupil, a přestože velká část vývoje leží na bedrech komunity, je celý produkt zaštítěn touto firmou.

Maily na všech stranách

Posadí-li se běžný uživatel před mailového klienta, určitě bude očekávat, že si v něm přečte maily, odpoví na ně a sem tam nějaký vytiskne. Určitě by se hodilo, když bude udržovat seznam kontaktů, aby si je uživatel nemusel pamatovat sám. Pokud by byl trochu zvídavější, chtěl by, aby měl možnost roztřídit zprávy do hierarchických složek, zobrazit je ve vláknech podle diskutovaného tématu a dokázal v té záplavě vyhledávat. V dnešní reklamou prošpikované době také jistě každý ocení automatické rozeznávání nevyžádané pošty. Můžu vás uklidnit, všechny tyto funkce Evolution na jedničku splňuje.

Je jednoduché odbýt možnost vyhledávání jednou větou, ale přestože se nejedná o funkci, kterou budete desetkrát denně používat, podíváme se jí na zoubek trochu pečlivěji. Velice rychlé vyhledávání umožňuje textový box, po jehož vyplnění se v seznamu objeví pouze maily s uvedeným textem v odesílateli nebo předmětu zprávy.

Pokud bychom ale znali jen datum, nebo chtěli vyhledávat v těle zprávy, je zde možnost pokročilého vyhledávání, pro které je připraven vlastní dialog. V něm si uživatel může nastavit libovolné množství podmínek na text, datum odeslání, příchodu, existence přílohy a její velikost, případně nastavení štítku, skóre nebo stavu. Parametry vyhledávání si může uložit, nebo z nich vytvořit Složky vyhledávání. Jedná se o velice zajímavou možnost virtuálních složek, poskytujících pohled na výsledek hledání podle určitých kritérií. Můžete si tedy zprávy skladovat ve složkách podle odesílatele (zákazníka) a také mít virtuální složky podle tématu a současně podle důležitosti. Přestože zprávy jsou fyzicky stále uložené ve své složce, najdete je také ve všech Složkách hledání, jejíž kritéria splňují.

Při psaní mailu si můžete vybrat, jestli výsledná zpráva bude v čistém textu, nebo formátovaná pomocí HTML, ve kterém nebude problém vkládat obrázky, odkazy nebo tabulky. Editaci uzavřete vložením jednoho z předpřipravených automatických podpisů a pak už stačí jen odeslat.

Posadí-li se k programu profesionál, s touto nabídkou se určitě nespokojí. Asi bude hledat automatické filtry, které mu příchozí zprávu zkontrolují a podle splnění kritérií přenesou do složky, zvýrazní nebo rovnou smažou. Tuto funkci v Evolution najde a zjistí, že je možné provést kontrolu pomocí stejných podmínek jako u Pokročilého vyhledávání a se zprávou může provést třináct parametrizovatelných operací, dokonce i více najednou.

Obrázek: Nastavení mailového klienta

Protože dnešní internet není zrovna moc důvěryhodné místo, ani toto Evolution neopomíjí. Můžete si importovat své vlastní certifikáty a pomocí nich automaticky podepisovat všechny maily nebo importovat veřejné klíče svých přátel a při zobrazení zprávy ihned uvidíte, jestli je zpráva od autora, nebo se za něj někdo jen vydává. Bezpečné je i čtení příchozích zpráv. Je možné vypnout načítání obrázků a nechat si je zobrazit až později na požádání. Tímto zabráníme spammerům, aby si přes odkazy ověřili, jestli na uvedené adrese někdo maily čte nebo ne.

Kalendář a ten zbytek

Aby si elektronický diář vysloužil své jméno, musí obsahovat i podporu plánování času. A to minimálně v podobě kalendáře a úkolů. Tento úkol je v Evolution pokrytý dvěma stejnojmennými částmi. V obou případech máte možnost vést si libovolné množství oddělených kalendářů respektive „úkolovníků“. Je tedy možné oddělit pracovní, osobní kalendáře a kalendář s výročími, který je automaticky doplňován z kontaktů. Můžete kdykoli kterýkoli z nich zapnout nebo vypnout a nechat si zobrazit jen jeden.

Není nutné se omezovat jen na vámi vytvořené kalendáře. Můžete také importovat libovolný kalendář ve formátu iCalendar. Na internetu je jich spousta od civilních svátků, přes církevní svátky, sportovní události až po specializované sdružující například události z života Harryho Pottera nebo hrdinů Stargate Atlantis.

iCalendar je otevřený formát pro výměnu a sdílení kalendářových informací mezi různými aplikacemi. Někdy se k jeho označení používá také zkrácená verze iCal.

Samotný kalendář si můžete zobrazit v pěti základních pohledech: Denní, Pracovní týden, Týdenní, Měsíční nebo jako Seznam. Přestože úkoly mají svou vlastní stránku, jsou zobrazeny přehledně v pravém sloupci vedle kalendáře. To snižuje nutnost přepínání mezi stránkami. Pokud se však na stránku úkolů přepnete, budete mít navíc možnost sledovat náhledy úkolů, spravovat více úkolovníků (stejně jako u kalendáře) a pohodlně v úkolech vyhledávat.

Ne vždy, když si člověk vytváří záznam do kalendáře, má u sebe počítač. Daleko častěji spíš bude mít PDA. Pokud navíc hostuje operační systém Palm, má pro vás Evolution připraven plugin, který zajistí synchronizaci po libovolném propojovacím médiu. Majitelé druhé velké skupiny pédéáček se systémem Windows sice podporu v přímo v Evolution nenajdou, ale nemusí kvůli tomu hned klesat na mysli. Linuxové luhy a háje nabízejí aplikaci Multisync, která toto (i když s menším skřípěním) zajistí.

Ani v kontaktech nejste omezeni pouze na jeden zdroj. Evolution vám umožní vytvořit libovolné množství adresářů pracovních, osobních nebo snad dokonce speciální seznam přítelkyň. U každého vytvořeného kontaktu nabízí k zaznamenání na čtyřicet různých položek a samozřejmě je možné podle všech z nich vyhledávat. Velice příjemná je také možnost přiřadit ke každému záznamu kategorii.

Obrázek: Připojení k PDA s Palmem

O poznámkách se už nebudu moc rozepisovat. Jedná se o velice jednoduchou náhradu „nálepek na monitor“. Stačí vyplnit název a text poznámky, připojit přílohy a uložit. Vše pěkně seřazené na jednom místě s možností prohledávání. Co víc si přát?

V GNOME jako doma

Na začátku jsem nastínil, že GNOME je nativním prostředím pro Evolution, jak se to tedy projevuje? Samozřejmě můžeme využívat schránku GNOME pro přesouvání jak jednotlivých textů, tak celých záznamů. Přílohy je možné vkládat jednoduchým přetažením z Nautilu, tiskový a ukládací dialog je také dobře známý.

Potud by byly ty samozřejmé věci. Příjemné překvapení nastane, když si spustíme kecálka Gaim a zvolíme Přidat kontakt, objeví se seznam kontaktů z Evolution. Tento přenos není jen jednosměrný. Ve chvíli, kdy k tomuto kontaktu přidáme adresu v nějaké IM síti, uloží se i do Evolution. Podobně se chová i program na správu projektů Planner, kde seznam osob v projektu je také svázán s Evolution.

Obrázek: Applet Hodiny s daty z Evolution

Zadáte-li poštovního klienta mezi své Preferované aplikace pro správu pošty, dostane do vínku možnost odesílat maily ze spousty dalších aplikací od Nautilu (správce souborů) přes OpenOffice.org až po applet Deskbar, který umí vyhledávat v kontaktech a v rychlosti tak vytvořit pro některý z nich poštovní zprávu. Také čmuchal Beagle dokáže vyhledávat ve zprávách uložených v Evolution.

Perličkou integrace jsou ale schopnosti appletu Hodiny. Ano, při kliknutí na ty malé digitální hodiny, které na většině desktopů sídlí v jednom z rohů, se nezobrazí obyčejný kalendář. Tento má tučně zvýrazněné dny, které obsahují nějakou událost, a nad samotným kalendářem je seznam úkolů a událostí ve vybraném dni. Dvojklikem na den se dostaneme do kalendáře v Evolution a zatržením boxíku nastavíme úkol za splněný.

Na síti se neztratí

Pokud jde o možnosti připojení k mailové schránce, neznám podobný nástroj. Kromě běžného stahování pomocí POP3 protokolu umožňuje spravovat maily pomocí IMAP nebo pracovat s místními schránkami (jak ve formátu maildir, tak mbox). Poradí si však i s takovými perličkami, jako je Hula server, Novell GroupWise, nebo dokonce Microsoft Exchange.

IMAP (Internet Mail Access Protocol) je standardizovaný internetový protokol, který lokálním klientům umožňuje přístup ke zprávám na vzdáleném poštovním serveru. Oproti POP3 umožňuje více klientům současnou práci se schránkou, pracovat se zprávami přímo na serveru (kopírování, přesouvání, vyhledávání atd.), stahovat pouze části zpráv (např. bez příloh), čímž může znatelně snížit množství přenášených dat.

Obrázek: Nastavení připojení k IMAP serveru

Máte-li tedy v síti stávající infrastrukturu postavenou na Novellu nebo Exchange Serveru, nemusíte se bát, že připojení k nim bude složité. Právě naopak – je to otázka vyplnění několika formulářů.

Další věc, kterou bychom snad všichni chtěli sdílet, jsou kontakty. Určitě máte nějaký firemní telefonní a e-mailový seznam a rádi byste ho měli v Evolution dostupný. Pokud je dostupný pomocí protokolu LDAP nebo Active Directory, máte vyhráno, protože právě tyto Evolution podporuje. Samozřejmostí je možnost zadat přihlašovací údaje k tomuto serveru a vyhledávání podle všech parametrů, stejně jako v lokálních složkách.

V nedávné době bychom u tohoto skončili, ale čas pokročil dál a dnes kdekdo chce synchronizovat i svůj kalendář. Evolution v tomto nezůstává pozadu a nabízí možnost publikovat kalendář pro synchronizaci. Principiálně to vypadá tak, že Evolution v pravidelném zvoleném intervalu exportuje kalendář do formátu iCalendar a tento uloží pomocí jednoho ze sedmi podporovaných protokolů na požadované místo. Odtud si ho může jiný klient (např. opět Evolution) automaticky synchronizovat.

Třešničkou na dortu je možnost načítat předpověď počasí na šest dní dopředu, která se vám bude automaticky zobrazovat v kalendáři. Zdrojem dat je webový server noaa.gov. Škoda je, že zatím funguje jen pro USA. Ale snad se jednou dočkáme i my. Bylo by určitě příjemné mít i tyto informace pohromadě v Evolution.

Často kritizovaným faktem je jeho pevná vazba s desktopovým prostředím GNOME. Když jsem nahlédl do jeho závislostí na Ubuntu, napočítal jsem osm knihoven, které v názvu nesly „gnome“. Jak je vidět, zprovoznit ho na jiné platformně je oříšek, který by i po rozlousknutí měl hořkou příchuť, protože byste přišli o spoustu vychytávek v podobě integrace do prostředí. Zůstaňme tedy raději v jeho domovině, Evolution se nám odvděčí.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

evolution heslo a akce
qwert 12. 08. 2008, 19:53:56
Odpovědět  Odkaz 
ahoj, v outlooku jsem měla možnost nastavit uzamčení pošty, ale v evolution nemohu nic takového najít a další co mě mrzí, chybí mi akce odvolání zprávy... jinak jsem spokojená
Petr Valach Re: evolution heslo a akce
Petr Valach 21. 10. 2012, 04:57:03
Odpovědět  Odkaz 
Uzamčení pošty? To pisatelka asi myslela správu práv u složek na imapovém účtu (?). Odvolání zprávy? Ano, to šlo, pokud měl uživatel zaplacený účet na mirosoft serveru...

Evolution je fajn. Měl jsem k němu výhrady, ale myslím, že splňuje, co člověk od něj očekává. Nelíbí se mi vzhled a nelíbí se mi chabý e-mailový správce. Ať žije tundrpták :-)
Evolution - opravdu dobrý přítel
Peter Maria Mann 12. 12. 2018, 18:00:32
Odpovědět  Odkaz 
Jirko Vrbo,
jakozto take Linux-Debian admin, fan a shell blazen, mam rad jednoduchost a pritom presnou funkcnost. Z GUI Linux email and organise programu povazuji take zatim Evolution za nejlepsi.
Thunderbird zkousim, vypada ze ma mnohe funkce navic, ale neverim mu tolik - nemam prad, kdyz je program a/ prehusten zbytecnymi funkcemi b/ casto zadrhava a pada 3/ spousti se v nem netransparentni procesy, ktere si uzivatel nevyzadal. Kazdopadne dekuji za dobry osvetovy clanek, sirit Linux a pomahat mu je super!


Petr
petermariamann.wordpress.com

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz