přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně

iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně

italc.gif

Slovy autora programu se jedná o didaktický nástroj určený pro učitele. Slovy učitele se jedná o nástroj, který vám umožní mít přehled o tom, co se ve vaší třídě děje, nástroj, který vám umožní upoutat pozornost studentů, pomoci studentovi v nesnázích či nahradit nefunkční dataprojektor.


Mocné řešení zadarmo

iTalc je vydán pod licencí GNU GPL, což s sebou nese celou řadu výhod. Nejen, že za program nezaplatíte ani korunu na žádné z počítačových učeben, kde ho budete provozovat, ale také to do jisté míry zaručuje jeho další rozvoj a podporu nejen v operačním systému Windows. V praxi to pak může znamenat třeba to, že zatímco klientské aplikace máte nainstalovány na Windows, co se v síti děje, můžete sledovat např. z Linuxu.

Mějte přehled o tom, co dělají studentiMějte přehled o tom, co dělají studenti

Přemýšlíte-li o programu MasterEye či jeho novější verzi Vision, určitě iTalc vyzkoušejte. Ne, že by toho uměl více než zmiňované programy, ale opravdu to za to stojí?

Schopnosti programu

Vzdálené ovládání počítačů

Tato funkce se používá, pokud chcete studentovi pomoci při řešení nějakého úkolu. Jednoduše klikněte pravým tlačítkem myši na počítač a z nabídky vyberte možnost Vzdálené ovládání nebo nahoře na liště zvolte tlačítko Podpora. Počítač budete ovládat stejně snadno, jako kdybyste u něj seděli.

Zobrazení naživo

Stejně jako vzdálené ovládání počítače, i zobrazení počítače naživo překryje vaši obrazovku obrazovkou studentského počítače. Přitom však nepřebíráte ovládání studentského počítače, ale pouze sledujete, co se na studentském počítači děje, aniž byste studentovi nutně stáli za zády. Nahoře na obrazovce pak najdete tlačítko pro vzdálené ovládání zobrazeného počítače, zamknutí počítače, snímek obrazovky či ukončení režimu zobrazení naživo.

Zobrazení počítače naživoZobrazení počítače naživo

DEMO režim

Ukázkový režim, který nahradí dataprojektor a zobrazí vaši plochu na všech klientských počítačích (těch, které jsou aktuálně zobrazeny). Režim je možno spustit v klientském okně (studenti budou moci dál pracovat mimo toto okno), nebo v režimu přes celou obrazovku, kdy jim nezbude než se posadit a sledovat vámi prováděnou operaci (hodí se např. při ukázce postupu). Funkce se zapíná volbou kliknutím na tlačítko Fullscreen Demo nebo Window Demo nahoře na liště.

Zamknutí stanic

Zlobí vás studenti a nedávají pozor? Touto funkcí zamknete všechny aktuálně zobrazené počítače. Na obrazovce studenta se zobrazí zámek počítače a s ním není možno dál pracovat. Funkci spustíte kliknutím na tlačítko Zamknout vše, čímž zamknete všechny aktuálně zobrazené počítače. Jednotlivé počítače pak zamknete z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na vybraný počítač. Podobně provedete i odemknutí stanic.

Stačí kliknout pravým tlačítkem myšiStačí kliknout pravým tlačítkem myši

Poslání textové zprávy

Pokud nechcete rušit probíhající práci studentů, a přitom upozornit jednoho z žáků, že by se měl věnovat zadanému úkolu, či mu naznačit ten správný postup, právě k tomu můžete použít krátké textové zprávy. Najdete je po kliknutí pravým tlačítkem na aktivní počítač.

Zapínání a vypínání počítačů

Počítače je možno vzdáleně zapínat (nutno v nastavení zadat MAC adresu počítače) i vypínat. Pokud jste někdy vypínali počítačovou učebnu ručně, jistě tuto možnost oceníte.

Vzdálené přihlášení/odhlášení uživatelů a vykonání skriptů

Hodí se v případě, kdy potřebujete přihlásit či odhlásit skupinu počítačů, v situaci, kdy chcete na všech počítačích snadno vykonat nějaký příkaz či spustit důležitý program, k tomu všemu využijete zmiňované funkce.

Funkce pro hromadné přihlášení uživatelů v aktuální verzi (1.0.9) nefunguje.

Snímek obrazovky

Nedělá student to, co má? Pak klikněte pravým tlačítkem myši na studentský počítač a zvolte Sejmout obrazovku. Snímek pak najdete po kliknutí na kartu Snímky vlevo v hlavním menu programu.

Získané snímky obrazovek najdete na kartě SnímkyZískané snímky obrazovek najdete na kartě Snímky

Zkus mě zabít

Tak by se mohla jmenovat poslední funkce iTalcu, která zůstává učiteli skryta, ale uživatele z řad studentů může značně potrápit. Ukončit proces běžící na klientském počítači, proces, který umožňuje výše uvedené, není zrovna jednoduché. Proto můžete být bez obav a studenty to brzo přestane bavit.

Instalace programu

Po stažení programu ze stránek projektu se můžete pustit do vlastní instalace. Poznamenejme jenom, že pro verzi určenou pro operační systém Windows si stáhněte soubor *-win32.zip, zatímco pro operační systém Linux to bude soubor *.tar.bz2. Dál se budeme věnovat instalaci na Windows.

Je pouze jedna verze programu. Z ní můžete provést učitelskou i studentskou instalaci programu.

Po rozbalení programu spusťte instalaci souborem setup.exe. Instalace je počeštěna, a tak by vám neměla činit větší problémy. Pojďme se přesto podívat na některé její části.

Instalované komponenty

Pokud instalujete program na studentský počítač, stačí zvolit instalaci pouze klientské aplikace (ICA). V opačném případě instalace na učitelský (dozírací) počítač zvolte také instalaci Hlavní aplikace (IMA). Pro správnou funkci hlavní aplikace pak je třeba nainstalovat též klientskou aplikaci (ICA).

Výběr instalovaných komponent programuVýběr instalovaných komponent programu

Pokud budete provozovat dozírací počítač na Linuxu, nezapomeňte před spuštěním učitelské aplikace (italc) spustit také program ica, jinak nebude hlavní aplikace fungovat!

Klíč

Komunikace mezi učitelským počítačem (serverem) a studentským počítačem (klientem) funguje na základě ověření pomocí klíčů. Na učitelském počítači se tak nachází veřejný a soukromý klíč, na studentský počítač pak je nutno umístit veřejný klíč učitelského počítače. Pomocí tohoto jednoduchého ověření bude klient komunikovat (a poslouchat) svůj server v podobě aplikace určené pro učitele.

Nastavení klíčůNastavení klíčů

Instalaci a vytvoření klíčů provedete třeba tak, že na učitelském počítači vygenerujete sadu klíčů (veřejný a soukromý klíč) a veřejný klíč pak přenesete na studentský počítač.

Nevím proč, ale nahrání klíče na studentský počítač pomocí instalačního procesu programu a mého flash disku mi nefungovalo. Možná byla chyba na mé straně, možná ne. V každém případě stačilo veřejný klíč učitele nakopírovat místo vytvořeného klíče a vše po restartu počítače fungovalo tak, jak má.

Zatímco umístění klíčů na klientském počítači je standardně v adresáři C:\Program Files\iTALC\keys, v Linuxu se nachází v adresáři /etc/italc.

Kam po instalaci

Po instalaci programu na učitelském počítači a klientech je třeba přidat studentské počítače do učitelské aplikace. To se provede pomocí dvou kroků. Ve Správci třídy (najedete vlevo v hlavním panelu učitelské aplikace iTalc) vytvořte nejprve třídu, název můžete volit třeba podle čísla počítačové učebny, a do ní pak přidejte jednotlivé počítače.

Nastavení studentského počítačeNastavení studentského počítače

Do nabídky nastavení klienta se zadává jméno/IP adresa počítače. Pokud chcete používat také funkci vzdáleného probuzení počítače, zadejte též MAC adresu síťové karty studentského počítače.

Praktický pomocník

Když se podíváte na vývojový proces programu, je vidět, že v poslední době práce na programu poněkud zůstávají na mrtvém bodě. Čistě podle mého názoru je to způsobeno vytížeností autora a zároveň jediného vývojáře programu. Je to jistě na škodu, ale i takový je životní cyklus některých programů. Program by si zasloužil šikovného programátora, který by si s ním věděl rady a dokázal odladit několik stávajících chyb a zároveň přidat funkce nové. Samotný autor např. plánuje (plánoval) přidání funkce "surf-lock", která by umožnila vypnutí přístupu na Internet pro studenty. Dál to bohužel nedošlo.

Pomineme-li tuto skutečnost, je iTalc programem, který má stále co nabídnout a vcelku dobře plní funkce, ke kterým byl předurčen. Program můžu bez obav doporučit menším, větším i velkým školám, které chtějí vyzkoušet interaktivní způsob výuky, v níž učitel snadno získá přehled o svých studentech a přiblíží se jim doslova na dosah ruky, aniž by musel vstát ze židle.

Další články pro učitele

1 2 3 4 5 6 10 20 30 40 50   Následující   ››

Praha 3 instaluje pro žáky Linux Mint

 

Knihovna JFreeChart vyrobí z nudných čísel hezké grafy

 

Vydán časopis ICT Koordinátor (jaro-léto 2013)

 
1 2 3 4 5 6 10 20 30 40 50   Následující   ››

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Slavko 14. 04. 2009, 10:33:31
Odpovědět  Odkaz 
Používam italc už viac ako tri roky. V poslednej verzii (1.0.9) som narazil na niekoľko problémov:
- ak sa pokúsim zamknúť vstup študenta, tak spadne môj iTalc
- vzdialené prihlásenie mi nefunguje
- iTalc spamuje sieť nezmyselnými broadcastami (viac tu http://sourceforge.net/tracker/?func=detail&aid=2526071&group_id=132465&atid=724375)

Stetol sa niekto s podobnými problémmi alebo mám chybu u mňa (všetko WinXP)?
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Milhouse 14. 04. 2009, 10:40:55
Odpovědět  Odkaz 
Jen přidám:

- návod pro Ubuntu 8.04.1 je v AJ na https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP/iTalc

- dle plánů http://italc.sourceforge.net/wiki/index.php?title=Roadmap je použito technologie VNC, konkrétně TightVNC. Z něhož vyplívá větší náročnost na přenost. Zkoušel to někdo přes internet?
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
c-x 14. 04. 2009, 14:49:17
Odpovědět  Odkaz 
No, u nás to ve škole zkoušely, zabít jde opravdu těžko ale můžete odpojit kabel a pak další věci..
Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
j-pastierik 14. 04. 2009, 16:23:15
Odpovědět  Odkaz 
Odpojením káblu síce učiteľ neuvidí žiaka, zato uvidí, že ho nevidí a vyrieši to "jedna poza uši".

Písal som o italc článok na inet.sk - je to naozaj výborný program, so synom som pomocou neho pod Mandrivou hrával občas šach :)
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Yetty 14. 04. 2009, 17:47:39
Odpovědět  Odkaz 
Obcházet NAT to asi neumí, že? Potřeboval bych podobný program, jen by se musel umět dostat "ven" přes jeden router.
Could not contact iTALC server service
Jakub 16. 03. 2012, 09:31:19
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

doufám, že toto téma ještě trochu žije a dostane se mi odpovědi. Předem se chci omluvit, že budu v linuxovým fóru, psát o platformě Windows 7.

Mám počítačovou učebnu o 18 + 1 PC, nainstaloval jsem iTalc2, přenesl public keys z master computer a vše si rozběhal. Na hlavním počítači vidím všechny klienty. Program spolupracuje a vše funguje až do té doby co dám zavřít program, nebo i občas z ničeho nic v průběhu sezení, nastane hláška "program neodpovídá" bude ukončen. Program ukončí svou činnost. Musím program znovu spustit a pokračovat.

Když program spouštím, tak na mně vyskočí hláška :

"Could not contact the local iTALC service ...... viz. http://www.2i.cz/bea9b69c4f ". Jak jsem pochopil, vypadá to na špatně vložený public key na master pc. Ale jsem přesvědčen, že jsem vložil správný. Občas to nepadá, občas ano ...

Chci se prosím zeptat, nevěděl by někdo řešení? CO by mohlo toto zapříčinit?

Děkuji Vám všem!
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
GeBu 14. 04. 2009, 17:58:12
Odpovědět  Odkaz 
Ano, je to super prográmek. U nás to používáme a i studentům se líbí - dost usnadňuje výuku. Používám na předvádění (spolu s aplikací ZoomIt - Windows) a zamknutí, aby sledovali tabuli. Občas jsem zkusil i vypnutí strojů.
Hodně by bodnulo to odpojení internetu - nešel by dálkově spustit příkaz na odpojení od netu - třeba odebrání DNS nebo brány?
Martin Šín Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Martin Šín 14. 04. 2009, 19:42:11
Odpovědět  Odkaz 
Rovnou se přiznám že nevím, ale už z principu mi je odporné někomu sebrat přístup na Internet. ;-) Učitel by neměl být drábem a držet žáka v předem daném mantinelu (teď děláme ve Wordu a opovaž se pustit něco jiného), ale student by se měl uvědomit na co má a na co ne, a pak sám odpovídat za svoje činy a rozhodnutí (třeba když nedává pozor a dělá něco jiného). Já vím, je to dost idealizovaný pohled, ale když třeba řeknu, že teď děláme v tom **** Wordu a student se místo toho vesele vybavuje přes Internet s kamarády aniž by cokoliv dělal, je jednoduchou pomůckou otázka směřující k probíranému tématu a vhodně volená nedostatečná známka za kterou může bezprostředně následovat další... :-) (Ne, nejsem sadista.)
Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
GeBu 14. 04. 2009, 20:31:52
Odpovědět  Odkaz 
Učím předmět, ve kterém žáci mívají delší samostatné práce - návrh plošných spojů - tedy jsem tam jen jako dozor a musím je furt hlídat, aby na net nelezli, nepřepínali se na něj apod.
Re:Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Dotaz 15. 04. 2009, 12:21:31
Odpovědět  Odkaz 
navic mam s uzivateli - tady zaky, tu zkusenost, ze pokud jim nechate jen naprosto nezbytne minimum, mate sanci to ukocirovat. jestlize zaci nepotrebuji v tu chvili Net, prac s nim! - a pak Vas budou poslouchat i bez vychovnych nedostatecnych :-) (ale presto bych volil asi kombinaci obeho :-D
Re:Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
GeBu 15. 04. 2009, 13:03:18
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem si s tím trochu pohrál a jednou z cest (na Windows) je zlikvidovat DNS - my tady máme DHCP.
Takže: Execute commands a tam C:\Windows\System32\netsh.exe int ip set dns "Připojení k místní síti" static 10.10.10.10
A přepnutí zpátky: C:\Windows\System32\netsh.exe int ip set dns "Připojení k místní síti" dhcp
Bez plné cesty k tomu příkazu mi to nefugnovalo.
Zatím jsem nepřišel na to jak ten příkaz spustit hromadně :(.
Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
rrr 16. 04. 2009, 08:03:42
Odpovědět  Odkaz 
Asi jste nikdy neučil, že?
Martin Šín Re:Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Martin Šín 16. 04. 2009, 11:44:28
Odpovědět  Odkaz 
Asi jste nikdy nečetl(a) můj profil zde na Linuxexpresu, že? Tohle je věcí názoru, a stále dětem vyšlapávat cestičku tak, aby se jim po ní šlo co nejpohodlněji taky nebude zcela správné. A to přesně dělá blokování Internetu, studentovi sebere Internet - tohle pomyslné lízátko, na které se tolik těší a donutí ho k čemu? Aby si pustil třebas ten Word a koukal z okna? :-)
Re:Re:Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
GeBu 16. 04. 2009, 13:24:06
Odpovědět  Odkaz 
Já z nich takový pocit mám - když nejde net tak mě sledují daleko více a soustředěněji. My tam okna moc nemáme (podkroví) :).
Jan Papež Vsechno je to jen o domluve
Jan Papež 7. 08. 2009, 11:01:48
Odpovědět  Odkaz 
Pokud se da s zaky rozumne domluvit, pak neni potreba net blokovat. Net bych blokoval az tehdy, kdyz neni jina metoda, jak je motivovat, aby se venovali zadane praci.
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
martin 9. 09. 2009, 18:07:36
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim nevim jsi rady s prográmkem
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
LudvíkR 4. 11. 2009, 05:34:40
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím všechny příznivce iTALCu. Taktéž využívám tento sw na počítačových učebnách. Narazil jsem v praxi však na jeden problém, který nevím jak vyřešit.
Po instalaci iTALCu na tzv. učitelský počítač na učebně (hlavní PC) se provede konfigurace učebny. Tím se vytvoří na WinXP v profilu uživatele c:/Document and Settings/uživatel/Data aplikací/iTALC/ soubory XML s konfigurací. Pokud mám ale počítač v doméně a cestovní profily, potom konfigurace je platná pouze pro daného jednoho uživatele. To je ale problém, pokud přijde učitel, přihlásí se svým profilem, tak konfigurace iTALCu bude prázdná. Měl jsem představu, že by se konfigurace dala do složky AllUsers, ale to nepomohlo. Řešili jste někdo tento problém?
Pokud jsem zcela mimo mísu nebo se zde řeší pouze OS vyjma XP, tak se omlouvám. Díky
Martin Šín Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Martin Šín 11. 11. 2009, 19:33:31
Odpovědět  Odkaz 
Koukal jsem na to a je to tam nastavené napevno, takže to jinak nepůjde, než to uživateli nakopírovat přímo do profilu a to buď rovnou na serveru, nebo udělat "baťák", který to po kliknutí zařídí za vás.
Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
LudvíkR 12. 11. 2009, 09:17:48
Odpovědět  Odkaz 
Bylo by řešením kontaktovat vývojáře ohledně doprogramování?
Martin Šín Re:Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Martin Šín 12. 11. 2009, 11:08:52
Odpovědět  Odkaz 
Kontaktovat ho můžete, ale myslím, že už na tom moc nedělá... Ovšem za peníze to třeba vezme. ;-)
Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Pitrs 14. 03. 2010, 19:24:04
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, nevím, jak moc je to ještě aktuální, dá se to asi nastavit podle tohoto návodu: http://italc.sourceforge.net/wiki/index.php?title=Customizing_paths_to_keys_and_config-files
Sám jsem to zkoušel, bohužel jsem skončil na hlášce o nedostatečných právech na zápis do adresáře, kam jsem dal ty konfigurační soubory. Přitom jsem na ten adresář práva nastavil, dokonce na plné řízení. Tak kdyby se Vám nebo někomu jinému to podařilo vyřešit, tak dejte vědět :-)
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
janaz 3. 12. 2009, 12:20:28
Odpovědět  Odkaz 
dobry den, ja som prave objavila italc a naozaj sa mi to paci. V skole mame ucebnu do ktorej nam minuly mesiac dali Linux. Som ABSOLUTNY zaciatocnik a netusim kde sa mi italc nainstaloval. Mame ubuntu, stiahla som ho pomocou Správca balíkov synaptic. Boli tam 3 súbory, tak som ich postahovala a teraz neviem co dalej. Nevedel by mi , prosim, pomoct - tak ako pre absolutneho analfabeta? Dakujem
Napříč OS
Dave 14. 10. 2010, 22:38:43
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,
zkoušel jste prosím někdo instalaci "napříč" OS? Učitelská PC s WIN a stanice Linux? Konkrétně WIN7 X Linux Ubuntu?

Díky...
Martin Šín Re:Napříč OS
Martin Šín 15. 10. 2010, 08:45:38
Odpovědět  Odkaz 
Asi to bude blbá odpověď, ale v principu v tom nevidím problém. Měl jsem klienty na Windows XP a učitelskou instalaci na Linuxu. Co jsem se v létě chvíli snažil Italc nainstalovat (jako klienta) na Windows 7, tak se mi to nepodařilo - už si nepamatuju co bylo příčinou, ale buď to bylo výrazné zpomalené systému při sledování z učitele, anebo to ani nešlo (teď opravdu nevím). V současné době to však vypadá, že autor začal znovu na programu pracovat, tak se snad blýská na lepší časy. Konečně, teď na stránkách projektu čtu: "A version fully supporting Windows Vista and Windows 7 will be available by the end of 2010
"...
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Tom 25. 10. 2010, 14:07:47
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, uvažujeme o nasazení programu na naše učebny, nicméně nás trápí jedna záležitost - ochrana osobních údajů. Nemáte někdo zkušenost či vědomost jak je to s iTalcem pro právní stránce? Je možné nasadit iTalc a tím defacto sledovat činnost dětí ve výuce? Není to porušení ochrany osobních údajů? Asi je nám všem jasné, co je "správné" - ve výuce mají děti sledovat co se děje u katedry a ne na internetu, ale je podle práva "vhodné" sledovat a případně zasáhnout?
Martin Šín Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Martin Šín 25. 10. 2010, 18:17:55
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem právník, ale iTalc je (výchovně) vzdělávací nástroj a ne sledovací/bezpečnostní. Pokud chcete učinit svědomí za dost, pak o použití iTalcu ve třídách studenty informujte a tím bych celou věc považoval za vyřízenou.
Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Dave 25. 10. 2010, 19:18:58
Odpovědět  Odkaz 
BTW, já to jink nedělám... na začátku roku předvedu, co to umí a pokud někdo nedělá co má, koukne na něj, pro výstrahu, nějaká slepá obrazovka :D
Funguje to, bojej se toho jak čert kříže.
Informovat o používání podobného SW mi přijde jako povinnost - a slušnost.
Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Tom 25. 10. 2010, 23:25:10
Odpovědět  Odkaz 
Díky za diskusi... V informování samozřejmě problém z mojí strany není, to také považuji za nutnost. Nicméně i když o tom budou vědět, neznamená to, že to není protizákonné. Stejně tak jako iTalc je jen vzdělávací nástroj, tak i nůž je jen nástroj do kuchyně, nicméně špatným užíváním dokáže ublížit - je to věc úhlu pohledu... Samozřejmě chápu co je "správné" - informovat studenty, ale je to dostatečné krytí? Každopádně, abych jen neplácal, zkusil jsem se obrátit na právníka, nyní čekám na odborný komentář:)..
Re:Re:Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Pike 6. 01. 2011, 00:29:16
Odpovědět  Odkaz 
Připojuji se čistě ze zájmu. Váš dotaz má význam v případě používání osobních údajů. Nicméně byste měl alespoň částečně specifikovat, jaké osobní údaje by mohl kdosi pomocí iTalc zjistit. V tomto ohledu mi to není zcela jasné. Osobně používám podobné systémy několik let každodenně a mohu Vás zcela ujistit, že používání je naprosto legální neboť existují i podobné produkty komerční nasazené jak ve školní, tak i ve firemní či vnitropodnikové sféře. Pokud se někomu dostanu pomocí iTalcu např. k certifikátu pro internetové bankovnictví, nelze tento akt považovat za nelegální neboť certifikát má být umístěn na bezpečném místě. Pokud administruji síť s nejvyššími právy, mám k dispozici všechna data všech uživatelů, mohu si třeba číst poštu generálního ředitele a stejně tak je i tento akt v souladu s legislativou a je naprosto legální. Otázka je ve zneužití, pak dochází k naplnění podstaty např. trestného činu obecně. Stejně tak, jako elegantně odpověděl uživatel JJ uživateli Sol007 musím konstatovat, že skutečný administrátor nemá čas číst poštu kohokoli.
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně Jak ho heknout?
Sol007 12. 12. 2010, 19:09:10
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě jestli jde z "žákovského účtu" nějakým způsbem Italc nabourat tak aby bylo možno ovivnit učitelský pc. Pokud to nějak jde rád bych to věděl díky.
Re:iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně Jak ho heknout?
JJ 13. 12. 2010, 09:44:28
Odpovědět  Odkaz 
Zdrojáky jsou jako u každého opensource SW dostupné na netu. Tak si je stáhni, a studuj, třeba na něco přijdeš. Ale garantuju ti, že až na to přijdeš, tak tě přejde chuť na to zkoušet o*ebávat učitele, protože toho budeš znát tolik, že si uvědomíš jak je to ubohé.
Přeju pevné nervy (buď tobě, nebo učiteli, ale počítám že spíš učiteli, protože normální student se věnuje výkladu a ne tomu, jak něco ošulit...)
iTalc: Pomocník při výuce v počítačové učebně
Silasko 28. 03. 2012, 11:28:35
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím :)
takisto dúfam že nebudem moc vadiť príspevkom ohľadne Windows ale v učebni ktorú mám na starosti (16+1) som nainštaloval iTalc, na prvý raz vždy fungoval ale akonáhle sa počítač reštartoval alebo sa program zrútil čo vo zvyku mal, už nebolo možné na klienta sa pripojiť. Potom už často nepomohlo ani meniť kľúč ani preinštalovať program jednoducho už vidím iba akoby bol PC vypnutý a nijak nereaguje. Ak by sa mi mohol niekto ohľadom tohto ozvať napíšte mi napr na ICQ: 343455161 budem veľmi vďačný ak by sa mi to konečne podarilo :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz