přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu

Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu

gimp.png

Odbarvení fotografií už v jednom z GIMPtoriálů zaznělo, co to ale zkusit naopak a staré černobílé fotografie obarvit? Bezesporu se jedná o mravenčí práci, u které bude potřeba notná dávka představivosti a trpělivosti. Nutno dodat, že z černobílé fotografie takřka nikdy nevytvoříte naprosto dokonalou barevnou fotografii, a tak je potřeba zvážit pro a proti.


Vybíráme pastelky

Základním kamenem úrazu při kolorizaci fotografií je jejich pestrost; jakmile fotografie obsahuje pestrobarevné objekty, bude se čas strávený u ní počítat na hodiny. Vybírejte proto v rámci možností fotografie s jednoduchou scénou.

Proměna Proměna

Barvení jednotlivých objektů bude práce výhradně s vrstvami, maskami a výběrovými nástroji. Otevřete tedy černobílou fotografii určenou k vybarvení příkazem z nabídky Soubor | Otevřít [Ctrl-o]. Nejprve je třeba zvolit si, čím začít, zda popředím, nebo pozadím, v tutoriálu budu postupovat od popředí do pozadí. Vyberte barvu popředí asociovanou s požadovanou barvou objektu, v mém případě barva pokožky vojáků. Pro inspiraci, má barva je bc795b. Vytvořte novou vrstvu nad fotografií příkazem z nabídky Vrstva | Nová vrstva [Shift-Ctrl-n] s parametrem Typ vyplňování vrstvy na Popředí, vhodně ji pojmenujte (pokožka) a Režim v panelu vrstev změňte na Barva.

Překrytí fotografie barevnou vrstvou Překrytí fotografie barevnou vrstvou

Vrstvě pokožka přidejte masku vrstvy příkazem z nabídky Vrstvy | Maska | Přidat masku, nebo výběrem z kontextové nabídky po pravém kliknutí na vrstvu. Parametr Výchozí stav masky vrstvy změňte na Černá (úplná průhlednost). Podle charakteru objektu zvolte výběrový nástroj, v případě jasných hran objektu bych volil Nůžky [l] z panelu nástrojů, naopak v případě nejasných hran objektu postačí nástroj Štětec [p] s měkkými okraji a vhodnou škálou. Jako i v jiných případech se bude odkrývat požadovaná část objektu pomocí masky a bílé barvy. V případě užití nůžek bude potřeba výběr vybarvit bílou barvou nástrojem Plechovka [Shift-b] z panelu nástrojů. Některým z uvedených způsobů odkryjte celý objekt, v mém případě pokožku vojáků.

Částečně obarvená fotografie Částečně obarvená fotografie

Stejným způsobem postupujte u všech objektů na fotografii, dokud nedospějete k přijatelnému výsledku. Po dokončení práce zkontrolujte přirozenost snímku a případně pomocí nástroje Plechovka [Shift-b] barvy dolaďte. Pokud jste s obarvením spokojeni, můžete sloučit viditelné vrstvy do jedné výběrem Nová z viditelné v kontextové nabídce po pravém kliknutí na kteroukoli z vrstev a fotografii ještě doladit pomocí jiných nástrojů z nabídky Barvy.

Vybarvená fotografie Vybarvená fotografie

Nahoru

Příspěvky

Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu
Petr 2. 07. 2012, 18:11:32
Odpovědět  Odkaz 
Návod nejde na 2.6 - některé prvky v něm neexistují. Jedná se o verzi 2.8?
Re: Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu
Petr 2. 07. 2012, 18:48:36
Odpovědět  Odkaz 
Jedna se o verzi 2.6 a zadne doinstalovane pluginy, vlastne se ani zadne nepouzivaji.Co konkretne nemuzete najit?
Otakar Haška Re: Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu
otula 3. 07. 2012, 08:01:15
Odpovědět  Odkaz 
Jediné, co se používá, je okno "Vrsty" (Ctrl+L). Režim "Barva" se nachází taktéž v tomto okně. Pokud je pro tebe použití masky vrstvy moc složité, prostě jen přidej novou vrstvu, nastav její režim na Barva a maluj do ní barevným štětcem.
Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu
rs 3. 07. 2012, 22:17:07
Odpovědět  Odkaz 
Mna by zaujimalo, preco sa vlastne pouziva na toto maska. Keby som mal malovat CB obrazok sam od seba, napadlo by ma zakladat ciste vrstvy a do nich malovat stetcekom - ako najsamozrejmejsie riesenie.

V com je vyhoda pouzitia masky? Postup sa mi vidi komplikovanejsi, tak chcem vediet, kde je prinos :)
Re: Kolorizace černobílých fotografií v GIMPu
Petr 4. 07. 2012, 08:53:30
Odpovědět  Odkaz 
Mate pravdu, bez problemu se da vyuzit i jednoduchych vrstev bez masky, dokonce i za pouziti jedne vrstvy. Komplikovany je uvedeny postup ale jen na oko, pri vytvareni vrstvy ji GIMP sam vyplni barvou a po pridani masky uz je prace vicemene shodna jako pri postupu bez masek.

Vyhoda je ale v nasledujicich opravach, zmena barvy jedne vrstvy je za pouziti masky jednodussi, jednoduse se cela vyplni barvou.
Dale pri ladeni hran barevnych objektu staci vzdy bila a cerna barva a nemusite slozite nastavovat predesle barvy a prepinat na gumu.
Ve vysledku se mirna komplikovanost vrati v naslednych "ladicich" upravach.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz