přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě

GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě

Logo GIMPu

Před několika dny jsme se v redakci dověděli o soukromém gymnáziu v Ostravě, kde se v rámci výuky studenti učí pracovat také s programem GIMP. A protože nás takové aktivity těší a zajímají, nemohli jsme si nechat ujít příležitost a zjistit o tomto projektu více. 


Soukromé šestileté gymnázium je prvním soukromým gymnáziem v Ostravě. Bylo založeno v roce 1993 a za tu dobu jeho lavicemi prošlo již na 15 ročníků maturantů. Mnozí z nich jsou dnes úspěšnými podnikateli, lékaři a právníky, uznávanými mladými odborníky ve svém oboru. Gymnázium je navíc nositelem titulu „Škola přátelská dětem s alergií a astmatem“.

Co je však pro nás podstatné, je skutečnost, že na této škole vyučují i grafický editor GIMP. A tak jsem oslovili pana Mgr. Tomáše Matlengu, který právě za výukou tohoto programu stojí, a položili mu pár otázek.

Logo GIMPu Logo GIMPu

Jaké předměty na gymnáziu vyučujete a v rámci jakého předmětu využíváte pro výuku GIMP ?

Učím geografii, základy společenských věd, tělesnou výchovu a předmět informatika a multimediální výchova, kde využívám program GIMP.

Co se studenti v této aplikaci učí a jaký je rozsah jejich znalostí (myslím tím v ideálním případě)?

Studenti se během pololetí naučí vytvářet jednoduché i složitější nákresy, navrhnout a vytvořit různé plakáty, pozvánky, vizitky, až po úpravu fotografií pomocí různých nástrojů a filtrů. Na konci práce s programem GIMP by studenti měli umět upravit, změnit, vytvořit jakoukoliv fotografii pro své vlastní potřeby, změnit velikost, barvy, odstranit rozmazání, nevyhovující objekt nebo objekt naopak přidat.

Výuka práce v GIMPu není určitě běžná záležitost, jak se k tomu staví sami studenti? Nemají pocit, že tyto znalosti již dále neuplatní?

Studenti s tímto programem pracují rádi, protože vidí, že ho mohou využít při každodenní činnosti. Který ze studentů neudělá denně pomocí telefonu alespoň jednu fotografii či nezlepšuje svůj facebookový profil svými fotografiemi (které musí být ale patřičně upraveny)?

Myšlenka využití GIMPu při výuce je vaše? A jakým způsobem vůbec došlo k rozhodnutí tuto aplikaci vyučovat?

S myšlenkou využívat na naší škole GIMP přišel kolega Martin Kowalik, který hledal alternativu pro Photoshop a o GIMPu se dozvěděl na internetu. Nakonec výuka padla na mě, ale autorem myšlenky je on. Výuka programu GIMP se u nás na škole zavedla v roce 2009, po zavedení nového předmětu pro 1. a 2. ročník gymnázií pod názvem Informatika a multimediální výchova, který vychází z nových vzdělávacích programů pro gymnázia (RVP G).

Používáte na škole ještě jiné open-source aplikace? Proč jste si vybrali právě GIMP?

Ano, používáme Audacity, Virtual Dub, Mozilla Firefox, VLC media player a OpenOffice. Snad jsem na nic nezapomněl. GIMP jsme si vybrali jako alternativu k Photoshopu pro jeho jednoduchost ovládání, nenáročnost na vybavení, pracuje pod Windows a hlavně ho mohou studenti využít v každodenní praxi i mimo výuku.

GIMP v jednom panelu ve Windows7 GIMP v jednom panelu ve Windows7

Pokud tedy používáte GIMP jako náhradu jiného grafického programu, je to pro školu finanční rozdíl? Máte přehled, zda a kolik ročně díky použití FOSS ušetříte například na licencích nebo za nákup aplikací?

Každá škola se snaží šetřit, kde se dá, proto i tyto programy jsou pro školy vítanými pomocníky. Škola určitě ušetří ročně několik desítek tisíc korun.

Jaký je Váš osobní názor na používání Free and open source software (FOSS) na českých školách? Myslíte, že je dostatečně využíván?

Myslím si, že používání FOSS na školách je výbornou alternativou placených programů. Obrovskou výhodou je, že studenti s nimi mohou pracovat i doma, na svých soukromých počítačích, čili že výuka nekončí ve škole v počítačové učebně. FOSS aplikace jsou také většinou multiplatformní, proto je můžou studenti používat i pod jinými operačními systémy. Jinak já osobně nemám přehled, jestli tyto programy školy používají, ale podle toho, co jsem již řekl, myslím, že ano.

Řekněme, že po přečtení našeho rozhovoru dostane obdobný nápad nějaký jiný učitel na našich školách, a to nejenom na soukromých. Co byste mu poradil? A měl byste nějaké osobní sdělení pro studenty nebo učitele, zda a proč začít využívat FOSS?

Nebát se používat tyto programy. Jsou legální, jsou běžně dostupné, teoreticky za nulovou pořizovací cenu. Nemusí se vést agenda s používáním licencí a v neposlední řadě se studenti učí, že požíváním nelegálně staženého programu se dopouštějí trestného činu a že tady máme alternativu ke komerčnímu softwaru.   

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Petr Valach GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Petr Valach 21. 05. 2013, 06:19:29
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji kolegovi za jeho článek, protože vím, jak je těžké přimět někoho, aby se k danému problému takto vyjádřil, cením si o to více. Asi by stálo někde dát obecný návod, kterak komunikovat s veřejností, a jak přimět zodpovědné osoby k rozhovoru, byť třeba virtuálnímu, a souhlasu se zveřejněním.
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Tomas Jirikovsky 21. 05. 2013, 09:46:46
Odpovědět  Odkaz 
Jak je mozne ze soukrome gymnazium nema na licence Adobe Photoshop a tak hleda nejlevnejsi alternativu. Cekal bych od soukrome skoly trochu vice nez Gimp a to ted nenarazim na to ze Gimp je spatny program ale v dalsim rozvyjeni je photoshop uspesnejsi.
Otakar Haška Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 21. 05. 2013, 10:30:08
Odpovědět  Odkaz 
Jednak není gymnázium fakultou umění, a jednak je pro studenty podstatné naučit se základy (principy) práce s grafickým programem. Na to GIMP s přehledem stačí. Až bude někdo chtít pracovat s gafikou či DTP profesionálně, bude se stejně muset doučit spoustu věcí, které jsou daleko za hranicemi gymnaziální výuky...

...na rozdíl od vyjmenovaných slov, která jsou sučástí výuky už na základní škole.
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Martin "SpookY" Raus 21. 05. 2013, 12:26:04
Odpovědět  Odkaz 
Výuka ve Photoshopu?

A studenti budou domácí úkoly dělat na čem? To škola koupí licence Photoshopu i pro ně domů? Nebo bude po nich vyžadovat, aby si každý student koupil Photoshop za své?

Nebo po nich bude škola chtít, aby nosili úkoly ve formátu "PSD" a bude zavírat oči nad tím, jak si studenti software "seženou"? To už hraničí s nabádáním k trestnému činu.

Mám za sebou čtyři roky, kdy jsem učil informatiku na gymnáziu, kde jsme dokázali nasadit i Linux do výuky takovým způsobem, že jsme Windows vůbec nepotřebovali.
A studentům jsem jednoznačně nařídili - všichni budou používat přenositelné datové formáty, které lze používat pomocí freewaru nebo opensource softwaru. Jestli si někdo koupí MS Office, je to jeho věc, ale formáty budou přenositelné.

A výukový software byl výhradně FOSS, tak aby všichni mohli mít doma nejnovější verzi softwaru a pracovalo se jednotně. Zmizely problémy s DOC, DOCX apod... a pokud už někdo něco takového donesl, tak to bylo na jeho triko, pokud to nejelo jak mělo.

Jinak OpenOffice/LibreOffice, GIMP, Inskcape, Scribus, Audacity, Avidemux, Kdenlive, FreeCAD, LibreCAD, GNU Octave, Geany na programování... celou osnovu středoškolské výuky lze pokrýt pomocí FOSS.
Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Inkayacu 21. 05. 2013, 19:39:28
Odpovědět  Odkaz 
Ehm, a pokud z wordu uložil do odt a nejelo to, jak to mělo, tak za to nenesl zodpovědnost?? To se mi nezdá...
Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
HouBa 21. 05. 2013, 20:18:59
Odpovědět  Odkaz 
Teď je otázka, kdy SpookY učil na gymnáziu. On totiž Office ukládat v ODT umožňoval až ve verzi 2007 se service packem 2 a ODT uměl Office špatně číst v 2003 s pluginem do SUNu...

Moje zkušenost je taková že ODT uložený v MS Office 2010 jde bezproblému přečíst v Open Office, Libre office, ABI wordu apod...kdežto naopak je to problém. MS s ODT formátem neumí pořádně pracovat ani v 2010.

Navíc proč by někdo, kdo se ve škole učí ve svobodných programech, ukládal doma cokoliv ve wordu ? I na tátův (neřkuli svůj) počítač si děti mohou nainstalovat svobodnou alternativu.
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Izak 31. 05. 2013, 13:22:11
Odpovědět  Odkaz 
No Adobe Photoshop je drahy i kdyz pro skoly je mozna za 2-3.000 ale je taky mnohem slozitejsi a nemuzou se ucit doma, bez toho, ze by si jej koupili, zase za stejnou castku, nebo upiratili.

Jeste bych doporucil vektorovy InkScape
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Tomáš Jiřikovský 21. 05. 2013, 12:59:23
Odpovědět  Odkaz 
Od státní školy bych tohle očekával ale platit za školu kde vyučují v něčem co v praxi je využito minimálně je nezodpovědné chování jak školy tak kantorů.
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Petr Malinsky 21. 05. 2013, 14:56:48
Odpovědět  Odkaz 
Řekl bych, že podstatou výuky informatiky by mělo být pochopení fungování toho danýho programu na tu danou činnost. A jestli tohle klikátko je v pravým dolním rohu nebo v horním je pak úplně jedno.
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Izak 31. 05. 2013, 13:27:17
Odpovědět  Odkaz 
No k tomu, ze se neco v praxi nepouziva bych pochyboval ;-))
nekdo ma Photoshop, jiny gimp, jiny corel paint a nekdo dokonce PainShopPro, nebo nove Zoner

http://www.rosiehardy.com/online-tutorials

Jeji reference:
Maroon 5/CA Management (USA)
Samsung (UK)
Universal Music Group
Penguin Book Publishers (USA)
Immersion Creative (Canada)
Canon Camera Buzz (UK)
--
Magazine/Newspaper Features:
Elle Magazine (SA)
Amateur Photographer (UK)
Philippine Inquirer (Philippines)
Telegraph, The Sun, The Metro (UK)
--
Online features:
Msnbc.com
Aol.com
Dailymail.co.uk
Digital Photography School
Passive Panda - Top 30 Online Entrepreneurs
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Eva Bartošová 21. 05. 2013, 13:01:53
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím s panem Jiřikovským. Od soukromé školy, kterou si platím bych čekala více. Živím se profesionální grafikou a neznám nikoho (nejen v oboru), kdo by Gimp využíval. Přijde mi to jako odfláklá výuka, vždyť PS se dá na studenta napsat zdarma, tak jaké nucení dětí do nákupu produktu. I škola by na něj měla slevu, ale to by musela mít někoho, kdo tomu programu rozumí....
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
HouBa 21. 05. 2013, 14:24:15
Odpovědět  Odkaz 
Označit školu, která učí studenty pracovat ve svobodném programu jako "odfláknutou výuku" je tedy silná káva.
Jedna z mála škol, kde kantoři a vedení přemýšlí a nedělá ze studentů tupé stádo, které potom vyleze jako z linky na výrobu párků tj. všichni stejní a bez chuti.

Já jsem naopak rád, že se GIMP a pod. některé školy rozhodly vyučovat, protože vždy budu raději pracovat s někým kdo prosazuje svobodu, než s někým, kdo si mezi dveřmi řekne o Photoshop, firemní auto a pracovní stanici za 50 táců a potom z něj padají bannery jak od prvňáčka.

Uvědomte si, že jsou i firmy, které jednak nechtějí platit horentní sumy za komerční software když existuje free alternativa a jednak firmy, které by na to ani neměly finance.

Profesionála z člověka nedělá drahý software, stejně jako fotografa z člověka nedělá drahý fotoaparát.
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Vladimír Kozák 21. 05. 2013, 14:25:15
Odpovědět  Odkaz 
Z toho gymnázia vyjdou gymnazisti, čiže ne profesionální grafici - tím se stane asi málokterý. V praxi budou mít na výběr: buď si pro svoje amatérské fotky a čmáranice ukradnou PS, nebo si stáhnou Gimp. Kupovat PS si nebude nikdo, to je jasné. A ti, kteří budou pracovat jako grafici, se na PS poměrně lehce přeučí, však jsou mladí :-)
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Aleš Rybák 21. 05. 2013, 15:57:24
Odpovědět  Odkaz 
Jsem profesionální grafik a APh nepoužívám. Vedle GIMPu s několika rozšířeními pracuji s dalšími 5ti specializovanými aplikacemi. Od příštího GIMPu 3.0 očekávám v základu plnou funkčnost pro svou práci bez nutnosti používat jiné obecné bitmapové editory. Ve stávající obchodní-licenční politice Adobe ani jiným nedoporučuji zaměření na APh pro obecné bitmapové editace.
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Izak 31. 05. 2013, 13:28:45
Odpovědět  Odkaz 
To je tim, ze zijete v CR ;-))
http://www.rosiehardy.com/online-tutorials

jo a ja jsem druhy o kom jiz vite ;-)
Dalsi firma je Google, ta jej ale pouziva jako server, jeho cmd verzi ;-)
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
petr 21. 05. 2013, 14:07:59
Odpovědět  Odkaz 
1) Než ti studenti opustí školu, tak ty programy budou mít stejně jiné verze -- proč tedy učit PS?
2) Po gymplu bude asi málokdo grafikem, to by šel rovnou na Helichovku -- proč tedy učit PS?
3) Jako správný hospodář by se měli chovat jak ředitelé soukromých škol tak veřejných škol -- proč tedy učit PS?
Andrej Pavelka GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Andrej Pavelka 21. 05. 2013, 18:14:57
Odpovědět  Odkaz 
GIMP je super. Je to najlepší software na rastrovú grafiku, aký som kedy skúsil. :-) V ňom som robil aj fotku, ktorú mám aj tu na Linuxexprese ako svoju profilovku. https://plus.google.com/u/0/photos/101989259238384666053/albums/profile/5867368803940921138?pid=5867368803940921138&oid=101989259238384666053
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Lukas 21. 05. 2013, 20:34:40
Odpovědět  Odkaz 
No to se máš čím chlubit, "dílo" jako od prvňáčka, kostrbatý ořez.... prostě SORRY, ale je to spíš k smíchu. i když je zase pravda, že na malou profilovku to stačí....
Andrej Pavelka Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Andrej Pavelka 31. 05. 2013, 02:42:18
Odpovědět  Odkaz 
To nie je kostrbatý orez. Tá kapuca má naozaj taký členitý obrys.
Otakar Haška Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 31. 05. 2013, 07:36:34
Odpovědět  Odkaz 
??? Ouvej, ouvej... Není lepší si nasypat popel na hlavu, než přesvědčovat o něčem, co evidentně není pravda? Můžeš někam nahrát originální fotku?
Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Izak 31. 05. 2013, 13:33:41
Odpovědět  Odkaz 
Inspirace a to je spise to jednoddusi co jde delat v gimpu, ale celkem ucinne:

http://www.rosiehardy.com/online-tutorials
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
js 21. 05. 2013, 20:32:29
Odpovědět  Odkaz 
Gimp je zatím nedodělek a stále dost složitý na ovládání, chaotický a nedomyšlený... chtěl by trochu pročistit, zjednodušit a zpřehlednit... super rozhodně není, má spoustu chyb a spousta funkcí by šla vyřešit jednodušeji... nehledě na to že vývoj pořád jaksi stagnuje, dá-li se to vůbec tak nazvat, a nových funkcí přibývá jen pomálu... s posledními verzemi 2.7 - 2.8 se mi pracuji daleko hůře něž s těmi dřívějšími... na windows dávám přednost paint.netu, který je jednodušší, intuitivnější a stabilnější, v linuxu používám již většinou jiné alternativy než gimp... Gimp už jen tak testuji, abych nevypadl ze cviku a z obrazu...
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Lukas 21. 05. 2013, 20:40:51
Odpovědět  Odkaz 
Tak naprostý souhlas, Gimp je zombie a nikdo neví, kdy se rozpadne, což je velká škoda. Spoustu věcí je tam nedotažených, nekompatibilní s PSDčkem, což je největší chyba, pro to, aby se uchitil i na poli profi SW. Jinak s přehledností a složitostí problém nemám, roky dělám v PS a v Gimpu se mi taky dělá docela v pohodě. Sice ne úplně v pohodě, spíš jako bych měl v pr**li tyčku, ale jde to. Na ořez a nějakou tu úpravu fotky dobré, na vizitku, plakát, design webu, katastrofa!!! to v PS mám design snad 100x rychleji navrhnutý, než v Gimpu. To by se leda musel udělat test Gimpař vs PSpák a dát dělat oboum to samé a z každého něco a pak by se vidělo ;-)
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Lukas 21. 05. 2013, 20:40:53
Odpovědět  Odkaz 
Tak naprostý souhlas, Gimp je zombie a nikdo neví, kdy se rozpadne, což je velká škoda. Spoustu věcí je tam nedotažených, nekompatibilní s PSDčkem, což je největší chyba, pro to, aby se uchitil i na poli profi SW. Jinak s přehledností a složitostí problém nemám, roky dělám v PS a v Gimpu se mi taky dělá docela v pohodě. Sice ne úplně v pohodě, spíš jako bych měl v pr**li tyčku, ale jde to. Na ořez a nějakou tu úpravu fotky dobré, na vizitku, plakát, design webu, katastrofa!!! to v PS mám design snad 100x rychleji navrhnutý, než v Gimpu. To by se leda musel udělat test Gimpař vs PSpák a dát dělat oboum to samé a z každého něco a pak by se vidělo ;-)
Otakar Haška Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 21. 05. 2013, 20:49:49
Odpovědět  Odkaz 
> "Gimp je zatím nedodělek a stále dost složitý na ovládání, chaotický a nedomyšlený..."

Hm, GIMP spoustu věcí neumí, ale že by byl složitý na ovládání či chaotický? Za "nedomyšlený" lze označit pravděpodobně jakýkoliv SW. GIMP je na ovládání právěže mnohem jednodušší a intuitivnější, než Photoshop (tím nechci nikterak shazovat kvality tohoto špičkového SW, ale rozhodně je na ovládání komplikovanější a méně intuitivní, než právě GIMP. Ostatně stejnou komplikovaností a neintuitivností ovládání trpí i Illustrator či InDesign, což jsou také asi nejlepší programy ve své oblasti).


> "s posledními verzemi 2.7 - 2.8 se mi pracuji daleko hůře něž s těmi dřívějšími"

Verze 2.8 se až na drobnosti ovládá úplně stejně, jako verze 2.0. A opět naopak - její ovládání je mnohem lepší, než verze první řady GIMPu - tedy opět vyjadřuji nesouhlas.


> "na windows dávám přednost paint.netu, který je ... stabilnější"

Jak může být něco stabilnější než to, co absolutně nepadá? (GIMP mi za mnoho let užívání nespadnul ani jednou).


Proč si musí odpůrci GIMPu stále vymýšlet naprosto scestné a nesmyslné argumenty? GIMP není dokonalý, dá se na něm najít spousta nedostatků, tak proč kritizují zrovna věci, které si kritiku nezaslouží?
František Bártík Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
František B. 22. 05. 2013, 09:03:39
Odpovědět  Odkaz 
GIMP sám o sobě je absolutně stabilní. Problém může být však s MS Windows, která asi komentátor Js používá. Všiml jsem si, že v diskuzích si na nestabilitu GIMP stěžují výhradně uživatelé MS Windows.

GIMP se tam musí distribuovat ve formě již zkompilovaných binárek, poněvadž MS Windows stále neobsahuje vybavení pro sestavení zdrojových kódů ani repozitáře se svobodným softwarem. Jednotlivé verze systému však nejsou zcela binárně kompatibilní, takže se skutečně lze setkat s "nestabilním" GIMPem. Osobně jsem sz Internetu stáhl kompilaci GIMPu, která fungovala pod Windows XP, ale ve MS Windows 7 hned spadla.
Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
izak 31. 05. 2013, 13:42:32
Odpovědět  Odkaz 
No on Gimp pro windows neni ;-)) je to nesupportovany klon ;-)
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
lukas 21. 05. 2013, 20:42:59
Odpovědět  Odkaz 
tak koukám, že se to tady poslalo 2x, tomu se říká dobře ošetřené formulářové pole :-D
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
js 21. 05. 2013, 21:32:48
Odpovědět  Odkaz 
oprava - u verze mi vypadl jeden mezistupeň, mělo tam být 2.6.7...
jinak mě Gimp docela často v těch novějších verzích zamrzal, kolikrát i spadl, teď s ním zas již až tak moc nepracuji ale jeho odpůrce nejsem, spíše naopak jako alternativu k placeným editorům a zastánce open-source řešení ho často doporučuji a mám s ním z dřívějška bohaté zkušenosti... jen mi spíš vadí ta jeho zkostnatělost a "vývoj-nevývoj"... upřímně doufám v lepší zítřky s verzí 3, ale ty jsou s dnešním tempem vývoje v nedohlednu...
Václav Hejda GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Venca Hejda 22. 05. 2013, 05:09:22
Odpovědět  Odkaz 
Zajímá ve to, že celý článek je pojat jako informace o tom, jak se dá v dnešní době šetřit s využíváním FOSS. V komentářích jsem čekal něco jako " to my šetříme také, u nás se používá ten a ten soft". :o)
Nakonec se celá diskuze zvrhla v téma je nebo není GIMP dobrý program? Tak nebo tak, jedno je jisté. GIMP je funkční, je zdarma a gymnázium není škola pro profi grafiky.
Za Vaše ohlasy však děkuji :o)
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
jadd 26. 05. 2013, 01:22:09
Odpovědět  Odkaz 
Cos čekal, lidé si musí vybít někde své frustrace.
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Izak 31. 05. 2013, 14:08:08
Odpovědět  Odkaz 
I kdyby to byla skola pro profi Grafika, tak by Gimp zpocatku mohl stacit a pak prejit jinam.
Gimp ma ty same zakladni navyky, jako Photoshop, ja se gimp ucil z photoshop navodu, proze nejsem zacatecnik a zajima me obecny postup a Gimp jako 2jka na trhu v tomhle zase tak moc neomezuje, pokud nekomu staci pain.NET, tak nedela grafiku ;-))

Jinak mam Gimp, tablet (na retus, ne iPad:) a grafickou sondu, samozrejme ze i kvalitni LCD a to vse na linuxu ....

To ze je Gimp pomaly a neefektivni jsou kecy ;-) ... jedine co dramaticky zvedne vykonnost je TABLET, mam wacom ... a ten Gimp podporuje skvele vcetne ruznych nastvaveni a budete se divit, funguje to lepe nez v Photoshopu, protoze v gimpu to dela gimp, ve windows to dela ovladac tabletu ;-)) ktery se integruje s Photoshopem ... a pry to zacalo fungovat az v w764bit a novem photoshopu ;-))

No a co se photoshopu tyce, tak 1/2 vyvojaru si mysli, ze obrazek zacina na 1 pixelu a 2/2 ze na 0_tem pixelu ... a tak takova slozitejsi akce umi s obrazkem hezky zatocit ;-))
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Redi 22. 05. 2013, 09:16:28
Odpovědět  Odkaz 
OMFG to jsou zase příspěvky...
Bylo by celkem fajn vidět k čemu ten PS používáte, když se bez něj nemůžete obejít. (Schválně, co jste v něm dělali naposledy co by GIMP nezvládnul? Linkujte, ať se zasměju...)
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Jana 22. 05. 2013, 17:50:20
Odpovědět  Odkaz 
Tak třeba efekty na vrstvu, nebo na složku. Označování více položek najednou. Real time efekty, jako má PS např s písmem, vrstvami, atd. atd. Rotace plátna, která již v GIMPu snad bude, je toho opravdu mrtě, co tam buď vůbec není, nebo se to dělá složitě. Nainstaluj si PS a hned uvidíš o čem mluvím. Gimp mám ráda a fandím mu, ale když mám dělat pro někoho design stránek, raději volím PS, protože ušetřím neskutečné množství času.
Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Jack.K 22. 05. 2013, 18:32:40
Odpovědět  Odkaz 
Od Gimpu, který je zadarmo nikdo nemůže očekávat, že bude na špici společně s drahými programy typu PS. Ale nikdo nemůže říct, že to je odfláknutý program. Na poli open source je to špička a pokoří i řadu placených SW. A to, že nové verze nevychází tak často, jak si měníte spodní prádlo neznamená, že je něco špatně. Nové verze s novými funkcemi mohou nabourat zaběhnutý styl a zpomalit vaší práci. Některé ale naopak práci urychlit, takže být tak jednostranně kritický bych se neodvažoval.

Také by mě zajímalo jaké super mega extra funkce PS nabízí oproti Gimpu. Jestli má někdo na mysli předprogramovaná tlačítka na kdejakou pí..inu, tak to se potom nedivím, že program stává vysoce nepřehledným.
Plně souhlasím s počínáním škol, které mají naučit základy práce s jakýmkoliv typem SW. Ostatně ty programy se od sebe příliš neliší a opravdu jde jen o to naučit se, kde zrovna to tlačítko je. Stačí se podívat jaký je rozdíl práce mezi MS Office 2003 a novými verzemi 2007. Podobně to je i u grafických editorů. Cílem výuky je naučit studenta stylu práce s danými prvky a objekty a ne jen tupě klikat na předvolená nastavení. Právě toto by mělo ve studentech vzbuzovat jejich kreativitu.
Vaše tvrzení, že Gimp máte ráda, ale raději dáte přednost PS kvůli rychlosti může vyznít i právě tak, že nemáte dost kreativity na tvoření, a právě proto musíte použít PS, který má dostatek předvolených funkcí.

Buďme rádi, že tu máme na výběr řadu SW včetně těch open source pro širokou veřejnost. Kdo chce a má zájem či peníze nebo potřebuje specializovaný SW nechť si jej pořídí a vydělává na něm. Jen mi ale proboha netvrďte, že pro domácí použití nebo pro občasné použití ve firmě by jste si kvůli tomu kupovala PS.
Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Jack.K 22. 05. 2013, 19:01:04
Odpovědět  Odkaz 
A ještě jeden dovětek. Často slýchávám, že PS je standard v oblasti profesionální grafiky. Ano je tomu tak podobně jako MS Office, který se prostě na trhu znatelně rozšířil. Ale standard neznamená jen jméno programu. Do Office 2003 také bylo standardem používat pásy ikon. A najednou od verze 2007 tu máme jakýsi pás karet a všem bez rozdílu bylo vnuceno jej používat tj. etablovat nový standard. Všichni si tak musejí zvykat na nové ovládání, nové nebo pozměněné funkce apod. Je to defakto jako bychom přešli na zcela jiný SW od jiného výrobce.
Otakar Haška Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 22. 05. 2013, 20:26:32
Odpovědět  Odkaz 
> "Také by mě zajímalo jaké super mega extra funkce PS nabízí oproti Gimpu."

- Pro člověka, který nefotí do sRGB JPEG a chce fotky zpracovávat v grafickém editoru i barevně, nabízí funkce zcela esenciální.
- K tomu nabízí práci v různých barevných prostorech, nedestruktivní vrstvy úprav či efekty vrstev.
- Dále třeba zachování průhlednosti vrstvy při změně velikosti či rotaci.

Výše uvedené věci jsou tím, co GIMP zcela diskvalifikuje v mnoha činnostech (sám ho používám jen na finální retuše již hotových fotek vyexportovaných do 8bitového TIFF, kdy už nepotřebuji sahat na nic, co by měnilo jas či barvy)
Re: Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Redi 22. 05. 2013, 21:32:47
Odpovědět  Odkaz 
Fotky se zpracovávaj hlavně v Darktable/Aftershotu. Už jenom proto, že RAW... Používat GIMP/PS na fotky od základu (otevírat v tom RAW) je ptákovina 10 úrovně...
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 22. 05. 2013, 22:40:13
Odpovědět  Odkaz 
No, Photoshop ani GIMP neumějí raw snímky (nikoliv RAW - není to zkratka, ale úplně normální anglické přídavné jméno) otevřít.

Potom je ACR podstatně kvalitnější převodník raw snímků, než DT (teď neřeším další možnosti úprav, ale samotný převod). Navíc DT zdaleka ne všechny raw formáty podporuje (neumí například Foveon X3F) nebo se s nimi s oblibou hroutí (Fuji RAF). Když už některý svobodný grafický převodník, tak RawTherapee.

No a pokud to má být ptákovina 10. úrovně, pak nechápu, proč jsou v GIMPu jasové křivky a podobné věci...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Redi 23. 05. 2013, 21:18:10
Odpovědět  Odkaz 
Jasový křivky jsou i v Kritě...

I už umí RT profiled denoising? Už umí masky? OpenCL?

Ono se to povídá, když jste DT zkoušel tak ve verzi 0.9...

A to radši ani nemluvim o argumentování typu "vždyť to ani neumí Foveon!"...
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 24. 05. 2013, 15:21:24
Odpovědět  Odkaz 
Smysl argumentu s Kritou mi zcela uniká. Každopádně v Kritě mají křivky větší smysl, protože podporuje i 16bitové barvy, stejně jako PS. (Jo, on je umí i aktuální GIMP, ale pokud jste ho náhodou zkoušel, tak jste musel zjistit, že je pro práci absolutně nepoužitelný, takže jako poslední použitelnou řadu GIMPu beru 2.8.x).


Převodník nepotřebuje umět masky a další vychytávky. RT ale ze svobodných převodníků dává (dle mého názoru) nejlepší výsledky převodu, každopádně viditelně lepší, než DT. DT je zase ale šikovný na další barevné a jasové úpravy 16bitových obrázků.

Ano, zkoušel jsem DT naposledy ve verzi 0.9..., konkrétně 0.9.3.5054. Momentálně mám v počítači verzi 0.9.3.5112, ale ještě jsem v ní nic nedělal. Vy snad máme jiný zdroj a používáte něco novějšího???

Pokud někdo interpretuje větu "neumí například Foveon X3F" jako "vždyť to ani neumí Foveon!" - neříká se tomu nějak jako "demagogie"?
Re: Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Izak 31. 05. 2013, 14:15:21
Odpovědět  Odkaz 
Ufraw ma plugin do gimpu ;-))

CMYK pouzivajic jen amateri a hlupaci, kteri nevi, ze RIP prevadi zase vse do RGB (ne sRGB pro uplnost)

Takze zde mame zasadni prostor a to je LAB, takze bych byl rad, aby jste neplacal o prostorech ale na rovinu rekl LAB prostor, ale ten uz umi GEGL, takze LAB bude ;-))

Vice bitu je super vec, tu ale nemel ani phodohop, umel jen 8 a 16, ale nekteri potrebovali i 24 32 ;-)) ... a vznikl CinePaint (klon gimpu pro filmare a zpracovani snimku z RedOne)
Jo ale taky bych uvital praci s vice bity ;-)) nastesti pro tisk je mi to jedno, tiskarny neumi ani ekvivalent 8bit a upravy udelav ve 14bit RAW editoru (16bit RAWy maji jen steny, muj stary fotak ma 12bit a FF uz ma 14 ;-))
cymk - rgb
petr 31. 05. 2013, 18:35:24
Odpovědět  Odkaz 
To by mě teda zajímalo, který RIP převádí CMYK do RGB.
Lukáš Jelínek Re: cymk - rgb
Lukáš Jelínek 31. 05. 2013, 18:54:38
Odpovědět  Odkaz 
Mě taky. Pokud se používá kompozitní tisk (tedy CMYK, případně s doplňkovými barvami; ne přímé barvy), nemělo by naprosto žádnou logiku to převádět ze CMYK do RGB a pak zase zpět.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 1. 06. 2013, 13:16:57
Odpovědět  Odkaz 
> "Ufraw ma plugin do gimpu ;-))"

Samozřejmě. A pro Photoshop je ACR. Psal jsem snad někde něco, čím bych to popíral?

> "CMYK pouzivajic jen amateri a hlupaci"

Pokud někdo potřebuje odevzdat práci grafickému studiu v CMYK, tak je co? Amatér, nebo hlupák?

> "takze bych byl rad, aby jste neplacal o prostorech ale na rovinu rekl LAB prostor, ale ten uz umi GEGL, takze LAB bude ;-))"

Kdy? Řada 2.9 je první v historii, kdy jsem přestal používat vývojovou verzi, a používám verzi stabilní. Až to bude použitelné na něčem slabším, než je 8jádrový procesor, můžeme se o tom začít bavit.

> "Vice bitu je super vec, ..."

Ano, je to super věc. Pokud mi lezou z foťáku 12bitové barvy, tak je prasárna je v prvním kroku zdevastovat na 8bitové a následně dělat barevné či jasové úpravy. Hotový obrázek už (v dnešní době) opravdu nemá smysl exportovat ve větší, než 8bitové hloubce. Tvrdil jsem snad něco jiného?

Mimochodem, tehdy nevzniknul Cinepaint, ale FilmGimp. Možná by to chtělo trochu kouknout do historie. Sám říkám, že největší chyba druhé řady GIMPu byla ta, že ji nezaložili právě na tomto forku.
Andrej Pavelka Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Andrej Pavelka 27. 05. 2013, 00:24:08
Odpovědět  Odkaz 
Toto nebol link na prácu. Som asi jediný, kto tu dal link na svoju prácu (vyššie). A aj to niekto ohundral bez toho, aby ukázal svoju prácu.
GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Jana 22. 05. 2013, 17:52:40
Odpovědět  Odkaz 
ještě bych dodala, že kdyby si GIMP vzal alespoň 10% věcí z brainstormu k srdci a udělal to, tak je gimp již dávno před PS ;-) takhle než se mu přiblíží, je PS zase o světelné roky napřed. Zase je ale pravda, že se s PSka začíná stávat čím dál větší potvora :-D
Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
HouBa 22. 05. 2013, 18:51:46
Odpovědět  Odkaz 
Ano PS je zase o světelné roky napřed.
Minimálně po posledním oznámení, že už nepůjde ukrást a bude ho možné získlat pouze formou předplatného v rámci Adobe Creative Cloud.

Skvělý tah, který přitáhne všechny co mají PS nelegálně tj. 90% "profesionálů" právě k svobodným alternativám.

Držím palce proprietárnímu softwaru ať vykročí do budoucna cestou předplatných a cloudu.

Mimochodem zatím se tu nikdo z PS profesionálů nepochlubil svojí produkcí. Bez výsledků jsou to jen výkřiky do tmy.
Re: Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Izak 31. 05. 2013, 14:19:44
Odpovědět  Odkaz 
Sranda je, ze kvalitni fotka ani restus nepotrebuje ;-))
teda mozna jo, ale ono to staci ;-)) kdyz mam kvalitni naliceni, kadernika, saty a samozrejme velke studiove blesky s baterkou na venek, nebo generator (fotopojem, neplest ze zbytkem, je to zbalesk v bedne a hlavou jen s vybojkou)
Petr Valach GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Petr Valach 3. 06. 2013, 02:13:25
Odpovědět  Odkaz 
Ach, ty emoce :-))

1. Vážení notoričtí diskutéři, jaksi vám ušlo téma článku, viděli jste pouze nadpis - a to vám stačilo k rozpoutání války :D GIMP ve školství? OMG A PROČ NE? Vynikající nápad a jen ho schvaluji.

2. GIMP v průmyslu? Záleží, v jakém... Možná tak porno průmyslu :-))) (protože fungovat s Gimpem na profesionální úrovni bohužel nejde, protože se pak práce stává východoněmeckým pornem ze sedmdesátek... já jsem Helmut, opravář komínů; já jsem se právě osprchovala; tak jdem na to).

Rozkošné je, jak se vede válka Gimp vs. Photoshop... proč vlastně? Protože si někdo vymyslel, že výdobytky od Adobe jsou kvalita a luxus a kdovíco?

Řešíte tu podporu pro raw... mňo, takový Photo-Paint, vážení, to měl... od verze X3? Takže od roku 2005? Photoshop? Ten skoro donedávna podporoval raw pouze po trapném doinstalování nějakého nesmyslu... Nepopírám, že Photoshop je rozhodně někde jine než Gimp a Photo-Paint, ale každý slušný program má svoje klady a nemá cenu se takhle debilně přít. Já Photoshop teda nepoužívám, protože to nemám zapotřebí, ale doporučil bych méně zaujatosti...

Sleduju reakce otuly, bohužel mu musím dát ve všem za pravdu...
Petr Valach GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
Petr Valach 3. 06. 2013, 02:20:55
Odpovědět  Odkaz 
To, z čeho mám v případě Gimpu kopřivku, jsou i dost jednoduché věci, jako je přidávání stínů... vše zadávané číselně, metodou pokus-omyl, bez živého náhledu... DĚS!!! Takhle profesionální program nefunguje.

Jiní se zase masírují nějakým Photoshopem, jehož ovládání je ovšem dávno za zenitem, i když nabízí leckteré vyfikundace typu inteligentních vrstev atd. - ale základ ovládání zůstává stejný (stejně pitomý). Vůbec, taková práce s křivkami - Illustrator, InDesign, Photoshop - opravdu velká "lahoda"... Na druhou stranu - Takový Photopaint neumožňuje (na rozdíl od Gimpu a Photoshopu) ukládat křivky.... to je taky velký průšvih. A není v dohledu, že by to do budoucna uměl.
Otakar Haška Re: GIMP na Soukromém šestiletém gymnáziu v Ostravě
otula 3. 06. 2013, 17:24:38
Odpovědět  Odkaz 
+1

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog