přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Amarok - více než jen přehrávač hudby

Amarok - více než jen přehrávač hudby

amarok.png

Zkoušel jsem a používal mnoho přehrávačů – Windows Media Player, WinAmp, iTunes, ale až Amarok mě opravdu zaujal. Že je to extra třída, potvrzuje i to, že jsem slyšel o několika lidech, kteří kvůli němu kompletně změnili platformu a přešli na Linux. Amarok totiž existuje pouze pro Linux, i když se údajně pracuje na portu pro Windows. Jelikož to ale nějaký ten pátek potrvá a uživatelé Windows tak nemají jednoduchou možnost se s Amarokem seznámit, rozhodl jsem se pro menší seznámení.


Obrázek:  2.jpg

Klasický vzhled Amaroku

Amarok není pouze přehrávač hudby, lepší výraz je „správce hudby“. Pokud potřebujete pouze jednoduchý přehrávač, do kterého nasypete mptrojky a stačí vám, že je přehraje, Amarok pro vás asi bude pověstný kanón na komára. Pokud jste ale nároční posluchači hudby z počítače, máte rozsáhlou sbírku a chcete v ní mít přehled, Amarok pro vás bude ta pravá volba.

Obrázek:  0.jpg

Rozhraní jako WinAmp

Samotné přehrávání nezajišťuje Amarok, ale využívá k tomu různé enginy, já používám Xine. Uživatelské rozhraní je standardně jednookenní ve stylu iTunes, ale je možné přepnout do dvouokenního rozhraní podobajícímu se WinAmpu. V defaultním nastavení naleznete v pravé části okna play list a na levé informace o právě hrané skladbě. Těch informací je nepřeberné množství, a to především díky propojení s několika on-line službami.

Výrazem engine se označuje zvukový systém, který obstarává reprodukci zvuku včetně hardwarových záležitostí.

Standardní informace jsou název písničky, alba a interpreta, Amarok navíc přidává možnost zobrazení obalu alba (které můžete nechat vyhledat na Amazon.com nebo vložit ručně), několik statistik jako hodnocení, skóre, počet přehrání, první přehrání, poslední přehrání. Díky propojení se službou Last.fm (článek o Last.fm a jiných službách) Amarok zobrazuje seznam interpretů podobných právě hranému, nabízí písničky od podobných interpretů, které máte ve sbírce, zobrazuje oblíbené skladby od hraného interpreta a seznam jeho alb, které máte ve své kolekci. To vše pouze na jedné kartě, na další kartě dostanete naservírovaný text právě hrané písničky. Třetí karta využívá Wikipedii a ukazuje detailní informace o umělci, albu, případně písničce, pokud je Wikipedia nabízí.

Amarok podporuje pro svoji kolekci více databází. Normálně používá jednoduchou SQlite, kterou není potřeba nijak zvlášť instalovat nebo konfigurovat. Kromě SQlite se dají ale použít robustnější databáze MySQL a PostgreSQL. To ocení především uživatelé vlastnící velké sbírky hudby v řádech desítek GB, tam můžou být robustnější databáze znatelně rychlejší než jednoduchá SQLite. Potřeba je ale ony databáze nainstalovat a správně nakonfigurovat.

Obrázek:  1.jpg

Informace o interpretovi

Výše jsem se zmiňoval o hodnocení písniček. Na to Amarok používá dva okruhy, první je založený na hodnocení uživatele, který písničky oceňuje hvězdičkami (1 – nejhorší, 5 – nejlepší), a druhý je založený spíše na statistice. Závisí na tom, kolikrát byla písnička přehrána a jestli byla dohrána až do konce. Písničce je přiděleno skóre 1-100, hodnocení je automatické, ale je také možné skóre ručně měnit. Každopádně po čase člověk začne zjišťovat, že tento systém opravdu funguje a do oblíbených playlistů se dostanou opravdu jen oblíbené skladby. Amarok také používá pluginy, takže není problém stáhnout si alternativní systém hodnocení. Co se týče pluginů, tak nezůstávají pouze u alternativních hodnocení, ale nabízí řadu dalších možností, např. zobrazování právě hrané skladby ve statusu vašeho IM klienta atd.

Na seznam písniček lze nahlížet několika způsoby. První možností je tzv. kolekce, kde jsou jednotlivá alba roztříděna podle názvu interpreta, názvu alba, roku vydání atd. nebo kombinacemi jednotlivých třídění. Kolekce se dá taky časově filtrovat, např. alba přidaná za poslední měsíc atd. Další možností jsou seznamy skladeb, kde se nachází seznam automaticky nebo ručně vytvořených playlistů. Silnou zbraní jsou především dynamické playlisty, které vybírají následující skladbu ze seznamu navrhovaných ke skladbě právě hrající.

V playlistech se také člověk dostane k internetovým rádiím a podcastům. Amarok již obsahuje předvolený seznam internetových rádií, ale není problém přidat další a poslouchat tak v Amaroku téměř jakékoliv internetové rádio. V poslední době se začínají prosazovat podcasty, což je hudební obdoba RSS. I pro ty má Amarok podporu. Já například pomocí podcastu poslouchám některé pořady Frekvence 1, Evropy 2 nebo Českého rozhlasu. Poslední možností, jak nahlížet na hudební soubory, je klasické adresářové zobrazení.

Obrázek:  3.jpg

Seznamy skladeb, podcastů a rádií

Že je Amarok komplexní správce hudby, potvrzuje i to, že má podporu pro MP3 přehrávače. Nejenže zvládá přehrávače připojující se k počítači jako USB mass storage, ale zvládá např. také iPody. Při nahrávání muziky do přehrávače tak nemusíte vůbec opouštět Amarok. Ten také zvládá spravování kolekce na odpojitelných zařízeních. Připojené zařízení sám rozpozná a do kolekce umístí skladby na něm uložené, naopak po odpojení je zase z kolekce odstraní.

Na začátku jsem se zmiňoval o službě Last.fm. Její princip spočívá v tom, že bere informace o hraných skladbách z hudebního přehrávače a vytváří z nich statistiky. To lze pomocí Last.fm samozřejmě ve více přehrávačích, ale Amarok jde dál v tom, že Last.fm přímo integruje, takže nejenom, že odesílá informace na Last.fm, ale také z něj informace bere, na základě nich vytváří seznam podobných autorů a navrhovaných skladeb. Nebo lze přehrávat Last.fm rádia, a to buď rádia tzv. sousedů, tedy uživatelů s podobným hudebním vkusem, nebo rádia podle žánru.

Celý Amarok je vzhledově přizpůsobitelný, existuje množství vzhledů pro pole s informacemi a i celý program se dá barevně vyladit dle přání uživatele.

Jelikož je Amarok KDE aplikace, využívá provázanosti s ostatními KDE aplikacemi, nejvíce to lze vidět na spolupráci s vypalovacím programem K3b. Na základě této spolupráce můžete doslova pár kliky vypalovat muziku přímo v Amaroku. Samotné přehrávání je taky slušně funkčně rozvinuté. Lze vybírat mezi hraním skladby po skladbě nebo náhodným režimem, buď v rámci celého playlistu nebo jen daného alba. Také lze vytvářet fronty, nebo-li udělat si seznam písniček tak, jak budou hrány po sobě, aniž by člověk měnil pořadí v playlistu.

Samozřejmé jsou funkce jako stop, pauza, stop po dohrání písničky, přeskočení atd. Příjemnou funkcí je také on-screen display, nebo-li malý průsvitný štítek, který problikne v rohu obrazovky a informuje o skladbě, která právě začíná hrát, dobrá věc, pokud např. pracujete na jiné ploše. Samozřejmě je silně konfigurovatelný, takže záleží čistě na vás, jakou bude mít barvu, velikost písma, jaké bude zobrazovat informace a kde na ploše se bude zjevovat.

Obrázek:  4.jpg

OSD neboli informace přímo na ploše

Nepodařilo se mi obsáhnout všechny funkce, to je asi v případě Amaroku nad síly jednoho článku, doufám ale, že jsem ty nejzásadnější a nejzajímavější pokryl. A jaká je budoucnost Amaroku? Vzhledem k tomu, jakým tempem se Amarok vyvíjí, nelze mu předpovídat jinou než světlou budoucnost.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Amarok - více než jen přehrávač hudby
Dave 18. 02. 2008, 16:58:52
Odpovědět  Odkaz 
Malá korekce, Amarok nejede jen na Linuchu, na FreeBSD perfektně šlape taky (součást KDE), je to pecka.
Amarok - více než jen přehrávač hudby
72ka 19. 02. 2008, 11:13:44
Odpovědět  Odkaz 
Amarok nepouzivam, protoze nejsem asi takovy nadsenec. Me staci jakykoli prehravac, ktery umi prehrat adresar. Amarok je nabity funkcemi a pro moje potreby se moc dlouho spousti, proto vyhradne XMMS :)
Re:Amarok - více než jen přehrávač hudby
Václav 12. 05. 2009, 10:00:55
Odpovědět  Odkaz 
Naprosto souhlasím, XMMS používám do dnes a pro moje potřeby ho zatim nic nepřekonalo.
Amarok - více než jen přehrávač hudby
Hejda Ales 20. 02. 2008, 22:59:41
Odpovědět  Odkaz 
Win platforma ma jeden trumf, ktery me osobne chyby a to je Foobar2000. Nadruhou stranu musim napsat, jsem s prehravacem Amarok spokojen.
Jiří Eischmann Re:Amarok - více než jen přehrávač hudby
Jiří Eischmann 25. 02. 2008, 19:50:30
Odpovědět  Odkaz 
Co je na Foobaru tak skvělého? V základu je nepoužitelný a kamarád se ho snažil dodělat do použitelného stavu nejrůznějšími pluginy a bojoval jenom s nejrůznějšími konflikty atd., tak to vzdal a čeká na Amarok pro Windows :-)
V druhém letošním čísle Computeru dokonce zapřísáhlý příznivec Windows V.Waic píše, že linuxákům Amarok závidí, protože nic takového pro Windows není. A když to řekne on, tak už to něco znamená. Naopak si myslím, že Linux má trumf a ten se jmenuje Amarok ;-)
Re:Re:Amarok - více než jen přehrávač hudby
Jiřík 5. 04. 2008, 01:26:15
Odpovědět  Odkaz 
Malinko problém je, že Amarok 2 má být udělaný i pro Windows, což někoho odradí od toho, aby přece jen na Linux přešel, když už bude mít ten skvělý přehrávač ve Windows.
Amarok - více než jen přehrávač hudby
Michal 21. 02. 2009, 15:50:54
Odpovědět  Odkaz 
Osobně mě vyhovuje JetAudio pod Windowsem v Linuxu sem takový přehravač co mě na 100% vyhovuje nenašel asi ani nenajdu. Ale tento program má k mému ideálu namířeno.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz