přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Anbox: Spouštějte v Linuxu aplikace pro Android

Anbox: Spouštějte v Linuxu aplikace pro Android

Android

Technologie Anbox slibuje spouštění aplikací pro Android v běžné linuxové distribuci s plnou integrací. Pojďme se na ni podívat podrobněji. 


Android je Linux, ale…

Android je v zásadě linuxový systém … ale ne tak docela. Využívá sice (upravené) linuxové jádro, některé součásti GNU a různé další typické linuxové komponenty, ale nad tím se nachází hodně cizího softwaru. Proto většina linuxových aplikací (ať už konzolových nebo grafických) neběží v Androidu a programy pro Android zase nelze přímo spouštět v klasických linuxových distribucích.

Protože jsou ale mnohé programy pro Android velmi populární a nemají v Linuxu adekvátní náhradu (a už vůbec ne dotykovou, pokud je chce někdo využívat s dotykovým displejem), existují snahy usnadnit spouštění těchto aplikací v běžných linuxových distribucích.

Anbox se představuje

Jedním z takových řešení je Anbox („Android in a Box“) – nová technologie, na niž upozornil server OMG! Ubuntu! Funguje tak, že spustí celý systém Android v kontejneru, kde je izolován od hardwaru i zbytku systému. Přístup k hardwaru zajišťuje hostitelský systém.

Anbox je připraven k instalaci primárně přes mechanismus Snappy, určený právě pro běh softwaru v kontejnerech. Nejjednodušší je to tedy samozřejmě na Ubuntu a jeho derivátech (včetně distribuce Linux Mint), ale lze instalovat i jinam.

Zobrazení stavu zařízení (zdroj: video Simona Felse) Zobrazení stavu zařízení (zdroj: video Simona Felse)

Běh v kontejneru je hlavním rozdílem Anboxu oproti hlavním dosud používaným řešením (jako je například Shashlik nebo Genymobile), založeným na emulátoru QEMU. Výsledkem je tedy vyšší výkon a lepší integrace do hostitelského systému.

Anbox je zatím ještě velmi syrový (alfaverze) a proto je třeba počítat s tím, že zdaleka vše nemusí fungovat tak, jak má.

Instalujeme a spouštíme

Pro instalaci do Ubuntu (a derivátů) je třeba mít nejdřív nainstalován nástroj snappy. Ten je v balíčku snapd a přiinstalovává si jako závislost ještě balíček snap-confine. Dalším krokem je příprava instalátoru:

sudo snap install --classic anbox-installer

Následně instalátor spustíme (slouží kromě instalace i k deinstalaci):

/snap/bin/anbox-installer

Instalátor si přidá PPA repozitář pro Anbox a nainstaluje z něj balíčky s moduly pro jádro a s dalšími potřebnými soubory. Po instalaci je potřeba restartovat systém. Pokud instalace havaruje (může se to stát a stává se to), spusťte ji znovu, případně i několikrát.

Po restartu byste měli vidět aplikaci Anbox v nabídce programů. Přes tuto položku se spouští nabídka aplikací – ve výchozím stavu je tam několik programů z AOSP. Další lze doinstalovat ručně pomocí Android Debug Bridge.

Aplikaci Google Play pro přístup do aplikačního obchodu bohužel nainstalovat nelze. Google umožňuje instalaci jen do certifikovaných zařízení.

V současném stavu vývoje se může stát, že Anbox nepůjde vůbec spustit a nebude jasné proč. To se také stalo při zběžném testování, proto se může podívat pouze na snímky z videa na YouTube.

Kalendář pro Android (zdroj: video Simona Felse) Kalendář pro Android (zdroj: video Simona Felse)

Shrnutí

Anbox není tak daleko s vývojem (přestože se hodně práce udělalo v rámci Ubuntu pro telefony, které ale končí) jako jiná podobná řešení. Proto zatím není a určitě ještě nějakou dobu nebude vhodný pro běžné používání. Zároveň ale vypadá nadějně, a to i proto, že jde cestou vyššího výkonu a těsnější integrace do Linuxu, než nabízí emulace použitá v jiných řešeních.



Nahoru

Příspěvky

Anbox: Spouštějte v Linuxu aplikace pro Android
fi 4. 07. 2017, 12:22:41
Odpovědět  Odkaz 
Clanek rika:

Nejjednodušší je to tedy samozřejmě na Ubuntu a jeho derivátech (včetně distribuce Linux Mint), ale lze instalovat i jinam.

Ale pritom na webu projektu je napsano, ze lze instalovat jen Ubuntu a instalacni skript to kontroluje a pokud je pouzita jina distribuce (krome vyjmenovanych klonu), tak se ukonci.
Lukáš Jelínek Re: Anbox: Spouštějte v Linuxu aplikace pro Android
Lukáš Jelínek 4. 07. 2017, 17:21:24
Odpovědět  Odkaz 
Přímo podporované distribuce jsou Ubuntu, Linux Mint, KDE neon a Elementary OS. Pokud se vypne ta kontrola, půjde instalovat i jinam, podmínkou je podpora debianích balíčků a dostupný program APT. Některé distribuce se samozřejmě mohou potýkat s nevyřešenými závislostmi, takže si to vyžádá ruční řešení.
Anbox: Spouštějte v Linuxu aplikace pro Android
esco4888 26. 01. 2022, 09:04:23
Odpovědět  Odkaz 
https://www.thepornsitelists.com
There was once a blind man who had so fine a sense of touch that,
when any animal was put into his hands, he could tell what it was merely by
the feel of it. One day the cub of a wolf was put into his hands, and he was asked
what it was. He felt it for some time, and then said, "Indeed, I am not sure whether it is a wolf's cub or a fox's:
Anbox: Spouštějte v Linuxu aplikace pro Android
tancheng 28. 04. 2022, 07:40:22
Odpovědět  Odkaz 
each time i heard how tons disappointment the king will be, it changed into like a river of
Anbox: Spouštějte v Linuxu aplikace pro Android
sereinsand 24. 05. 2022, 08:21:13
Odpovědět  Odkaz 
Interaction design, also known as interaction design, is the field of design that defines and designs the behavior of man-made systems. Artifacts, ie, artificially made items, such as software, mobile devices, artificial environments, services, wearables, and the organization of systems. Interaction design is about defining the interface related to the way the artifact behaves (the "interaction", that is, how the artifact reacts in a specific situation). Interaction design bridges information architecture and visual design to form an easier-to-use user interface. VoIP virtual phone number

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog