přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů

Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů

arista.png

Přestože Linux nabízí nespočet konzolových nástrojů na převod videí do různých formátů, pro méně zkušené uživatele může být práce s ffmpegem nebo mencoderem noční můrou. Ti sáhnou spíše po grafickém programu, jedním z takových je Transkóder Arista, který umožňuje převádět videa velmi jednoduše.


Tento článek vyšel v zářijovém openMagazinu s tématem video.

Program Arista můžete nebo nemusíte najít v repozitářích vaší distribuce. Například v Ubuntu a Debianu balíček arista najdete. Pokud tam balíček nemáte, můžete program stáhnout z jeho webových stránek a nainstalovat jej pomocí instalátoru. Ať už nainstalujete program jakkoli, nezapomeňte doinstalovat pluginy pro gstreamer (balíčky gstreamer0.10-plugins-... nebo gstreamer-plugins-...) a zprovoznit přehrávání DVD (balíček libdvdcss2 z externích repozitářů), pokud chcete převádět i videa z DVD. Aristu najdete v nabídce aplikací v kategorii Zvuk a video respektive Multimédia.

Transkóder Arista Transkóder Arista

Základem jsou presety

Arista od instalace obsahuje základní sadu takzvaných presetů, tedy připravených nastavení pro výstupní formát videa. Pokud tedy převádíte video, nemusíte se zajímat o konkrétní detaily jako kodeky a jejich nastavení, prostě stačí sáhnout po vyhovujícím presetu. Pokud vám jejich základní sada nebude stačit, na webu programu jich najdete o něco víc, celkem jich je k dispozici něco přes čtyřicet, ale uživatelé mohou přidávat další. Adresu webového repozitáře presetů si nemusíte nikam ukládat, dostanete se na ni přímo z Aristy pomocí Soubor | Get New Presets...

Webový repozitář presetů Webový repozitář presetů

Přijde mi nepraktické, že na webu nevidíte podrobnosti o presetu, ale pouze jeho ikonu, název a popis. Pokud se chcete podívat pod pokličku, musíte si preset stáhnout a přidat ho do Aristy.

Preset se stáhne ve formě archivu, ten načtete z Aristy pomocí položky Install Device Preset... z nabídky Soubor.Pokud vám dostupné presety nestačí, budete si muset vytvořit nový. Bohužel na to v programu není přímá volba, musíte vytvořit nový převod videa (Soubor | Create Conversion...) a v okně, kde máte vybrat preset, použít ikonu s plusem. Nezapomeňte vytvořený preset nahrát do webového repozitáře, aby jej mohli použít i ostatní.

Správa nainstalovaných presetů je možná pouze přes volbu Create Conversion... Správa nainstalovaných presetů je možná pouze přes volbu Create Conversion...

Tamtéž můžete presety i upravovat nebo mazat (ikony najdete v dolní části okna, k úpravě slouží ikona se symbolem i, asi proto, že editace je jediný způsob, jak zobrazit podrobné informace presetu).

Úprava presetu a zobrazení podrobností o něm Úprava presetu a zobrazení podrobností o něm

Hurá na převod

V části o presetech už jsem nakousl, jak se vytvoří nový převod (Soubor | Create Conversion...). Pak stačí vybrat zdroj, cílovou složku a preset, který se má použít. Jako zdroj můžete vybrat soubor, celou složku, ale i DVD.

DVD jako zdroj DVD jako zdroj

Po spuštění konverze vidíte náhled videa, abyste si mohli zkontrolovat, jakou má kvalitu a jak daleko už je převod. Pokud chcete převádět více videí, můžete i při tom přidávat další a další konverze a poté v klidu odejít někam na kávu či do kina. Jednotlivé konverze se řadí do fronty, nenašel jsem ale způsob, jak je přeuspořádat nebo nějakou naplánovanou konverzi zrušit. Celkový proces lze pouze pozastavit nebo úplně zastavit.

Probíhá konverze, tedy převod videa na požadovaný formát Probíhá konverze, tedy převod videa na požadovaný formát

Pozor na titulky

Při konverzi videa jsem si nemohl nevšimnout, že v okně s náhledem se zobrazují titulky, které mám uložené v textovém souboru *.srt. Bohužel jsem zjistil, že tyto titulky jsou automaticky uložené ve výsledném videu přímo v obraze, a to i ve formátech, které mohou obsahovat titulky v textové formě (Matroska).

Titulky jsou v náhledu... Titulky jsou v náhledu...

...i ve vyexportovaném videu ...i ve vyexportovaném videu

Bohužel jsem nikde nepřišel na způsob, jak tuto vlastnost programu vypnout, nebo jak například nastavit kódování titulků, u kterého se prostě automaticky předpokládá UTF-8. Při volbě vstupního souboru je u něj malá ikona nastavení, po jejím vybrání je možné vstupní titulky změnit na jiné, ale nikoli je odebrat.

Titulky jdou pouze vyměnit za jiné Titulky jdou pouze vyměnit za jiné

Proto tedy: Pokud titulky ve výsledném videu chcete, nezapomeňte zkontrolovat, že mají kódování UTF-8. Pokud je nechcete, dočasně je přejmenujte tak, aby neměli stejný název jako video.

Jednoduché jako facka

Transkóder Arista je program, pomocí kterého můžete převádět videa velice jednoduše za předpokladu, že existuje vámi požadovaný preset. Pokud nemáte dostatečné znalosti na vytvoření vyhovujícího presetu, můžete poprosit někoho ze svého okolí, kdo dané problematice rozumí, aby vám takový preset vytvořil, a už ho nebudete muset otravovat s každým převodem videa zvlášť. Jen si dejte pozor na titulky a můžete převádět jako diví.

Nahoru

Příspěvky

Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů
Peter 2. 10. 2012, 01:01:11
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,prosim vas,mal som uz davnejsie tento program na prevod vide,ale mal som stym vazne problemi,videa som prerabal do PSP GO (bol tam aj urceny format preto),tak ked preslo viac jako 7 minut,tak video sa vyplo,proste napisalo,ze sa neda prehravat,druhy problem bol,ked som napriklad v PSP vypol,a chcel som ho znovu zapnut,tak taktiez neslo,musel som spustit ine video,a az potom spustit to video,co mi neslo prehrat.prosim vas jak by sa dal tento problem nejako vyriesit,tak napiste,kedze som bol nuteni si nejaky taky program najist,a musel som siahnut po win programoch.P.S.-Te profil PSP,jak je vtom programu,som mal na defaulne nastavenia+som snim skusal aj vseliake mozne kombinacie,a stale problem pretrvaval.
Miroslav Hrončok Re: Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů
Miro Hrončok 7. 10. 2012, 22:37:27
Odpovědět  Odkaz 
Já se strašně omlouvám, ale skoro vám nerozumím.
Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů
peter 7. 10. 2012, 23:55:19
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,tak to skusim napisat lepsie.Nainstaloval som si program Arista.dal som prerobit video do konzoly PSP (Playstation Portable),ked som program spustil,tak tam uz bol vybrany format pre PSP,tak som ho samozrejme pouzil na prevod videa.Video sa uspesne prerobilo,tak som napojem PSP do PC,a dal som to prerobene video do PSP.potom som ho spustil v PSP,ale po siedmych minutach prehravania videa,proste mi prestane video prehravat,a napise mi ze video nejde prehrat.potom ked naprikald video vtom PSP pozeram napriklad 3 minuty,a video stopnem,a chcem ho znovu prehrat,tak bohuzial nejde,znova mi napise,ze video nejde prehrat,pojde prehrat az vtedy,ked spustim idem video,a az potom mi pojde prehrat video,ale uz bohuzial od zaciatku.tak som si nainstaloval iny program na prevod videa,konkretne bohuzial .exe subor,a tam som to doticne video prerobil,a funguje uplne paradne,tak sa chcem spytat,ci sa da nejako tento problem vyriesit.dakujem za vase odpovede,a vas cas.
Miroslav Hrončok Re: Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů
Miro Hrončok 8. 10. 2012, 00:28:01
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel s tím vám nepomůžu, zkuste nahlásit bug vývojářům aplikace.
Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů
pulpe 21. 10. 2012, 21:04:47
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,
jde někde nastavit fps výsledného videa? Potřebuju konvertovat z 23.976 na 25.

Díky za odpověď.
Re: Arista: Převádějte videa jednoduše do různých formátů
pulpe 21. 10. 2012, 21:23:10
Odpovědět  Odkaz 
Tak už jsem to našel. Přes gui to nešlo, musel jsem editovat konfigurák :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog