přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Iptux: Nástroj pro interní komunikaci

Iptux: Nástroj pro interní komunikaci

iptux.png

Jak už sám název této aplikace napovídá, Iptux je program, který je určen pro práci v síti, a to konkrétně pro komunikaci a sdílení souborů v rámci interní (lokální) sítě intranet. Lze jej tak velmi snadno použít například ve firmách pro sdílení dokumentů či komunikaci mezi zaměstnanci.


Intranet versus internet

Pravděpodobně asi každý uživatel sítě internet již alespoň jednou slyšel o nějaké službě poskytující možnost instantních zpráv, jako je ICQ, IRC, Jabber, Facebook chat a mnoho dalších. Ty nám obvykle nabízejí možnost registrace vlastního uživatelského účtu, pod kterým pak lze tyto služby využívat s tím, že u řady z nich však existuje řada různých omezení, a to buď z hlediska jejich pravidel anebo technických omezení.

Iptux Iptux

Existuje však možnost využít i technologii P2P (peer to peer), neboli rovný s rovným, kdy není potřeba žádné registrace na zprostředkovatelském centrálním serveru, kdy se klient stává zároveň i serverem. A právě to je technologie, která se hojně využívá jak v síti internet, tak i v rámci interních sítí, tedy v síti intranet.

Iptux, jeho funkce, výhody i nevýhody

Jak už vyplývá z předchozího odstavce, jednou z hlavních výhod této aplikace (Iptux) je právě využití metody P2P, kdy nejste nuceni někde se registrovat. Díky autodetekci implementované v Iptuxu dokáže snadno tento program najít další uživatele v síti. Ty lze stejně tak, jako je tomu i u jiných obdobných aplikací, rozdělovat do uživatelských skupin, upravovat jejich přezdívky či jejich avatary.

Díky koncepci P2P je pochopitelně vidět i rychlejší odezva samotné komunikace, jakož i její spolehlivější přenos. Je nutné zmínit, že program byl primárně vyvinut právě pro potřeby komunikace a sdílení dokumentů v interních sítích, a tudíž není zcela zřejmé, zda je dobrý nápad používat jej i skrze veřejné sítě. Na druhé straně to však není technicky vyloučeno.

Seznam kontaktů Seznam kontaktů

Mezi hlavní nevýhody Iptuxu patří absence překladů, a to včetně toho českého, ačkoliv neoficiální lze na internetu nalézt. Implementace však nemusí být jednoduchou záležitostí.

Jako hlavní funkce programu bych uvedl:

  • textová komunikace instantních zpráv

  • seznam kontaktů, jejich přiřazování do uživatelských skupin či možnost úpravy údajů, ikony (avatara) a fotografií uživatele

  • sdílení souborů v síti, jejich správa, možnost zaheslování

  • autodetekce uživatelů v síti

Instalace a použití Iptuxu

Ve většině distribucí, a to včetně Ubuntu, je Iptux obsažen již v základních repozitářích systému, a tak jej stačí pouze vybrat v seznamu dostupných aplikací prostřednictvím správce softwaru a nainstalovat. Na oficiálních stránkách této aplikace si lze rovněž stáhnout zdrojový kód, a poté jej kompilovat, ale to dělají jenom drsňáci.

Program Iptux lze spustit jednoduše z nabídky aplikací v sekci Internet. Pokud se nacházíme v síti využívající dynamické přidělování IP adres, neměl by být problém s vyhledáváním ostatních uživatelů. V opačném případě lze požít funkce autodetekce, u které je však nutno uvést příslušnou IP adresu sítě, v níž chceme uživatele najít.

Vyhledávání v síti Vyhledávání v síti

Máte-li v úmyslu prostřednictvím Iptuxu sdílet v síti dokumenty, pak lze pro tyto účely použít File management, neboli správu souborů, která se nachází v nabídce Tools. Zde můžete přidat do výpisu buď jednotlivé soubory, nebo i celé adresáře. Pokud je máte v úmyslu sdílet pouze s některými vybranými uživateli, pak jistě oceníte funkci hesla, které je ale pro všechny položky stejné.

File management File management

Naopak, chcete-li získat některé sdílené položky od ostatních uživatelů, je třeba takového uživatele označit v seznamu kontaktů, a za pomoci pravého tlačítka myši zvolit v rozbalovacím menu Request Shared Resources, následně vybrat umístění pro uložení souborů, případně zadat vyžadované heslo. Seznam sdílených položek naleznete v seznamu transakcí v sekci Tools | Transmission.

Změna hesla Změna hesla

Uživatele v seznamu kontaktů lze řadit vzestupně či sestupně podle IP adres nebo podle jmen. Šipky v horním okraji okna programu vám pro změnu zase umožní zobrazovat jednotlivé sítě, v nichž se dané kontakty nacházejí.

Systémové nastavení Systémové nastavení

U vlastního profilu lze nastavit vlastní Nickname, tedy uživatelské jméno, jméno skupiny, pod kterou budete vystupovat, ikonu, pod kterou se vaše uživatelské jméno bude zobrazovat, adresář, kam se mají ukládat sdílené soubory, vaši fotografii či vlastní podpis (Signature). To vše lze nastavit v nabídce programu Tools | Preferences | Personal.

Osobní nastavení Osobní nastavení

Nastavení sítě Nastavení sítě

Další zajímavou funkcí je možnost nastavení rozsahu IP adres (IPv4), která poslouží k vyhledávání uživatelů. Toto nastavení provedete v sekci Tools | Preferences | Network. Aktualizaci online kontaktů provedete z nabídky Tools | Update, případně klávesou [F5].

Jednoúčelová fungující aplikace

Ačkoliv je Iptux poměrně jednoduchá aplikace, která umožňuje komunikovat výhradně v textovém režimu bez možnosti videokonference apod., lze ji považovat za velmi zdařilý nástroj pro interní komunikaci, ať už pro domácí použití, či ve firmách. Jak již bylo zmíněno, Iptux se obejde bez podpory jakéhokoliv externího serveru zajišťujícího registrace uživatelů či jejich vzájemnou komunikaci. Teoreticky jej lze použít i v lokální síti, která není připojena k síti internet. V takovém případě postačí pouze vhodným způsobem nastavená lokální síť. Lze ji ale stejně tak dobře použít i pro komunikaci a sdílení souborů napříč celosvětovou sítí internet.

Nahoru

Příspěvky

Iptux: Nástroj pro interní komunikaci
peekaa 26. 09. 2012, 08:10:08
Odpovědět  Odkaz 
škoda, že není pro win...
Hlavna nevyhoda
Vlado 26. 09. 2012, 08:27:00
Odpovědět  Odkaz 
Uviest v dnesnej dobe ako jednu z hlavnych nevyhod programu nepritomnost prekladu je trochu divne.
Miroslav Hrončok Re: Hlavna nevyhoda
Miro Hrončok 26. 09. 2012, 09:33:31
Odpovědět  Odkaz 
Proč? Já to například jako nevýhodu vidím a to mi angličtina nedělá problém.
Re: Hlavna nevyhoda
Pavel Šimerda 9. 10. 2012, 03:12:47
Odpovědět  Odkaz 
Právěže doba o něco pokročila a v dnešní době už není možné podstatné části uživatelů nelokalizovaný program nabídnout.
Iptux: Nástroj pro interní komunikaci
Majo 26. 09. 2012, 10:34:18
Odpovědět  Odkaz 
Existuje nato velmi slusna nahrada, ktora bezi na vsetkych platformach. Vola sa to Dukto.
Martin Vancl Iptux: Nástroj pro interní komunikaci
tuxmartin 26. 09. 2012, 23:22:17
Odpovědět  Odkaz 
Zajimave, ale zda se mi lepsi pouzit Jabber.
Napr. server prosody je nastaveny behem par minut: http://goo.gl/rjN26 http://goo.gl/syvz
A muzu se bez obav pripojovat pres Internet a kazdy ma svuj jasne oddeleny ucet.
A funguje na vsech OS, vcetne treba Androidu.
Iptux: Nástroj pro interní komunikaci
Pavel Šimerda 9. 10. 2012, 03:26:51
Odpovědět  Odkaz 
Vidím, že článek je zaměřen na koncové uživatele. To na linuxexpresu naprosto chápu. Přesto bych uvítal alespoň jeden odstavec s technickými detaily jako použitý protokol a interoperabilita s ostatními programy. Abych si i já jako technický člověk mohl po přečtení článku alespoň říci, že vím, co ta věc vlastně je.

Pokud to není interoperabilní alespoň s jedním jiným samostatným projektem, tak to rovnou hážu do koše.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz