přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jabbim klient: Hromada služeb a funkcí v jednom

Jabbim klient: Hromada služeb a funkcí v jednom

jabbim.png

V současné době existuje celá řada klientů s různou podporou protokolů, služeb a funkcí. Také český jabber server Jabbim si přichystal vlastního klienta, který nabízí v jednoduchém balení celou řadu funkcí a služeb právě ve spojení s vlastním serverem. Proto jsme se na něj zaměřili a přinášíme podrobnou recenzi tohoto zajímavého multiplatformního klienta, který rozhodně stojí za pozornost.


Jabbim a Jabber

Jabbim klient je zaměřen vzhledem ke svému vzniku zejména na protokol XMPP/Jabber, který přináší oproti své konkurenci celou řadu výhod. Takže si jen stručně připomeňme (pro ty, co neví), oč se jedná. V první řadě se jedná o svobodný protokol, který v podstatě nikomu nepatří a nikdo si jej nemůže přivlastnit. Proto není Jabber závislý na jedné komerční společnosti, spíše naopak. Vzhledem ke své otevřenosti je provozován na mnoha serverech, což dává na druhou stranu možnost výběru. Krom toho není omezen pouze na instant messaging, tedy posílání krátkých zpráv. Existuje na něj celá řada služeb od předpovědi počasí, přes televizní program až po posíláním SMS zpráv. Stejně tak jej podporuje celá řada klientů a kromě Jabbim klienta se jedná například o notoricky známé Psi nebo Pidgin. Většina z vás také Jabber používá, a většinou o tom ani neví, na Facebooku. Ten totiž používá právě tento protokol k chatu na svých stránkách. Rozšířenost Jabberu mezi uživateli se neustále rozmáhá, přičemž přes něj lze provozovat také například ICQ (tzv. ICQ transport) nebo výše zmíněný Facebook chat (bez nutnosti se přihlašovat na web). Takže aby bylo jasno: Jabbim je klient, Jabber (XMPP) je protokol.

Poznámka redakce: Ono je to trochu složitější. Jabbim je jabber server. Tým lidí stojící za tímto serverem vytvořil stejnojmenného klienta, o kterém je tento článek. Takže pokud není uvedeno jinak, myslíme slovem Jabbim právě aplikaci běžící na straně uživatele.

Instalace a nastavení

Jak již bylo řečeno, Jabbim je multiplatformní klient, konkrétně jej lze rozběhat na většině linuxových distribucí (Fedora, Mandriva Linux, Suse, Debian, Ubuntu, + jsou dostupné zdrojové kódy) a také pod Windows. Stručné informace k instalaci včetně pokynů a instalačních souborů naleznete na oficiálních stránkách.

Při prvním spuštění vás Jabbim vyzve k nastavení nebo vytvoření jabber účtu. Pokud jej již máte, není co řešit a stačí vybrat možnost Mám Jabber účet a vyplnit jen Jabber ID a heslo. Druhou možností je Vytvořit nový Jabber účet.

Nový profilNový profil

Kontakty a místnosti

Vzhledem se Jabbim podobá většině běžných klientů pro IM komunikaci. V horní části se nachází obyčejná nabídka, níže výběr stavu a také nálady uživatele. Prostě klasika, kterou nejde snad nic zkazit. Dále se vybírá ze tří karet, z nichž tou hlavní a výchozí jsou samotné Kontakty. Uživatel se jednoduše může přepnout na Záložky, kde je v podstatě výběr z různých místností (chat více lidí na určité téma). K třetí kartě Události snad není, co dodávat. Prostě se v ní objevují žádosti o autorizaci nebo například nahrávání souborů přes funkci Jabber disk.

Hlavní okno s kontaktyHlavní okno s kontakty

Nyní se přesuňme do Záložek, kde přes tlačítko Další místnosti lze přidat další místnosti, do kterých jste pozváni nebo jste si je našli. Vyhledávat můžete také, a to přes malé tlačítko dole po levé straně okna Připojit do místnosti. Všeobecně by se dalo říci, že právě práce se skupinami je jednou z hlavních výhod tohoto klienta oproti konkurenci. Pozornosti neunikla ani přítomnost LinuxEXPRESu v kategorii počítačů a Internetu. U celé řady skupin však budete často patřit mezi osamělé diskutéry, nicméně to tvůrci aplikace neovlivní. Na druhou stranu můžete místnosti sami vytvářet pro veřejné i soukromé použití.

Připojit do místnostiPřipojit do místnosti

Další místnostiDalší místnosti

Chat s jedním a více lidmi

Samozřejmě, že u IM klienta je nejdůležitější samotný chat. V tomto ohledu nepřináší Jabbim žádnou revoluci, ale spíše kvalitní standard. Komunikace probíhá v běžném okně, kde dole píšete a nahoře je zobrazena konverzace. Při komunikaci s více lidmi najednou (ale i samostatně) se v horní části automaticky zobrazují karty jednotlivých konverzací.

Chat ve více kartáchChat ve více kartách

Pokud chcete používat konferenční chat, tedy chat ve třech a více lidech, musíte si pro tyto účely založit vlastní místnost. Nebojte se, ta jde vytvořit v režimu pouze pro zvané, nebo zaheslované, takže vás nikdo cizí nebude rušit.

Jabber disk a jeho podpora

Jabbim podporuje klasické posílání souborů, na které se dostanete přes tlačítko Poslat soubor po pravé straně každé konverzace. Přenos pak probíhá stejně jako ve většině klientů, prostě mezi jednotlivými uživateli.

Druhou možností a zároveň jednou z hlavních výhod Jabbim klienta je využití Jabber disku. Jedná se sice o jednu z mnoha nabízených služeb, ale v jednom se liší. Hlavní výhoda Jabbim klienta ve spojení s touto službou totiž spočívá hlavně v plné podpoře klienta. Jinde totiž musíte využívat pro ovládání disku příkazy. Na tom by nebylo nic nereálného, ale jedná spíše o možnost pro pokročilé a otrlé uživatele, a nikoliv pro ty běžné. Každý uživatel získá po registraci a aktivaci 101 MB volného prostoru, přitom si může zaplatit (sponzorovat Jabbim) a získat 1,5 GB volného místa. Služba je založená na třech vláknech (album, private, public). Službu autorizujete – aktivujete přes tlačítko Show JDisk a následně přidáte do kontaktů. Dále jej už můžete používat. U jiných služeb je pak v podstatě jedno, jakého klienta používáte, k čemuž se ještě dostaneme.

Autorizace Jabber diskuAutorizace Jabber disku

Ovládání Jabber disku přes Jabbim klientaOvládání Jabber disku přes Jabbim klienta

Jabber disk v praxi

Výhodou Jabber disku je zejména jednoduchost nahrávání souborů a ve své podstatě se jedná o velice užitečnou funkci, pokud nechcete používat k zasílání souborů e-mail nebo veřejné úložny, které mají kromě mnoha výhod také mnoho nevýhod. V Jabbim klientu stačí otevřít kterékoliv Jabber disk vlákno (například private) a v okně kliknout na ikonku Domů (vpravo nahoře). Poté se zobrazí tři již zmíněné složky v podstatě reprezentující vlákna: Veřejný disk (public), Soukromý disk (private) a Album. Volné místo 101 MB (případně 1,5 GB pro VIP uživatele) platí pro všechny tři dohromady.

Jednotlivé složky: Veřejný disk, Soukromý disk a AlbumJednotlivé složky: Veřejný disk, Soukromý disk a Album

Pro přístup do jednotlivých složek stačí jen poklepat obyčejně dvakrát myší. Stahuje, nahrává a maže se přes trojici tlačítek po pravé straně. Opět stačí kliknout a vybrat si soubory například k nahrání. Za velkou výhodu považuji, že jich lze vybrat více najednou. Po výběru souborů a potvrzení se objeví okno Přenos souboru, kde stačí jen kliknout na tlačítko Poslat. Poté již v podobě konverzace proběhne přenos.

Přenos souboruPřenos souboru

Přenos souboru v podobě konverzacePřenos souboru v podobě konverzace

Nahrané souboryNahrané soubory

Zajímavou možností je také využití Alba, které se ovládá stejně jednoduchým způsobem jako předešlé „disky“. Hlavní výhodu spatřuji v možnosti umístit několik obrázků na jednom místě, kde nemusíte řešit žádné podmínky užívání jako v případě celé řady komerčních služeb.

Album s nahranými fotkamiAlbum s nahranými fotkami

Ostatní služby serveru Jabbim

Jabbim provozuje jabber server, vyvíjí a nabízí Jabbim klient a také spoustu zajímavých služeb. Prostě kompletní platformu, podporu a služby pro moderní IM komunikaci obohacenou o mnohem více. Jednotlivé služby jsou v podstatě samostatnými kontakty a mají tedy také vlastní Jabber ID. Přidávají se přes Akce | Přidat kontakt, přitom doporučuji přímo vybírat z nabídky Služba.

Přidání služebPřidání služeb

Bezplatně je k dispozici celá řada služeb jako například počasí, překladové slovníky, vybrané RSS zdroje nebo také ICQ transport (případně jiné jako například Twitter, MSN, Yahoo). Po přidání se služba automaticky přidá do seznamu kontaktů a vytvoří si nebo se přiřadí do určité skupiny (Počasí, Slovníky). Takže se do běžných kontaktů nemotá. Na některé služby stačí pouze najet myší (například na počasí) a informace se zobrazí v náhledu. Naopak slovníky se ovládají tak, že prostě napíšete slovo, jako byste si s někým psali, odešlete a jako odpověď vám přijde překlad.

Práce se slovníkemPráce se slovníkem

Sponzorství, další možnosti

Za dobrovolný poplatek 238 korun českých se můžete na jeden rok stát VIP Jabbim členem a získat tak celou řadu výhod. Klidně však můžete zaplatit pouze 119 korun a získat tak půlroční „předplatné“. Podle informací z webových stránek je minimální částka sto korun. Za své peníze získáte kromě dobrého pocitu z podpory projektu také celou řadu výhod. Za zmínku stojí spousta volných SMS do různých sítí, 1,5 GB prostoru na Jabber disku, možnost vlastního nastavení RSS čtečky, samostatný server pro ICQ transport, vylepšený archiv nebo poznámkový robot pro. Za uvedenou cenu je toho skutečně mnoho na hodně dlouho.

Možnosti Jabbim klientu jsou nesmírně široké a z velké části se odvíjí zejména od nabídky služeb, které lze získat. Přitom většina z nich má vlastní vlákno, tedy Jabber ID, a tak se přidává a často i ovládá stejným nebo podobným způsobem.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jabbim klient: Hromada služeb a funkcí v jednom
Jadrisek 4. 09. 2010, 11:03:45
Odpovědět  Odkaz 
Jabbim (ať už client,nebo služba),celkově XMPP (Jabber) protokol je veli pokroková věc,v našich končinách však málo rozšířená. Přitom právě jabber je řešení jak u nás sloučit dvě nejvyužívanější služby a to ICQ a Facebook chat. Vím že tohle umí spousta jiných klientů,ale další možnosti které jsou uveden výše už asi málokterý. Používám jabber už asi cca 2-3 roky a maximální spokojenost. Jenže český národ je líný a nechce nic nového co nemá na sobě zlatavý povlak slávy...Bohužel je to tak :(
Jiří Eischmann Jabbim klient: Hromada služeb a funkcí v jednom
Jiří Eischmann 6. 09. 2010, 00:30:22
Odpovědět  Odkaz 
Jeste bych doplnil, ze VIP sluzby lze pouzivat i z uctu na jinem serveru nez Jabbim. Pouzival jsem Jabber disk z gtalku. Presel jsem ale na Dropbox, podle me slouzi jako online disk lip.
Jabbim klient: Hromada služeb a funkcí v jednom
volani.webnode.cz 7. 09. 2010, 23:16:26
Odpovědět  Odkaz 
XMPP resp jabber je možná dobrý protokol (neumím posoudit) ale ti klienti sou dosti hrozné :)
Proti proprietálním nejsou pro BFU snadno použitelné a mají příšerný vzhled.
Krom toho tento klient jako mnozí další neumí VoIP, sdílení plochy a další dnes běžné funkce.
Když jsme ho naposledy instaloval známému do kanceláře, tak po instalaci bylo okno tak velké že nešlo zmenšit "chyběl horní panel a to modré popotahovátko"(měl malý monitor a rozlišení, ale netbooky na tom budou podobně) a povedlo se mi to jen díky znalosti klávesových zkratek a mého důvtipu (BFU by si s tím neporadil). A vzhled mě natolik odradil že jsem program odinstaloval a nainstaloval místo něho pidgin, byť to také není žádná sláva. -Ten stejně asi nebude používán ve prospěch uzavřeného řešení, protože člověk pro kterého jsem to dělal řekl že je to na něj moc složité a že se nechce učit nic nového, takže nedošlo ani na výběr a registraci na serveru.

Osobně používám Mirandu z historických důvodů, ale aktualizace programu i pluginů je (nebo spíše není) řešena příliš šťastně a používám v ní protokol XMPP a "ICQ".
Ale dlouhodobě s tímto řešením také příliš spokojen nejsem.
Jsem zvědav jak bude vypadat Diaspora.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz