přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, KDE4: 3D desktop a jeho efekty

KDE4: 3D desktop a jeho efekty

kde.png

Článek se věnuje fenoménu „3D desktop“, který je pro mnoho uživatelů doslova zaklínadlem. Nebudeme chodit kolem horké kaše a rovnou si řekneme, že jde o technologii využívající hardwarovou akceleraci grafické karty, která vznikla proto, aby lákala nové uživatele do osidel Linuxu. ;-)


To je samozřejmě pokus o vtip, ale je pravda, že právě efekty akcelerovaného desktopu, jak zní přesný název, upoutaly pozornost mnoha uživatelů od konkurence.

Historii a vývoj technologií do konce roku 2007 shrnuje článek Michala Vyskočila Akcelerovaný desktop - historie a současnost. Do mozaiky chybí vývoj KDE4, jehož správce oken obsahuje vlastní kompozitor a efekty jsou tak nedílnou součástí správce oken. Ale o tom dnešní článek.

Díky 3D desktopu a „kostce" získaly virtuální pracovní plochy v Linuxu doslova „nový rozměr" a nemění na tom nic ani skutečnost, že v případě více či méně ploch než čtyři už se nejedná o kostku. Virtuální pracovní plochy jsou při používání 3D desktopu jakoby nalepeny na strany tělesa, které by se dalo označit za mnohostěn. Operace s nimi pak nejsou nic jiného než ono zmíněné „otáčení kostkou". Na následujícím videu z prostředí KDE4 vidíte postupné přidávání virtuálních ploch a změny tvaru „kostky" - tedy mnohostěnu. Zachyceno na Asus Eee PC, KDE 4.2.2.

Tohle i další videa můžete shlédnout na YouTube.com, kde máme vlastní kanál LinuxOffice.

Nelze tvrdit, že využití různých hezkých efektů při práci v grafickém prostředí je něco nového a převratného, to určitě ne. Existují třeba také v mnoho let vyvíjeném pracovním prostředí Enlightenment, jež disponuje efekty, o kterých už v době jeho vzniku většina z běžných uživatelů ani netušila, že existují a už vůbec ne, že by je měli chtít. Tyto efekty přitom nejsou samoúčelné, ale mají pozitivní dopad na práci s počítačem - vše je přehlednější, komfortnější a rychlejší.

Zcela nové je nyní to, že grafické efekty dělá přímo grafická karta, čímž odpadá zátěž pro procesor. Dá se říci, že efekty jsou akcelerované. Podmínkou pro využití této technologie je grafická karta podporující akceleraci v Linuxu. Z výše uvedených faktů také vyplývá, že nástup 3D desktopu byl podmíněn právě dostupností akcelerovaných grafických karet v Linuxu.

Dostupnost v prostředích

Pokusím se neudělat faktickou chybu, situaci je totiž poměrně složitá, ale vede naštěstí ke zjednodušení. Hlavní revoluci udělal projekt Compiz, který se štěpil a odděloval s jinými projekty, což přeskočíme, protože informací na toto téma je dostatek a jedná se o minulost. V současnosti je Compiz potřebný pro 3D desktop v prostředí GNOME a KDE3, lze ho využít i v KDE4 (je to zbytečné a nedoporučuje se to). KDE4 má vlastní technologii přímo ve správci oken KWin, která se aktivuje v nastavení prostředí. Prostředí Xfce má taktéž vlastní kompozitor, nemá ovšem tolik funkcí jako Compiz nebo kompozitní správce KDE4.

Dále je nutné upozornit na to, že zejména klávesové zkratky se mohou v případě aktivního 3D desktopu lišit od stavu, kdy desktop aktivní není. Týká se to jen pracovního prostředí, tedy práce s okny apod., v aplikacích fungují klávesové zkratky normálně. Také se může stát, že více efektů má předdefinovanou stejnou klávesovou zkratku a může mezi nimi tedy dojít ke kolizi, pokud je aktivujete současně.

Efekty v KDE4 podrobněji

Technologie pro kompozici (skládání) grafického výstupu je jednou z několika nových technologií, které přináší KDE4. Je jeho nedílnou součástí. Předpokladem pro její fungování jsou adekvátní ovladače grafické karty, které jsou správně nastavené. Pak stačí kompozitor jen aktivovat v sekci Pracovní plocha | Efekty na ploše | Povolit efekty plochy.

V dnešní době umožňuje akceleraci každá grafická karta, ne vždy je to tak snadné s jejími ovladači - například standardy VESA, což zahrnuje víceméně nouzové grafické režimy, akceleraci nepodporují.

Povolit efekty plochy v KDE4Povolit efekty plochy v KDE4

V základním nastavení na kartě Obecné můžete povolit vylepšenou správu oken, stíny oken a různé animace. Dále jsou zde rychlé volby pro nastavení efektů při přepínání oken a virtuálních ploch. Pokud některý efekt ze seznamu vyberete, aktivuje se také v podrobném nastavení na kartě všechny efekty - věnujeme se jim níže. Virtuální plochy se přidávají či ubírají v sekci Pracovní plocha | Virtuální plochy. Každou si můžete pojmenovat, ale název se vám pak zřejmě nevejde do plasmoidu na panelu a budete si jej muset umístit na plochu (jak jsem psal v článku KDE4: Představujeme plasmoidy).

Další karta, Hrany obrazovky, aktivuje některý z efektů tehdy, když najedete kurzorem myši na některý roh nebo do poloviny okraje. Zobrazit tak lze např. mřížku ze všech ploch, náhled všech oken nebo „kostku". Efekt nastavíte klepnutím na červený čtvereček, pokud je v daném místě efekt už nastaven, čtvereček je zelený. Efekty musí být povoleny v seznamu efektů na kartě Všechny efekty, jinak se nic nestane!

Nastavení efektu při najetí kurzoremNastavení efektu při najetí kurzorem

Mřížka tvořená plochamiMřížka tvořená plochami

Aktivní okraje - tedy přepnutí na jinou plochu jen „dotykem myši" - lze nastavit jinde, konkrétně v sekci Chování oken | Pokročilé | Aktivní hranice pracovní plochy.

Nastavení aktivního okraje plochyNastavení aktivního okraje plochy

Na kartě Pokročilé jsou pak vyloženě technické informace vztahující se k samotné technologii a ovladačům. Zabývat se jimi má smysl snad pouze v případě, že by hardware neplnil správně svou úlohu. Zřejmě by tato nastavení také mohla činnost kompozitoru optimalizovat (nebo zcela zablokovat). Nevěnoval jsem se jim, protože na testovacích počítačích vše fungovalo ihned. Pokud kompozice nefunguje, opravovat bude třeba jinde (např. nastavení X serveru).

Funkční kompozitor se deaktivuje klávesovou kombinací [Shift-Alt-F12] a stejně se také opět aktivuje.

Seznam efektů

Věnujme se nyní třetí kartě pojmenované Všechny efekty. Je pro správné nastavení efektů klíčová, jak je patrné z názvu. Seznam obsahuje několik desítek efektů, které jsou rozděleny do sekcí Nástroje, Pastva pro oči, Správa oken, Vzhled, Zaměření a Zpřístupnění. Efekty tedy nejsou samoúčelné, mnohé mají zcela praktickou funkci.

Seznam efektůSeznam efektů

Některé je možné nastavit klepnutím na ikonu klíče (nejprve efekt zaškrtněte!), v zobrazeném okně najdete především klávesovou zkratku, jíž se funkce aktivuje - ne vždy totiž efekt funguje sám od sebe, někdy je nutné jej vyvolat. Ne všechny tyto kombinace jsou pak uvedeny v nastavení prostředí, sekce Klávesnice a myš. Některé se totiž vylučují, protože používají stejnou klávesovou kombinaci (jsou navázány na stejnou událost). Panuje tak trochu nejasnost mezi tím, který je aktivní a který má být uváděn v seznamu globálních zkratek. Týká se to např. efektů Plochy na kostce, Plochy na kouli, Plochy na válci nebo Přehlídka oken, Kartotéka a Filmový pás. Jak už ale bylo zmíněno, lze je použít také při najetí kurzorem na určité místo obrazovky, takže možnost použití se rozšiřuje.

Následuje výběr několika efektů, nejlepší je všechny vyzkoušet.

Sníh

Legrácka pro procesory, které se nudí. Na desktop vám začne sněžit. Je to otravné a nepraktické, ale lidem se to líbí. :-)

Filmový pás, Kartotéka, Přehlídka oken

Procházení okny na ploše pomocí [Alt-tab]. Okna jsou průhledná, lze nastavit určité zajímavé drobnosti, obvykle také rychlost efektu.

Filmový pásFilmový pás

KartotékaKartotéka

Přehlídka okenPřehlídka oken

Prezentace oken

Zobrazí na obrazovce všechna okna z aktuální plochy, nebo ze všech ploch. Vhodné pro získání orientace.

Prezentace okenPrezentace oken

Chvějící se okna

Okna se při přesouvání klepou jako sulc (také známý jako rosol) - je to trochu horší efekt, než známe z „gumového" Compizu, ale diváka zaujme. Třepe se spousta věcí, proč ne okna...

Exploze, Magická lampa, Rozpad

Několik z mnoha efektů, kterými může okno zmizet, když je uzavřeno či minimalizováno. Exploze mi bohužel stále nefunguje, zbylé dva ano.

Rozostření, Stín, Zvětšení

Na rozdíl od předchozích praktické efekty při zobrazování oken. Efekt Rozostření rozostří pozadí, Stín je jasný a efekt zvětšení okno při zobrazení přibližuje - zvětšuje.

Předek dialogu, Ztmavit...

Považuji za perfektní pomocníky - pomáhají totiž na ploše vytvářet vizuální strukturu. Vidíte hned, které okno očekává vstup nebo vaši reakci, vidíte, co je „vzadu" a co vpředu.

Sledování myši, Lupa, Invertovat

Další nástroje sloužící přístupnosti. Používám velký kurzor a funkce Sledování myši se mi velmi líbí - po stisknutí kombinace [Ctrl-Meta] se kolem kurzoru roztančí hvězdičky, aby bylo vidět, kde se nalézá. Lupa a inverze barev jsou srozumitelné nástroje, které ocení hlavně uživatelé s poruchami zraku.

Sledování myšiSledování myši

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

KDE4: 3D desktop a jeho efekty
withoutnick 20. 04. 2009, 03:39:00
Odpovědět  Odkaz 
Docela by me zajimalo, jestli autor clanku opravdu tyto ficurky jako 3d zobrazeni ploch a podobne pouziva, respektive jestli to vubec nekdo pouziva.. Reknete mi, k cemu to je podle vas dobre? Muj osobni nazor je, ze je to dobre tak akorat k spotrebovavani systemovych zdroju, snizeni stability systemu a take to podle me pusobi rusivym dojmem (vsechny radoby "cool" graficke efekty v KDE) + to ubira na efektivite prace. Nechci tu vyvolat flamewar o tom, jestli KDE je dobry desktop enviroment nebo ne, jen me zajima, jestli to nekdo opravdu pouziva (vynechame-li linuxove zacatecniky, kteri nabootuji linux, 20x si otoci s 3D plochou, zahrajou si supertuxe a rebootuji zpatky do Windows). Nuze?
Radim Šimánek Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Radim Simanek 20. 04. 2009, 07:35:25
Odpovědět  Odkaz 
Ja ony 3D efekty pouzivam denne, ne vsechny, jen ty co se mi bud libi a nebo urychli praci, jako nahledy oken a prezentace oken. Magicka lampa se mi libila uz zdob, co pouzivam OSX, tak jsem si ji na linuxu taky zapnul :-)
Jiří Eischmann Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Jiří Eischmann 20. 04. 2009, 08:41:30
Odpovědět  Odkaz 
Já už bych si bez kompozitoru nedokázal představit práci s počítačem. Nejde o ty efekty, já používám jen základní. Jde o plynulost vykreslování, klasické vykreslování oken už mi trhá oči. Jinak co se týče vytížení, je to přesně naopak. Vytěžuje to, co má - grafickou kartu a nevytěžuje to, co nemá - procesor. Se stabilitou Compizu v Ubuntu nemám sebemenší problém. Už dobře půl roku se mi nestalo, že by zhavaroval.
Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
evil 20. 04. 2009, 18:08:37
Odpovědět  Odkaz 
Já bych některé 3D blbůstky používal docela i rád. Třeba takový to stínování se mi líbí a elegantní přepínání ploch, kde jsou všechny vedle sebe. Má to jediný nedostatek: nVidia + 2x LCD + Ubuntu 8.10 + 3D => problémy (čas od času všechno zamrzlo). Dal jsem tedy přednost 2D a plynulé práci ;-) Jinak ale apíš souhlasím s autorem příspěvku, na který reaguji: je to COOL, ale efektivitu práce nezvýší (subjektivní názor, za kterým si stojím ;-)
KDE4: 3D desktop a jeho efekty
withoutnick 20. 04. 2009, 03:41:42
Odpovědět  Odkaz 
Jeste dodatek k perexu clanku - nove uzivatele linuxu by mela lakat predevsim stabilita, otevrenost software a vetsi efektivita prace, nikoliv nejake uzasne otacejici se 3D plochy a okynka, ktere shori / vybouchnou / vyvolaji jiny efekt pri zavreni ;)
KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Martin 20. 04. 2009, 08:53:38
Odpovědět  Odkaz 
Teda nechcem príliš rýpať, ale ako som zistil, nielen slovné spojenia, ale dokonca celé vety a odstavce v tomto článku sú prekopírované alebo opísané z manuálu Ivana Bíbra k Mandriva Linuxu. Porovnal som to s manuálom k MDV 2008, str. 135 - 138.
Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Peťan 20. 04. 2009, 09:09:12
Odpovědět  Odkaz 
Mohu jen potvrdit. Také mi přišlo, že místy čtu knížku, která má (i přes své "stáří") stále své čestné místo na mém stole. Nejvíce do očí bijící je to hned za videem z youtube, kde se to až velice podezřele shoduje s prvním odstavcem na stránce 134... (Kdo má zájem, kniha je volně ke stažení ve formátu pdf na http://www.mandrivalinux.cz/dokumentace)
Vlastimil Ott Re:Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Vlastimil Ott 20. 04. 2009, 14:54:06
Odpovědět  Odkaz 
Čestné místo? Skvělé, to mě těší... :-) Nalistujte si tiráž, najdete tam mé jméno. Tam i tady je to můj text, na který mám autorská práva a navíc tento seriál Ivan myslím vcelku vítá. Samozřejmě je to s jeho souhlasem a požehnáním. Navíc tak aspoň 70% píšu znovu, zůstaly jen části.

A kniha 2009 k dispozici není, jen starší verze.
Re:Re:Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Martin 20. 04. 2009, 16:37:02
Odpovědět  Odkaz 
Berieme na vedomie.
Re:Re:Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Peťan 20. 04. 2009, 17:23:48
Odpovědět  Odkaz 
Jazyková korektura! No fakt! ;-)

Nikdo tu neházel něčím jako autorská práva nebo něco podobného. Každý článek který ukáže, že linux není jen o terminálu (napřiklad před čtrnácti dny jsem v jednom supermarketu - odložen do oddělení knich abych "nezlobil" - natrefil na knihu o nějaké verzi Mandrake linux položenou vedle knihy o Vistě... Brrrrrr), je přínosný. Bohatě stačilo dát na konec nějakou malou poznámku o použité literatuře a namísto (jak teď již víme) zbytečného rejpání by byla pochvala za slušně odvedou práci. btw - video je pěkné... :-)
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Vlastimil Ott 20. 04. 2009, 20:54:17
Odpovědět  Odkaz 
Jak jsem četl "celé vety a odstavce v tomto článku sú prekopírované alebo opísané", musel jsem to objasnit, protože by to jinak fakt vypadalo, že jsem to opsal.

"Bohatě stačilo dát na konec nějakou malou poznámku o použité literatuře a namísto (jak teď již víme) zbytečného rejpání by byla pochvala za slušně odvedou práci. "

To si zase nemyslete, že jsem něco opisoval... na to jsem příliš líný. To je pracovní verze knihy, ze které jsem si vykopíroval kapitolu, kterou teď přepisuju pro LE. Takže odkaz není na co, protože to byla pracovní verze, kterou jsem odevzdával ke korektuře - což nemusí být to, co pak vyšlo; a rozdíl neznám, nepátral jsem.

Rejpání to není, jsem rád, že jste si toho všimli, je vidět, že knihu poctivě čtete... ;-) Díky.
Vlastimil Ott Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Vlastimil Ott 20. 04. 2009, 14:54:57
Odpovědět  Odkaz 
Ano, některé části zůstaly, ale přepisuji myslím hodně. Natáčím také ta videa, která v knize nejsou.... ;-) ;-)
Vojtěch Trefný Re:Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Vojtěch Trefný 20. 04. 2009, 15:38:44
Odpovědět  Odkaz 
Z vlastní zkušenosti vím, že psát o stejném tématu vícekrát "úplně jinak" prostě nejde -- dřív jsem psal novinky o Ubuntu na tři místa a i když jsem neopisoval, tak mi různá spojení naskakovala automaticky třeba i po víc jak měsíci...
KDE4: 3D desktop a jeho efekty
mackarof 21. 04. 2009, 00:00:36
Odpovědět  Odkaz 
tak sa pridam do diskusie,
mne osobne vyhovuje akceleracia desktopu,prakticky vyuzivam 3d valec, expo a scale...dost pouzivam 4 plochy a prepinanie medzi nimi je efektne a ucelne. Ostatne efekty su len na demonstraciu "co dokaze linux"...
KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Alfonso 21. 04. 2009, 07:55:08
Odpovědět  Odkaz 
"To si zase nemyslete, že jsem něco opisoval... na to jsem příliš líný. To je pracovní verze knihy, ze které jsem si vykopíroval kapitolu, kterou teď přepisuju pro LE. Takže odkaz není na co, protože to byla pracovní verze, kterou jsem odevzdával ke korektuře - což nemusí být to, co pak vyšlo; a rozdíl neznám, nepátral jsem."

Já žil v představě, že knihu napsal nějaký Bíbr a jazykovou korekci prováděl nějaký Ott, ale asi je to zamotanější.
Jiří Eischmann Re:KDE4: 3D desktop a jeho efekty
Jiří Eischmann 21. 04. 2009, 08:58:30
Odpovědět  Odkaz 
Proboha lidi, podívejte se do posledního vydání knihy, které bylo z velké části přepsané. Jako autoři jsou uvedení Ivan Bíbr, Vlastimil Ott, Jiří Eischmann a Tomáš Hanusek. Jazykovou korekturu dělala Dana Baierová. Už je to jasnější?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz