přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Procvičování zlomků, seznam knih

Procvičování zlomků, seznam knih

Dva minináhledy na dvě praktické aplikace. Pokud vám nejdou zlomky, určitě uvítáte, že v Linuxu existuje program pro jejich procvičování. Druhý náhled se zaměřuje na správce knih ve vaší knihovně, který nese jméno spálené antické knihovny - Alexandria.


Procvičování zlomků

Jistě si každý ještě pamatujete, jak nás na prvním stupni základní školy naši učitelé mučili v matematice látkou zvanou Zlomky. Sčítání, odečítání, násobení či dělení a další operace s nimi související. Sice je už většina z nás od těchto počtů osvobozena, ale proč si počítání se zlomky nezopakovat? Takovou pomůckou vám může být například KBruch. Pro rodiče, kteří mají děti školou povinné a tuto látku právě probírají, může být program dobrou pomůckou při procvičování. Ovládání je velice jednoduché, a tak stačí děti posadit k počítači a nechat je v klidu počítat. Nebo se, rodičové, můžete sami cvičit v počtech, abyste mohli ratolestem pomoci a látku jim vysvětlit.

Po spuštění programu KBruch se vám otevře okno, které se dělí na dvě hlavní části. V levé části si určíte, jaké operace se zlomky chcete procvičovat a v pravém větším okně se zobrazuje zadání, do něhož vpisujete pomocí číselné klávesnice výsledky, nebo používáte myš a klikáte na příslušná políčka. Záleží na tom, které početní operace jste si vybrali. Vpravo od zadání pak můžete vidět statistiku úspěšnosti.

Při procvičování sčítání, odečítání, násobení a dělení zlomků můžete také předem nastavit, zda chcete všechny čtyři operace procvičovat naráz, nebo odděleně. A také nastavit, s kolika zlomky chcete počítat. Vaše ratolesti se tedy mohou procvičovat od jednoduchých početních úkolů se dvěma zlomky až po složitější s třeba pěti zlomky naráz.

KBruch se mi zdá opravdu velice dobrou pomůckou pro děti, které si potřebují tuto látku zopakovat či naučit. Ovšem doporučila bych k tomuto programu ještě přidat na stůl tužku a papír, protože některé početní příklady se nazpaměť počítají těžce a zvláště školáci, kteří se tuto látku učí, by mohli mít s řešením některých příkladů problémy.

Obrázek:  1.jpg

KBruch – sčítání zlomků

Alexandrijská knihovna

Každý má jistě někde po domě pár knih, ať už jsou to odborné knížky, knihy ze školy nebo krásnou literaturu. Najdou se také tací, kteří mají jeden nebo dva pokoje plné knih. A v tomto případě je už i pro samotného vlastníka knihovny lepší, když má ve svých knihách pořádek a má vytvořený přehledný seznam.

Abyste mohli takový přehledný seznam vytvořit, máte možnost použít program Alexandria, správce sbírek knih, kde jsou vaše knihy přehledně a jednoduše seřazeny. Program vám umožňuje zaznamenávat i informace o půjčení knihy. Program není určen pro knihovny, ale spíše jen pro domácí účely.

Když si program spustíte, otevře se okno, které je rozvrženo do dvou částí. V levé části okna je seznam knihoven. Pokud tedy máte knihoven více, jako třeba Knihovna na chalupě, Knihovna doma, Pracovní apod. V pravé části se zobrazují jednotlivé tituly. Knihy můžete řadit podle své zvyklosti, a to například podle názvu knihy, autora, ale třeba také podle ISBN apod.

Přidat knihu je velice jednoduché. Můžete si vybrat buď ruční zadávání, nebo vyhledání knihy podle zadané předvolby, ať už je to ISBN, jméno autora a jiné. Toto vyhledávání však moc nedoporučuji, protože program má k dispozici jen několik poskytovatelů, od kterých získává informace pro vyhledání knihy. Poskytovatelé jsou knihovny, knihkupectví apod., které poskytují informace o knihách. V tomto případě jsou to zahraniční poskytovatelé. U některých poskytovatelů si můžete přednastavit zemi, ale ČR jsem v žádné nenalezla. Proto raději doporučuji ruční zadávání knihy, kde všechny položky záznamu poctivě vyplníte sami.

Obrázek:  2.jpg

Správce knih Alexandria

Nahoru

Příspěvky

Procvičování zlomků, seznam knih
prdko 14. 02. 2008, 17:00:44
Odpovědět  Odkaz 
to je fakt trapná stránka
Procvičování zlomků, seznam knih
mimino 26. 04. 2009, 10:58:47
Odpovědět  Odkaz 
taky si myslím
Procvičování zlomků, seznam knih
otilie karalova 19. 11. 2010, 19:47:41
Odpovědět  Odkaz 
matematika procvicovani
Procvičování zlomků, seznam knih
otilie karalova 19. 11. 2010, 19:47:44
Odpovědět  Odkaz 
matematika procvicovani
Procvičování zlomků, seznam knih
otilie karalova 19. 11. 2010, 19:47:47
Odpovědět  Odkaz 
matematika procvicovani

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martina Kudláčková

(*1984) pro přátele známá jako MaKu. Závislá na pokrmech z kari a na Červeném trpaslíku. Nejraději stříhá video, hraje si s obrázky a zvukem a také, jako následek středoškolského vzdělání, vaří. Nejčastěji ji najdete u monitoru, jak něco tvoří nebo mezi papíry s účetnictvím. V současnosti studuje dalkově ekonomiku a management na UTB v Zlíně.


  • Distribuce: Ubuntu