přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty

Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty

thunderbird.png

V dnešním, již čtvrtém díle seriálu o e-mailovém klientu Mozilla Thunderbird se zaměříme na práci s adresářem a kontakty.


Práce s adresářem, organizace

Při práci s adresářem jsou klíčové Složky kontaktů, ve výchozím nastavení jsou dvě a jedná se o Osobní kontakty a Sebrané kontakty. V sebraných kontaktech jsou uloženy adresy a jména (případně další nejen kontaktní údaje) od všech lidí, se kterými jste komunikovali. Jedná se tedy o primární zdroj kontaktů pro každého, který se doplňuje automaticky. Při kliknutí na Sebrané kontakty se tedy otevře seznam všech těchto kontaktů.

Adresář Adresář

Osobní kontakty jsou primárně prázdné a záleží na každém uživateli, zda tuto složku bude, či nebude využívat. Ještě před praktickým řešením je dobré říci něco k organizaci. Úplně nejvýše jsou samotné složky kontaktů, které lze vytvářet také nové, a to přes Soubor | Nový | Složka kontaktů. Tím však možnosti organizace nekončí, do jednotlivých složek si totiž lze vytvořit novou skupinu, která se v hierarchii umístí pod ni. To se dělá opět buď přes Soubor | Nový | Skupina, ale lze také využít pravého tlačítka myši v levém panelu, nebo přímo, a to nejlépe pomocí ikony Nová skupina. Nadále již budu uvádět jen jednu možnost.

Sebrané kontakty Sebrané kontakty

Každou skupinu si lze pojmenovat zvlášť v Názvu a přiřadit Zkratku a Popis. Níže do políček se naopak vkládají samotné e-mailové adresy, a to stejným způsobem jako při psaní nové zprávy. Samotné kontakty po vložení do skupiny nebo přímo do složky (na tom nezáleží) lze doplňovat o další informace. Okno Úprava kontaktu má totiž hned několik karet, které není nutné zvláště popisovat, jedná se o vyplnění podrobnějších informací o daném kontaktu nebo chcete-li o osobě, jako je například Bydliště, Zaměstnání, Ostatní a Fotografie.

Úprava kontaktu – Kontakt Úprava kontaktu – Kontakt

V první záložce doporučuji zaměřit pozornost na výběr Upřednostňovaný formát zpráv, který lze navolit pro každý kontakt zvlášť. Další zajímavá možnost se naskýtá v záložce Fotografie, kde můžete přiřadit dané osobě fotografii.

Úprava kontaktu – Fotografie Úprava kontaktu – Fotografie

Hledání v kontaktech a zobrazení

V kontaktech je dobré se vyznat. V samotném adresáři přitom stačí na klávesnici napsat několik počátečních písmen slova a Thunderbird sám kontakt najde bez jakéhokoliv vyplňování vyhledávacího pole. I přesto lze vyhledávat přes Úpravy | Hledat v kontaktech..., kdy se otevře okno Rozšířené hledání v kontaktech. Vyberete, kde chcete hledat, co chcete hledat a ve volbách si v podstatě vybíráte podmínku.

Rozšířené hledání v kontaktech Rozšířené hledání v kontaktech

Import a export

V nabídce Nástroje nalezneme dvě důležité věci a těmi je Importovat... a Exportovat..., zásluhou toho můžete přenášet již setříděné kontakty na jiný počítač anebo naopak z jiného počítače na ten současný, například nový. V Importovat si vyberete, co vše chcete importovat, přičemž ve výchozím nastavení je Importovat vše. Sám jsem v příkladu vybral jen Kontakty. Kliknete na tlačítko Další a to stejné opakujete i v dalším kroku, v Importovat. Následně se zobrazí souborový průzkumník, kde vyberete soubor s kontakty pro import.

Importovat (první krok) Importovat (první krok)

Importovat (druhý krok) Importovat (druhý krok)

Pro uživatele Thunderbirdu na operačních systémech Microsoft Windows existuje užitečná aplikace MozBackup českého programátora Pavla Cvrčka. Ta umožňuje přes několik kliknutí zazálohovat kontakty i stažené zprávy do jednoho souboru, ze kterého je lze opět do Thunderbirdu natáhnout. Bohužel tato aplikace není dostupná pro Linux ani Mac OS X.

K pomocníku s migrací nic napsat nemohu, protože alespoň u mě nefunguje (Soubor nenalezen).

Možnosti tisku

Samozřejmě tisknout se nemusí jen samotné zprávy, ale také kontakty. Buď je potřebujete pro sebe, nebo je chcete někomu v tištěné podobě předat. Tisknout přitom lze buď samostatný kontakt, nebo rovnou celou složku kontaktů. V nabídce Soubor | Náhled tisku kontaktu/složky je dobré zkontrolovat, jak stránka s vytisknutým kontaktem, případně složkou kontaktů, bude vypadat. Přitom si jednoduše přes tlačítka Na výšku a Na šířku můžete vybrat poměr stran. Pod tlačítkem Vzhled stránky zase samotný formát papíru, na který budete tisknout. Lze tedy přizpůsobit tisk například jednoho kontaktu běžné obálce.

Náhled tisku kontaktu Náhled tisku kontaktu

Nahoru

Příspěvky

Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
Simi 19. 05. 2011, 15:07:55
Odpovědět  Odkaz 
Vim ze je ma otazka docela mimo tema tohoto clanku, ale co me vzdy odradilo od pouzivani napr evolutionu byla nemoznost kontrola emailu pri vyple aplikaci. Neni pro thunderbird nejaky plugin (nebo neco) co umoznuje bezet v minimalnim rezimu na pozadi (jen mala ikonka v oznamovaci oblasti) a cyklicky kontrolovat postu a petrve pote co neco prijde a kliknu si na to aby se nastartoval thunderbird v cele sve krase?
Re:Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
Kapino 19. 05. 2011, 21:37:09
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý deň,

Ja osobne používam add-on MinimalizeToTray Plus vo verzii 1.0.8. Môžem Vám ho len a len odporučiť. Dá sa nájsť aj oficiálnej stránke add-onov pre Firefox (funguje aj na Firefoxe)a Thunderbird. Dá sa stiahnuť aj z tejto stránky: http://codefisher.org/minimizetotray/ Keď ho nainštalujete, odporúčam sa trošku pohrať s jeho nastaveniami, defaultné Vám nemusia vyhovovať. Ináč je to prvá vec čo sťahujem na Thunderbird ;-)
Re:Re:Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
Simi 20. 05. 2011, 08:23:52
Odpovědět  Odkaz 
Diky za radu. to je vicemene to co jsem chtel.
Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
PetrV 20. 05. 2011, 11:54:40
Odpovědět  Odkaz 
Dík za článek, líbí se mi. A mám otázku, která je OT, ale nevím, kde jinde se ptát. Co to znamená, pokud navolím v kalendáři čas jako Volný nebo Obsazený? Co se tím změní? Google mlčí.... Dík.
Re:Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
Kapino 20. 05. 2011, 20:21:36
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý deň,

ak som správne pochopil, tak to Vám vlastne ukáže, či si v ten čas "môžete" ešte niečo pridať. Napr. keď máte od 14:00 do 15:00 schôdzku a dáte si čas ako obsadený, tak by ste sa v ten čas mali zamerať len na tú schôdzku a nevybavovať žiadne iné veci. Ale ak napríklad máte od 16:00 do 17:00 úlohu nakupovanie a máte to označené ako voľné, tak si do toho času môžete pridať aj iné úlohy ako napr. zavolať kolegovi, poslať mail atď. Teda aspoň tak som to pochopil ja...
Re:Re:Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
PetrV 21. 05. 2011, 00:51:41
Odpovědět  Odkaz 
No, to si dost dobře neumím představit, mně to totiž nic nedělá, Vám jo?
Rád bych tomu přišel na kloub... díky.
Re:Re:Re:Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
Kapino 21. 05. 2011, 18:44:46
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý deň,

tu je o tom viacej popísaného http://support.mozillamessaging.com/cs/kb/inviting-other-people-events . Hádam Vám to pomôže.
Re:Re:Re:Re:Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
PetrV 11. 06. 2011, 15:17:05
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju, bohužel jsem se sem dostal až teď, což je škoda. Před několika hodinami jsem totiž na to přišel, a vzpomněl jsem si, že jsem sem dotaz na tohle dával, tak jsem přišel poděkovat případnému čtenáři, který by se namáhal s odpovědí. Takže určitě děkuju, i když už vím, o co jde, článek je pro mě přínosem.
Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
Soukup 12. 10. 2022, 14:43:26
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den.
Mám problém se "SKUPINOU" kontaktů v Thuderbirdu:

V návodu je napsán postup:
Skrze seznam kontaktů
"Najděte na nástrojové liště tlačítko Kontakty.
• Klikněte na toto tlačítko Kontakty.
• Klikněte na název příslušné skupiny.
• Klikněte na tlačítko Nová zpráva.
Otevře se okno pro psaní zprávy a každý kontakt z této skupiny se objeví na samostatném řádku pole adresátů. To vám v případě potřeby umožňuje snadno odstranit některého z adresátů.

Tento postup mně nefunguje a když vyberu poslat jako kontakt SKUPINU, tak v adresní řádce mailu je vidět vždy jen název skupiny kterou nemůžu editovat (pro určitý mail někoho smazat nebo přidat). Mail je odeslán vždy všem adresátům.

Můžete mně poradit kde je chyba???
Děkuji
Mozilla Thunderbird: Práce s adresářem a kontakty
Rýpal 27. 03. 2024, 11:13:27
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel je článek nejasný.
"V sebraných kontaktech jsou uloženy adresy a jména (případně další nejen kontaktní údaje) od všech lidí, se kterými jste komunikovali."

Jenže "komunikovali" může znamenat i jednostrannou komunikaci (spam) i oboustrannou komunikaci (musíte odpovědět). Ve skutečnosti je to, jak je psáno jinde:
"Sebrané kontakty jsou tvořeny všemi osobami, kterým jste odeslali zprávy z počítače, který právě používáte."

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz