přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí

Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí

kde.png

9. února 2010 se integrované grafické prostředí KDE dočkalo verze 4.4. Podobně jako u předchozích verzí přišla opět pořádná dávka změn, často velmi revolučních. Ostatně u KDE lze těžko čekat něco jiného. Na své si přijdou jak příznivci hraček "pro oči", tak i praktičtěji založení lidé.


1443 zlepšení

I když poměřovat kvalitu nových verzí programů nebo celých systémů tím, kolik zlepšení bylo implementováno, není asi tou úplně nejlepší metodou, pár čísel stojí za to uvést. Podle vývojářů bylo skutečně implementováno 1443 nových funkcí či vlastností a současně bylo opraveno 7293 chyb. Ohromující čísla jsou samozřejmě otupena rozsáhlostí celého prostředí a počtem obsažených programů, i tak ale říkají něco o tom, že se od vydání verze 4.3 udály poměrně velké změny.

KDE 4.4 v distribuci Mandriva LinuxKDE 4.4 v distribuci Mandriva Linux

Za klíčové vlastnosti KDE 4.4 je označováno rozhraní navržené speciálně pro netbooky a v neposlední řadě také mnoho změn "pod kapotou" (v infrastruktuře), umožňujících efektivnější vývoj aplikací pro KDE a jejich lepší fungování. Jednou z takových změn je i použití knihoven Qt 4.6.

U verze 4.4 došlo také ke změně názvu celého balíku. Ten už není K Desktop Environment, nýbrž KDE Software Compilation. Nový název se zkracuje jako KDE SC - v následujících odstavcích budu nicméně v zájmu konzistence s předchozími verzemi používat pouhé označení KDE 4.4.

Podobně jako u některých starších verzí KDE, u kterých se odehrály velké změny, i u verze 4.4 můžete narazit (a s největší pravděpodobností narazíte) na možná menší, ale bohužel spíše větší problémy s funkčností celého prostředí a jednotlivých aplikací, přinejmenším do doby, než si nová verze "sedne", tedy než budou odstraněny komplikace související s distribucemi a s aktualizací. Relativně bezproblémovou cestou, jak se dostat k fungujícímu prostředí KDE 4.4, je nainstalovat si distribuci Mandriva Linux 2010, přidat si repozitář s KDE 4.4 (přímo ze serveru ftp.kde.org) a spustit aktualizaci.

Netbook interface

S rozmachem netbooků, jejichž charakteristickou vlastností je malý displej a absence plnohodnotné myši, vznikla potřeba přizpůsobit grafické uživatelské rozhraní systémů tak, aby uživatelé nemuseli válčit s nástrahami, které vznikají prostým použitím GUI určených pro stolní počítače nebo plnohodnotné notebooky s velkým displejem. O implementaci GUI pro netbooky se pokouší i KDE 4.4.

Rozhraní pro netbooky (zapínané v nastavení pracovní plochy) se zcela zásadně liší od běžného pojetí grafického rozhraní. Aplikace se standardně spouštějí na celé obrazovce, systémová lišta vypadá výrazně jinak (místo seznamu spuštěných aplikací je standardně uveden jen jejich počet) a hlavně se místo běžných spouštěcích nabídek využívá mnohem jednodušší mechanismus - procházení jednotlivých úrovní přes velké ikony v kombinaci s vyhledávacím řádkem.

Grafické uživatelské rozhraní pro netbookyGrafické uživatelské rozhraní pro netbooky

Do jaké míry je práce s takovým GUI efektivnější, je čistě subjektivní záležitostí. Uživateli nezvyklému na úplně jiný přístup může prostředí připadat velmi těžkopádné, nicméně po nějaké době rutinního používání se může ukázat jako pohodlnější, rychlejší a pro netbooky lepší než klasické prostředí KDE.

KWin - pryč s hromadami oken

Jedním z velkých lákadel KDE 4.4 je tzv. window tabbing, tedy transformace více oken na karty (lišty, záložky, ouška atd., prostě jak tomu kdo říká) v rámci jediného okna, jako se to běžně používá například u webových prohlížečů. V tomto případě však není potřeba podpora na straně aplikace - okenní správce dokáže seskupovat okna libovolných programů. Stačí stisknout prostřední tlačítko myši a přetáhnou titulkovou lištu jednoho okna na lištu druhého okna. Karty se přepínají na titulkové liště.

Přeměna oken na karty v jednom okněPřeměna oken na karty v jednom okně

KWin dokáže do určité míry seskupovat okna i automaticky (podobná okna, tedy typicky okna více instancí téže aplikace), i když to není úplně spolehlivé. Navíc záleží na tom, jaký dekorátor oken je aktuálně aktivní - například pro dekorátory Oxygen nebo Tabstrip to funguje, kdežto pro Plastik či Quartz nikoliv.

Dalším zajímavým zpestřením práce s okny je možnost používat dekorace ve formátu SVG. Fantazie ohledně titulkových lišt a okrajů oken tak získává nové pole působnosti. K dispozici už jsou nějaká hotová témata, jak si můžete všimnout na následujících obrázcích. Je ale potřeba počítat s tím, že na výkonově slabších strojích si SVG dekorace ukousnou řádný kus času procesoru.

SVG dekorace ghost-decoSVG dekorace ghost-deco

SVG dekorace win7-darkSVG dekorace win7-dark

Plasma - kdo si hraje, nezlobí

Základní aplikace desktopu KDE 4, tedy Plasma, má v KDE 4.4 novou podobu. Především se změnila nabídka jednotlivých plasmoidů pro jejich vkládání na určené místo. Starý obyčejný seznam je pryč, nově se výběr zobrazuje jako pás s ikonami a popisky (najetím kurzoru se zobrazí podrobnější informace) a přibyly i nové plasmoidy - například Black Board (tabule, po které si můžete čmárat dle libosti).

Nová nabídka plasmoidů (widgetů)Nová nabídka plasmoidů (widgetů)

Kromě základní nabídky plasmoidů lze přidávat i další, ať už odněkud ze souboru či stažením ze serveru. To není nic nového, to už tu bylo dříve. Co ale nové je, to je možnost využít jako plasmoidy i Google Gadgets. Problém je však v tom, že příslušná knihovna (Google Gadgets API, nikoli nějaká knihovna v Plasmě) obsahuje chyby, které často vedou k pádu celé Plasmy. Doufejme tedy, že budou tyto chyby brzy opraveny.

Plasmoidy mají v KDE 4.4 také jednu novou vlastnost - lze je sdílet po síti. Sdílení se zaškrtne v nastavení a pak už by měl být plasmoid vidět z jiných počítačů (buď ve veřejném režimu nebo s "párováním" ve stylu Bluetooth). Problém je však v tom, že je k dispozici velmi málo informací, jak tuto věc zprovoznit - údajně (podle informací z diskusí) by to mělo využívat Avahi, ale podrobnosti chybí. Provozuschopnosti se mi bohužel dosáhnout nepodařilo.

Ke změnám došlo i u aplikací těsně spjatých s fungováním desktopu. Jednou z takových změn je, že KRunner (program, který umožňuje snadné spouštění aplikací) nabízí i přepnutí na již běžící aplikaci. Lze tak například využít již běžící instanci, namísto spouštění nové.

KRunner nabízí i přepnutí na běžící aplikaceKRunner nabízí i přepnutí na běžící aplikace

Vyhledávání souborů

Sémantický vyhledávač Nepomuk by měl (podle svých tvůrců) být nyní výrazně rychlejší. Kromě toho zavádí nový pohled na soubory - Timeline (reprezentovaný jako KIO zdroj timeline:). Ten umožňuje přímo procházet soubory podle časového třídění (s granularitou na dny), a to jak ve správci souborů Dolphin, tak i ve všech ostatních KDE programech.

Timeline - Procházení souborů tříděných podle dataTimeline - Procházení souborů tříděných podle data

Asi důležitější je ale integrace vyhledávání Nepomuk do souborového správce Dolphin. Lze hledat podle různých kritérií a jejich kombinací. Výsledky vyhledávání se zobrazí jako obsah "virtuální složky" - lze je samozřejmě uložit a později používat podle potřeby.

Výsledky vyhledávání ve správci souborůVýsledky vyhledávání ve správci souborů

Kontact - větší změny uvnitř než navenek

Kdo si spustí PIM balík Kontact nebo některou z aplikací, které jsou jeho součástí (KMail, KOrganizer, KAddressBook apod.), uvidí přibližně totéž jako dříve. Ovšem k těm největším změnám tentokrát došlo uvnitř. Pro přístupu k úložištím dat (místním i vzdáleným) se totiž využívá komponenta Akonadi. Ta se chová jako wrapper pro různé technologie (poskytuje jednotné API) a současně jako lokální cache pro vzdálené služby.

Použití samostatné komponenty přináší výhody, ale i nevýhody. Zjednodušuje se implementace jednotlivých aplikací (není třeba všude implementovat podporu různých používaných technologií), sdílí se mnoho společné funkcionality, místní mezipaměť zrychluje přístup ke vzdáleným datům. Současně ale roste paměťová a procesorová náročnost, takže na slabších strojích může být používání PIM aplikací o nervy. Rozdíl v rychlosti je skutečně znatelný, i když je potřeba si uvědomit, že jde o první verzi a že tedy implementace může trpět ještě mnoha dětskými nemocemi.

Akonadi se zatím ještě nepoužívá pro všechny aplikace z balíku Kontact - např. KMail se dočká implementace až ve verzi 2.0, která by měla být součástí KDE 4.5. Nicméně na druhou stranu už existují i samostatné aplikace pracující nad Akonadi, například Mailody.

Programový balík Kontact (zde v režimu měřiče času)Programový balík Kontact (zde v režimu měřiče času)

Další krok vpřed

Změn a nových vlastností a funkcí je samozřejmě nesrovnatelně více, než se dá směstnat do krátkého článku. Většinou jsou to různé drobnosti, například nově přidané klávesové zkratky či mírně jiné chování nějaké funkce. I když se změny nebudou líbit asi úplně každému, považuji je za další krok vpřed, za další vylepšení prostředí, které ve verzi 4 (4.0) prodělalo tak zásadní přerod, že se někteří lidé dosud neodvážili ho začít používat a setrvávají stále u verze 3.5. Nyní je tedy ten pravý čas o KDE 4 opět trochu přemýšlet a případně přejít ze starších verzí - i když samozřejmě nejlépe až poté, co bude verze 4.4 plně usazená v distribucích.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
GeBu 1. 03. 2010, 09:02:45
Odpovědět  Odkaz 
Umí už Kontact synchronizaci s Windows Mobile?
Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
mm 1. 03. 2010, 09:59:19
Odpovědět  Odkaz 
KDE4 ve všech svých verzích ve mně vypěstovalo náklonnost k prostředí Gnome, kterému jsem v časech skvělého KDE3 nemohl přijít na jméno. Když vidím, co se v KDE 4.4 stalo s PIM (ze snadno použitelné záležitosti je to nyní další noční můra), je mně jasné, že i s touto verzí tomu nebude jinak.
Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
fri 1. 03. 2010, 12:36:04
Odpovědět  Odkaz 
Hezké sny. :-)
Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
skunk (professional) 1. 03. 2010, 19:24:15
Odpovědět  Odkaz 
je to tak... parkrat sem uz zkusil novy KDEcka a je to bida, mozna to vypada docela v poho ale ta stabilita, proboha cerstve nainstalovanej system a me kazdou chvili pada dolphin?! a dalsi bugy no des, momentalne jedu lennyho + kde 3.5ky, ale prostredi pomalu zastarava a zrejme prejdu na gnome, btw na ntb uz jsem presel na fluxboxy pekne,..
Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
fri 1. 03. 2010, 20:23:14
Odpovědět  Odkaz 
Moje poznámka se dá tedy vykládat dvojím způsobem. Ten, který jsem zamýšlel, vycházel ze zájmu o dobré spaní. :-)

Zkoušel jsem aktualizovat na jednom stroji a KDE mi nenaběhne. Tak to zkusím na druhém, a v případě úspěchu třeba na třetím. To se občas stává, než to u Mandrivy vychytají tak, aby to běželo hned všem. Je to ale malá bolest. Prostě se člověk rozhlídne a zjistí, že se dá vzít zas něco jiného, pro zajímavost. Když to náhradní řešení funguje, tak je hned vše v pořádku. Jen malé zdržení.
Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
fri 1. 03. 2010, 20:35:01
Odpovědět  Odkaz 
Chybami se člověk učí. V prvním případě jsem udělal tu chybu, že jsem hned na začátku neoznačil zdroj jako aktualizační, a pak se snažil potřebné balíčky vybrat ručně. Už na první pohled je do větší práce, zbytečná, a v tomto případě neúspěšná - pár věcí se nechtělo nainstalovat, a třeba proto nevydrží sezení dýl jak těch pár sekund. :-)
Ivan Bíbr Super článek!
bibri 2. 03. 2010, 09:53:34
Odpovědět  Odkaz 
Zhltnul jsem ho jedním dechem. Asi se dlouho neudržím a rozvrtám si svůj Mandriva Linux s těmi neoficiálními balíčky, bože, to zas bude :)...
Ivan Bíbr Re:Super článek!
bibri 13. 03. 2010, 11:20:32
Odpovědět  Odkaz 
Nainstalováno na Mandriva Linux 2010.0 z repozitáře uvedeného v článku. Aktualizace proběhla bez problémů, import nastavení taky, prozatím všechno funguje a je to celkem kůůůl.
Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
aksavaden 2. 03. 2010, 17:23:54
Odpovědět  Odkaz 
Aktualizace na KDE4.4 se vyplati. Ja jsem to udelal a zpet bych nesel :)
Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
fri 2. 03. 2010, 19:58:19
Odpovědět  Odkaz 
Provedl jsem aktualizaci na nojbůku, jak říkají někteří lidé, :-) a mám subjektivní pocit, že to jede rychleji.

Podstatné je, že u Lokalize začala pracovat paměť překladu, vyhledávání opět pracovalo už předtím; na jiném stroji mi nějakou dobu nešlo, což jsem považoval za kormutlivé. :-)
Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Kiron 3. 03. 2010, 15:33:08
Odpovědět  Odkaz 
No fakt sláva todleto :o)
Mám Mandrivu čerstvou asi týden, hned jsem tam hodil ty kde 4.4. No přeze všechno se mi nerozjede akonadi, čili ani kmail apod. Hlásí různé chyby s mysql (asi 4 z 6ti problémů jsem vyřešil, ale přesto nenajede, google už nic moc nového nanapověděl). Občas nenajíždí bez zřejmého důvodu po čerstvém restatu Krusader (spouštěno ručně, prostě nenajede), teď se mi odmítá připojit do veřejné wifi sítě, i když před hodinou to ještě šlo, připojení z windows není problém, zkoušel jsem několikrát dual-re-boot. Přitom jediné s čím jsem si hrál je to akonadi a mysql. Btnx který jsem používal na konfiguraci mé Logitech myši v Mandrivě nerozjedu, nějaké změny v xorg, autor sám uvádí: "btnx might not work as intended on some distros anymore." Takže po týdnu Mandriva poletí pryč. Byl jsem velkým příznivcem tohoto distra, ale co mi tu předvádí poslední 2 dny, to už je fakt na šamana a né admina :o)
Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
aksavaden 3. 03. 2010, 16:40:07
Odpovědět  Odkaz 
Kdo ti tam to KDE4.4 dal? Najdi si ho a poradne mu vynadej :))
Re:Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Kiron 3. 03. 2010, 17:06:27
Odpovědět  Odkaz 
Parchant jeden! :o)) No ale třeba "netdrak", či jak se ta utilita od Mandrivy jmenuje je čistě GTK, takže to že se neumí připojit bych na KDE nesváděl. A mimochodem, není tohle finální verze KDE? Nějak jsem si nevšiml slova beta nebo spíš alfa :o) Asi jsem to přehlíd :o)
Petr Šafařík Re:Re:Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Peťoš 3. 03. 2010, 18:02:23
Odpovědět  Odkaz 
Nenainstaloval sis to tam sám? Nainstaloval. Tak vidíš, nadávej leda tak na sebe a na své ruce.
A DrakNetCenter je webkit, nikoli GKT.
Re:Re:Re:Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Kiron 3. 03. 2010, 19:49:50
Odpovědět  Odkaz 
Já zapoměl, že linux se nesmí kritizovat :o) A vždycky je to chyba uživatele. Neva že se to pak objeví na bugzille. Já nenadávám, pouze říkám co se mi stalo. Já už mám linux naštěstí jenom jako hračku, a nehodlám se kvůli němu už dále vzrušovat. Naštěstí jsem se v práci nudil a všechno vyřešil. Na zahánění času je to dobrý.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
mm 4. 03. 2010, 08:11:39
Odpovědět  Odkaz 
Už jen závislost PIM a Kmailu na MySQL svědčí o tom, že vývojáři přinejmenším zešíleli. KDE4 je obrovské šlápnutí vedle, které nikdo ze zúčastněných nechce přiznat.
Desktopový Linux je bohužel použitelný čím dál méně a pokud to půjde takto dál, až na pár hračičků jej nebude chtít vůbec nikdo :-(
Je na tom krásně vidět, že bezkoncepčnost nikam nevede - jen k plýtvání časem nad blbostmi.
Je mně smutno z toho, kam to dospělo. Přitom to kdysi vypadalo nadějně...
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Kiron 4. 03. 2010, 10:03:10
Odpovědět  Odkaz 
Tak ono zrovna KDE mi příjde, že koncepci má, ale trošku v delším horizontu (právě proto to tak nevypadá :o))
Vždycky jsem byl fandou KDE. A jsem. Jenom mě tak napadá, jestli si komunita nevzala trochu velké sousto, dělat tak komplexní projekt. Ono tím jak je to Gnome jednoduché, možná přesně odhadlo svoje možnosti. Každopádně se mi nelíbí :o) KDE už je dneska hodně použitelné. Nicméně neustále změny, kdy přestává fungovat cokoliv, pokud autor neupraví svůj program pro novou verzi (typicky plasmnoidy) mě štve taky.
Petr Šafařík Re:Re:Re:Re:Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Peťoš 4. 03. 2010, 08:53:10
Odpovědět  Odkaz 
moment, ty si pleteš dvě věci. První je, že v KDE 4.4 je nějaká drobnost, která zabraňuje přihlášení, hodí bílou obrazovku a hotovo. Tohle je chyba a nikdo netvrdí, že není.
Na druhou stranu používáš linuxovou distribuci, do které jsi přidal NEDISTRIBUČNÍ KDE4.4 repozitář. To, že to dělá Nicolas z Mandriva S.A. ani to, že se nachází na oficiální kde.org serveru z toho nedělá nic víc, než neoficiální nedistribuční repozitář. V tu chvíli, kdy si takový repozitář přidáš se upisuješ a dobrovolně přistupuješ k tomu, že to nemusí fungovat na 100 %, že tam mohou být chyby a že pokud se Ti něco sesype, můžeš se jít klouzat. Neoficiální repozitáře (ať už MIB, můj nebo i tento) jsou prostě neoficiální.
Dá se to přirovnat k tomu, že si pořídíš auto od Forda a sám si tam namontuješ nový motor. Pak se divíš, že Ti to klepe, nejede a netáhne a na základě této úpravy prohlásíš, že "Ford je šunt a už nikdy si jej nepořídíš."
Takže výlevy typu "co mi tu předvádí poslední 2 dny, to už je fakt na šamana a né admina" jsou trochu dost mimo mísu. Mandriva má své chyby (věř mi, že to vím), ale za tohle, co popisuješ, si můžeš jen ty sám.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Kiron 4. 03. 2010, 09:36:46
Odpovědět  Odkaz 
Tak onou třešničkou na dortu byla nejspíš ta absence schopnosti se přihlásit do nezabezpečené sítě nástrojem, která s KDE nijak nesouvisí. Navíc se to po pár hodinách samo spravilo. Několika restarty jsem si ověřil funkčnost sítě připojením ve Windows. Takže proto můj výrok o šamanovi :o)
Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
Rovano 10. 03. 2010, 14:37:41
Odpovědět  Odkaz 
Upozornění: Dané poznatky byly dosaženy na nestabilní verzi distribuce, s nestabilními některými subsystémy balíčků. Vše je jen subjektivní hodnocení.

Co v KDE provádím: Internetím, poštuju, přehrávám video, hudbu, instaluju, provádím různé pokusy se systémem, vypaluju atd. Tj. hlavní činnosti mám otestované. K těm ménně častým se postupně dostávám(úprava fotek, sosání fotek z foťáku, editace videa, atd, kompilace).

Poprvé jsem novým KDE SC 4.4.1 příjemně překvapen(rozený jsem Gnomista). Konečně to gui vykresluje plynule(Ati X1250). Spousta věcí co mi dřív vadilo bylo vyřešeno. Nicméně jakmile jsem začal tahat nějaký nový témátka a měnit je a plasma-desktop se restartovalo, od té doby je to bůhví proč pomalejší. Ano chystám se to vrátit do původního stavu a určitě za to může nekompatibilní theme. Jednou se mi stalo, že plasma-desktop zacal zrat 80-100% cpu času. Stav trval asi minutu dvě a potom se sám restartoval. Příčina neznámá.

Celkově jsem již spokojen a jako Gnomista tomu dávám šanci, reinstaluju to a uvidím co za 2 měsíce bude :)
Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
tiscali 12. 03. 2010, 16:19:37
Odpovědět  Odkaz 
jde prosím v PCLinuxOS 2010 beta1 změnit KDE 4.... za KDE 3.5 ?
Ivan Bíbr Re:Novinky v KDE 4.4 - Revoluce nekončí
bibri 13. 03. 2010, 10:52:24
Odpovědět  Odkaz 
Podle mne to nejde, všechna velká distra už KDE 3.5 oficiálně opustila. Jestli stále vycházejí z Mandrivy, tak asi vyšli z 2010, kde už KDE 3.5 není ani neoficiálně (bylo ještě v 2009.1 v Contribu).

KDE4 bych se nebál - od 4.1.3 se dá používat, od 4.3 je fakt luxusní. Jediná nevýhoda jsou vyšší nároky, na starších PC to opravdu není nic moc :(, tam bych doporučil spíše GNOME nebo ještě lépe XFCE.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz